27 Νοεμβρίου 2013

Διάθεση για αλλαγές στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από τον Χ. Αθανασίου

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/727660/638/399/0x00000000008360d7/2/bouli-athanasiou.jpg
Διάθεση για να κάνει δεκτές προτάσεις των κομμάτων στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, δήλωσε ότι έχει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Στην σύντομη εισήγησή του ο Υπουργός είπε ότι εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία (που ισχύει από τα τέλη της δεκαετίας του 1970) με την απόφαση πλαίσιο του 2008 της Ε.Ε.Διευκρίνισε ακόμη ο Χ. Αθανασίου ότι οι αναφορές στο νομοσχέδιο σε αδικήματα γενοκτονίας αφορούν όχι μόνο γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητες αποφάσεις από διεθνή δικαστήρια αλλά και εκείνες που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Bουλή καθώς και γενοκτονίες που τυχόν θα συμβούν στο μέλλον.

Ωστόσο στην Επιτροπή κυριάρχησε οξύτητα κατά την έναρξη με αφορμή τις προσκλήσεις των φορέων. Η κυβέρνηση θέλησε να καλέσει αύριο το πρωί τους κοινωνικούς φορείς, ενώ όπως της επεσήμανε η Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο Κανονισμός της Βουλής επιβάλει κλήση μετά από 24 ώρες. Κατά την διάρκεια της παρέμβασής της Βουλευτές της ΝΔ φωνασκούσαν και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «οχλαγωγία νεοδημοκρατών ρατσιστών». «Μαθήματα δημοκρατίας όχι από εσάς. Με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο εσείς αντιπροσωπεύετε αυτό που προσπαθεί να αντικρούσει το νομοσχέδιο», της απάντησε ο Βουλευτής της  ΝΔ Θ. Νταβλούρος, ενώ ο συνάδελφός του στη ΝΔ Ηλ. Βλαχογιάννης διαμαρτυρήθηκε ότι η Ζ.Κωνσαντοπούλου «παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά μας».

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή χωρίς να υπάρξει καμία διαβούλευση και διαμαρτυρήθηκε επειδή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο εισήχθη πριν από το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης.«Η αρχή της πλειοψηφίας επέβαλε να μην συζητηθούν οι προτάσεις νόμου», της απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κ. Βιρδιβάκης.
newsroom, naftemporiki.gr