26 Απριλίου 2016

Αλλεπάλληλες προσπάθειες λογοκρισίας σε ευρωπαϊκό έδαφος από την Τουρκία


Αλλεπάλληλες προσπάθειες λογοκρισίας σε ευρωπαϊκό έδαφος από την Τουρκία Μετά την σύλληψη Ολλανδέζας δημοσιογράφου για «προσβολή του Ερντογάν» για σχόλιο που έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter και την προσπάθεια της Τουρκίας να λογοκρίνει τη Συμφωνική Ορχήστρα Δρέσδης, η οποία πραγματοποιούσε συναυλία για την γενοκτονία των Αρμενίων, ένα νέο επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στη εντεινόμενη προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να ποινικοποιήσει την κριτική προς το πρόσωπό του και σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Αυτή τη φορά την δυσαρέσκεια του «Σουλτάνου» συγκέντρωσε μια φωτογραφία που εκτίθεται – μεταξύ άλλων – σε έκθεση στην Γενεύη. Η Τουρκία απαίτησε, σύμφωνα με το Der Spiegel, την αφαίρεση της φωτογραφίας από την έκθεση.Στην φωτογραφία που έβγαλε το 2014 ο Ελβετός φωτογράφος Ντεμίρ Σονμέζ, απεικονίζεται ένα πανό με την φωτογραφία ενός εφήβου, του Μπερκίν Ελβάν ενώ αναγράφεται η φράση: «Το όνομά μου είναι Μπερκίν Ελβάν, η αστυνομία με σκότωσε κατ’εντολή του Τούρκου πρωθυπουργού». Ο νεαρός Ελβάν, το καλοκαίρι του 2013 είχε τραυματιστεί κατά τις διαδηλώσεις του Γκεζί, όταν δέχτηκε χτύπημα από βολή δακρυγόνου. Είχε βγει για να αγοράσει ψωμί. Τον Μάρτιο του 2014, ο Ελβάν πέθανε μετά από 15 μήνες σε κώμα. Τότε πρωθυπουργός στην Τουρκία ήταν ο Ερντογάν.

Η φωτογραφία είναι μέρος μιας συλλογής αποτελούμενης από 58 φωτογραφίες η οποία εκτίθεται στην Πλατεία των Εθνών, μπροστά από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη.
Ο δήμος της πόλης δεσμεύθηκε να εξετάσει το αίτημα που διατυπώθηκε από το τουρκικό προξενείο.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η τουρκικής καταγωγής ολλανδέζα δημοσιογράφος Εμπρού Ουμάρ είχε αποκαλέσει «Σουλτάνο» και «δικτάτορα» τον Ερντογάν, στο Twitter, επειδή το τουρκικό προξενείο στην Ολλανδία ζητούσε από τους τούρκους πολίτες που ζουν στην χώρα να καταδίδουν όσους κάνουν προσβλητικές αναρτήσεις στα social media για την Άγκυρα ή τον Ερντογάν.
Η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες έχει απαγορεύσει την είσοδο σε δημοσιογράφους, έναν Αμερικανό, έναν Γερμανό, έναν Έλληνα κι έναν που εργάζεται για ρωσικό ΜΜΕ.