14 Μαρτίου 2016

Ο Erdogan καταστρέφει την Τουρκία;


https://pbs.twimg.com/media/CdiS6ISWwAAFPYA.jpg
Bayram Balci, research engineer στο Κέντρο Επιστημών Διεθνών Σπουδών
  Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δεν καταστρέφει την Τουρκία, αλλά η συριακή κρίση καταστρέφει όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.
 

Ο σουλτανικός ολοκληρωτισμός του Ερντογάν…

http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/p/620x368/crop/both/b6/b6b18a0ba9f142a4916c2e6026fb7f9a.jpg
  Αεροπαγιτικά, το κλείσιμο της εφημερίδας Ζαμάν στην Τουρκία και η σημασία της
Το 1784 ο Γιώργος Βεντότης έκανε την πρώτη απόπειρα για να εκδοθεί ελληνική εφημερίδα στη Βιέννη για να ενημερώνει τους υπόδουλους Έλληνες. Μόλις αναγγέλθηκε η έκδοση, ο Μέγας Βεζύρης κάλεσε τον πρέσβη της Αυστρίας στην Κωνσταντινούπολη και αξίωσε «να εμποδισθεί η έκδοσή της διότι η τουρκική Κυβέρνηση έχει ως αρχή να κρατά τον λαόν σε άγνοια, ν' αποτρέπη την προσοχήν του από τας  κρατικάς υποθέσεις και ν' αποκρύπτη παν ό,τι συζητείται εν Ευρώπη διά το τουρκικόν κράτος, διά τους κυρίαρχους του και διά τους επισημότερους υπουργούς του καθ' ότι δεν συμφέρει εις τον κυρίαρχον να τηρήται ο λαός ενήμερος των πράξεων και των σκέψεων της Κυβέρνησης, πολύ δε ολιγότερον να κρίνη αυτάς» (Γεώργιος Λάιος, «Ο Ελληνικός Τύπος της Βιέννης 1784-1861, Βιέννη: 1961, σελ.16). Ο Βεντότης κατάφερε να εκδώσει τον «Ταχυδρόμο της Βιέννης» το καλοκαίρι του 1784. Ωστόσο  δύο μόνο φύλλα της εφημερίδας  κυκλοφόρησαν αφού η Κυβέρνηση της Αυστρίας, υποκύπτοντας στις πιέσεις της τουρκικής Κυβέρνησης, διέταξε το οριστικό κλείσιμό της.

Η οnline γενιά

Ας το ομολογήσουμε. Όλος αυτός ο αγώνας να γνωρίζουμε τι κάνουν τα παιδιά μας στο ίντερνετ δεν αφορά μόνο την αγωνία μας να τα προστατέψουμε. Είναι εν μέρει και μια προσπάθεια να τα ελέγξουμε.

Πήγαμε στο Ιράν χωρίς τους πανεπιστημιακούς

Σπύρος Λίτσας-Η σύγχρονη διπλωματία βασίζεται και στην ήπια  ισχύ των ΑΕΙ
Το Ιράν τον τελευταίο χρόνο δείχνει ότι έχει μπει σε ένα νέο μονοπάτι αυτοπροσδιορισμού. Σημαντικό ρόλο για αυτή την αλλαγή ασφαλώς και έπαιξε η απόφαση των P5+1 σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς βέβαια και το τέλος των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ προς την Τεχεράνη.
Η άνοδος της οικονομίας, το γεγονός ότι το Ιράν έχει πλέον ένα παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο και δεν είναι απομονωμένο μεταξύ του υπερκαυκάσιου τόξου και της Μέσης Ανατολής φαίνεται και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Πριν από μερικές εβδομάδες το Ιράν ολοκλήρωσε επιτυχώς δύο εκλογικές διαδικασίες, μία για το ιρανικό Κοινοβούλιο -το Majlis- και μία για τη Σύνοδο των Επαϊόντων, ένα από τα πλέον ισχυρά συμβούλια του θεοκρατικού καθεστώτος που εκλέγει τον ανώτατο ηγέτη.

Λεόντειος Συμφωνία

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη-Οι πύλες της Ευρώπης αίρονται, εάν αποφασίσει η σημερινή ηγεσία της Ένωσης να δώσει την πράσινη κάρτα στην Τουρκία, δρομολογώντας την πλήρη ένταξή της, με αντάλλαγμα να της τελειώσουν προσωρινά οι πονοκέφαλοι του προσφυγικού-Η Τουρκία, κληρονόμος της υψηλής στρατηγικής του Βυζαντίου, την οποία συνέχισαν οι Οθωμανοί, την εφαρμόζει κατά τρόπο μοναδικό όλα τα τελευταία εξήντα χρόνια αναβίωσης των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων, συγκρούσεων και διεκδικήσεων της γείτονος απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, επιχειρεί να επιτύχει σήμερα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο το εφαρμόζει ο Πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, με ιδιαίτερη μαεστρία με αφετηρία τη συριακή κρίση.


