14 Απριλίου 2016

Ένας νέος «έρωτας» στην περιοχή μας

TURKEY SAUDI KING
Ένα από τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι ότι η Τουρκία δεν έχει σχεδόν κανέναν δεδομένο σύμμαχο είτε στην περιοχή είτε ευρύτερα. Για αυτό το λόγο δεν αποτελεί έκπληξη η προσπάθεια που καταβάλλει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με χώρες όπως το Ισραήλ ή το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.Η επίσκεψη του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν στην Άγκυρα έρχεται να επιβεβαιώσει τις αναλύσεις Τούρκων, και όχι μόνο, αναλυτών, ότι οι επιδιώξεις της Άγκυρας και του Ριάντ στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όχι μόνο συμπίπτουν αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και κοινές.

Μίλτος Κύρκος: Παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία



http://www.eleftheria.gr/media/k2/items/cache/bb56f8b8d3fd5ca01913dbc9be9de8c0_XL.jpgΤο θέμα της παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία έθεσε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μίλτος Κύρκος με αφορμή την προσπάθεια κατεδάφισης από τις Τούρκικες αρχές της ιστορικής Μονής της Μεταμορφώσεως στη Χάλκη της Τουρκίας.
Ο κ. Κύρκος επισημαίνει ότι η ιστορική Μονή της Μεταμορφώσεως που βρίσκεται στο λόφο απέναντι από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Τουρκία χρονολογείται από το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα από τέσσερα μοναστήρια που βρίσκονται στη Χάλκη και είχε παραχωρηθεί στην ελληνορθόδοξη κοινότητα πριν από τον 19ο αιώνα.Το Νοέμβριο του 2007 σημαντικό μέρος της Μονής κατεδαφίστηκε από υπαλλήλους του Δασαρχείου και η υπόθεση μεταφέρθηκε στα δικαστήρια. Με την κινητοποίηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, διαπιστώνει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορά το 2015. Η έκθεση είναι από τις μακροσκελέστερες (74 σελίδες), και παραθέτει πολλά περιστατικά παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου, διώξεων κατά μελών του κινήματος Γκιουλέν και κουρδικών οργανώσεων.

Χαρακτηρίζει τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου «γενικά ελεύθερες και δίκαιες», και τις επαναληπτικές του Νοεμβρίου «γενικά ελεύθερες». Σημειώνει, ωστόσο, τη διαπίστωση των παρατηρητών ότι «ένα "προκλητικό περιβάλλον ασφάλειας” και επιθέσεις σε κομματικά στελέχη και στελέχη προεκλογικών εκστρατειών, σε ορισμένες περιπτώσεις, «παρεμπόδισαν τη δυνατότητα ελεύθερου προεκλογικού αγώνα».Οι παρατηρητές, επίσης, εξέφρασαν ανησυχία ότι «οι περιορισμοί των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μείωσαν την πρόσβαση των ψηφοφόρων σε πλουραλισμό απόψεων και πληροφοριών».

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τον Οργανισμό να στηρίξει το ψευδοκράτος Αναγνώριση κατεχομένων ως «Τ/κ Πολιτεία» θέλει η Τουρκία από ΟΙΔ

Αναγνώριση κατεχομένων ως «Τ/κ Πολιτεία» θέλει η Τουρκία από ΟΙΔΚωνσταντινούπολη: Τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) κάλεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να στηρίξουν το ψευδοκράτος, προσθέτοντας παράλληλα ότι στο Κυπριακό «υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία».«Ελπίζουμε να επωφεληθούμε επειδή ταυτόχρονα αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπενθύμισε ότι από το 2015 διεξάγονται διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε ομιλία του σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΟΙΔ, είπε ότι χρειάζεται ενεργός συνεργασία των μελών της οργάνωσης για να αμβλυθεί η «απομόνωση» των Τ/κ και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η υποστήριξη να εκφραστεί με τις ανάλογες ανακοινώσεις του ΟΙΔ.
 

