03 Απριλίου 2014

Στρέφονται στους Κούρδους ΑΚΡ και CHP...

Kάλεσμα στις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία απηύθυνε χθες ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ενόψει προεδρικών εκλογών. Ο πρόεδρος του κεμαλικού CHP δήλωσε στη Wall Street Journal ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με έναν κοινό υποψήφιο. Μετά τη νίκη του ισλαμικού νεοφιλελεύθερου ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά τα σκάνδαλα, τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τις καταγγελίες για λογοκρισία και στο διαδίκτυο, ο Τούρκος πρωθυπουργός παρουσιάζεται έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας στην επερχόμενη πρώτη άμεση από το λαό εκλογή του επικεφαλής του κράτους.
Ο κ. Κιλιντσάρογλου υπέδειξε ότι εάν δεν επιτευχθεί συνεργασία στον α’ γύρο της 10ης Αυγούστου, τότε σίγουρα θα χρειάζεται στο β’ γύρο. Παράλληλα ο ηγέτης του CHP έκανε άνοιγμα στο φιλοκουρδικό BDP εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι αδύνατον να συνεργαστούν με τον Ερντογάν. Ο Κιλιντσάρογλου με το βλέμμα στις προεδρικές έκανε μερική αυτοκριτική σε σχέση με τους Κούρδους και παρουσιάστηκε υπέρ λύσης του κουρδικού εκτός του μονοπωλίου του ΑΚΡ. Το BDP αναμένεται να είναι το μήλον της έριδος ανάμεσα σε ΑΚΡ και CHP στις προεδρικές...

Πάντως και χθες συνεχίστηκαν οι μετεκλογικές διαδηλώσεις στην Τσεϊλανπινάρ μετά από την καταστολή υποστηρικτών του BDP που δηλώνουν ότι δεν κέρδισε το ΑΚΡ πραγματικά τη δημαρχία.  Απαντώντας στις νέες διαδηλώσεις, οι Αρχές απαγόρευσαν για ένα μήνα τις διαδηλώσεις στην πόλη... Προηγήθηκε το βράδυ της Τρίτης καταστολή με αντλίες νερού των διαδηλωτών του CHP στην Αγκυρα που φωνάζοντας «κλέφτη Ταγίπ» ζητούσαν επανακαταμέτρηση ψήφων για την οριακή επανεκλογή του δημάρχου του ΑΚΡ. Το CHP καταγγέλλει ότι βρέθηκαν σε κάδους απορριμάτων στην Αγκυρα ψηφοδέλτια του CHP και του ακροδεξιού MHP. Το CHP αμφισβητεί και το αποτέλεσμα στην Κων/πολη και στην Αττάλεια. Για την Αττάλεια το CHP καταγγέλλει την παρουσία του Υπουργού ΕΕ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην καταμέτρηση των ψήφων δημοσιεύοντας αντίστοιχη φωτογραφία.
http://www.haravgi.com.cy/site-article-50877-gr.php