07 Δεκεμβρίου 2015

Η Τουρκία αλλάζει

http://ekurd.net/wp-content/uploads/2015/12/450x360xTurkish-security-forces-in-the-southeast-Kurdish-region-2015-photo-afp.jpg.pagespeed.ic.THe1A6Evg3.jpgΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ-Η ​​Τουρκία φθάνει στα όριά της, μετά την αλλοπρόσαλλη πολιτική των τελευταίων χρόνων. Στο εσωτερικό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επενδύει στον διχασμό και στον έλεγχο κάθε πιθανής πηγής αντίρρησης για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση του στην προεδρία, ενώ στην εξωτερική πολιτική οι αυτοσχεδιασμοί και συναισθηματισμοί οδήγησαν σε επιδείνωση των σχέσεων σε όλα τα μέτωπα. Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στη δυτική πορεία της χώρας και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησης Ερντογάν.

Σήμα κινδύνου για την Ευρώπη

Πρώτο κόμμα της Γαλλίας από χθες, στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, με τη Δεξιά του Σαρκοζί στη δεύτερη θέση και τους Σοσιαλιστές του Ολάντ στην τρίτη, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν είναι ένα σήμα κινδύνου για την Ευρώπη και κυρίως για την Ευρωζώνη. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους η Γαλλία δεν αντέχει, δεν χωρά στο πλαίσιο της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλλει το Βερολίνο.Οι ευθύνες όμως είναι βαρύτατες εντός συνόρων, καθώς Δεξιά και Σοσιαλιστές έστρωσαν στη Λεπέν και της στρώνουν ακόμη τον δρόμο προς τον εκλογικό θρίαμβο και την πολιτική κυριαρχία μέσα από μια διπλή συνθηκολόγηση:

Νέα Γαλλική Επανάσταση

Απόστολος Διαμαντής-Ο κύβος ερρίφθη: οι Γάλλοι στράφηκαν προς το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο σήμερα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι συγκυριακή, ούτε οφείλεται μόνον στις επιθέσεις των ισλαμιστών, όπως πρόχειρα συμπεραίνουν αρκετοί αναλυτές. Διότι, ο σοσιαλιστής πρόεδρος πήρε όσα μέτρα χρειαζόταν, ενεργοποίησε όλες τις δυνάμεις καταστολής, έψαλε τον εθνικό ύμνο σε κάθε ευκαιρία, βροντοφώναξε ζήτω η Γαλλία, έβγαλε και τις σημαίες στα μπαλκόνια, άρχισε να κλείνει τζαμιά και να συλλαμβάνει μουσουλμάνους και γενικώς, υιοθέτησε την πολιτική αντζέντα του Εθνικού Μετώπου, που είναι μια αντζέντα προσήλωσης στους νόμους της rébublique, δηλαδή στους θεσμούς του εθνικού κράτους.

PSI: Ο Βενιζέλος και η ιερή του αγελάδα


Δημήτρης Μάρδας-Ο κ. Βενιζέλος με τον γνωστό, χωρίς ουσία, στόμφο και με σωρεία προσωπικών χαρακτηρισμών - που θεωρεί ότι μάλλον του εξασφαλίζουν ψήφους - υποστήριξε για μια ακόμη φορά, ότι το πραγματικό κούρεμα του χρέους του 2012 (το γνωστό PSI) ήταν πολύ υψηλότερο, ακόμη και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.Αυτές όμως δε λαμβάνουν υπόψη τις «παράπλευρες» απώλειες που προκάλεσε το κούρεμα του χρέους, και οι οποίες αναλύονται ακολούθως. Θεώρησε λοιπόν, ότι ψεύδομαι ασύστολα(!), καθώς ανακοίνωσα στη Βουλή ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το πραγματικό κούρεμα μαζί με την επαναγορά του χρέους οδήγησαν σε ένα καθαρό αποτέλεσμα της τάξης του 52,1 δισ. ευρώ.

