30 Μαΐου 2013

Ολοκληρώθηκε η επιτελική άσκηση του Υπ. Άμυνας «ΑΘΗΝΑ 2013»


Ενεργοποιήθηκε πλήρως το εθνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου, πληροφοριών και επικοινωνιών
Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΘΗΝΑ 2013» του Υπουργείου Άμυνας.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία ξεκίνησε χτες, ενεργοποιήθηκε πλήρως το εθνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου, πληροφοριών και επικοινωνιών.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΜ η ΤΑΑΣ «ΑΘΗΝΑ 2013» είναι εθνική διακλαδική άσκηση επί χάρτου, η οποία διευθύνεται από το Υπουργείο Άμυνας, και σκοπός της είναι η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και φορέων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διαδικασίες χειρισμού κρίσεων με στόχο την επίτευξη του αναγκαίου συντονισμού και την αποτελεσματικότερη λειτουργία σε περιβάλλον σταδιακής έντασης, κρίσης, στρατιωτικής και πολιτικής κινητοποίησης.  Επίσης στόχευει στην εξάσκηση και εμπλοκή όλων των επιπέδων λήψης απόφασης (ΓΕΕΦ, Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ), Υπουργικό Συμβούλιο).
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άσκησης, ο Υπουργός Άμυνας  Φώτης Φωτίου είπε ότι κατά τη σημερινή μέρα διεξήχθη η τελική φάση της άσκησης στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Συγκοινωνιών και Έργων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Γενικοί Διευθυντές των πιο πάνω Υπουργείων καθώς επίσης και εκπρόσωποι κυβερνητικών υπηρεσιών και φορέων της Δημοκρατίας.
Όπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση μελετήθηκαν πιθανά σενάρια έντασης και κρίσης καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. «Αριθμός των σεναρίων αφορούσε την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στην  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», πρόσθεσε.