26 Απριλίου 2016

Εθνικό Μουσείο Κούρδων στο Ερμπίλ

kurds_museumΤης ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ 
Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Daniel Libeskind  ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών κατασκευής  του Εθνικού Μουσείου των Κούρδων στο Ερμπιλ.Η είδηση δημοσιεύτηκε στο Businessweek  στις 15 Απριλίου και προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Ο Πολωνοεβραίος αρχιτέκτονας είναι ο κατασκευαστής του Εμπορικού κέντρου της Νέας Υόρκης που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου και του Μνημείου Γενοκτονίας στο Βερολίνο.Ο πρωθυπουργός του βορείου Ιράκ Νετσιρβάν Μπαρζανί είχε αναθέσει το σχεδιασμό του Μουσείου στον αρχιτέκτονα το 2009. Για την κατασκευή του παραχωρήθηκε ένας χώρος 13 στρεμμάτων και ένα κονδύλι 250 εκ.$.
Η κατασκευή του έργου θα άρχιζε το 2014, αλλά αναβλήθηκε λόγω της κατάληψης της Μοσούλης από τον ISIS.
Ο Libeskind  ανακοίνωσε στις 11 Απριλίου ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου. Το κτήριο του Μουσείου θα έχει 4 προεκτάσεις προς τέσσερις κατευθύνσεις.  Η κάθε μια θα είναι στραμμένη σε μια χώρα το Ιράν, την Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία, στις χώρες δηλαδή που είναι διασκορπισμένοι οι Κούρδοι. Η πρόσοψη του θα  είναι προς την πλευρά της Μέκκας για να συμβολίζει το μουσουλμανικό στοιχείο.Ο χώρος του Μουσείου θα αποτελείται από δυο τμήματα. Το ένα θα αφορά το παρελθόν και το άλλο το μέλλον των Κούρδων.
Αναμφισβήτητα η κατασκευή ενός τέτοιου Μουσείου είναι σημαντικό γεγονός. Η αρχιτεκτονική δεινότητα του Libeskind θα το εντάξει στα μεγάλα Μουσεία του κόσμου.
Militaire.gr