22 Μαρτίου 2016

Σκέψεις για τη Σύνοδο Τουρκίας-ΕΕ


EU SummitΤα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής Τουρκίας-ΕΕ της 18ης Μαρτίου ήταν σε κάποιο βαθμό αναμενόμενα, παρόλο που οι μεταβλητές της διαπραγμάτευσης ήταν πολλές (βλ. άρθρο της 17ης Μαρτίου). Τώρα είναι η ώρα της αποτίμησης των συμπερασμάτων της Συνόδου και της κοινής δήλωσης. Μπορούν να ειπωθούν πολλά για κάθε σημείο της συμφωνίας (βλ. επίσης σχετικές ερωτο-απαντήσεις) τόσο από νομικής όσο και πολιτικής άποψης – για να μην αναφέρω τις (αν)ηθικές διαστάσεις. Ως συνήθως, κάποιοι έσπευσαν να επικροτήσουν τη συμφωνία και κάποιοι να τη δαιμονοποιήσουν. Η συμφωνία μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και ίσως φαίνεται θετική από κυπριακής ή ελληνικής πλευράς. Το περιεχόμενο της συμφωνίας όμως επιδέχεται τουλάχιστον ακόμα μιας ερμηνείας.Εδώ δεν έχω σκοπό να εμβαθύνω στα συμφωνηθέντα. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι η “μεγάλη εικόνα” η οποία, κατά την άποψή μου, συνοψίζεται εν συντομία στις εξής εκτιμήσεις/παρατηρήσεις:

Ρεαλπολιτίκ με υποθήκες

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160322/engine/newego_LARGE_t_1101_54651149_type13145.jpg

«Πούλησε η ΕΕ την ψυχή της» όπως διατείνεται ο αρθρογράφος των «Financial Times» Wolfgang Munchau με τη συμφωνία με την Τουρκία για τη διαχείριση του Προσφυγικού; Για να πουλήσεις κάτι πρέπει να υπάρχει, και στη διπλωματική διαβούλευση, διμερή ή πολυμερή, δεν υπάρχει ψυχή από τότε που υπάρχουν συγκροτημένα κράτη που προσπαθούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.Η συμφωνία έχει κενά, επισφάλειες, αμφίσημες διατυπώσεις αλλά είναι μονόδρομος και για τις δύο πλευρές, που για το ορατό μέλλον έχουν κάθε συμφέρον να εξαντλήσουν όλες τις προσπάθειες για την τήρηση των συμφωνηθέντων. Μια ρεαλπολιτίκ δεν κρίνεται από τη συμβατότητά της με αρχές και αξίες αλλά από την αποτελεσματικότητά της, και στο σημείο αυτό υπάρχουν νόμιμες αμφιβολίες για τη δυνατότητα και των δύο πλευρών να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα. Η συμφωνία με την ΕΕ για το Προσφυγικό έχει ως ζητούμενο από πλευράς Ερντογάν - Νταβούτογλου επιπλέον νομιμοποίηση- σταθεροποίηση την ώρα που προσπαθούν να ιδρύσουν καθεστώς Σουλτανικής Προεδρίας και να θέσουν εκτός πολιτικής σκηνής το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και να πλήξουν αποφασιστικά την ένοπλη παρουσία του ΡΚΚ στις νοτιοανατολικές επαρχίες.

Ο Νταβούτογλου επαναλάμβανε στους Ευρωπαίους: «Και οι Τ/κ πρέπει να πάρουν κάτι»

http://i2.wp.com/mignatiou.com/wp-content/uploads/2016/03/DAVUTOGLU-SKITSO01-LOUKAIDHS.jpg?resize=777%2C437 ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ «Πρέπει να πάρουν κάτι και οι Τουρκοκύπριοι», επαναλάμβανε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυπριακή κυβέρνηση, για το ξεπάγωμα των πέντε ενταξιακών κεφαλαίων που μπλοκάρει η Λευκωσία.