Τουρκία: Έκτακτα μέτρα για το ISIS Νταβούτογλου: «Το ISIS θα πληρώσει το αντίτιμο των επιθέσεων» Του Νίκου Στέλγια


Η Τουρκία εντατικοποιεί στα νότια σύνορα της τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Τα νέα μέτρα έρχονται στην σκιά των τελευταίων επιθέσεων με ρουκέτες κατά της τουρκικής επαρχίας Κίλις.
Πλέον, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αποδέχονται δημοσίως ότι κατά τακτά χρονικά διαστήματα το Ισλαμικό Κράτος βάλλει κατά της Τουρκίας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υπόσχεται στους πολίτες του ότι το Ισλαμικό Κράτος θα πληρώσει το αντίτιμο αυτών των επιθέσεων. Ο ίδιος κάνει λόγο για μια «διαβολική» οργάνωση που σε λίγο καιρό δεν θα έχει αξιοσημείωτη δράση στην περιοχή.

Ευρωκοινοβούλιο: Άλλο το προσφυγικό κι άλλο η ένταξη της Τουρκίας

Ευρωπαϊκή Ένωση
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της διμερούς συμφωνίας στην οποία τα δύο μέρη κατέληξαν τον Μάρτιο, η Τουρκία θα προχωρά στην επανεισδοχή όλων των μεταναστών και των προσφύγων που διαπλέουν το Αιγαίο για να εισέλθουν στην Ελλάδα παράτυπα, συμπεριλαμβανομένων και των Σύρων, με αντάλλαγμα περισσότερα κεφάλαια για τη διευκόλυνση της υποδοχής προσφύγων, την άρση της προϋπόθεσης να χορηγείται θεώρηση διαβατηρίου στους Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται την Ευρώπη και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της, που είχαν βρεθεί σε τέλμα επί μακρόν.

Η «νομιμοποιημένη» διαφθορά ως επιτομή της εποχής μας

http://www.newsit.gr/files/Image/2016/04/04/resized/panamapapers12_473_355.jpgTo μείζον ζήτημα που προκύπτει από τις έστω -και μέχρι τώρα- επιλεκτικές και αποσπασματικές αποκαλύψεις από τα γνωστά πλέον "Panama Papers" είναι πώς και με ποιους τρόπους «το χρήμα ρέει στο χρήμα», έτσι ώστε -αθροιστικά και σε βάθος χρόνου- το 1% του πληθυσμού της Γης να έχει υπό τον έλεγχό του και εν έτει 2016, κατά την ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam, τόσο πλούτο όσο το υπόλοιπο 99%. Αναζητώντας μια λαβή για να προσεγγίσω το όλο θέμα, έπεσα πάνω σε μια καταπληκτική φωτογραφία συνυφασμένη, εκ των υστέρων, με τα "Panama Papers".

Αντιδρά για την αναφορά στη γενοκτονία Απορρίπτει η Τουρκία την έκθεση της Ευρωβουλής λόγω Αρμενικού

Απορρίπτει η Τουρκία την έκθεση της Ευρωβουλής λόγω ΑρμενικούΆγκυρα: Η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει την έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ επικαλούμενος αναφορά που εμπεριέχει το κείμενο στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, διατύπωση που η Άγκυρα αρνείται να αποδεχθεί. «Δυστυχώς φέτος η ίδια αναφορά περιέχεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι εκφράσεις αυτές, παρ' όλες τις προσπάθειες και τις προειδοποιήσεις μας, δεν κατέστη δυνατό να απαλειφθούν» δήλωσε ο Μποζκίρ μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη. «Γι' αυτό θεωρούμε την έκθεση αυτή χωρίς ισχύ και εγκυρότητα και ο μόνιμος αντιπρόσωπός μας θα την επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» προσέθεσε.

«Κερδίζει» τη Βουλή η τουρκική κυβέρνηση για την άρση ασυλίας κούρδων βουλευτών. Σε άμεσο κίνδυνο το HDP

HDP
Την απόφαση του να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση περί συνταγματικής αλλαγής που θα επιτρέπει στη τουρκική Βουλή να άρει την ασυλία βουλευτών, ανακοίνωσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Με τον τρόπο αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσφέρει στο κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης των Ερντογάν- Νταβούτογλου τους απαραίτητους ψήφους ώστε να μην χρειαστεί να τεθεί το θέμα σε δημοψήφισμα και φυσικά τη δυνατότητα να ζητήσει την άρση ασυλίας του φιλοκουρδικού κόμματος. Αυτός βέβαια μπορεί να ο βασικός στόχος αλλά σίγουρα θα δοθεί η δυνατότητα για την «εξολόθρευση» και άλλων...εχθρών του καθεστώτος.

«Προστάτης» στο εσωτερικό, ΔΝΤ στο εξωτερικό

«Συμφωνώ με ένα μεγάλο ποσοστό από τις μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης
Σταθερά ψηλά κρατά τους τόνους απέναντι στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορώντας τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διγλωσσία και ολίσθηση προς ακραίες θατσερικές θέσεις.
«Άλλα λέει εντός και άλλα εκτός» σχολιάζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου με αφορμή τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Washington Post στην οποία ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι συμφωνεί με ένα σημαντικό ποσοστό από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί τις πλέον ακραίες θατσερικές θέσεις και δηλώνει σύμφωνος με σημαντικό ποσοστό των διαρθρωτικών και εργασιακών μεταρρυθμίσεων, που απαιτεί το ΔΝΤ από την Ελλάδα. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, κατηγορούν τον πρόεδρο της ΝΔ πως άλλα λέει εντός της χώρας και άλλα εκτός, αφού την ίδια ώρα που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για τα δήθεν αντικοινωνικά μέτρα, στις ΗΠΑ σπεύδει να υιοθετήσει τις πλέον ακραίες θατσερικές θέσεις.

Τι είπε ο Ερντογάν για το ψευδοκράτος στην Σύνοδο της Ισλαμικής Συνεργασίας

erdoganΤης ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ-‘Αρχισαν σήμερα οι εργασίες της 13ης Συνόδου της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ΙΙΤ) στην Κωνσταντινούπολη.Η ομιλία Ερντογάν είχε ενδιαφέρον αφού είχε αναφορά και στο ψευδοκράτος.Ο Πρόεδρος Ερντογάν στην εναρκτήρια ομιλία των εργασιών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας ευχαρίστησε αρχικά την Αίγυπτο για τις προσπάθειες που κατέβαλε κατά την διάρκεια της προεδρίας της. Παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να κρατήσει τον υπουργό εξωτερικών της Αιγύπτου στη Σύνοδο Κορυφής. Ο υπουργός αμέσως μετά την μεταβίβαση της προεδρίας επέστρεψε στην χώρα του.

Ανάρμοστη σχέση


http://www.cartoonmovement.com/depot/cartoons/2015/10/28/vote_erdogan__marian_kamensky.jpegΗ υπόθεση του Γερμανού ηθοποιού που τόλμησε να σατιρίσει σκληρά τον Ερντογάν είναι μια προειδοποίηση για το υψηλό έως απαγορευτικό κόστος που κινδυνεύει να έχει η ρεαλπολιτίκ της Μέρκελ που είδε την ανάθεση στην Τουρκία του Προσφυγικού ως υπεργολαβία, ως μονόδρομο. Σε κάθε περίπτωση, είτε δηλαδή ασκηθεί δίωξη είτε όχι, η καγκελάριος θα εισπράξει βαρύ πολιτικό κόστος, είτε σκληρό πλήγμα στο ηγετικό της κύρος στο εσωτερικό. Είτε νέο ρητορικό παραλήρημα του Ερντογάν. Στη νοτιοανατολική Τουρκία κλιμακώνεται κάθε μέρα που περνά ένας σκληρός πόλεμος του στρατού με το ΡΚΚ. Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να αρκεσθεί στη σιωπή ή τα στραβά μάτια του Βερολίνου και των Βρυξελλών, καθώς είναι βέβαιο ότι θα πιέσει την ΕΕ να ταυτίσει το ΡΚΚ με τους τζιχαντιστές.