28 Αυγούστου 2015

Η Γερμανία και τα Βαλκάνια

Η Γερμανία και τα ΒαλκάνιαΟι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν στη Βιέννη στο πλαίσιο της δεύτερης Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων, όπου συγκρούστηκαν τα κλισέ οπισθοδρομικότητας της μιας πλευράς με τα κλισέ αλαζονείας της άλλης. Τον όρο «Δυτικά Βαλκάνια» η ΕΕ τον χρησιμοποιεί εδώ και περίπου 17 χρόνια. Συμπεριλαμβάνει τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, χωρίς τη Σλοβενία, η οποία αποκλείστηκε επειδή είναι πολύ δυτική και πολύ ευημερούσα. Στη θέση της προστέθηκε μια αυθεντικά βαλκανική χώρα: η Αλβανία.Ο όρος «Δυτικά Βαλκάνια» έχει αρνητική χροιά στη Γερμανία και τη Δύση, όπως άλλωστε και η λέξη «βαλκανικός». Υπάρχουν ωστόσο και στα Δυτικά Βαλκάνια εκείνοι που δεν ενθουσιάζονται με τη Δύση. Υπάρχει μια μακρά ιστορία που έχει καταλήξει στα σημερινά στερεότυπα: των Βαλκανίων με την έμφυτη οπισθοδρομικότητά τους, και της Δύσης με τον έμφυτο κυνισμό και την αλαζονεία της.

Ζητούν Αλλαγή Στάσης Έναντι της Ρωσίας

http://www.taxydromos.gr/data/news/1405582502235612922.jpgτου Κώστα Ράπτη   Οι επικεφαλής του γερμανικού και ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου δήλωσαν για μία ακόμη φορά ότι επιθυμούν να δουν άμεση και ταχεία άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη Μόσχα λόγω της ουκρανικής κρίσης. Ζήτησαν επίσης από το Κρεμλίνο να άρει και αυτό από την πλευρά του τις κυρώσεις που επέβαλε ως αντίποινα στις εισαγωγές από την ΕΕ. Η συντριπτική πλειονότητα (τα δύο τρίτα) των επιχειρηματιών που μετέχουν του Γερμανο-Ρωσικού Επιμελητηρίου Ξένου Εμπορίου (AHK) χαρακτήρισαν "πολιτικά αναποτελεσματικές και εμπορικά καταστροφικές” τις κυρώσεις, και ένας στους δύο δήλωσε ότι οι κυρώσεις έχουν επιφέρει πολύ σοβαρό πλήγμα στις δραστηριότητές του. Οι γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσία έχουν μειωθεί κατά περίπου 50%, από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, και την ίδια περίοδο οι εισαγωγές από τη Ρωσία παρουσίασαν μείωση κατά 20%.

Διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ - Γερμανίας για τη συναυλία του Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ στο Ιράν


Ο διάσημος μαέστρος Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ βρίσκεται σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο να δώσει μαζί με μια από τις σημαντικότερες ορχήστρες της Γερμανίας μια συναυλία στο Ιράν, ανακοίνωσε χθες η κρατική όπερα του Βερολίνου, παρά τις διαμαρτυρίες του Ισραήλ.Η όπερα ανέφερε ότι τα σχέδια του Ισραηλινοαργεντινού μουσικού διευθυντή της έχουν την πλήρη υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει το Βερολίνο σε σύγκρουση με την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία χαρακτήρισε τη γερμανική κρατική υποστήριξη στη συναυλία «λάθος».

Το ISIS κατακτά εδάφη στα σύνορα με Τουρκία

Το Ισλαμικό Κράτος κατακτά νέα εδάφη στην επαρχία του Χαλεπιού και κοντά στα σύνορα με την Τουρκία Νέα εδάφη στην επαρχία του Χαλεπιού και κοντά στα σύνορα με την Τουρκία κατακτά το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) αναπτύσσοντας τις δυνάμεις του προς τα δυτικά, σε μια περιοχή που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της αμερικανοτουρκικής αεροπορικής εκστρατείας που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.Το Ισλαμικό Κράτος κατακτά νέα εδάφη στην επαρχία του Χαλεπιού και κοντά στα σύνορα με την Τουρκία/ Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, οι μαχητές του ISIS κατέλαβαν τουλάχιστον τέσσερα χωριά κοντά στην πόλη Μαρέα (20 χλμ. νότια των συνόρων), η κατάληψη της οποίας φαίνεται ότι είναι και ο στρατηγικός στόχος αυτής της επίθεσης προς τα δυτικά, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Η ιστορία ως οδηγός

