02 Δεκεμβρίου 2015

Δικαστήριο στην Τουρκία αποφασίζει αν το... Γκόλουμ μοιάζει στον Ερντογάν

Δικαστήριο στην Τουρκία έχει ζητήσει από εμπειρογνώμονες την αξιολόγηση του χαρακτήρα του Γκόλουμ από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, γιατί ο δικαστής δεν είναι σίγουρος αν μια σύγκριση μεταξύ αυτού του χαρακτήρα της ταινίας και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι προσβλητική.

Ελλάδα – Τουρκία: Ασύμμετρες συγκρίσεις


Με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Πηγή: http://www.paratiritis-news.gr/......
Ο διεθνούς φήμης δημοσιογράφος και συγγραφέας Πάτρικ Κόκμπερν («Η επιστροφή των τζιχαντιστών»), ένας από τους καλύτερους πολεμικούς ανταποκριτές στη Μ. Ανατολή και από τους πιο βαθείς γνώστες του Ισλαμικού Κράτους, σε εκτενές άρθρο του στο περιοδικό London Review of Books πριν μήνες, σκιαγραφούσε μια πιο σύνθετη εικόνα των πραγμάτων στην επίμαχη περιοχή του συριακού εμφυλίου: «Σε πείσμα των διαβεβαιώσεων του PYD και των καλών προθέσεων των ηγετών του, έγραφε, η σύγκρουση στη βορειοανατολική Συρία εμφανίζει πολλά χαρακτηριστικά εθνοτικού πολέμου». Η Τουρκία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις πολιτοφυλακές του PYD, του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας ότι επιδιώκουν τη δημογραφική αλλοίωση των εδαφών που κατακτούν στη Βόρεια Συρία, εκδιώκοντας τις μειονότητες των Αράβων και των Τουρκμενίων, που αποτελούν τουρκικό φύλο, κατηγορίες που έχει υιοθετήσει και η Διεθνής Αμνηστία.

Απειλή έξωσης από Σένγκεν

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αυστηρή προειδοποίηση στέλνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα ότι αν έως την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής δεν υλοποιήσει σειρά μέτρων που έχει συμφωνήσει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος θα είναι αντιμέτωπη ακόμα και με έξοδο από τη Σένγκεν.Η απογοήτευση αλλά και η οργή των υπόλοιπων κρατών-μελών εκφράστηκε την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνάντησης των μόνιμων αντιπροσώπων καθώς προετοιμάζονταν για τη σύνοδο της Κυριακής. Εκεί, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου (που έχει και την προεδρία αυτήν την περίοδο) εκφράστηκε πολύ έντονα, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία που είχε γίνει τον Οκτώβριο με τα υπόλοιπα κράτη που βρίσκονται στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τα σύνορα κινούνται, οι χάρτες τρέμουν

https://pbs.twimg.com/media/CVNxOdzUkAENG-2.jpg
Μη «μυξοκλαίμε» με τις παραβιάσεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο. Μπορεί και τις κάνει. Και θα τις συνεχίσει. Διότι βασίζεται στη στρατιωτική της ισχύ. Η οποία μάλιστα (και) με τις παραβιάσεις ανατροφοδοτείται και αυτοτροφοδοτείται. Βαίνουσα αυξανόμενη,Μετά τη στρατηγική στρατιωτική ήττα του Ελληνισμού στην Κύπρο το 1974, στην Ελλάδα διαμορφώθηκε και απέναντι στην Τουρκία εφαρμόσθηκε μια πολιτική «κατευνασμού». Με τα γνωστά αποτελέσματα. Βήμα προς βήμα η Τουρκία βελτιώνει τις θέσεις της και διευρύνει τις διεκδικήσεις της. Σήμερα η χώρα αυτή ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω στη Θράκη και στο Αιγαίο, φέρνει συνεχώς την όποια λύση του Κυπριακού όλο και πιο πολύ στα μέτρα της, διεκδικεί με θρασύτητα τον ρόλο του προστάτη για κάθε εθνικότητας μουσουλμάνο που κατοικεί στη χώρα μας και εμποδίζει τις ανακηρύξεις των ΑΟΖ, διεκδικώντας τουλάχιστον συνεκμεταλλεύσεις.

Επιθετικά απών ο Ραχόι!


Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Ραχόι επέλεξε να είναι απών από την προχθεσινή τηλεμαχία, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των σοσιαλιστών, των Podemos και των Ciudadanos.Η λογική του Ισπανού πρωθυπουργού έχει ενδιαφέρον: Το Λαϊκό Κόμμα, που έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις αλλά δεν συγκεντρώνει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, με την απουσία του από την τηλεμαχία προφανώς παρότρυνε τα τρία ανταγωνιστικά κόμματα της αντιπολίτευσης να συγκρουσθούν μεταξύ τους, να αναδείξουν τις διαφορές τους ως προς τον βαθμό χαλάρωσης της λιτότητας, αλλά και την αντιμετώπιση της αποσχιστικής από την Ισπανία ατζέντας της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας. Με την απουσία του ο Ραχόι πέτυχε εν μέρει αυτό που ήθελε, καθώς χθες στον Τύπο της Ισπανίας κυριαρχούσαν οι διαφωνίες και συγκρούσεις ανάμεσα στον δεύτερο εταίρο του πάλαι ποτέ δικομματισμού, τους σοσιαλιστές, την ετερόκλητη και συγκεχυμένη στην ατζέντα της Ριζοσπαστική Αριστερά των Podemos και τη, θολής, κεντρώας ταυτότητας, κίνηση των Ciudadanos.

Αποκάλυψη Νετανιάχου: “Το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις στην Συρία”


O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «διεξάγει επιχειρήσεις» στη Συρία, παραδεχόμενος για πρώτη φορά, ανοιχτά, το γεγονός.
«Διεξάγουμε κατά διαστήματα επιχειρήσεις στη Συρία προκειμένου να αποφύγουμε το ενδεχόμενο αυτή η χώρα να μετατραπεί σε μέτωπο εναντίον μας» δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο βόρειο τμήμα της χώρας.«Κάνουμε επίσης ό,τι χρειάζεται προκειμένου να εμποδίσουμε τις παραδόσεις ιδιαίτερα θανατηφόρων όπλων από τη Συρία στον Λίβανο» προσέθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Εξουσία στα σύνορα της Ελλάδας ζητούν οι Ευρωπαίοι και απειλούν με εκδίωξη από τη Σένγκεν Τι αποκαλύπτουν οι Financial Times που μιλούν για εξαγριωμένους Γερμανούς

Εξουσία στα σύνορα της Ελλάδας ζητούν οι Ευρωπαίοι και απειλούν με εκδίωξη από τη Σένγκεν
Η Ευρώπη προειδοποιεί την Ελλάδα ότι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ανασταλεί η συμμετοχή της στη ζώνη Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνησ  από τα μέσα Δεκεμβρίου αν δεν αλλάξει την αντίδρασή της στην προσφυγική κρίση, καθώς ο εκνευρισμός φουντώνει για την διστακτικότητα της Αθήνας να δεχτεί εξωτερική βοήθεια, γράφουν οι Financial Times, την ώρα που φουντώνουν οι πληροφορίες για τελεσίγραφο.Αρκετοί ευρωπαίοι υπουργοί και υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν την απειλή να διωχτεί εκτός η Ελλάδα για «σοβαρές ελλείψεις» στον έλεγχο των συνόρων ως τον μόνο τρόπο που απομένει να πειστεί ο Αλέξης Τσίπρας να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και να αποδεχτεί την προσφορά της ΕΕ να βοηθήσει, τονίζει η εφημερίδα.

