16 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΛΛΑΞΑΝ ΘΕΣΕΙΣ Σκούπα στην τουρκική Ασφάλεια

Εναντίον της αντιπολίτευσης, του θρησκευτικού τάγματος του Φετχουλάχ Γκιουλέν, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ισραήλ βάλλει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση-σκούπα στην Ασφάλεια, όπου από προχθές τη νύχτα άλλαξαν θέσεις πάνω από 500 αστυνομικοί.
Ο Ερντογάν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Βαρύ ύφος, παρά τα χειροκροτήματα...
Ο Ερντογάν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Βαρύ ύφος, παρά τα χειροκροτήματα...  
Ο Ερντογάν χθες μίλησε στην ετήσια τακτική συνάντηση των μελών του τουρκικού διπλωματικού σώματος. «Δεν πρόκειται για επιχείρηση εναντίον της διαφθοράς, αλλά για απόπειρα πραξικοπήματος» είπε αναφερόμενος στις υποθέσεις διαφθοράς και αναρωτήθηκε: «Εάν ήμασταν μια χώρα όπου κυριαρχεί η διαφθορά, πώς θα είχαμε ξεπεράσει τα τελευταία δέκα χρόνια τα 800 δισ. δολάρια εθνικού εισοδήματος;».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη φημολογία που είναι πολύ αισθητή το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία και αφορά τον ισχυρισμό περί στήριξης των ισλαμιστών αντικαθεστωτικών της Συρίας από την Αγκυρα. «Εξελίσσεται μία προπαγάνδα για Αλ Κάιντα κ.λπ. Είμαστε εναντίον κάθε είδους τρομοκρατίας. Δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν τη χώρα μας ως υποστηρικτή της τρομοκρατίας», είπε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τα έβαλε και με την Ε.Ε., με αφορμή τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι Βρυξέλλες για την ετοιμαζόμενη αλλαγή στη δομή του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων λέγοντας ότι «ξεπερνά τα όρια όποιος κάνει δηλώσεις για τις ρυθμίσεις περί Συμβουλίου στην Τουρκία, τη στιγμή που στις χώρες της Ε.Ε. δεν υπάρχει ένα παγιωμένο σύστημα για τα παρόμοια συμβούλια».

Ως προς τη διαδικασία που ξεκίνησε σχετικά με το εν λόγω Συμβούλιο μετά την πρωτοβουλία του προέδρου της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ και την πρόταση διαλόγου της κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση, όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος από την πρώτη στιγμή είχε απορρίψει την πρόταση της κυβέρνησης για από κοινού αλλαγή στη δομή του Συμβουλίου. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) επισήμως δεν έχει ακόμη απαντήσει μεν, αλλά ο πρόεδρός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χθες είπε ότι το κόμμα του προτείνει οι αλλαγές να είναι σύμφωνες προς τις αρχές της Επιτροπής της Βενετίας (γνωμοδοτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης). Ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι σύμφωνες και προς τις αρχές της Ε.Ε., πράγμα που, όπως είπε, αρνήθηκε η κυβέρνηση.

Ως προς την επιχείρηση - σκούπα, προχθές τη νύχτα αντικαταστάθηκαν 500 αστυνομικοί στη Γενική Ασφάλεια. Οι απομακρύνσεις συνεχίστηκαν και χθες σε διάφορες πόλεις. Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που απομακρύνονται, διορίζονται σε άλλες υπηρεσίες της αστυνομίας.

 Σημαντικές απομακρύνσεις ήταν και αυτές στο Βαν και το Κίλις. Προχθές απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους οι διοικητές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των δύο πόλεων. Ηταν αυτοί που είχαν οργανώσει προχθές την επιχείρηση ερευνών και προσαγωγών εναντίον της Αλ Κάιντα. Ερευνες είχαν γίνει και σε γραφεία της γνωστής τουρκικής ισλαμιστικής οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας «ΙΗΗ».