19 Μαρτίου 2013

Αντιπαραθέσεις προκαλούν οι δραστηριότητες του Κατάρ διεθνώς Ο πλούτος του Κατάρ ισχυρό όπλο στην προσπάθειά του να ασκήσει πολιτική επιρροή

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201303/126772/images/det_emiris-qatar2.jpg
Ο πλούτος του Κατάρ, που έχει τα τρίτα σε μέγεθος αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στην προσπάθεια του βασιλείου να ασκήσει πολιτική επιρροή σε μια Μέση Ανατολή η οποία βρίσκεται σε μεταβατική κατάσταση.Όπως σημειώνουν οι Financial Times, το Κατάρ έχει σπεύσει να βοηθήσει την Αίγυπτο και την Τυνησία με γενναία οικονομικά πακέτα (έχει δαπανήσει, για παράδειγμα, κάπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου). Η βασιλική οικογένεια στήριξε τους αντάρτες της Λιβύης και τώρα στηρίζει τους αντάρτες της Συρίας.Βρίσκονται παντού. Σ΄ έναν κόσμο λιγοστών κεφαλαίων και προβληματικών οικονομιών, η βασιλική οικογένεια του Κατάρ δείχνει τη δύναμή της, αγοράζοντας ιστορικά κτίρια, ποδοσφαιρικές ομάδες, τράπεζες και θρυλικά καταστήματα.
Πρόκειται ασφαλώς για μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση μιας χώρας που κάποτε ζούσε στη σκιά της Σαουδικής Αραβίας. Το Κατάρ, με πληθυσμό μόλις 1,9 εκατομμυρίων ανθρώπων από τους οποίους μόλις 20% είναι γηγενείς, θέλει να μετατραπεί σε περιφερειακή δύναμη. Κινητήρια δύναμη είναι ο εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι, και δευτερευόντως ο πρωθυπουργός Χαμάντ μπιν Γιασίμ αλ-Θάνι, ενώ όλο και μεγαλύτερη είναι η ανάμιξη του πρίγκιπα διαδόχου Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι.
Όπως προκύπτει από αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που διέρρευσε, μετά τη δωρεά 100 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα του τυφώνα Κατρίνα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ είπε σε έναν αμερικανό αξιωματούχο: «Μπορεί να έχουμε κι εμείς μια μέρα τον δικό μας Κατρίνα». Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί με μια αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράν, που θα είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα Στενά του Χορμούζ και να απειληθούν οι ζωτικής σημασίας εξαγωγές φυσικού αερίου από το Κατάρ.
Η υπερδραστηριότητα φέρνει βέβαια και τα αναγκαία ερωτήματα. Οι Βρετανοί «ξεσκονίζουν» ένα δάνειο που χορήγησε στο Κατάρ η Barclays Bank το 2008. Οι επενδύσεις της Ντόχα στη Γαλλία έχουν προκαλέσει πολιτικές αντιπαραθέσεις (το Κατάρ σκέπτεται τώρα να ενισχύσει οικονομικά ένα ίδρυμα υπό τη διεύθυνση του Νικολά Σαρκοζί). Στην ίδια τη Μέση Ανατολή, η βασιλική οικογένεια έχει συμπάθειες και έχθρες. Πολλές συζητήσεις προκαλεί, για παράδειγμα, ο τρόπος που λειτουργεί το κανάλι αλ-Τζαζίρα.
Το Κατάρ πραγματοποιεί τις επενδύσεις του μέσω της Qatar Holding, που θεωρείται ουσιαστικά συμπλήρωμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, το βασίλειο διεισδύει σε όλο τον πλανήτη, από την Ινδονησία ως τη Λιβύη.
«Αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι η απόδοση των επενδύσεών μας», λέει ο Αχμαντ αλ-Σαγιέντ, πρόεδρος της Qatar Holding. «Στην πραγματικότητα, επενδύουμε στο όνομα των μελλοντικών γενεών μας. Αν αυτό σημαίνει μια ουσιαστική συνεργασία πέρα από την οικονομική απόδοση, τόσο το καλύτερο».
Δύο από τις καλύτερες αγορές της Ντόχα είναι η Βρετανία και η Γαλλία, όπου η βασιλική οικογένεια ελέγχει το Shard του Λονδίνου και πολλά κτίρια των Ηλυσίων Πεδίων. Η αυξανόμενη οικονομική παρουσία της Ντόχα στις δύο αυτές χώρες έχει καταστήσει το βασίλειο σύμμαχο των κυβερνήσεών τους στις κρίσεις της Μέσης Ανατολής.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126772