02 Μαρτίου 2013

Συνάντηση σε ψυχρό κλίμα

Επιμέλεια Μικαέλλα Λοίζου

Αμηχανία προκάλεσαν τα αντισιωνιστικά σχόλια του Ερντογάν - Την πρώτη του επίσκεψη σε μουσουλμανική χώρα πραγματοποίησε χθες στην Τουρκία ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ, με βασικό αντικείμενο την κατάσταση στη Συρία
Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ αρνήθηκε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν είχαν εχθρικό χαρακτήρα
Η δήλωση που φέρεται να έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιγράφοντας τον σιωνισμό ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, μάλλον επισκίασε την επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Τουρκία - την πρώτη επίσκεψη του νέου επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ σε μουσουλμανική χώρα αφότου ανέλαβε καθήκοντα.
Ο Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου ενώ ακολούθησαν επαφές του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Ο Ερντογάν είπε, μιλώντας στο 5ο Φόρουμ της Συμμαχίας για τους Πολιτισμούς στη Βιένη, την Τετάρτη, ότι, «όπως και με τον σιωνισμό, τον αντισημιτισμό και τον φασισμό, έχει γίνει απαραίτητο να θεωρούμε την ισλαμοφοβία ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».


«Ανάρμοστη» ομιλία
Ο Αμερικανός υπουργός κατήγγειλε την «ανάρμοστη», όπως τη χαρακτήρισε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, αντισιωνιστική ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού. «Μίλησα για την ομιλία αυτή πολύ ευθέως στο υπουργείο Εξωτερικών και θα το κάνω επίσης και στον πρωθυπουργό», πρόσθεσε ο Κέρι. Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ομιλίας στις κακές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, ο νέος επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ επισήμανε ότι υπάρχει «ένας τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά προφανώς αυτό γίνεται όλο και πιο περίπλοκο μετά την ομιλία που ακούσαμε στη Βιένη».

Άλλοι είναι εχθρικοί
Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Δεν κάναμε ποτέ καμία εχθρική δήλωση εναντίον οποιασδήποτε χώρας ή έθνους». Πρόσθεσε ότι «αν θέλετε να μιλήσουμε για εχθρική συμπεριφορά, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως εχθρική συμπεριφορά την αιματηρή σφαγή στην ανοικτή θάλασσα εννέα συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν είχαν διαπράξει κανένα έγκλημα». «Αν ορισμένες χώρες έχουν ενεργήσει με εχθρότητα κατά της ζωής των πολιτών μας, επιτρέψτε μας να διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε μια δήλωση», συνέχισε. Ο Νταβούτογλου σημείωσε ακόμα ότι οι Τούρκοι, σε όλη τους την ιστορία, «αντιτάχτηκαν πάντα στον αντισημιτισμό».

Μη φονική βοήθεια

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα, διά στόματος Κέρι, ότι για πρώτη φορά θα παράσχουν «μη φονική» βοήθεια στους Σύρους αντάρτες και ότι θα υπερδιπλασιάσουν την υποστήριξη προς τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Πάντως οι δυτικές χώρες δεν υποσχέθηκαν να δώσουν στους αντάρτες που δρουν στη Συρία όπλα. Σε κάθε περίπτωση, η Ουάσιγκτον χρειάζεται συμμάχους στην ταραγμένη πολιτική σκηνή της Μέσης Ανατολής και, εξάλλου, θεωρεί την Τουρκία παίκτη-κλειδί σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της αντιπολίτευσης στη Συρία και τους σχεδιασμούς για τη μετά Άσαντ εποχή.

Ωστόσο, η κατάρρευση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ υπονομεύει τις ελπίδες των ΗΠΑ ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στην περιφέρεια. «Η σχέση Τουρκίας - Ισραήλ έχει παγώσει», δήλωσε ανωνύμως Αμερικανός αξιωματούχος. «Θέλουμε να δούμε μια εξομάλυνση, όχι μόνο για χάρη των δύο κρατών, αλλά για χάρη της περιφέρειας, όπως και για τον συμβολισμό» σημείωσε.