24 Νοεμβρίου 2015

Απαράδεκτες δηλώσεις Μέρκελ υπέρ Τουρκίας! Τι "παίζεται" με το Αιγαίο

Image
Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, κυριαρχούν οι διακινητές των προσφύγων και τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές ανθρώπων, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι το θέμα του αριθμού των προσφύγων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΛΑΦΡΟΦ ΠΡΟΣ ΡΩΣΟΥΣ: «Mην μεταβαίνετε στην Τουρκία»

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τους Ρώσους να μην επισκέπτονται την Τουρκία.Μάλιστα, ο ρώσος ΥΠΕΞ ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 25 Νοεμβρίου επίσκεψή του στην Τουρκία.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σότσι, είπε ότι η απειλή της τρομοκρατίας στην Τουρκία δεν είναι μικρότερη από εκείνη στην Αίγυπτο (αναφερόμενος στην βομβιστική επίθεση στο ρωσικό Airbus που οδήγησε στη συντριβή του και στον θάνατο 224 ατόμων). Εν τω μεταξύ, η ρωσική υπηρεσία Τουρισμού Rostourism προτείνει το «πάγωμα» των ταξιδιών στην Τουρκία, σημειώνει το πρακτορείο RIA. Νωρίτερα, το Natalie Tours, ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι παγώνει προσωρινά τις πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων προς την χώρα.

Από τα Τάρταρα στον Ολυμπο...

Πριν από δέκα μέρες, ο Ολάντ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρόβαλλαν να έχουν προεξοφλήσει μια ταπεινωτική ήττα, με την προεδρική εκλογή της άνοιξης του 2017 να είναι στον δεύτερο γύρο μια μονομαχία της σκληρής Δεξιάς του Σαρκοζί και της ακροδεξιάς της Λεπέν.Σήμερα ο Ολάντ μοιάζει να κερδίζει σε χρόνο μηδέν την αντεπίθεση: Στο εσωτερικό εξάντλησε τη ρητορική της κατασταλτικής αυστηρότητας και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τώρα στις συναντήσεις του με τον Πούτιν και τον Ομπάμα εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί στη συγκρότηση συμμαχίας που θα εξαλείψει το Ισλαμικό Κράτος.

Γιατί η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό Tι σηματοδοτεί η αιφνίδια εξέλιξη για το διεθνές σκηνικό


Πολιτική απόφαση της Άγκυρας, με στόχο να ανακατέψει την τράπουλα στη Μέση Ανατολή, βλέπουν αναλυτές των διεθνών σχέσεων πίσω από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, η οποία περιπλέκει ακόμη περισσότερο το σκηνικό στην περιοχή. Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, η «Ν» προβαίνει σε μια πρώτη ανάλυση των εξελίξεων με τη βοήθεια του διευθυντή στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Χαράλαμπου Τσαρδανίδη.Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξηγεί ότι εδώ και καιρό η Τουρκία αντιδρά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στη Συρία, καθώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο μέσω των ρωσικών παρεμβάσεων να συνενωθούν οι κουρδικοί θύλακες που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη. Είναι ένα ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την Άγκυρα, η οποία έχει μάλιστα διαμηνύσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα προβεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας».

«ΑΣΚΗΣΑΜΕ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ» ΛΕΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ Οργή Πούτιν: Θα απαντήσουμε στην πισώπλατη μαχαιριά της Τουρκίας

Οργή Πούτιν: Θα απαντήσουμε στην πισώπλατη μαχαιριά της Τουρκίας

Την οργή του Ρώσου προέδρου προκάλεσε η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 από τουρκικό F-16, την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών», προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις. Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει μετά από ανάλυση, ότι «δεν υπήρξε καμία παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου» όπως διατείνεται η Άγκυρα.Από την πλευρά της, η Τουρκία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι κατέρριψε ένα «άγνωστο αεροσκάφος» το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο της. Μάλιστα, η Άγκυρα υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Το τρίγωνο Συρίας - Ρωσίας - Τουρκίας. Πόσο απέχουμε από μια γενικευμένη σύρραξη;

Διπλωματικό θρίλερ σε πλήρη εξέλιξη, μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Τι κρύβεται πίσω από την καθυστερημένη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας. Πώς προβλέπεται η επόμενη μέρα στη Συρία. Η θέση του Άσαντ, η φθίνουσα δύναμη του ISIS και οι προσφυγικές ροές που αναμένεται να αυξηθούν. Ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, αναλύει στο NEWS 247

