28 Ιανουαρίου 2016

Ο θυμός της Τουρκίας για τον Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ “παίζουν” και με τους Κούρδους


A handout picture provided by Turkish President Press office of Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and US Vice President Joe Biden (L) shaking hands in Istanbul, Turkey.  EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE
Η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζον Μπάιντεν στην Τουρκία προκάλεσε σοβαρή ενόχληση στην Άγκυρα ειδικά αναφορικά με τη θέση των ΗΠΑ για τη δημοκρατία στην Τουρκία και τις εξελίξεις στην Συρία.

Πολλοί αναλυτές είδαν την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν ως προάγγελο της έντασης που θα έρθει να κλυδωνίσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Ωστόσο λίγοι πιστεύουν ότι θα υπάρξει ρήγμα στις σχέσεις αυτές, καθώς καμία πλευρά δεν μπορεί να αντέξει μια τέτοια εξέλιξη.

Η Άγκυρα ανέμενε την κριτική του Αμερικανού αντιπροέδρουν σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την συνάντηση του κ. Μπάιντεν με εκπροσώπους οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους, πριν συναντηθεί με τιν πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμετ Νταβούτογλου.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των διώξεων Τούρκων ακαδημαϊκών που ζητούσαν τον τερματισμό των συγκρούσεων με το ΡΚΚ. Η απάντηση της Άγκυρας δεν άργησε να έρθει. «Η υποστήριξη της τρομοκρατίας διώκεται σε όλο τον κόσμο. Δεν γνωρίζουμε ποιος έφτιαξε το πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν αλλά είναι ξεκάθαρο πως όποιος το έκανε δεν θέλησε να του δώσει την πραγματική εικόνα αυτού που συμβαίνει στην Τουρκία», είπε ο Νταβούτογλου. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα πήραν την σκυτάλη κατηγορώντας τις ΗΠΑ για παρόμοιες ενέργειες.

Παρόλα αυτά το σημαντικό ζήτημα στις συνομιλίες του κ. Μπάιντεν και της τουρκικής ηγεσίας ήταν αυτό των Κούρδων της Συρίας (PYD και YPG). Για τους Τούρκους οι οργανώσεις αυτές είναι τρομοκρατικές, λόγω των δεσμών τους με το ΡΚΚ. Οι ΗΠΑ όμως είναι σύμμαχος των Κούρδων και δεν θεωρεί τις εν λόγω οργανώσεις τρομοκρατικές.

Η Άγκυρα απαιτεί το PYD να αποκλειστεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, αλλά δεν κατάφερε να προωθήσει τη θέση της αυτή κατά την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν, όπως φάνηκε και στην κοινή συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ με τον κ. Νταβούτογλου, όπου ο Μπάιντεν αρκέστηκε να πει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον αγώνα της Τουρκίας κατά του ΡΚΚ.

Η Τουρκία μπορεί να μποϋκοτάρει τις συνομιλίες της Γενεύης αν μετέχει σε αυτές το PYD. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Τουρκία. Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν πως το PYD δεν υποστηρίζεται μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από τη Ρωσία και το Ιράν.

Λόγω του PYD άλλωστε ακυρώθηκε και οι κοινή συνέντευξη Τύπου του κ. Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα έσπευσαν και πάλι να επιτεθούν στις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους προς το PYD, «προειδοποιώντας» την Ουάσινγκτον ότι κινδυνεύει να χάσει την τουρκική «φιλία».

Εν μέρει συμφωνία υπήρξε πάντως στο ζήτημα της ανάπτυξης τουρκικών δυνάμεων στη Μπασίκα του Ιράκ, με την Τουρκία να δηλώνει ότι το εκεί στρατόπεδο θα περάσει υπό τον έλεγχο της υπό τις ΗΠΑ συμμαχίας. Επίσης θα αναπτυχθούν στη βάση και ιρακινά στρατεύματα. Πάντως η συμφωνία δεν είναι τελική διότι απομένει η δοθεί η συγκατάθεση της Βαγδάτης.

Το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν γεφυρώθηκε με την επίσκεψη Μπάιντεν και όλα δείχνουν ότι τα υπάρχοντα ζητήματα θα συνεχίσουν να απασχολούν τις διμερείς σχέσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει περίπτωση να τις διαρρήξουν οριστικά.

Η Τουρκία χρειάζεται τις ΗΠΑ, ειδικά μετά τη διάρρηξη των σχέσεών της με τη Ρωσία. Αλλά και οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία λόγω της στρατηγικής της θέσης στον αγώνα κατά του ΙΚ, ο οποίος θα συνεχιστεί στο ορατό μέλλον. Βάσει αυτού, θεωρείται δεδομένο ότι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί, αλλά δεν θα αφεθεί να ξεπεράσει συγκεκριμένα όρια.
Πληροφορίες από: http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2016/01/turkey-biden-visit-highlights-divisions.html#ixzz3yQsKXDpa