Στέλιος Πιτσιάβας-Τα ιστορικά γεγονότα και οι συνέπειες τους είναι πολιτική. Είναι η πολιτική που ασκήθηκε στο παρελθόν. Γνωρίζοντας την ιστορία(και άρα την πολιτική του παρελθόντος), αυξάνεις τη δυνατότητα σου να αντιλαμβάνεσαι  τα «γιατί» και τα «πώς» της πολιτικής του παρόντος. Στην όλη αλληλουχία αναπόφευκτα μπαίνει και η ερμηνεία του καθενός,  καθιστώντας πολλές φορές την ιστορία θέμα οπτικής γωνίας και προσωπικών αφηγήσεων. Δεν πάυει παρ’όλα αυτά να είναι το ασφαλέστερο μέσο που διαθέτουμε για να κρίνουμε πολιτικές αποφάσεις , πρόσωπα, πράξεις και ιδεολογίες.

Το Ιράν Δεν Προτίθεται να Εξαγάγει Αξιόλογες Ποσότητες Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη

http://www.newmoney.gr/media/k2/items/cache/b421644f9ad6d481d43f20c8606d635c_XL.jpg?t=1428484843
  Οι πρόσφατες δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου, της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τον αγωγό Trans- Adriatic Pipeline ( TAP), προς το Τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, φέρνουν και πάλι στην επικαιρότητα τα σενάρια περί εξαγωγών Ιρανικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και πως μια τέτοια προοπτική μπορεί να συμβάλλει στην διαφοροποίηση των Ευρωπαϊκών ενεργειακών εισαγωγών. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο CEO της TAP AG, κος Ian Bradshaw, «Ο TAP δεν ανταγωνίζεται άλλα έργα στην περιοχή ενώ συμμορφώνεται πλήρως με το νομικό καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κυρώσεις (κατά του Ιράν). Επιπλέον, το έργο ήτο πάντοτε ανοικτό σε συνεργασίες με εταιρίες και οργανισμούς που θα ήσαν πρόθυμες να συνεισφέρουν και να ενισχύουν την στρατηγική αξία του».

Η Εναλλακτική Ρήξη

Μήπως η Τουρκία αποφάσισε να φύγει από το νησί;

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQHXKbj_BAMb9lRU3mbVcgJnLoyjCb_E0hdrDXhIQMnOZEDkWfwHg
Με τον Σενέρ Λεβέντ- Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Πρώτη φορά ζούμε σε ένα περιβάλλον σάμπως και έχει επιτευχθεί λύση χωρίς να υπάρχει λύση. Έρχονται ειδήσεις από την Αμμόχωστο, από την Κερύνεια. Οι Ελληνοκύπριοι, λέει, άρχισαν να επισκέπτονται πιο συχνά τη Γιαλούσα. Οι παλιοί ιδιοκτήτες των περιουσιών. Οι διαμένοντες στο χωριό παραπονιούνται γι’ αυτό. Στη δε Άσσια πήγαν τρία λεωφορεία και έξι γεμάτα αυτοκίνητα. Για να επισκεφτούν το κοιμητήριο του χωριού. Υπήρξε ένταση και εκεί, λέει. Στην Κερύνεια είναι άλλο το κλίμα. Δύο Ελληνοκύπριοι πήγαν, λέει, στο σπίτι του κοινοτάρχη του Αγίου Γεωργίου. Έχοντας δύο αγοραστές μαζί τους. Είπαν ότι το σπίτι στο οποίο διαμένει ο κοινοτάρχης τούς ανήκει. Και θα το πωλούσαν στον Τούρκο πελάτη που πήραν μαζί τους. Ο κοινοτάρχης, ο οποίος στην αρχή συμπεριφέρθηκε ευγενικά και έμπασε τους επισκέπτες μέσα στο σπίτι, τους έδιωξε μόλις έμαθε τι συνέβαινε, λέει. Ο κοινοτάρχης επαναστατεί. Είναι, λέει, πρόσφυγας από τη Λάρνακα. Άφησε εκεί τριακόσια στρέμματα γη. Λέει το εξής: «Ελληνοκύπριοι ζουν τώρα σε σπίτια που χτίστηκαν μέσα σε εκείνα τα οικόπεδα. Ούτε μία φορά δεν πήγα εκεί να ενοχλήσω κανέναν λέγοντας ‘το μέρος αυτό μου ανήκει, βγείτε έξω, θα το πουλήσω’».

