27 Απριλίου 2016

Κορυφώνεται η πολιτική ένταση στην Τουρκία Η αντιπολίτευση ζήτησε επισήμως την παραίτηση του Ισμαήλ Καχραμάν Του Νίκου Στέλγια


Με τους εξαγριωμένους διαδηλωτές να έρχονται αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής λίγα μέτρα πιο έξω από το κτίριο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και μεγάλες μερίδες της κοινωνίας να βάλλουν κατά την κυβέρνηση, το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία κορυφώνεται σε επικίνδυνα επίπεδα.
Τα όσα δήλωσε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Βουλής σχετικά με το μέλλον του τουρκικού κοσμικού καθεστώτος έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό σε ολόκληρη την Τουρκία. Σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε επισήμως την παραίτηση του Ισμαήλ Καχραμάν. Ο Πρόεδρος της Βουλής επιχειρεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του ισχυριζόμενος ότι παρερμηνεύτηκαν τα όσα επεσήμανε. Την ίδια ώρα, το κόμμα του κρατά αποστάσεις από τον ίδιον και τις δηλώσεις του.

Πριν από λίγο, στην όλη διαμάχη ενεπλάκη και το μεγάλο κεφάλαιο της Τουρκίας. Το Επιμελητήριο Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών εξαπολύει δριμύτατη επίθεση κατά του κ. Καχραμάν με ένα ανακοινωθέν που δίνει στην δημοσιότητα εκτάκτως.

Το επιμελητήριο ξεκαθαρίζει την έντονη ενόχληση του για την πρόταση περί αφαίρεσης της αρχής του κοσμικού καθεστώτος από το τουρκικό σύνταγμα του Προέδρου της Βουλής. Τονίζει αυτή η αρχή είναι μια θεμελιώδης αρχή της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι Τούρκοι κεφαλαιοκράτες θεωρούν απαράδεκτες τις δηλώσεις του κ. Καχραμάν. Ακόμη, προειδοποιούν ότι θα υπερασπιστούν τις αξίες της δημοκρατίας.

Παρά την σφοδρή αντίδραση της τουρκικής κοινωνίας, κάποιες φιλοκυβερνητικές ομάδες εμφανίζονται έτοιμες για μια ιστορική αναμέτρηση με το υπόλοιπο της τουρκικής κοινωνίας. Πριν από λίγο, ισλαμιστικές ομάδες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι προχωρούν άρων άρων σε ένα συνέδριο όπου θα συζητηθεί η δημιουργία ενός συντάγματος που θα ανοίξει τον δρόμο για ένα ισλαμιστικό καθεστώς στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, ένας κορυφαίος ιδεολόγος της κυβέρνησης, ο Αμντουρραχμάν Ντιλλίπακ υπενθυμίζει ότι η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα. Και ως μια μουσουλμανική χώρα, η Τουρκία θα πρέπει να διοικείται με τους νόμους του Ισλάμ. Τέλος, διάφορα συνδικάτα, πολιτικά κινήματα και φορείς καλούν την τουρκική κοινωνία σε δυναμικές κινητοποιήσεις και πορείες διαμαρτυρίας. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στις 1η Μαΐου.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=237592