17 Απριλίου 2015

Αέριο: Στη Σόφια ο Λαφαζάνης για τον «Κάθετο Διάδρομο»

Συνάντηση Λαφαζάνη με ομολόγους Βουλγαρίας και Ρουμανίας στις 22 Απριλίου στη Σόφια. Εμφαση από ΕΕ στις διασυνδέσεις δικτύου Βουλγαρίας με ελληνικό και ρουμανικό για τροφοδοσία από άλλες πηγές πέραν της Ρωσίας. Ο ρόλος της Ρεβυθούσας.
Αέριο: Στη Σόφια ο Λαφαζάνης για τον «Κάθετο Διάδρομο» -Αρχές 2016 ο Ελληνοβουλγαρικός Σε προχωρημένη φάση βρίσκονται οι συνεννοήσεις μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, για την ανάπτυξη του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Vertical Gas Corridor – VGC), τη λειτουργία του οποίου ευνοεί η Ε.Ε.
Μετά την καταρχήν συμφωνία που υπεγράφη στις Βρυξέλες στις 9 Δεκεμβρίου πέρυσι και την πρώτη συνεδρίαση εκπροσώπων των τριών υπουργείων στη Σόφια στις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr έχει προγραμματιστεί τριμερής υπουργική συνάντηση και πάλι στη Σόφια, για τις 22 Απριλίου. Ο αρχικός προγραμματισμός της συνάντησης ήταν στις 21 Απριλίου, ωστόσο μετατέθηκε για την επομένη, κατόπιν παρακλήσεως του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Νικολούδης: Βρέθηκε 7 δισ. «μαύρο χρήμα» σε 28.000 ΑΦΜ

Φόροι 2,5 δισ. προκύπτουν από 5.500 υποθέσεις στη «λίστα Νικολούδη», δήλωσε ο υπουργός. Αργεί ο καταλογισμός. Δεν ξέρω με ποιου ευθύνη δεν εισπράχθηκε προκαταβολή 1,4 δισ. από τις ελβετικές αρχές το 2012. Πολύ αργή η απονομή Δικαιοσύνης.
Νικολούδης: Βρέθηκε 7 δισ. «μαύρο χρήμα» σε 28.000 ΑΦΜ - Αργεί ο καταλογισμός Μεικτά κλιμάκια ελέγχου που αποτελούνται από στελέχη του ΣΔΟΕ, της οικονομικής αστυνομίας και του εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου Οικονομικων και του Λιμενικού έχουν ήδη ξεκινήσει τελωνειακούς ελέγχους από τη Μεγάλη Δευτέρα σε όλες τις πύλες εξόδου του Ν. Αττικής σε λιμάνια, τελωνεία και αεροδρόμια προκειμένου να παταχθεί κάθε μορφή λαθρεμπορίου.Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας κατά της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, τα κλιμάκια θα επεκταθούν σύντομα και στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ θα κάνουν ελέγχους και αποελέγχους την ίδια ημέρα.Στόχος είναι να δημιουργηθεί σε όλους η αίσθηση ότι ανά πάσα στιγμή θα υπάρχει ένα «μάτι» που θα τους εποπτεύει όλους.
Μάλιστα, όπως ανέφερε σε συνάντηση που είχε με πρέσβεις ξένων χωρών, κάποιοι εξ αυτών του είπαν ότι θα είχε λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας αν είχε αντιμετωπιστεί τα φαινόμενα λαθρεμπορίας.

Κορυφαία στρατηγική κίνηση: Τσίπρας και Σίσι στην Κύπρο με Αναστασιάδη

Κορυφαία στρατηγική κίνηση: Τσίπρας και Σίσι στην Κύπρο με Αναστασιάδη
Εντός των ημερών θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο η νέα τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια τελετή του 48ου Εθνικού Συνεδρίου των Lions Κύπρου – Ελλάδας, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.Στη συνάντηση αναμένεται να παραστούν ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στους συνέδρους τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την αρχή της διακυβέρνησης του, με το διορισμό του Ε/κ διαπραγματευτή, τις προτάσεις του για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, με την έκδοση της παράνομης NAVTEX και τη δραστηριοποίηση του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σε λίγο θα πουν βλακώδεις και τις εκδηλώσεις για τις σφαγές των ναζί