Τουρκία: Έξι νεκροί σε συγκρούσεις με Κούρδους

Τουρκία: Έξι νεκροί σε συγκρούσεις με Κούρδους
Έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα, Πέμπτη, στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και κούρδων μαχητών στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανέφεραν αξιωματούχοι και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.Πυκνός καπνός υψωνόταν από την πόλη Τζίζρε, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), σύμφωνα με τους μάρτυρες.Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτα και στην πόλη Γιουκσέκοβα, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικότερα, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ και το Ιράν, μολονότι είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία στους δρόμους μετά τη δύση του ηλίου.

Ο Ερντογάν διασπά τους αντιπάλους του

Ταγίπ Ερντογάν
Την τακτική τού «διαίρει και βασίλευε» έβαλε από χθες σε πλήρη... προεκλογική εφαρμογή το ισλαμοσυντηρητικό «δίδυμο» Ερντογάν-Νταβούτογλου στην Τουρκία επιχειρώντας να σπείρει διχόνοια στα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τον αναγκαστικό πια σχηματισμό μεταβατικής -αναλογικά πολυκομματικής κατά το Σύνταγμα- κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα έως τις επαναληπτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.Παρά την προαναγγελθείσα αντίρρηση των δύο μεγαλύτερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων να συμμετάσχουν στη συγκρότησή της, χθες από το γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Νταβούτογλου εστάλησαν συνολικά έντεκα επιστολές, με παραλήπτες πέντε βουλευτές του κεμαλικού CHP, τρεις των εθνικιστών του MHP και άλλους τρεις του φιλοκουρδικού-αριστερού HDP και κοινό περιεχόμενο το αίτημα συμμετοχής τους στο νέο (πρωτόγνωρο για τα τουρκικά χρονικά) κυβερνητικό σχήμα.

Η ελληνική κρίση αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο της Ευρώπης

του Ζαν- Πιερ Σεβενεμάν *
H ελληνική κρίση είναι ένα μάθημα για όλους τους Ευρωπαίους. Τους αποκαλύπτει, αν δεν το είχαν ακόμη αντιληφθεί, το αληθινό πρόσωπο της Ευρώπης όπως οικοδομήθηκε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες: Ένα τρομακτικό εργαλείο ελέγχου των πιο αδύναμων οικονομιών και κηδεμονίας της δημοκρατίας στο εθνικό πλαίσιο, το μοναδικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί να εκφραστεί πραγματικά. Ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ το είπε καθαρά: «Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία ενάντια στις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Στ. Ληναίος: Αν η Γερμανία μας έδινε το 1/10 των οφειλών της…

«Έχουμε φθάσει σε καλό σημείο, το θέμα τώρα δεν έχει μόνο πανελλαδική εμβέλεια αλλά και διεθνή». Έτσι αποτίμησε τη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών ο γραμματέας της, ο γνωστός ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη.

FT: Ανετος ο Τσίπρας, τζογάρει με την αυτοδυναμία

Παρά τη διάσπαση του κόμματός του και την πτώση της δημοτικότητάς του ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε άνετος στο ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας υπερασπιζόμενος το έργο του, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.  Το κόμμα του έχει διασπαστεί και η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει από τη στιγμή που συμφωνήθηκε το νέο πακέτο διάσωσης, που εμπεριέχει και σκληρά μέτρα λιτότητας. Το δημοσίευμα θυμίζει πως η εκλογική αναμέτρηση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, θα είναι η δεύτερη σε μια χρονιά για τη χώρα.

Η πρωτιά του πρόσφυγα Ζυλιέν στις Πανελλαδικές

Η γλώσσα του κ. Μεϊμαράκη

http://4.bp.blogspot.com/-Jo4sJVJEdKE/UHWidVo0ayI/AAAAAAAAkY0/sW9NpE09TUc/s1600/i-gkafa-meimaraki-kai-i-amfilegomeni-ataka-ntavoutoglou-gia-to-aigaio-1-315x236.jpg
Ο ​​Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει βελτιώσει τις προοπτικές της Νέας Δημοκρατίας. Παρά την ξαφνική αποχώρηση του κ. Σαμαρά και το πιεστικό χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων, η παρουσία του στην ηγεσία του κόμματος λειτούργησε μάλλον επουλωτικά. Δεν δίχασε. Συσπείρωσε. Η μακρά κομματική πορεία του διευκόλυνε την αποδοχή του από τη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τους δελφίνους. Το αν θα αποδειχθεί μεταβατικός ή περισσότερο μόνιμος μένει, φυσικά, να φανεί τόσο κατά την προεκλογική εκστρατεία όσο και, κυρίως, από το αποτέλεσμα των εκλογών.