Ιράκ: Η Τουρκία απέσυρε 350 στρατιώτες της από τη Μοσούλη


Ιράκ: Η Τουρκία απέσυρε 350 στρατιώτες της από τη Μοσούλη

Μετά τις έντονες αντιδράσεις της Ιρακινής κυβέρνησης η Τουρκία απέσυρε σήμερα από την περιοχή της Μοσούλης 350 στρατιώτες της

Με την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ να  έχει κορυφωθεί τις τελευταίες ώρες, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει στην απόσυρση 350 στρατιωτών από την περιοχή της Μοσούλης. Οι τούρκοι στρατιωτικοί ανακοίνωσαν ότι τα συγκεκριμένα στρατεύματα θα παραμείνουν στην περιοχή, αλλά από την πλευρά της Τουρκίας, και θα είναι έτοιμα να ξαναπεράσουν στο Ιράκ όταν η Βαγδάτη και η Άγκυρα καταφέρουν να συμφωνήσουν στο συγκεκριμένο θέμα.

Τον Ρώσο πρέσβη κάλεσε σε “απολογία” η Άγκυρα για τον πύραυλο του πεζοναύτη


Απόσπασμα από βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα Yeni Safak, στην ηλεκτρονική της έκδοση και εικονίζει τον "Ρώσο πεζοναύτη" να κρατά τον φορητό αντιαρματικό εκτοξευτή. 
 Τον πρέσβη της Ρωσίας κάλεσε σε απολογία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον φορητό αντιαεροπορικό εκτοξευτή που κρατούσε Ρώσος πεζοναύτης στο κατάστρωμα πολεμικού πλοίου που διέσχιζε τον Βόσπορο. Ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Καρλόφ κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με την «προκλητική» πράξη του πεζοναύτη. Ο γ.γ. του υπουργείου προειδοποίησε τον Ρώσο πρέσβη σχετικά με αυτή και τυχόν ανάλογες «προκλητικές» πράξεις. Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου είχε επίσης προειδοποιήσει τη Μόσχα σχετικά, καλώντας την να αποφύγει στο μέλλον τέτοιες ενέργειες.

Νόρμαν Στόουν: “O τυχοδιωκτισμός του Ερντογάν μπορεί να καταστρέψει την Τουρκία”


H φιλοδοξία και η μεγαλομανία του Ερντογάν μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε διάλυση της Τουρκίας, υποστηρίζει Βρετανός ιστορικός. ΑΠΕ-ΜΠΕ
O Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται πως προσπαθεί να αναστήσει την Οθωμανική αυτοκρατορία. Διαφορετικά θα θυμόταν πως δεν πρέπει να προκαλεί τη Ρωσία από την οποία οι Οθωμανοί τόσες ήττες είχαν υποστεί στο παρελθόν. Αυτό δηλώνει ο γνωστός Βρετανός ιστορικός και δημοσιογράφος Νόρμαν Στόουν. «Ενθαρρύνοντας τον πόλεμο στην Συρία ο Ερντογάν δεν προέβλεψε τις συνέπειες για την Τουρκία. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή καθίσταται ολοένα και περισσότερο πολύπλοκη, συνεχώς εξελισσόμενη με νέους δρώντες και τους αντιπάλους της Άγκυρας να αυξάνονται», δήλωσε.Ο Ερντογάν φαντασιώνεται εαυτόν ως έναν παντοδύναμο ηγέτη, καθήκον του οποίου είναι να δημιουργήσει «αγνές γενιές» μουσουλμάνων και να βοηθήσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τους άλλους συμμάχους του στην Συρία.

Οι επενδυτές φεύγουν από Τουρκία. Μήπως ξέρουν κάτι;


Ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να αποσύρουν κεφάλαια από την Τουρκία. EPA/SEDAT SUNA
Η εκροή κεφαλαίων από την Τουρκία φαίνεται να συνεχίζεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, καθώς οι ξένοι απέσυραν 7,6 δισεκ. δολάρια το 2015 από επενδύσεις που είχαν κάνει στη χώρα.Σύμφωνα με τους οικονομολόγους και τους αναλυτές της Capital Economics και της SEB, αναμένονται περαιτέρω ρευστοποιήσεις και υποχώρηση της τουρκικής λίρας, που ήδη κινείται προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της από το 2008.Εκτός του ότι η Τουρκία έχει το υψηλότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στα κράτη της Ομάδας των 20, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η σαρωτική νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του περασμένου μήνα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις στην κεντρική τράπεζα για μείωση των επιτοκίων με περιορισμένες πολιτικές αντιδράσεις.

Είναι ο Μπιλάλ, ο γιός του Ερντογάν, ο υπουργός Πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους;


Φωτογραφία Αρχείου: Recep Tayyip Erdogan (C) cheers to supporters of Turkey's ruling party Justice and Development Party (AKP) with his wife Emine (2nd-L), his daughters Esra Albayrak (L) and Sumeyye Erdogan (R), his son Bilal Erdogan (2nd-R) after results of local elections at Party Headquarter in Ankara, Turkey late 30 March 2014. EPA, DEPO PHOTOS
“Βόμβα” στα θεμέλια της οικογένειας του Ταγίπ Ερντογάν έβαλε η γερμανική εφημερίδα Handeslblatt, η οποία αναδημοσιεύει τις κατηγορίες του ίδιου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Πληροφοριών της Ρωσίας, Ομράν αλ-Ζούμπι, ότι ο Μπιλάλ Ερντογάν εμπορεύεται με τους τζιχαντιστές του ISIS το πετρέλαιο του Ιράκ.Στον τίτλο αναφέρει χαρακτηριστικά: Ist Erdogans Sohn der Ölminister des IS? (Είναι ο γιος του Ερντογάν ο υπουργός Πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους;)Το κείμενο στα γερμανικά ΕΔΩ: http://www.handelsblatt.com/politik/international/russland-versus-tuerkei-ist-erdogans-sohn-der-oelminister-des-is/12680606.html

Τουρκική θαλάσσια προκλητικότητα και διπλωματία

Τουρκική θαλάσσια προκλητικότητα και διπλωματία Του Δημήτρη Τσαϊλά *-Πολλές φορές τα τουρκικά υδρογραφικά σκάφη (Σισμίκ, Χώρα, Πιρί Ρείς) κάνουν την εριστική έως και αλαζονική εμφάνιση τους είτε στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλώντας με αυτήν τη συμπεριφορά ισχύος, όπως οι Τούρκοι την αντιλαμβάνονται και πιστεύουν ότι διαθέτουν, όχι μόνο απέναντι στους «φτωχοποιημένους» Έλληνες της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά ακόμα και σε πιο «υπολογίσιμους» αντιπάλους.Έτσι, ενώ ο Ελληνισμός γιόρταζε τις νικηφόρες ναυμαχίες του 1912-13, της Έλλης και Λήμνου, μαζί με τον προστάτη Άγιο Νικόλαο του Ναυτικού μας, Εμπορικού και Πολεμικού, το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» έπλεε συνοδευόμενο από το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Μποντρούμ», με πολύ μικρή ταχύτητα (ταχύτητα γεωλογικών ερευνών) σε διεθνή ύδατα, προβαίνοντας σε κινήσεις που προκαλούν τουλάχιστον υποψίες στην ελληνική πλευρά, καθώς βρισκόταν σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν.

Προαναγγελίες λύσης του Κυπριακού

Προαναγγελίες λύσης του Κυπριακού Της Κύρας Αδάμ-Τη μορφή ανεμοστρόβιλου παίρνουν πλέον οι εξελίξεις στο κυπριακό με τους διεθνείς παίκτες να μην προλαβαίνουν να δηλώνουν την πεποίθηση τους ότι το θέμα θα έχει κλείσει οριστικώς μέσα στην άνοιξη του 2016.Η αρχή έγινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις πριν από δέκα ημέρες, όταν δεσμευτικώς και πανηγυρικώς οι 28 ηγέτες συμφώνησαν την επανάληψη της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, (χωρίς να έχει καν εκπληρώσει καμία από τις κοινοτικές δεσμεύσεις της απέναντι στη Λευκωσία), με τον κ Νταβούτογλου να επιμένει ότι βλέπει τη λύση του κυπριακού την άνοιξη του 2016 και τον πρόεδρο της Κομισιόν κ Γιούνκερ να σιγοντάρει με όλους τους τρόπους.Την σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Κέρυ, ο οποίος στις δηλώσεις του τόσο στη Λευκωσία, όσο και στην Αθήνα, μέσα στην εβδομάδα, επέμεινε ότι το θέμα είναι πλέον σε τροχιά οριστικής επίλυσης του.