hitler-walking-up-steps-at-nazi-rally
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι Σοσιαλδημοκράτης, ηγέτης του ομώνυμου κόμματος στη Γερμανία. Ο ίδιος ανήκει στη μεταπολεμική γενιά, δεν συμμετείχε στον πόλεμο και δεν ήταν ποτέ στην κατεχόμενη Ελλάδα, ίσως όμως να ήταν κάποιος από την οικογένειά του ή τον κύκλο των γνωστών και των φίλων. Από αυτούς θα έπρεπε να είχε μάθει ότι αποτελεί απρέπεια – για να μην χρησιμοποιήσω τη λέξη που αποδίδει στην κυριολεξία τον τύπο της συμπεριφοράς αυτής – ό,τι είπε πριν από λίγες μέρες σχολιάζοντας την ανακοίνωση Έλληνα κυβερνητικού παράγοντα για το ύψος των αποζημιώσεων, όπως αυτές υπολογίστηκαν από ειδική επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου.

Άδηλο το μέλλον για το κόμμα του Erdogan

Ο Ερντογάν δεν θα λάβει υπόψη οποιοδήποτε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη γενοκτονία των Αρμενίων
Του Κώστα Ράπτη Διεκδικεί τα περισσότερα, αλλά κινδυνεύει να μην εξασφαλίσει ούτε τα στοιχειώδη. Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, παρουσίασε, δια στόματος του πρωθυπουργού Ahmet Davutoğlu, το προεκλογικό του μανιφέστο ενόψει της αναμέτρησης της 7ης Ιουνίου – με κύριο στόχο την κατάκτηση ενισχυμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την μετατροπή του πολιτεύματος και τυπικά σε προεδρικό.Όμως την ίδια στιγμή πέντε διαφορετικές δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να αποδυναμώνεται σε σημείο ώστε να μην έχει σίγουρη ούτε την απλή πλειοψηφία του 50%+1 των εδρών, που του επέτρεπε να κυβερνά αυτοδύναμα από το 2002 μέχρι σήμερα.

Διπλωματική πρόκληση από το Κόσοβο

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/07/uck-memorial-sharr-1_JPG.jpg
ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Νέα ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας προκαλεί η πρόθεση του Κοσοβάρου υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Χασίμ Θάτσι να επισκεφθεί τη Σερβία την επομένη εβδομάδα, προκειμένου να παρευρεθεί ως ομιλητής σε συνέδριο με θέμα την περιφερειακή συμφιλίωση, που διοργανώνει η Επιτροπή Νεολαίας και Παιδείας, η οποία εδρεύει στο Βελιγράδι. Το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε την άμεση αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας Νεμπόζα Στεφάνοβιτς, ότι, σε περίπτωση που ο Θάτσι μεταβεί στο Βελιγράδι, ο ίδιος και οι Αρχές της χώρας σκοπεύουν να δράσουν ακολουθώντας τους νόμους οδηγώντας τον ενώπιον του δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται πως ο Θάτσι υπήρξε ηγέτης των ανταρτών του απελευθερωτικού στρατού, του διαβόητου UCK, κατά την εξέγερση εναντίον της Σερβίας την περίοδο 1998-1999, και για τον ρόλο του αυτόν έχει χαρακτηριστεί από το σερβικό κράτος «εγκληματίας πολέμου». Η εξέγερση πραγματοποιήθηκε από Αλβανούς πολίτες στην τότε σερβική επαρχία του Κοσόβου, οι οποίοι στασίασαν αρνούμενοι να υποταχθούν στη σερβική ηγεσία.

Τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ Ερντογάν - Γκιουλ

Σε πόλο έλξης των δυσαρεστημένων, στο εσωτερικό του ΑΚΡ, αναδεικνύεται ο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Οι Financial Times δεν θεωρούν απίθανη τη δημιουργία νέου κόμματος, εν όψει των προσεχών εκλογών.Σε τροχιά ανοιχτής ρήξης με τον Ταγίπ Ερντογάν έχει τεθεί ο προκάτοχός του στην προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά το τέλος της προεδρικής του θητείας, τον περασμένο Αύγουστο, ο Γκιουλ -συνιδρυτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με τον Ερντογάν- τάχθηκε εναντίον της καθιέρωσης προεδρικού συστήματος, την οποία διακαώς επιθυμεί ο διάδοχός του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. «Η Τουρκία υποφέρει εδώ και καιρό από την αναποτελεσματικότητα του κοινοβουλευτικού της συστήματος αλλά πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί όταν μιλάμε για προεδρικό σύστημα. Οι μηχανισμοί ελέγχου και εξισορρόπησης εξουσιών πρέπει να είναι πολύ σαφείς» τόνισε ο Γκιουλ από το βήμα διάσκεψης που διοργάνωσε η εφημερίδα Financial Times.

Φινλανδοποίηση ή ΝΑΤΟ;

http://nstatic.tanea.gr/20422749_NATO_2015_JPEG_0ccec.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTUlMmYwNCUyZjEyJTJmMjA0MjI3NDlfbmF0bysyMDE1LmpwZWctMGNjZWMuanBnJnc9NjYwJmg9Mzc2JnN0PXRydWUmYmc9MTY3NzcyMTUmY3I9dHJ1ZSZhdD00
Την Κυριακή ανάμεσα στις επιλογές του εύρους και του βάθους της λιτότητας για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης επί τρία συνεχή χρόνια ύφεσης οι Φινλανδοί καλούνται να αποφασίσουν αν η χώρα τους θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακολουθώντας τη Σουηδία, που κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση όπως προτείνει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Στουμπ ή αν θα παραμείνει ουδέτερη, όπως προτείνει ο κεντρώος Σιπίλα, που έχει το δημοσκοπικό προβάδισμα. Η οικονομική ευημερία της Φινλανδίας είναι εδώ και δύο και πλέον αιώνες συνδεδεμένη με τη Ρωσία. Εντός της τσαρικής Ρωσίας ως Μεγάλο Δουκάτο η χώρα από το 1809 μέχρι και την ανεξαρτησία της το 1918, από φτωχή και περιθωριακή επαρχία της Σουηδίας, έγινε το παράθυρο της αχανούς ευρασιατικής χώρας προς τη Δύση.

Η σημασία των διεθνών σχέσεων και οι ηγέτες

Εικόνα: Σπύρος ΛίτσαςΣπύρος ΛίτσαςΚατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε διάλεξη στο MGIMO, το κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Από το συγκεκριμένο ίδρυμα περνά η αφρόκρεμα της ρωσικής νεολαίας, που θα ακολουθήσει διπλωματική ή πολιτική καριέρα, ή θα επιδιώξει να εισέλθει στον ακαδημαϊκό χώρο των διεθνών σχέσεων και της στρατηγικής. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κίνα, όπου το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων στο Πεκίνο υποδέχεται τους κορυφαίους της κινεζικής νεολαίας, που θα στελεχώσει το υπουργείο Εξωτερικών του κράτους αλλά και τις ανάλογες ακαδημαϊκές έδρες, μιας και η Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες δίνει τεράστια σημασία στη διδασκαλία και την έρευνα των διεθνών σχέσεων σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μητσοτάκης και ΠΟΛ.ΑΝ. ζητούσαν αποφυλάκιση των χουντικών

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Αντώνης Σαμαράς Συντάκτης: Νίκος Σβέρκος
Έντονα ερωτήματα προκαλεί η αλλαγή άποψης κατά το δοκούν στην οποία προχωρούν κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας αναφορικά με το εάν πρέπει να αποφυλακίζονται ή όχι κρατούμενοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι καταδικασμένοι - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - για αδικήματα που θεωρούνται ότι στρέφονται «κατά της δημοκρατίας».Ήταν 13 Μαΐου 1996 όταν σε συνεδρίαση της Βουλής αναφορικά με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, και το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, η Πολιτική Άνοιξη, ζητούσαν την αποφυλάκιση των Χουντικών πραξικοπηματιών, επειδή «η Δημοκρατία δεν είναι εκδικητική» και επειδή «στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχει ωριμάσει η άποψη της επιείκειας».