“Είναι πολλά τα λεφτά για να τελειώσει ο πόλεμος στη Μ.Ανατολή! “Πάρτι” εξοπλισμών!


unnamed
“Μεγάλη αναταραχή,υπέροχη κατάσταση”, έλεγε ο Μάο Τσε Τουνγκ. Το απόφθεγμά του ισχύει στην περίπτωση των αμερικανικών αμυντικών βιομηχανιών,οι οποίες βλέπουν τις παραγγελίες να πολλαπλασιάζονται!

Ελλάς, η ευρωπαϊκή «νήσος Ελλις» μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας


nisos_ellis
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΛΑΚΑ
Μια πολυμερής συμφωνία σαν αυτή που υπέγραψαν η ΕΕ με την Τουρκία για την διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού ζητήματος αντικατοπτρίζει πάνω απ΄ όλα το συσχετισμό των δυνάμεων. Στη βάση αυτού του συσχετισμού επιμερίζονται και τα βάρη που προϋποθέτουν την υλοποίηση της Συμφωνίας: ο λιγότερο ισχυρός υποχρεώνεται να πάρει το μεγαλύτερο βάρος.

Η Τουρκία σε “πακιστανοποίηση” με εγκαθίδρυση μιλιταριστικού-θρησκευτικού καθεστώτος!


http://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2016/03/kemal_erdogan-660x330.png
Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ-Άστραψε και βρόντηξε ο κ. Ερντογάν εναντίον της Ε.Ε. Αυτή είναι άλλωστε η προσφιλής στάση του τον τελευταίο καιρό. Κατηγόρησε την Ε.Ε , η οποία ενώ θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση το ΡΚΚ, επέτρεψε στα μέλη του να στήσουν σκηνή και να υψώσουν “πατσαβούρες”  (έτσι χαρακτήρισε τις σημαίες τους) , πίσω από το κτίριο που υπογραφόταν η συμφωνία για το ζήτημα των προσφύγων.  Χαρακτήρισε ανειλικρινή και ανέντιμη αυτή τη στάση και τόνισε ότι αυτό φανερώνει την υποκρισία τους.

Σύλληψη Ιρανού επιχειρηματία στο Μαϊάμι προκαλεί πονοκέφαλο στον Ερντογάν!

erdogan_iranos
Πονοκέφαλο στην Αγκυρα προκαλεί η σύλληψη  από τις αρχές των ΗΠΑ στο  Μαϊάμι  Φλόριντας  του  Ιρανού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τραπεζικής απάτης και παράνομων συναλλαγών. 
Ο Ζαράμπ – ένα άτομο με μεγάλη …ιστορία στην Τουρκία εξ ου και τα πρωτοσέλιδα του σημερινού τουρκικού Τύπου βρίσκεται σε περίοπτη θέση η είδηση της σύλληψης του- κατηγορείται ότι πραγματοποίησε συναλλαγές ύψους εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων το διάστημα μεταξύ 2010 και 2015 προκειμένου να βοηθήσει την Ιρανική κυβέρνηση να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις. Στις συναλλαγές εμπλέκονταν και 7 από τις εταιρίες του Ζαράμπ στην Τουρκία

Το δικό της μήνυμα για τις Βρυξέλλες στέλνει η Άγκυρα Tαυτίζει το Ισλαμικό Κράτος με το κουρδικό κίνημα. Του Νίκου Στέλγια


http://shoebat.com/wp-content/uploads/2015/07/1436985867gory-23.png
Η τουρκική κυβέρνηση αντιδρά στα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην πρωτεύουσα της Ευρώπης και στέλνει το δικό της, ιδιόρρυθμο μήνυμα σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι δυο ισχυροί πολιτικοί άνδρες της Τουρκίας υπενθυμίζουν στην Ευρώπη ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι μια υπόθεση, η οποία αφορά ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Επίσης, η Άγκυρα ταυτίζει το Ισλαμικό Κράτος με το κουρδικό κίνημα.
Πριν από λίγο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν έδωσε στην δημοσιότητα το δικό του μήνυμα για τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες. Ο Τούρκος Πρόεδρος τονίζει: «Καταδικάζω απερίφραστα τις απάνθρωπες τρομοκρατικές επιθέσεις, που έλαβαν χώρα σήμερα στο αεροδρόμιο Zaventem και στο σταθμό του μετρό Maelbeek των Βρυξελλών. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου στους συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις φρικτές αυτές επιθέσεις και στο λαό του Βελγίου και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Η παρουσία Ακιντζί σε κουρδική εκδήλωση προκαλεί οργή στην Άγκυρα Η εκδήλωση έγινε μετά το νέο χτύπημα στην Άγκυρα εντείνοντας τις αντιδράσεις Του Νίκου Στέλγια

Η παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί και του λεγόμενου πρωθυπουργού Ομέρ Καλγιοντζού σε εκδήλωση εορτασμού της κουρδικής και αλεβίδικης γιορτής Νεβρόζ, προκάλεσε αντιδράσεις σε κυβερνητικούς κύκλους της Άγκυρας και στους εθνικιστικούς κύκλους στην τ/κ πλευρά.Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης και του Προεδρικού Μεγάρου έχουν θέσει υπό το μικροσκόπιο τους τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στην εκδήλωση του Νεβρόζ. Οι τουρκικές αρχές υποψιάζονται ότι στην εκδήλωση στην οποία έλαβαν μέρος οι κ. Ακιντζί και κ. Καλγιοντζού έλαβαν μέρος παράγοντες και κύκλοι που σχετίζονται με το κουρδικό κίνημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την τουρκική κυβέρνηση ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Ερντογάν «φλερτάρει» με τους Γκρίζους λύκους Του Νίκου Στέλγια

http://img.haberler.com/haber/032/erdogan-dan-bahceli-ye-gecmis-olsun-mesaji-8073032_x_7190_o.jpgΟ ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί διανύει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Λίγες εβδομάδες μετά από την πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ο κ. Μπαχτσελί εκτός από την ανάρρωσή του έχει να αντιμετωπίσει και ένα κύμα αμφισβήτησης που έχει καλλιεργηθεί στους κόλπους του Κινήματος των Γκρίζων Λύκων. Συγκεκριμένα η εξέγερση εντός του κόμματος στρέφεται κατά του ίδιου του κ. Μπαχτσελί τον οποίο διάφορα στελέχη του κινήματος επιχειρούν να απομακρύνουν από την ηγεσία του ΜΗΡ. Ταυτόχρονα το Κίνημα Γκιουλέν φαίνεται να προωθεί τις δικές του υποψηφιότητες, «ποντάροντας» στην πρώην Υπουργό Εσωτερικών, Μεράλ ‘Ακσενερ. Παράλληλα άλλες μερίδες του Κινήματος των Γκρίζων Λύκων προβάλλουν τις υποψηφιότητες νεαρών Τούρκων εθνικιστών.  Τα «βάσανα» του κ. Μπαχτσελί ξεκίνησαν το βράδυ των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Στις εκλογές του Ιουνίου, ο κ. Μπαχτσελί είχε καταφέρει να αυξήσει αξιοσημείωτα τα ποσοστά του κόμματος του. Οι συνομιλίες της τουρκικής κυβέρνησης με τους Κούρδους και οι αμφιβολίες και η απογοήτευση μεγάλων μερίδων της κοινωνίας ως προς τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων, «δώρισαν» στο ΜΗΡ 80 έδρες.

Τίμησαν τον ήρωα της ελευθερίας Θεόφιλο Γεωργιάδη

https://nationalpride.files.wordpress.com/2016/03/6615866.jpg?w=610
Είκοσι δύο χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την άνανδρη δολοφονία του αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπέρμαχου της ελευθερίας των λαών, Θεόφιλου Γεωργιάδη. Σήμερα πλήθος κόσμου τίμησε την μνήμη του στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στην Αγλαντζιά.Το ετήσιο μνημόσυνό του οποίου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζιάς. Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1957, στο χωριό Ευρύχου της Κύπρου. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το 1975, κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην 32α Μοίρα Καταδρομών με τον βαθμό του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού. Δολοφονήθηκε το βράδυ της 20ης Μαρτίου του 1994, όταν πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν εν ψυχρώ έξω από το σπίτι του. Σήμερα πλήθος ανθρώπων που δεν ξεχνούν το έργο και την προσφορά του Προέδρου της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, τίμησαν την μνήμη του. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης.