18 Δεκεμβρίου 2015

Stratfor: Η Ρωσία εξαναγκάζει τις ΗΠΑ σε αλλαγή στρατηγικής στη βόρεια Συρία

H πολιτική ήττα του «παράλληλου προγράμματος»

Νικόλ Λειβαδάρη-Πολιτική ήττα της κυβέρνησης στην κρίσιμη ευθεία πριν από τη μάχη του ασφαλιστικού σηματοδοτεί η εμπλοκή με το «παράλληλο πρόγραμμα» - ένα πρόγραμμα, που ξεκίνησε ως το κοινωνικό αντίβαρο στα μνημονιακά μέτρα και κατέληξε να γίνει όπλο επίδειξης ισχύος στα χέρια των δανειστών.
Η απόσυρση - ή «μετάθεση», κατά το Μαξίμου - του παράλληλου προγράμματος ήρθε μετά την ευθεία απειλή των δανειστών, προεξάρχοντος, του ΔΝΤ, ότι θα μπλοκάρουν την δόση του 1 δισ. ευρώ και την πορεία της αξιολόγησης καθώς τα μέτρα που περιλάμβανε δεν ήταν κοστολογημένα.
H κυβέρνηση επέλεξε να χρεώσει την εμπλοκή στην «ανεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης» που δεν συντάσσεται σε εθνικό μέτωπο διεκδικήσεων, ωστόσο οι χειρισμοί που έγιναν εγείρουν σοβαρά ερωτήματα τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για την ρεαλιστική αποτίμηση του κλίματος της διαπραγμάτευσης και των προθέσεων των δανειστών.

Πρόκληση από τουρκική φρεγάτα ανοιχτά των Κουκλιών

Σε κινητοποίηση οι Κυπριακές αρχές, καθώς τουρκική φρεγάτα προσέγγισε χθες νωρίς το απόγευμα το υπό κυπριακή σημαία και κυπριακής ιδιοκτησίας, ερευνητικό πλοίο "Flying Enterprise".

ΑΟΖ και Ελλάδα: Μύθοι και Πραγματικότητα

Του Γεωργίου Κ. Φίλη Ph.D.*
Η πρόσφατη τριμερής διάσκεψη μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου αποτέλεσε για ακόμα μία φορά την αφορμή για την αναζωπύρωση στη χώρα μας της περίφημης «ΑΟΖολογίας», όπως αυτή έχει (μετ)εξελιχθεί τα τελευταία πέντε περίπου έτη και η οποία έχει αποτελέσει το απόλυτο εργαλείο πολιτικής «σπέκουλας» στα χέρια των εκάστοτε κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων.Ο «αστικός μύθος» που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας αναφορικά με το θέμα έχει να κάνει με την απόλυτη σύνδεση της έννοιας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Επιπροσθέτως, στην ΑΟΖ έχουν αποδοθεί «μυστικιστικές» ιδιότητες περί της άμεσης συμβολής της στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στο ξεπέρασμα της κρίσης ακόμα στην αποκατάσταση της ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων.

Η «αφυδάτωση» του Σκοπιανού και η αφωνία της Αθήνας


Η «αφυδάτωση» του Σκοπιανού και η αφωνία της ΑθήναςΣχεδόν 13 χρόνια μετά την τελευταία επίσημη επίσκεψη Σκοπιανού υπουργού εξωτερικών στην Ελλάδα, ο Nikola Poposki δοκίμασε τις αντοχές της Αθήνας. Και αποδείχθηκαν αρκετά χαλαρές.
Στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Poposki, αν και αγγλομαθής, χρησιμοποίησε τη «μακεδονική» γλώσσα, ενώ λίγη ώρα αργότερα υποχρέωσε τον συνήθως λαλίστατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκοπή Παυλόπουλο να επιτρέψει από τη συνάντηση τους μόνο τη λήψη πλάνων από το συνεργείο της ΕΡΤ, χωρίς να υπάρξει ο συνήθης διάλογος μπροστά στις κάμερες.

Κακουργηματική δίωξη κατά 4 στελεχών του ΥΠΕΞ για παράνομη χρηματοδότηση αμερικανικής ΜΚΟ

Κακουργηματική δίωξη κατά 4 στελεχών του ΥΠΕΞ για παράνομη χρηματοδότηση αμερικανικής ΜΚΟΒαριές κατηγορίες σε βάρος 4 στελεχών αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΞ της περιόδου 2000-2001 απήγγειλε η εισαγγελία Διαφθοράς για "παράνομη" χρηματοδότηση με πάνω από 600.000 δολάρια  αμερικάνικης ΜΚΟ, μη αναγνωρισμένης από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η υπόθεση βάζει στο κάδρο και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, καθώς η δικογραφία υποβάλλεται στη Βουλή για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών του ως Υπουργού Εξωτερικών της περιόδου 2000-2004 καθώς και του αρμόδιου υφυπουργού της περιόδου.Η δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών Δημοσίου και υπό κατηγορία είναι:

Ο τεμαχισμός της αλληλεγγύης...