Cherchez la... Turquie όταν οι εταίροι μετρούν τ' άστρα

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη-ΠΩΣ ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Πώς η Άγκυρα επεδίωξε να φέρει σε αντιπαράθεση Κύπρο και Ελλάδα και Κύπρο - Ε.Ε. στο Προσφυγικό, πώς γλίτωσε επί του παρόντος την παρτίδα η Ουγγαρία και πώς διαφαίνεται τι θα συμβεί σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.· Πώς η Τουρκία στήνει ενεργειακές επιλογές και πώς εξελίχθηκε το σκηνικό τρόμου στη Συρία.· Το στρατηγικό σάντουιτς Ρωσίας-Γερμανίας με πυλώνα την ενέργεια.· Νέος γύρος σκληρού πόκερ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με την Τουρκία να επιμένει στις αξιώσεις της και δη στο άνοιγμα πέντε κεφαλαίων


Τι δεν μάθαμε για την Σμύρνη και η «γαργάρα» της κυβέρνησης

Τι δεν μάθαμε για την Σμύρνη και η «γαργάρα» της κυβέρνησης Την αποκάλυψη ότι Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην επίλυση των «προβλημάτων του Αιγαίου», όπως και του Κυπριακού, έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών του στην Σμύρνη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγχρόνως όμως δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Τουρκία παραμένει στις θέσεις της.

Γιατί η «Ευρώπη» Δεν Είναι – Ούτε θα Γίνη – Μεγάλη Δύναμις!


https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTNYJUPH2tUeGyI6IzDtms4UOVb9iU82bFmh3AYCUzyaQ0xfeA-jQ
Η ούτω καλουμένη « Ε.Ε.» δεν αποτελεί στρατηγικόν παίκτην εις την σκακιέραν της Διεθνούς Πολιτικής. Μπορεί μεν να ε θεωρείτο ως «Οικονομική Υπερδ ύναμις» προ της Κρίσεως. Α λλά, παρά ταύτα – ακόμη και προ της Κρίσεως – δεν είχε κατορθώσει να αναδειχθή εις Μεγάλη ν Δύναμιν , υπό την κλασσικήν στρατηγικήν έννοιαν του όρου.
Η αδυναμία της « Ε.Ε.» να μεταφράση το o ικονομικόν βάρος της εις ανάλογον στρατηγικήν ισχύν ωφείλετο εις την ελλειπή Στρατιωτικήν Ισχύν, την προβληματικήν διαδικασίαν Λήψεως Αποφάσεων και, προ πάντων, την απουσίαν Στρατηγικής Φιλοδοξίας και Πολιτικής Βουλήσεως.

Το τέλος του «Πολιτικού Ισλάμ»

ERDOGAN
Η πολιτική είναι γνωστό ότι αποτελεί την διαχείριση των συμβόλων. Ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά σύμβολα και ιδεολογικά προτάγματα που όρισαν το πολιτικό και κοινωνικό μέλλον της ευρύτερης γειτονιάς μας είναι το ιδεολόγημα του «μετριοπαθούς» Ισλαμισμού που κυριάρχησε αρχικώς στην Τουρκία και ύστερα σε άλλες Μουσουλμανικές χώρες, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να δημιουργήσει θετική δυναμική.Η μεγαλύτερη ελπίδα, εξ ου και βιώνεται και ως μεγαλύτερη απογοήτευση, βιώθηκε στην Τουρκία. Η γειτονική μας χώρα υπήρξε για πολλά χρονιά η μοναδική ελπίδα για την Δύση και κυρίως για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ότι θα αποτελέσει παράδειγμα δημοκρατικότητας και κράτους δικαίου για την περιοχή.

Στρατηγική κατευνασμού από ΗΠΑ για την Τουρκία Μηνύματα προς την Άγκυρα και το κουρδικό κίνημα για περιορισμό των εντάσεων


Του Νίκου Στέλγια-Οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν την επιθετικότητα της Τουρκίας στο βόρειο κομμάτι της Συρίας αναζητώντας λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις της με την Τουρκία και τους Κούρδους.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα αυτόνομα κουρδικά καντόνια της Συρίας και στην Ουάσιγκτον ρίχνουν φως σε αυτή την εξέλιξη. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι ΗΠΑ ζητούν από το κουρδικό κίνημα να περιορίσει την δράση και την επιθετικότητα του στο δυτικό κομμάτι του Ευφράτη. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον εκπέμπει μηνύματα, τα οποία ικανοποιούν την τουρκική πλευρά.