Η μάχη της «εκλιπούσας» και τα δώρα της Τουρκίας: Ο “φίλοι” Γιούνκερ και Μέρκελ

Φωτογραφία Αρχείου: Greek Prime Minister Alexis Tsipras, German Chancellor Angela Merkel chats with Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu and French President Francois Hollande, at the start of an extraordinary EU Summit with Turkey in Brussels, Belgium, 29 November 2015. EPA, OLIVIER HOSLET Του Κώστα Βενιζέλου-Την ώρα που ακόμη δεν έσβησαν οι εντυπώσεις από τα αποκαλυπτήρια της Τουρκίας από τη Ρωσία για τις σχέσεις του καθεστώτος Ερντογάν με το Ισλαμικό Κράτος και ο απόηχος από το επεισόδιο με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, η Ε.Ε. θέλησε να καλύψει τις αδυναμίες της χρυσώνοντας την Άγκυρα για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα.Οι Βρυξέλλες, κυρίως στο πεδίο της Κομισιόν και του Βερολίνου, με πρωταγωνιστή τον «φίλο μας» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (όπως ήταν… φίλη μας η Μέρκελ πριν το κούρεμα καταθέσεων), κατέληξαν σε μια συμφωνία με την Άγκυρα και επιχείρησαν να την προωθήσουν, ώστε να καταστεί κοινή δήλωση, ένα πλαίσιο πολιτικής Ε.Ε. – Τουρκίας. Η Τουρκία, όπως συνηθίζει, για να βοηθήσει ακόμη και σε ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, έχει θέσει όλα τα διαχρονικά της αιτήματα στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Το Πεντάγωνο θέτει τους όρους συνεργασίας με τον Ερντογάν: Κάντε περισσότερα…

US Secretary of Defense Ashton Carter (2-R), with Chairman of the Joint Chiefs of Staff Marine Corps General Joseph Dunford (R), testifies before the House Armed Services Committee hearing on US strategy in Syria and Iraq on Capitol Hill in Washington DC, USA, 01 December 2015. EPA, SHAWN THEW Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο Παρίσι, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ από την Ουάσιγκτον, έθεσε τους όρους για τη συνεργασία με την Τουρκία, η οποία αποδεικνύεται “δύσκολος και μη συνεργάσιμος εταίρος” για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ο κ. Κάρτερ ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής εξέπληξε τους παρατηρητές στην αμερικανική πρωτεύουσα, που είχαν μείνει με την εντύπωση ότι η συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν “πήγε καλά”.Ο Ας Κάρτερ επέμεινε στο ότι η Ουάσινγκτον θέλει οι χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία να εμπλακούν περισσότερο στη μάχη εναντίον του ΙΚ. Στάθηκε ιδιαίτερα στην Τουρκία και είπε:

Πόσο πιο φιλότουρκος ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ… Πως τον ρεζίλεψε η δημοσιογράφος του CNN

Φωτογραφία via CNN International Η διακεκριμένη δημοσιογράφος του CNN International, Hala Gorani, πήρε συνέντευξη από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, σχετικά με την κατάρριψη του Ρωσικού SU-24 από τα Τουρκικά F16. Αφού αναφέρθηκε στη διάρκεια των ελάχιστων δευτερολέπτων της «παραβίασης» του τουρκικού εναερίου χώρου, ρώτησε αν η τουρκική αντίδραση ήταν συνετή.Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ προκλητικά απέφυγε την ερώτηση και προσπάθησε να δικαιολογήσει την Τουρκία κάνοντας ότι δεν κατάλαβε τα λεγόμενα της δημοσιογράφου.

Το μήνυμα της Τουρκίας στη Δύση

https://pbs.twimg.com/media/CVLtTJQW4AAMDGu.jpg-Είναι βέβαιο ότι με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού η Τουρκία επέλεξε να στείλει --ίσως με τον συνήθη άκομψο αλλά ταυτόχρονα σαφή για εκείνη τρόπο -- ένα μήνυμα δυναμικής παρουσίας όσον αφορά στο μέλλον τόσο της συνεχιζόμενης Συριακής κρίσης όσο και γενικότερα της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι όμως εξίσου βέβαιο ποιός είναι ο κύριος αποδέκτης του τουρκικού μηνύματος: Η Ρωσία ή κυρίως η Δύση;Όπως είναι γνωστό τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι υποχρέωσαν τους εξωτερικούς στη Συριακή κρίση πρωταγωνιστές (ΗΠΑ και Γαλλία) σε μια δύσκολη απόφαση: την δημιουργία μιας Μεγάλης Συμμαχίας ενάντια στον κοινό εχθρό, το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) Στη Συμμαχία αυτή θα περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η Ρωσία, οι καθεστωτικές δυνάμεις του Άσσαντ και ενδεχομένως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.Η απόφαση αυτή --η οποία ελήφθη ερήμην της Τουρκίας-- είχε σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την τουρκική ηγεσία καθώς νομιμοποίησε --έστω και βραχυπρόθεσμα-- ως συνομιλητές για το μέλλον της Συριακής κρίσης την Ρωσία και τον Άσσαντ. Επιπρόσθετα έθεσε τη Ρωσία και το δυνητικό της ρόλο στο κέντρο των διπλωματικών και στρατιωτικών ενεργειών για το μέλλον της περιοχής.

