06 Μαρτίου 2014

ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ Το νέο κινεζικό «δόγμα»

Η ιλιγγιώδης οικονομική ανάπτυξη φεύγει, η στρατιωτική γιγάντωση έρχεται. Αυτοί είναι οι δύο άξονες πάνω στους οποίους πρόκειται να πορευθεί η Κίνα, όπως έγινε σαφές χθες κατά την πρώτη ημέρα της ετήσιας συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στο Πεκίνο.
O Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ (δεξιά) με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά την πρώτη ημέρα της ετήσιας συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στο Πεκίνο

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον των περίπου 3.000 συνέδρων, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ έθεσε δύο κεντρικούς στόχους για το 2014: τον εξορθολογισμό της οικονομίας μέσω σειράς «επίπονων δομικών μεταρρυθμίσεων» και την ενδυνάμωση της στρατιωτικής ισχύος.Συγκεκριμένα, η Κίνα έκανε γνωστό ότι θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 12,2% το 2014 (στα 131 δισ. δολ.). Παράλληλα, έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας της φέτος με ρυθμό 7,5% και τη διατήρηση του πληθωρισμού στο 3,5%. Είναι σαφές πως το κινεζικό «οικονομικό θαύμα» οδεύει στο τέλος του.Η εκρηκτική (αλλά συνάμα ανισομερής) ανάπτυξη των τελευταίων 35 ετών με τους διψήφιους ρυθμούς πλέον δίνει τη θέση της σε πιο... βιώσιμους στόχους όπως είναι η ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης ως μοχλού ανάπτυξης, η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, ο εξορθολογισμός των επενδύσεων, η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ανησυχία Ωστόσο, το στοιχείο που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση εγείροντας μάλιστα κύματα ανησυχίας σειάφορες γωνιές της υφηλίου είναι αυτό της κινεζικής στρατιωτικής γιγάντωσης.
Βάσει όσων ανακοινώθηκαν χθες, η Κίνα πρόκειται να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 12,2% (στα συνολικά 131 δισ. δολ. από 112 δισ. το 2013), γεγονός που την κάνει να ξεχωρίζει ως η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.Το Πεκίνο πλέον ξοδεύει για τον στρατό του δύο φορές όσα η Ρωσία, τρεις φορές όσα η Ινδία, και περισσότερα από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ μαζί.Προσφάτως, κατασκεύασε το δικό της αεροπλανοφόρο, καθώς και το δικό της αεροσκάφος τύπου stealth, ενώ κάθε χρόνο αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον 10% (11,2 % το 2012 και 10,7 % το 2013).

Η παραπάνω στρατιωτική γιγάντωση πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία ολόκληρη η Ασία βράζει.Οι Ιάπωνες ερίζουν με το Πεκίνο για την κυριότητα των Νησιών Σενκάκου-Ντιαογιού στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.Παράλληλα, οι Φιλιππίνες ερίζουν με το Πεκίνο για την κυριότητα μεγάλου μέρους της θάλασσας της Νότιας Κίνας. Συνολικά, η Κίνα έχει εδαφικές διαφορές με 10 από τις 21 χώρες με τις οποίες συνορεύει.Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις χώρες βλέπουν την αύξηση των αμυντικών δαπανών του Πεκίνου ως παράγοντα αστάθειας, και υποστηρίζουν πως η κατάσταση στην περιοχή θυμίζει έντονα τις ημέρες πριν από τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως συνολικά στην Ασία οι αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 23% μετά το 2010.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ-ΕΘΝΟΣ
message
AΠΟ ΤΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Με το βλέμμα στην Ουκρανία
Το Πεκίνο παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα μάλιστα με μερίδα αναλυτών, εάν οι ρωσικές κινήσεις επιτύχουν και η Μόσχα καταφέρει να προσαρτήσει (άμεσα ή έμμεσα) μέρη της ανατολικής Ουκρανίας, τότε θα έχει δημιουργηθεί ένα «προηγούμενο» που θα επιτρέψει στην Κίνα να προχωρήσει σε κινήσεις... επεκτατισμού.