Πώς μπορείς να εισηγείσαι μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή η οποία σε ακραίες περιπτώσεις θα μπορεί να παρεμβαίνει παρακάμπτοντας το άμεσα εμπλεκόμενο κράτος-μέλος η μεθόριος του οποίου είναι τμήμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ταυτόχρονα να βάζεις βέτο στην Πολιτική Ενωση της Ευρωζώνης;Την ώρα που από το Συνέδριο της CDU στην Καρλσρούη μέχρι τους διαδρόμους των Βρυξελλών αναζητείται η φόρμουλα που λειτουργικά και επικοινωνιακά θα στείλει το μήνυμα ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε τεχνική δυνατότητα ελέγχου των εξωτερικών της συνόρων, το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι σταθερά αλλεργικό σε κάθε κίνηση αμοιβαιοποίησης του κινδύνου στην Ευρωζώνη. Αν τα σύνορα πρέπει να διαφυλάσσονται από κοινού από τους 28, την ίδια ώρα στην Ευρωζώνη των 10 η Γερμανία δυσκολεύεται να αποδεχθεί την κοινή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων και θεωρεί ταμπού κάθε συζήτηση για κοινό δανεισμό με ευρωομόλογο.

ΣΦΟΔΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Βία δίχως τέλος στην Τουρκία

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι συνελήφθησαν σε βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες μεταξύ νεαρών φιλοκούρδων διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, όπως ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές, φοιτητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής (ODTU), είχαν ανοίξει ένα τεράστιο πανό με τη φράση «Ο κουρδικός λαός δεν είναι μόνος» και επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο. Όταν ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τους εμπόδισαν να βγουν από τον χώρο του πανεπιστημίου πολλοί από αυτούς, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, άρχισαν να εκτοξεύουν μπουκάλια, πέτρες και πυροτεχνήματα εναντίον των αστυνομικών.

Οι τελευταίοι απάντησαν ρίχνοντας δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν, τουλάχιστον έξι άνθρωποι συνελήφθησαν.

Εθνομηδενιστές και «Χρυσή Αυγή»


Η Τουρκία "μαθαίνει" τα Mirage 2000 μέσω Κατάρ! Τι συμφωνία υπέγραψε τι επιδιώκει

Image
Γράφει ο εραφείμ Χ. Μηχιώτης H είδηση που εδημοσιεύθη χθες πρωτοσέλιδη, στην «ΕΣΤΙΑ», υπό τον τίτλο «Σφήνα της Τουρκίας στις σχέσεις Ελλάδος-Κατάρ: Πού αποσκοπεί χθεσινή στρατιωτική συμφωνία», δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, αλλά, αντιθέτως, να τύχει της προσοχής που απαιτείται και των απαραίτητων αξιολογήσεων.Είναι γνωστές οι σχέσεις συνεργασίας Ελλάδος-Κατάρ στον στρατιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της οποίας Καταριανά μαχητικά αεροσκάφη, γαλλικής κατασκευής τύπου «Μ-2000-5» επιχειρούσαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας στο πλαίσιο των συνδυασμένων συμμαχικών επιχειρήσεων γιά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη.
Έκτοτε αυτή η συνεργασία σε διμερή βάση έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και έχουν ανταλλαγεί επισκέψεις σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών.

Αλέξη τρέξε, μόνο έτσι θα κερδίσεις

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//FBD09BA603D3E965C7CBAA252E93E033.jpgΕπιφανείς επιχειρηματίες και κορυφαίοι επενδυτές εξέπεμψαν ένα μάλλον απρόσμενα αισιόδοξο μήνυμα για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, στο ετήσιο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη, πριν από δύο ημέρες. Η εξέλιξη προσφέρει μια ευκαιρία στην κυβέρνηση.Η στάση των μεγαλοεπενδυτών, που επηρεάζουν αγορές και διεθνή μέσα ενημέρωσης, μπορεί να κρίνει τις προοπτικές επιτυχίας της χώρας.Υποβοηθητικά για τη χώρα λειτουργεί το γεγονός ότι θεσμικοί που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών προφανώς προσβλέπουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας γιατί απλούστατα θα ωφεληθούν οι ίδιοι. Απώλεσαν σημαντικά κεφάλαια από τις προηγούμενες επενδύσεις τους και τώρα είναι φυσικό να εμφανίζονται αποφασισμένοι να στηρίξουν τις θέσεις τους.

«ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ «Η Τουρκία δεν τηρεί τις υποσχέσεις της για τους πρόσφυγες»

«Η Τουρκία δεν τηρεί τις υποσχέσεις της για τους πρόσφυγες»
Πιέσεις «εις μάτην» ασκεί η Ευρώπη στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Βόμβες μολότοφ στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης

Το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣΠερίπου 25 κουκουλοφοροι εκτιμάται ότι συμμετείχαν στην επίθεση με αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ εναντίον της αστυνομικής φρουράς στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.Όπως έγινε γνωστό, η επίθεση σημειώθηκε στις 03:20 τα ξημερώματα, όταν οι δράστες ενεργώντας καταδρομικά εμφανίστηκαν επί της οδού Αγίου Δημητρίου, όπου βρίσκεται το τουρκικό προξενείο, εκσφενδονίζοντας περί τις 15 βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών φρουρών.Αμέσως μετά οι κουκουλοφόροι τράπηκαν σε φυγή και χάθηκαν στα γύρω στενά της περιοχής. Από την Αστυνομία δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ούτε φθορές στο προξενείο. Η υπόθεση ερευνάται.http://mignatiou.com

Αναγνωστοπούλου: Για την Ελλάδα το θέμα των αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό

Την ανάγκη το υπό σύσταση Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας να μην υποκαταστήσει την ανοιχτή συζήτηση για το παρελθόν των δύο χωρών ανέδειξε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου κατά την συνάντησή της στο Βερολίνο με την υφυπουργό Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας της Γερμανίας Κάρεν Μαρκς.

Η κα Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι το σχέδιο που παρουσίασε στην ελληνική κυβέρνηση ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς αφορά τη δημιουργία ενός διακυβερνητικού διεθνούς οργανισμού στα πρότυπα των Ιδρυμάτων της Γερμανίας με την Γαλλία και την Πολωνία και δεν αποτελεί προϊόν συνεννόησης.«Δεν θα δεχθούμε έτοιμο θεσμικό πλαίσιο, αλλά θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα, από κάτω προς τα πάνω, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα Ίδρυμα που θα ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες», δήλωσε η κυρία Αναγνωστοπούλου και διευκρίνισε ότι με την Γαλλία και την Πολωνία τα Ιδρύματα της Γερμανίας δημιουργήθηκαν αφού είχαν κλείσει τα διμερή θέματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και είχαν διευθετηθεί τα θέματα των αποζημιώσεων.

Τι σημαίνει η καταρχήν συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας για τα ελληνικά συμφέροντα


Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν γέμισε με αφίσες τις τουρκικές πόλεις με τη "μισή συγνώμη" του Μπέντζαμιν Νετανιάχου... Τώρα, και υπό το φόβο του Ιράν, οι δύο χώρες φαίνεται πως επέλεξαν να τα "βρουν". Ο χρόνος θα δείξει...
ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Μία άκρως αρνητική εξέλιξη για τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα στη Μεσόγειο, ανακοινώθηκε από ανώνυμο αξιωματούχο του Ισραήλ, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα του έφτασε σε “προκαταρκτική συμφωνία” με την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων τους.Εάν αληθεύει η πληροφορία, και εάν όντως οριστικοποιηθεί αυτή η συμφωνία, θα επανιδρυθεί η στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, που πριν διακοπεί με βίαιο τρόπο, στόχευε επίσης την Ελλάδα, και την Κύπρο. Βέβαια, ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Ταγίπ Ερντογάν, και ο έντονος αντισημιτισμός του, μπορεί να ανατρέψει τη συμφωνία, προειδοποιούσαν πολιτικοί παρατηρητές.

Όταν η αμάθεια συναντά την προκατάληψη. Ένα άρθρο στη ΗuffingtonΡost.gr

http://www.huffingtonpost.gr/vlasis-agtzidis/-19141923_b_8780844.html?utm_hp_ref=greeceΤο άρθρο αυτό, που δημοσιεύεται στο ειδησεογραφικό σάιτ ΗuffingtonΡost.gr, γράφτηκε με αφορμή ένα πρώτο αντιδραστικό κείμενο του Τ. Κωστόπουλου στην Εφ.Συν.,  και πριν το επόμενό τουόπου για άλλη μια φορά τα κάνει όλα αχταρμά -είτε από άγνοια, είτε από συνειδητή πρόθεση διαστρέβλωσης- προκειμένου να περάσει μια περιφρονητική άποψη προς το κίνημα Μνήμης των προσφύγων του ’22.
Ο Κωστόπουλος, όσον αφορά τα θέματα αυτά, κινείται πάντα στην ίδια γραμμή:
-άρνηση του προσφυγικού λόγου,
-εμμονική προσήλωση σε αντιλαϊκά στερεότυπα,
-μισές αλήθειες-μισά ψέματα, εξίσωση του θύτη με το θύμα και αντιστροφή των ρόλων,

ιοθέτηση της εθνικιστικής τουρκικής παραφιλολογίας κατά τη γραμμή Νακρατζά.  
Το ατύχημα είναι ότι ο λόγος αυτός «περνά» σε μια σειρά από έντιμους πολίτες, που απλώς δεν έχουν τρόπο διασταύρωσης του περιεχομένου ή αποδέχονται αξιωματικώς κάθε τι που προέρχεται από κάποιον που, ειλικρινά ή μη, ανήκει στον πολιτικό τους χώρο και χρησιμοποιεί μορφολογικά αναγνωρίσιμους κώδικες. 
Θα λέγαμε ότι ο καλύτερος φίλος της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς καπηλείας είναι ο νεοελληνικός αντιπροσφυγικός «οριενταλισμός», που βρίσκει την ουσιαστικότερη έκφρασή του στην πένα του Κωστόπουλου… Έναν αριστερό αντίλογο προς το ρεύμα αυτό, θα μπορούσατε να διαβάσετε στο φύλλο της προπερασμένης Κυριακής στην εφημ. «Εποχή»: