27 Απριλίου 2016

Εντάσεις στην προετοιμασία του νέου συντάγματος της Τουρκίας Το νέο σύνταγμα θα πρέπει να έχει «θρησκευόμενο» χαρακτήρα ζητάει ο Καχραμάν Του Νίκου Στέλγια


Στα πλαίσια της προετοιμασίας του νέου συντάγματος και πολιτεύματος στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Ισμαήλ Καχραμάν πραγματοποίησε μια σημαντική παρέμβαση στο πεδίο της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο κ. Καχραμάν ζήτησε την αφαίρεση της ρήτρας του κοσμικού καθεστώτος από το τουρκικό σύνταγμα και δήλωσε ότι το νέο σύνταγμα θα πρέπει να έχει «θρησκευόμενο» χαρακτήρα.
Η δήλωση του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Τουρκία καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση βάλλουν κατά της κυβέρνησης με το σκεπτικό ότι στόχος του Προεδρικού και του κυβερνητικού κόμματος είναι η δημιουργία μιας «ισλαμικής δημοκρατίας» στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, διανοούμενοι και πολίτες που εκφράζουν την απόγνωση τους δια μέσου του διαδικτύου ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να σεβαστούν το νέο σύνταγμα που ετοιμάζει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Από την πλευρά του, το ΑΚΡ τηρεί στάση άμυνας και διευκρινίζει ότι η δήλωση του κ. Καχραμάν δεσμεύει τον ίδιον και όχι το κόμμα και την κυβέρνηση του. Ο σύμβουλος και στενός συνεργάτης του Προέδρου για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, Μπουρχάν Κουζού δηλώνει ότι το προσχέδιο του ΑΚΡ συμπεριλαμβάνει με ξεκάθαρους όρους την αρχή του κοσμικού καθεστώτος.
Εν τω μεταξύ, ένταση επικράτησε έξω από το τουρκικό κοινοβούλιο, όταν η αστυνομία επιτέθηκε κατά διαδηλωτών που έχουν κατέβει στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης.
Ας σημειωθεί ότι η αρχή του κοσμικού καθεστώτος συμπεριλαμβάνεται στην λίστα αρχών του τουρκικού πολιτεύματος που σύμφωνα με το σύνταγμα του 1982 δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθούν.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