15 Απριλίου 2015

Τι θέλει ο κύριος Σουλτς;

Ευρωκοινοβούλιο: Με ψήφισμα ζητά από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ευρωκοινοβούλιο: Με ψήφισμα ζητά από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των ΑρμενίωνΈφη Κουτσοκώστα Ψήφισμα με το οποίο τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων υιοθέτησε την Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο.Με το ψήφισμα αυτό οι ευρωβουλευτές τιμούν τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων, προτείνουν την καθιέρωση ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης και καλούν την Τουρκία να αναγνωρίσει τη μαζική εξόντωση των Αρμενίων ως γενοκτονία.
Παράλληλα, η Ευρωβουλή υιοθέτησε τροπολογία με την οποία χαιρετίζει το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου που αναγνώρισε με δημόσια δήλωσή του τη γενοκτονία.

Τουρκία: δολάριο και πολιτική αστάθεια «ρίχνουν» τη λίρα

se-xamilo-dietias-to-eurw-rali-sto-dolario
Το «ράλι» του δολαρίου προκαλεί σοβαρές παρενέργειες σε ανερχόμενες οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Μετά τη ραγδαία υποτίμηση του βραζιλιάνικου ρεάλ, ήρθε η σειρά της Τουρκίας.
Η τουρκική λίρα βρέθηκε, την Τετάρτη, σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, «σπάζοντας» το ψυχολογικό φράγμα των 2,7 λιρών ανά δολάριο. Από τις αρχές του έτους, έχει χάσει περίπου 12% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Αρνητικά επηρεάζει η πολιτική αστάθεια, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του υπουργού Οικονομικών, Αλί Μπαμπατσάν, που θεωρείται μετριοπαθής, προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές. Το ΔΝΤ χαμήλωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Τουρκία, φέτος, σε 3% (από 3,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση) για το 2015.http://gr.euronews.com

Προς Δημοσιογράφφους.. Αρθογράφοους.. και Αναλυτές

http://www.animogen.com/wp-content/uploads/2013/09/mainates-gracula-religiosa-becs-droits-maintien-reproduction-comportement-alimentation-captivit%C3%A9-oiseaux-animal-animaux-compagnie-animogen-2.jpg
...Πληροφόρηση του κοινού σημαίνει μετάδοση μιας ασφαλώς ελεγμένης και διασταυρωμένης πληροφορίας από τον πομπό στον δέκτη. Είδηση είναι η "πληροφορία για κάποιο γεγονός" ή το ίδιο το γεγονός από μόνο του. Η πληροφορία προκύπτει κατόπιν έρευνας, ρεπορτάζ ή πες το όπως θες, κατόπιν αναζήτησης, επικοινωνίας με πηγές και κατόπιν, όπως γράψαμε παραπάνω, διασταύρωσης. Διαφορετικά κάτι που δεν είναι 101% ελεγμένο, δεν δημοσιοποιείται.Παίζουμε με τις λέξεις; Όχι. Οι λέξεις στο εν λόγω επάγγελμα έχουν τη σημασία, άρα εκ των πραγμάτων δεν δικαιούμαστε να παίζουμε με αυτές.Για να επανέλθω στα παραπάνω περιστατικά που ανάγονται ως είθισται σε καθημερινά ζητήματα "δημοσιογραφικής ατζέντας" μιας και υπάρχει ενδιαφέρον για περαιτέρω ενημέρωση, οφείλω να σημειώσω το εξής: Ο δημοσιογράφος δεν είναι σεναριογράφος. Ο δημοσιογράφος δεν γράφει μυθοπλασία. Αναπαράγει, δημοσιεύει, επεξεργάζεται και κρίνει πληροφορίες. Όπου πληροφορίες, είπαμε τι είναι πριν λίγες γραμμές. Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται σε έναν όρο: Δεοντολογία. Μέσα στον οποίο όρο υπάρχει η έννοια της "ηθικής".

To ποτάμι των μεταναστών και το θάρρος του Πάπα

 
Οι αφίξεις μεταναστών συνεχίζονται με ασταμάτητο ρυθμό. Ταξίδια δίχως καμία ασφάλεια, υπό τη συνεχή απειλή των δουλεμπόρων, με νέες τραγικές συνέπειες: με τις μαρτυρίες τους, εκατόν πενήντα μετανάστες, που έφτασαν χθες το βράδυ στο Ρήγιο της Καλαβρίας, αποκάλυψαν ότι σε ναυάγιο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, έχασαν τη ζωή τους τετρακόσια άτομα. Στα θύματα, σύμφωνα με στοιχεία της εθελοντικής οργάνωσης Save the Children, φέρεται ότι συμπεριλαμβάνονται, δυστυχώς, και πολλά παιδιά και έφηβοι. Μια φοβερή ιστορία δίχως τέλος.