Αμερικανοί διπλωμάτες ζήτησαν την παραίτηση του Ερντογάν Αντιδρά το τουρκικό Προεδρικό

Με μια σκληρή δήλωση «απαντά» το τουρκικό Προεδρικό στις «επιθέσεις» της αμερικανικής διπλωματίας. Το Προεδρικό Μέγαρο του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν υπενθυμίζει στην αμερικανική πλευρά ότι η Τουρκία δεν είναι «μια αποικία των ΗΠΑ».Επίσης, επισημάνει ότι έχει πλέον περάσει η περίοδος που η αμερικανική πλευρά έδινε «διαταγές» στους Τούρκους πολιτικούς. Αντιδρώντας σε ένα άρθρο γνώμης των Αμερικανών Πρεσβυτών Morton Abramowitz και Eric Edelman, το οποίο ζητά την παραίτηση του κ. Ερντογάν, ο στενός συνεργάτης του και εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού Προεδρικού, Ιμπραχίμ Καλίν τονίζει τα εξής: «Δυο πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι είναι νομάρχες μιας αποικίας ζήτησαν την παραίτηση του Ερντογάν. Τελείωσαν κύριοι οι ημέρες που δίνατε εντολές στην Τουρκία».

Το σχέδιο Ε.Ε.- Τουρκίας δεν "περπατά"


Το σχέδιο Ε.Ε.- Τουρκίας δεν "περπατά"
Του Κώστα Ράπτη 
Τα πολιτικά προβλήματα του σχεδίου συμφωνίας που προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής-Ε.Ε. τη Δευτέρα έγιναν εμφανή από τα πρώτα 24ωρα. Και θα ήταν διαχειρίσιμα ίσως αν το σχέδιο δεν έπασχε παράλληλα από νομική άποψη, αλλά εντέλει και στο πεδίο της κοινής λογικής.

Ο πιο θερμός Ιούνιος της ΕΕ!


https://pbs.twimg.com/media/CdXlhTSWEAAy_mI.jpg
Η διπλή εκλογική αναμέτρηση της άνοιξης του 2017 στη Γαλλία, προεδρική εκλογή και βουλευτικές εκλογές, με τη Λεπέν να διεκδικεί την πρωτιά στον πρώτο γύρο, έχει από καιρό καταγραφεί ως το όριο της αντοχής των σημερινών ισορροπιών στην Ευρωζώνη. Στην Ευρωζώνη όπου εξελίξεις βαρύνουσας σημασίας όπως το τρομοκρατικό πλήγμα στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο και στη συνέχεια ο παροξυσμός της κρίσης διαχείρισης των προσφυγικών ροών δεν θεωρούνται επαρκείς από τους Σόιμπλε και Βάιντμαν για μια χαλάρωση της πίεσης για περικοπές και υψηλού πολιτικού και κοινωνικού κόστους διαρθρωτικές αλλαγές.
Η χρονική σύμπτωση της κορύφωσης του Προσφυγικού με την όποια συμβιβαστική λύση ήθελε υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Μαρτίου να χρειάζεται μήνες για την υλοποίησή της, με την εκστρατεία για δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23/6 για παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ και πολύ πιθανόν και με προεκλογική εκστρατεία στην Ισπανία με εκλογικό ορίζοντα την 26η Ιουνίου, είναι πολύ πιθανόν συνδυαστικά να συντμήσουν τον πολιτικό ορίζοντα και να φέρουν την κρίση της Ευρωζώνης στο σημείο σύντηξης έναν χρόνο πιο νωρίς από τον προκαθορισμένο ορίζοντα της άνοιξης του 2017.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΔΟΚΑΝΟ

https://pbs.twimg.com/media/Cdc1eSLW4AEG0z-.jpgΤου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η Τουρκία προβάλλει εξωφρενικές απαιτήσεις διαλαλούσαν τα ελληνικά ΜΜΕ μετά την, ατελέσφορη, Σύνοδο Κορυφής. Άραγε περισσότερο ή λιγότερο εξωφρενικές από την απαίτηση του Ομπάμα και του Ολάντ να φύγει ο Άσαντ, εκλεγμένος στο κάτω-κάτω από τους Σύριους; Δεν υπάρχουν εξωφρενικές απαιτήσεις. Κάθε χώρα ζητάει αυτό που θεωρεί πως τη συμφέρει και κυρίως πιστεύει ότι μπορεί να πάρει επειδή νομίζει πως η συγκυρία το επιτρέπει. Χωρίς πολλά-πολλά η Τουρκία, προβλέπω, θα πάρει άφθονες υποσχέσεις αλλά στο χέρι θα της μείνουν μόνο μερικά κέρματα. Ο Ερντογάν το ξέρει και γι’ αυτό ελπίζει, είπε, ότι ο Νταβούτογλου θα γύριζε από τη Βιέννη με λεφτά, τα άλλα είναι «έπεα πτερόεντα». Πχ γιατί το ευρωιερατείο θα δώσει, όπως επιθυμεί η Άγκυρα, ελεύθερη είσοδο των Τούρκων στην ΕΕ όταν μαίνεται ο «εμφύλιος» Κούρδων-Τούρκων μέσα στην επικράτεια και όταν διατηρείται ζωντανή η πιθανότητα Ρωσο-τουρκικής αναμέτρησης; Η προβλεπτή συνέπεια θα είναι ένα ασύλληπτο κύμα Τούρκων προσφύγων προς την ΕΕ που με την ταυτότητά τους θα περνάνε τα σύνορα. Δεν τρελάθηκαν ακόμα στις Βρυξέλλες.