14 Μαρτίου 2014

«Αναβάθμιση» με προκλήσεις

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Έντονη αντιπαράθεση για συναντήσεις Ναμί και «Μπαρμπαρός»Δριμεία πυρά της αντιπολίτευσης για την κυβερνητική στάση έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για την πολυμέτωπη διπλωματική εκστρατεία των Τούρκων
Οι επαφές του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων Οζντίλ Ναμί στις ΗΠΑ και οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Κυβέρνηση και σε κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έκαναν λόγο για επιχειρούμενη ή προφανή αναβάθμιση του ψευδοκράτους και εδραίωση της τουρκικής στρατηγικής στην περιοχή. Απαντώντας στις συγκεκριμένες εκτιμήσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, επισήμανε ότι η σταδιακή αναβάθμιση της τ/κ κοινότητας διεθνώς παρατηρείται σταθερά μετά το 2004· υπέδειξε, ωστόσο, ότι, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα.

Διαφωνία προέκυψε, επίσης, ως προς το πού έγινε η συνάντηση του κ. Ναμί με Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς η κυβερνητική πλευρά διαψεύδει πληροφορίες ότι αυτή διεξήχθη στον Λευκό Οίκο, όπως μεταδόθηκε.

Αναβάθμιση και παραβιάσεις
Αναφερόμενος στην «επίσκεψη Ναμί στο Λευκό Οίκο» ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι «η χιαστί διαδικασία που έχει ξεκινήσει, θα αναβαθμίσει τους αξιωματούχους του ψευδοκράτους και επομένως βλέπουμε τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες και τις παραβιάσεις της ΑΟΖ μας από το ''Μπαρμπαρός'' -το οποίο συνοδεύεται πλέον και από πολεμικά πλοία και υποβρύχια- και παρά τις διακηρύξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και ο Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι αυτές οι παραβιάσεις είναι υποφερτές».

Είναι γεγονότα, υπέδειξε ο κ. Παπαδόπουλος, που καταδεικνύουν πού μας έχει φέρει η πολιτική του καλού παιδιού, προσθέτοντας ότι, προφανώς, «η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, αντί να αποδοκιμάζεται, επιβραβεύεται στον διεθνή χώρο».

Αυστηρότατο διάβημα
Στη συνάντηση Ναμί με ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου στην παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, υπογραμμίζοντας πως «είναι ένα γεγονός που θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό στις διπλωματικές μας υπηρεσίες, και θα πρέπει να γίνει αυστηρότατο διάβημα». Αυτό σημαίνει αναβάθμιση του ψευδοκράτους, πρόσθεσε, «και δυστυχώς, είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα και των λεγομένων χιαστί συναντήσεων».
Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε επίσης στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, λέγοντας πως δεν είναι ζήτημα ελεύθερης ναυσιπλοΐας, αλλά πρόκειται περί παρανομίας με τις ερευνητικές εργασίες που διεξάγει το σκάφος αυτό. «Εκείνοι που έδωσαν υποσχέσεις ή ανέλαβαν δεσμεύσεις -τρίτοι εννοώ- ότι θα παρενέβαιναν προς την πλευρά της Τουρκίας, όχι μόνο δεν το έχουν πράξει, αλλά λυπούμαι να πω ότι ενθαρρύνουν την Τουρκία σε αυτού του είδους τις προκλητικές ενέργειες ή και στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους», κατέληξε.

Έχουν «ξεσαλώσει» οι Τούρκοι
Την άποψη ότι η κυπριακή πολιτική ηγεσία αναλώνεται σε παιχνίδια εσωτερικής πολιτικής, δίνοντας την ευκαιρία στους Τούρκους να αναπτύξουν μια καλά οργανωμένη εκστρατεία προβολής των δικών τους θέσεων σε διεθνές επίπεδο, εξέφρασε ο ΓΓ των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. Ενώ η κυπριακή πολιτική ηγεσία περί άλλα τυρβάζει, την ίδια ώρα «ο Ναμί, ο Οζερσάι και οι Τούρκοι έχουν πραγματικά ξεσαλώσει σε μια διεθνή εκστρατεία προβολής της δικής τους θέσης», τόνισε ο κ. Περδίκης. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, υποστήριξε ότι η πρακτική των χιαστί συναντήσεων θα ανοίξει τον δρόμο για συναντήσεις εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος με ξένες χώρες, προσθέτοντας ότι, η συνάντηση του κ. Ναμί στον Λευκό Οίκο, «δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως άτυπη, αλλά πήρε επίσημο χαρακτήρα από την παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη».

Τι απαντά ο Εκπρόσωπος
Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης απέρριψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι «οι συναντήσεις αυτές πρέπει να κρίνονται και με ένα φακό ιστορικότητας». Έχουμε ζήσει όλοι, δυστυχώς, μετά το 2004, εξήγησε, «μιαν αναβάθμιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, παγκοσμίως», υπενθυμίζοντας τη συνάντηση του κ. Ταλάτ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και όλες τις συναντήσεις που έγιναν στο πιο ψηλό επίπεδο της ΕΕ. «Ας κάνουμε μια σύγκριση και να δούμε αν έχει αλλάξει κάτι τώρα. Θα έλεγα ότι τώρα είναι και καλύτερα, διότι γίνονται με πιο διακριτικό τρόπο», υπέδειξε ο κ. Στυλιανίδης.

«Δεν θα βυθίζουμε κάθε πλοίο…»
Τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη στάση της Κυβέρνησης έναντι της κλιμακούμενης προκλητικότητας της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ απέρριψε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστηρίζοντας ότι, με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν έγινε καμία παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και στα κυπριακά χωρικά ύδατα, ενώ διερωτήθηκε εάν θα πρέπει, κάθε φορά που ένα σκάφος, ανεξαρτήτως εθνικότητας, διενεργεί πλουν σε διεθνή ύδατα ή στην κυπριακή ΑΟΖ, θα πρέπει να το βυθίζουμε. Απέφυγε, ωστόσο, να σχολιάσει δημοσιογραφική επισήμανση, η οποία του υποβλήθηκε τρις, ότι το «Μπαρμπαρός» δεν διέρχεται απλώς από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, αλλά διενεργεί παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, συνοδευόμενο από τουρκικό πολεμικό στολίσκο.

Επικαλέστηκε, παράλληλα, πληροφόρηση ότι η συνάντηση Ναμί με Αμερικανούς αξιωματούχους δεν διεξήχθη στον Λευκό Οίκο, αλλά σε ξενοδοχείο, κάτι που υποστήριξε και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη χθεσινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.

Οι ΗΠΑ καλούν τα μέρη να καταλήξουν
Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον προέτρεψε όλα τα μέρη στο Κυπριακό να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο προς την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, με τον Οζντίλ Ναμί, είπε ότι «αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση της τ/κ άποψης για τις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού». Η συνάντηση, σημείωσε, «είναι μέρος των περιοδικών διαβουλεύσεων των επαφών του Υπουργείου Εξωτερικών με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις συνομιλίες του Κυπριακού».

Ο κ. Ναμί είχε, επίσης, συνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και με μέλη του Κογκρέσου.
 http://www.sigmalive.com/simerini/politics/108988

Ο Ναμί στο Λευκό Οίκο μιλά για γεωστρατηγική…-Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Ναμί στο Λευκό Οίκο μιλά για γεωστρατηγική…Ο Οζντίλ Ναμί γίνεται δεκτός σε Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στην παρουσία (προχθές) του εδώ Αμερικανού πρέσβη, που βρίσκεται στις ΗΠΑ. Είναι πρόδηλο ότι μετά την έναρξη της λεγόμενης χιαστί διαδικασίας, ανοίγουν «μεγάλες πόρτες» στους αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος, οι οποίοι αξιοποιούν στο έπακρο αυτές τις δυνατότητες, για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.Ο Ναμί είχε συνάντηση 45 λεπτών στο Λευκό Οίκο με τον σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου, Κρίστοφερ Σμαρτ και τον υπεύθυνο για θέματα Ελλάδας και Κύπρου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Κρίστιαν Μπόμπροου. Προχθές είχε επαφές με στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται επαφές στο Λευκό Οίκο. 
Πάντως, από τις δηλώσεις του Ναμί, προκύπτουν μια σειρά ζητήματα που αφορούν την τακτική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό, που φανερώνει και το ρόλο της Τουρκίας.
Ο Ναμί έκανε δηλώσεις στην αμερικανική εφημερίδα The Washington Times και στην τουρκοκυπριακή «Κίπρις».