Σταύρος Λυγερός – Κράτος τρομοκράτης με ισχυρούς δυτικούς χορηγούς


Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, εγκλωβισμένοι στο παιχνίδι των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, υποτίμησαν ανεπίτρεπτα τη θρησκευτική – πολιτισμική εχθρότητα του ισλαμικού φονταμενταλισμού προς τη Δύση και τον δυτικό τρόπο ζωής.
Οι πολύνεκρες συνδυασμένες τρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Παρίσι ήρθαν με δραματικό τρόπο να υπογραμμίσουν αυτό που οι δυτικές κυβερνήσεις και η δυτική κοινή γνώμη έχουν την τάση να υποτιμούν: δεν είναι αντιμέτωπες με μεμονωμένες επιθέσεις, οι οποίες αραιά και πού ταράζουν την καθημερινότητα στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης. Πρόθεση της ισλαμικής τρομοκρατίας είναι όχι απλώς να τη διαταράξει, αλλά με όπλο τη διάχυση του φόβου να την αλλοιώσει.Τα δείγματα γραφής είναι πολλά για να υποβαθμιστεί το μήνυμά τους. Μετά την εμβληματική επιχείρηση εναντίον της Δύσης την 11η Σεπτεμβρίου 2001, το 2004 στη Μαδρίτη και το 2005 στο Λονδίνο, είχαμε πολύνεκρες τυφλές επιθέσεις. Τις πρώτες ημέρες του 2015 είχαμε την αιματηρή επίθεση εναντίον του γαλλικού σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo», η οποία συνδυάστηκε με κάποιες άλλες μικρότερης κλίμακας. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο ένας Ελληνοαμερικανός και δύο Αμερικανοί στρατιώτες εμπόδισαν την τελευταία στιγμή τζιχαντιστή με καλάσνικοφ που ήταν έτοιμος να σκορπίσει τον θάνατο σε τρένο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ακυρώνει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία


https://pbs.twimg.com/media/CUkmr9YWwAA49eP.jpg:largeΡαγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από την Τουρκία, καθώς φαίνεται ότι οξύνονται ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Ήδη ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ακυρώνει την προγραμματισμένη του για αύριο επίσκεψη στην Τουρκία   Ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος επρόκειτο να έχει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία για το θέμα της τρομοκρατίας αλλά και για το Κυπριακό, θα συμμετείχε στη συνεδρία της Ομάδας Κοινού Σχεδιασμού του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία "πολύ σοβαρό γεγονός", αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ !

Τσίπρας σε συνάντηση με το HDP : ¨Παρατηρούμε με θαυμασμό τον αγώνα σας¨
kucuk1_27
Ανακοινώθηκε πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Τουρκία, συναντήθηκε με την αναπληρωτή πρόεδρο του HDP Φιγκέν Γιουξεκντάγ, δήλωσε πως το HDP διεξάγει έναν αγώνα σε δύσκολες συνθήκες και πρόσθεσε πως ¨ Παρατηρούμε με θαυμασμό τον αγώνα σας¨.Ο πρωθυπουργός Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνάντηση με την επιτροπή του HDP και είπε πως παρακολουθεί στενά το HDP και θαυμάζει τον αγώνα που δίνει.Ο Τσίπρας είπε πως παρά τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από τις εκλογές της 1/11 το HDP πέτυχε μια μεγάλη νίκη, κάτι που όπως είπε ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε πως το HDP περνά μια δύσκολη περίοδο και πρόσθεσε πως ¨Είναι μεγάλες οι διώξεις και οι επιθέσεις στην Τουρκία και δυστυχώς διακρίνονται μεγάλες υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα¨.http://www.gundemgazetesi.com/haber/detay/1011
http://tourkikanea.gr/2015/11/tsipras-4/ 

CNN Turk: Νεκρός ο ένας πιλότος. Στα χέρια τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων ο δεύτερος


Ο ένας από τους πιλότους του Su-24 είναι νεκρός, σύμφωνα με το CNN Turk, ενώ ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία-

«Για δέκα λεπτά προειδοποιούσαμε τα μαχητικά» λένε οι Τούρκοι Οι πρώτες αντιδράσεις στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Του Νίκου Στέλγια


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201511/224954/images/det_%CE%A1%CE%B9%CF%88%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CC%81%CE%BD.jpg
Μια ριψοκίνδυνη κίνηση στη σκακιέρα της Συρίας πραγματοποίησε πριν από λίγο η Τουρκία. Αυτή είναι η επικρατέστερη άποψη στην τουρκική πρωτεύουσα σύμφωνα με τις πηγές της «Κ» σε ό, τι αφορά την κατάρριψη ενός πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Μέχρι την στιγμή που γραφόταν το κείμενο, η τουρκική πλευρά απόφευγε να τοποθετηθεί με ξεκάθαρους όρους σχετικά με την ταυτότητα του αεροπλάνου, το οποίο καταρρίφθηκε από δυο τουρκικά μαχητικά τύπου F16. Το επιτελείο του στρατού κάνει λόγο για ένα αεροπλάνο, ρωσικής κατασκευής τύπου SU24. Το δε Προεδρικό αναφέρεται απλώς σε «ρωσικό μαχητικό αεροπλάνο». Τη συγκεκριμένη πληροφορία μεταδίδει το Πρακτορείο Ανατολίας.
Το επιτελείο του τουρκικού στρατού από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι δυο πολεμικά αεροπλάνα παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο επί 10 συνεχόμενα λεπτά. Η Τουρκία προειδοποίησε τους πιλότους των μαχητικών, ωστόσο όταν διαπίστωσε ότι οι προειδοποιήσεις της δεν έχουν αποτέλεσμα προχώρησε στην κατάρριψη ενός αεροπλάνου.