Τουρκία: «Χειροπέδες» στον Τύπο

Τουρκία: «Χειροπέδες» στον Τύπο (vid)
Το έλλειμμα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία συζητήθηκε στην εκπομπή Ενημέρωση ΕΡΤ 6-8 με τους Νίκο Αγγελίδη και Βασιλική Χαϊνά. Φιλοξενούμενη στο στούντιο ήταν η Ζηνοβία Σαπουνά, δημοσιογράφος στα Παραπολιτικά FM, η οποία πρόσφατα πήρε συνέντευξη από τον διακεκριμένο δημοσιογράφο της εφημερίδας Cumhuriyet, Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη και κατηγορείται από το τουρκικό κράτος για «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων».

ΣΥΡΙΖΑ: Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο!


Του Γιάννη Σιδέρη-Είχε δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν υπάρχει αστάθεια είπε».Και όντως! Απευθυνόταν σε μια ομάδα παγωμένη, αμήχανη, σκιά των παλαιών χαρούμενων προσώπων, μια κοινοβουλευτική ομάδα που έδειχνε υποταγμένη στην μοίρα των μνημονιακών ψηφοφοριών που έρχονται. Τα όποια αναιμικά χειροκροτήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της ομιλίας του, ήταν όταν δικαίωσε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά... των μέτρων που η κυβέρνησή εφαρμόζει. Ειδικά όταν υποστήριξε ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις «αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης», ξύπνησε τα ηρωικά αγωνιστικά αντανακλαστικά των  βουλευτών, και απέσπασε το πιο δυνατό χειροκρότημα.

Eρώτησή του για τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας την οποία κατέθεσε στην Ευρ. Επιτροπή Χουντής: Η Ε.Ε επιβραβεύει την Τουρκία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Υπενθυμίζοντας τις διεθνείς κραυγαλέες καταγγελίες για ενίσχυση του ISIS από την Τουρκία, παραπέμποντας ενδεικτικά σε σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια
Χουντής: Η Ε.Ε επιβραβεύει την Τουρκία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση ΕΕ - Τουρκίας κατά τρόπο "θεσμικά απαράδεκτο" ξεκινάει η Κομισιόν, την ώρα που η ίδια στην τελευταία της ετήσια έκθεση για την χώρα επισημαίνει την "σοβαρή υποχώρηση" στην τήρηση κράτους δικαίου, και θεμελιωδών δικαιωμάτων, αναφέρει σε ερώτηση για τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το προηγούμενο Σάββατο ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, την οποία κατέθεσε στην Ευρ. Επιτροπή.

Στο απόλυτο μηδέν οι σχέσεις Μόσχας - Άγκυρας Τουρκικό «μπλόκο» σε ρωσικά πλοία στο Βόσπορο

Τουρκικό «μπλόκο» σε ρωσικά πλοία στο Βόσπορο
Στο κενό έπεσαν οι παρεμβάσεις του Μπαράκ Ομπάμα για να λιώσουν οι πάγοι μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Με τις σχέσεις των δύο χωρών στο απόλυτο μηδέν, εκφράστηκαν από τη ρωσική πλευρά ακόμη και αμφιβολίες για την τήρηση της συνθήκης του Μοντρέ που ορίζει τη διέλευση των πλοίων στον Βόσπορο.Μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία ανέφεραν πως η Τουρκία αφήνει εσκεμμένα τα ρωσικά πλοία να περιμένουν με τις ώρες στα Στενά του Βοσπόρου, κάνοντας «καψώνι» στη Μόσχα και παραβιάζοντας τη συνθήκη του Μοντρέ (1936). Η είδηση διαψεύστηκε από στρατιωτικές πηγές της Μόσχας, οι οποίες απέδωσαν σε συνωστισμό τις όποιες καθυστερήσεις στη διέλευση.

Al Monitor: Γιατί η Τουρκία «ποντάρει» στους Τουρκμένους

Το εν λόγω ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο ανάλυσης του Al Monitor: Όπως σημειώνεται, η προέλαση του συριακού στρατού με τη ρωσική υποστήριξη και η ενίσχυση των κουρδικών δυνάμεων από τις ΗΠΑ περιορίζουν τις τουρκικές επιλογές.