Πρώτο, παρουσιάζει το όραμα της τουρκικής πλευράς «στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος», αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα που απέκτησαν.
Δεύτερο, τονίζεται η σημασία της εναρμόνισης των Τ/κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εφαρμογής τους . Είπε πως  συμφώνησαν ότι σε αυτό το θέμα είναι σημαντικό να παραμείνουν σε διάλογο για την τεχνική βοήθεια είτε από την ΕΕ, είτε από τις ΗΠΑ.
Τρίτο, αναφέρεται στη σημασία του φυσικού αερίου, εντάσσοντας στο παιχνίδι και την Τουρκία. Σημειώνοντας ότι οι έρευνες για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξήσει τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού, υποστήριξε ότι τα έσοδα από αυτά τα αποθέματα θα επηρεάσουν θετική την περιφερειακή συνεργασία, ιδιαίτερα μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας. Λέγοντας ότι ανησυχεί  «από την προσπάθεια των Ε/κ να ελέγξουν μονόπλευρα τις ποσότητες φυσικού αερίου στο νησί», πρόσθεσε τα εξής: «Οποιοδήποτε βήμα γίνει μονόπλευρα χωρίς συνεργασία μεταξύ τους, είτε από την τ/κ, είτε από την ε/κ πλευρά, μπορεί να είναι λόγος για μη συμφωνία». Γι’ αυτό το λόγο, εξήγησε, είναι πολύ σημαντικό να ιδρυθεί ένα ομοσπονδιακό κράτος και πρέπει όλα τα έσοδα από τα προϊόντα των υδρογονανθράκων να ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.  Περαιτέρω ανέφερε πως για να γίνει η σχέση Ισραήλ – Τουρκίας – Ευρώπης πιο δυνατή, χρειάζεται ένας καταλύτης και αυτό περνά από την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας τη στήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα στην εξεύρεση λύσης.
Τέταρτο, αναφέρθηκε στην μεταφορά νερού και ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία. «Πρόκειται για κάτι που παρέχει κίνητρα στους εταίρους μας για την επανένωση», είπε προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε πράγματι να καταστήσουμε τη συμφωνία πολύ περισσότερο ελκυστική». Ίσως, από την πλευρά μας, να πρόκειται για τη δική μας ήπια ισχύ (soft power)».

ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ
Στις ομάδες εργασίας έχουν δοθεί έγγραφα που αφορούν παλιά και νέα κείμενα. Συγκεκριμένα από το τους δείκτες Κουεγιάρ, τις προτάσεις του 1989, τα πέντε σχέδια Ανάν μέχρι και τις συγκλίσεις/αποκλίσεις 2008-2012 αλλά και την αξιολόγηση Χριστόφια για το έγγραφο αυτό. Επίσης, τα συντάγματα του Βελγίου, της Αυστρίας, της Ελβετίας.

ΜΠΡΑΙΖΑ: H NOBLE συζητά με τουρκικές εταιρείες
Ανοικτά κανάλια επικοινωνίας έχουν τουρκικές εταιρείες με την εταιρεία Noble Energy. Τούτο αποκάλυψε ο  ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην Αμερικανός βοηθός ΥΦΥΠΕΞ και νυν μέλος του ΔΣ της Turcas. Ο Μπράιζα ανέφερε πως η Noble συζητά τόσο με την τουρκική κρατική εταιρεία Turcas Oil όσο και με τον μεγάλο όμιλο Zorlu την κατασκευή αγωγού για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ προς την Ευρώπη.
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του στην τ/κ εφημερίδα Χαβαντίς, ο κ. Μπράιζα ανέφερε ότι η τουρκική BOTAS, που ρυθμίζει τις τιμές στον εν λόγω τομέα στην Τουρκία, έχει επίσης συμμετάσχει στις συζητήσεις. Οι ενεργειακοί πόροι γύρω από την Κύπρο έχουν παρακινήσει για μια λύση στο νησί, υποστήριξε προσθέτοντας ότι «η ενέργεια έχει βοηθητική για την αναβίωση των συνομιλιών και δημιουργήσει μεγαλύτερο ενθουσιασμό για λύση μεταξύ των ανθρώπων».
Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, προσπαθούν πάντοτε για τη λύση του Κυπριακού και η αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, σε συνεργασία με τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, επιχειρούν πάντοτε να φέρουν τις πλευρές μαζί. Σύμφωνα με τον κ. Μπράιζα μετά την εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για μια λύση αυξήθηκαν.
Κληθείς να δώσει μερικά παραδείγματα, είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και ορισμένα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για την κλειστή πόλη των Βαρωσίων και το λιμάνι της Αμμοχώστου θα μπορούσε να ανοίξει. Επίσης, θα μπορούσε να δοθεί για τα τ/κ προϊόντα ένα έγγραφο αναγνώρισης από την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι τα κέρδη από την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας είναι πιο ουσιαστικά από το άνοιγμα μόνο των λιμανιών και των αεροδρομίων.
http://mignatiou.com/2014/03/anigoun-i-megales-portes-o-nami-sto-lefko-iko-mila-gia-geostratigiki/