Συντριβή ρωσικού μαχητικού στη Συρία, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία Το Reuters αναφέρει ότι κατερρίφθη από τουρκικό F-16

https://pbs.twimg.com/media/CUkKQm0UwAAwvSu.jpg
Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος  συνετρίβη κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο, στη συριακή πλευρά, το πρωί της Τρίτης.Οι πρώτες αναφορές από την Άγκυρα μιλούσαν  για κατάρριψη μαχητικού που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Για κατάρριψη από τουρκικό F16 μιλά το Reuters και τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα.

Το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο περιορίστηκε στο ότι θα διαβουλευτεί με ΟΗΕ και ΝΑΤΟ «για τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Συρία». Στη σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την είδηση της συντριβής, δεν γινόταν ανοικτά αναφορά στο περιστατικό.

Δύο ξεχωριστά βίντεο, από διαφορετικά σημεία λήψης, που μετέδωσαν το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και το τηλεοπτικό κανάλι Haberturk έδειχναν το μαχητικό να πέφτει ενώ φλεγόταν. http://www.tovima.gr/world/article/?aid=756548

Αμερικανική πρόβα πολέμου στη Σούδα; "Αναγκαστική" προσγείωση Predator στην Κρήτη

Image
Ένα αμερικανικό UAV Predator προσγειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Σούδα. Το Predator είχε απογειωθεί από τη Σικελία και πετώντας ανοιχτά της Κρήτης, οι “επίγειοι” χειριστές του ανέφεραν “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” και ζήτησαν να το προσγειώσουν στη Σούδα. Όπως κι έγινε. Η “αναγκαστική” προσγείωση του αμερικανικού UAV, ερμηνεύεται από Έλληνες επιτελείς ως μια δοκιμή των αντανακλαστικών μας. Και σ΄ αυτή τη χρονική και γεωπολιτική συγκυρία,μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ότι κι αν συμβεί στη Συρία η Σούδα θα είναι -ξανά- σημειο κλειδί για τους αμερικανούς. Η εξυπηρέτηση αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεών τους στη Σούδα είναι ζωτικής σημασίας και αυτό μόνο εδώ στην Ελλάδα το υποτιμούμε συστηματικά και ανεξήγητα. Και γι΄ αυτό προκαλούν έκπληξη -δυσάρεστη- δημοσιεύματα και αναλύσεις στον ελληνικό Τύπο με τις οποίες καλείται η ελληνική κυβέρνηση …να πάρει θέση! Αν είναι με τη Δύση ή τους …τζιχαντιστές! Γιατί όπως αναφέρουν οι συντάκτες αυτών των αναλύσεων δεν χωρά ουδετερότητα σ΄ αυτή τη σύγκρουση.

Η Ρωσία κατανοεί καλύτερα πως να αντιμετωπίσει τους Ισλαμιστές

Πλέον καθίσταται προφανές πως οι Ρώσοι ήξεραν τι έλεγαν όταν ήρθαν αντιμέτωποι με την απειλή του Ισλαμικού Κράτους. Από την πρώτη στιγμή η ρωσική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει πως οι προσπάθειες καθυπόταξης των τζιχαντιστών από τη Δύση δε θα είναι επιτυχείς. Η Μόσχα εκτίμησε πως η παρέμβασή της ήταν αναπόφευκτη καθώς επεδίωκε να μην αντιμετωπίσει στον Καύκασο ή στην Κεντρική Ασία την απειλή του Χαλιφάτου στο μέλλον. Το σκεπτικό του Κρεμλίνου βασιζόταν σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις.

«Χωρίς βοήθεια από Τουρκία θα χρεοκοπήσουμε» παραδέχονται στα κατεχόμενα


Φωτογραφία ΚΥΠΕ
H Τουρκία χρηματοδοτεί το ένα τέταρτο του ετήσιου προϋπολογισμού του ψευδοκράτους και εάν δεν το πράξει τούτο, το κατοχικό καθεστώς θα χρεοκοπήσει.Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ ο λεγόμενος “υπουργός Οικονομικών” του ψευδοκράτους, Birikim Ozgur, ο οποίος χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την οικονομική συνεισφορά της Τουρκίας προς τα κατεχόμενα. Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία πάντα υποστηρίζει την ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων, ο Ozgur επεσήμανε ότι με τη βοήθεια της Τουρκίας πληρώνονται οι επενδύσεις σε υποδομές, η άμυνα, τα κίνητρα του ιδιωτικού τομέα και οι μισθοί. Σημειώνοντας ότι οι ετήσιες ενισχύσεις και δωρεές της Τουρκίας ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο τουρκικές λίρες (TL).