Τουρκία: Πτώση των ποσοστών του AKP «βλέπουν» οι δημοσκοπήσεις Εν όψει των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουνίου


Τουρκία: Πτώση των ποσοστών του AKP «βλέπουν» οι δημοσκοπήσεις
  Πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου προβλέπουν πέντε τουρκικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, γεγονός που ενδεχομένως θα αποτελέσει πλήγμα στην φιλοδοξία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες.Ιδρυτής και πρώην ηγέτης του κόμματος, ο Ερντογάν χρειάζεται μία συντριπτική νίκη του AKP για να μπορέσει να προωθήσει μέσω της αναθεώρησης της τουρκικού συντάγματος την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, το AKP αναμένεται να εξασφαλίσει πολύ λιγότερες από τις 400 έδρες που έχει θέσει ως στόχο ο Ερντογάν, με τους ψηφοφόρους να αποδοκιμάζουν την επιθυμία του προέδρου για μεγαλύτερες εξουσίες.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ Το μεγάλο γεωπολιτικό «όπλο» της Αθήνας - Η Ελλάδα «μήλον της έριδος» των αυτοκρατοριών

Το μεγάλο γεωπολιτικό «όπλο» της Αθήνας - Η Ελλάδα «μήλον της έριδος» των αυτοκρατοριώνΤου Γιώργου Kαπόπουλου
kapopoulos@pegasus.gr

Από την εποχή του Καποδίστρια
«H Eλλάδα δεν θα πρέπει ποτέ να γίνει ρωσική, κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνει βρετανική», είχε πει ο πρώτος πρέσβης της Bρετανίας στην Eλλάδα Sir Edmund Lyons. Λίγα χρόνια πιο πριν, στην Πινακοθήκη των Aνακτόρων του Mπάκιγχαμ, μετά από παρατεταμένη αναμονή, ο Iωάννης Kαποδίστριας, που μόλις είχε επιλεγεί ως κυβερνήτης της Eλλάδος, εισέπραξε με την προσβλητική συμπεριφορά του βασιλιά τη δυσαρέσκεια του Λονδίνου για τη φιλορωσική του τοποθέτηση. O μονάρχης τον προσπέρασε και μετά γύρισε για να πει: «A, είσθε εδώ κύριε κόμη;»

Dies Irae, ο Φορτισμένος Ιούνιος

http://cdn.akous.gr/repository/2015/planitis_gi_skaki.jpgΟ προσεχής Ιούνιος είναι φορτισμένος με σημαντικά διακυβεύματα.
Είναι, κατ’άρχήν, ορόσημο για την ελληνική οικονομία. Θα πρέπει, ώς τότε, να έχει βρεθεί ένα βιώσιμο modus vivendi ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, χωρίς το οποίο το εγχώριο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι καθίσταται αβέβαιο.Στις 7 Ιουνίου θα διεξαχθούν και οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Στόχος του Ταγίπ Ερντογάν είναι να συγκεντρώσει το κόμμα του τα δύο τρίτα των βουλευτών, ώστε να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση. Η προτεινόμενη μετατροπή του πολιτικού καθεστώτος, από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό, θα ανοίξει τον δρόμο προς την εγκαθίδρυση ενός άκρως συγκεντρωτικού συστήματος. Αποσκοπείται, με τον τρόπο αυτό, να αναχαιτιστεί η φθορά ενός συγκροτήματος εξουσίας και ιδεολογίας, διά του οποίου η Τουρκία εξασφάλισε μεν οικονομική ανάπτυξη και διεθνή προβολή, αλλά ανέπτυξε σοβαρές εσωτερικές και εξωτερικές εντάσεις.

Λαφαζάνης: Υπογραφές για τον νέο αγωγό εντός της επόμενης εβδομάδας

Λαφαζάνης: Υπογραφές για τον νέο αγωγό εντός της επόμενης εβδομάδας
Σε ορίζοντα λίγων ημερών αναμένει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης να υπογραφεί η κατ' αρχήν συμφωνία για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη, έργο το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Όπως ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος σήμερα, Τετάρτη, και αύριο, Πέμπτη, θα βρίσκεται στη Ρίγα της Λετονίας, προκειμένου να συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, η συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.Η κατασκευή του ελληνικού τμήματος αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τα σύνορα με τη FYROM συνεπάγεται μια επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

ΕΝΩΜΕΝΟ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΗDP ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Οι Κούρδοι «απειλούν» την κυριαρχία Ερντογάν

Στόχος μας είναι οι 100 έδρες και το 15% των ψήφων, διακηρύττει ο ηγέτης του HDP Σ. Ντεμιτράς, που στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Αυγούστου ενάντια στον Ερντογάν είχε εξασφαλίσει το εντυπωσιακ
Το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται στα χέρια των Κούρδων.Στόχος μας είναι οι 100 έδρες και το 15% των ψήφων, διακηρύττει ο ηγέτης του HDP Σ. Ντεμιτράς, που στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Αυγούστου ενάντια στον Ερντογάν είχε εξασφαλίσει το εντυπωσιακό 9,76%


Μποϋκοτάζ από Τούρκους σκηνοθέτες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης


Συνολικά 20 Τούρκοι κινηματογραφιστές και μια ομάδα διεθνών κριτικών αποσύρθηκαν από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης αφού η κυβέρνηση εμπόδισε την προβολή μιας ταινίας με θέμα τους Κούρδους αντάρτες του PKK.

Αδιαφορεί για το ψήφισμα της Ευρωβουλής για το Αρμενικό ο Ερντογάν «Θα μπει από το ένα αυτί και θα βγει από το άλλο» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος

Αδιαφορεί για το ψήφισμα της Ευρωβουλής για το Αρμενικό ο Ερντογάν
Δεν κρύβει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την οργή της Άγκυρας για τις δηλώσεις που έρχονται από την Ευρώπη εν όψει της 100ης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Μετά τα περί «παραληρήματος» του Πάπα, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι σχετικό ψήφισμα που πρόκειται να υιοθετήσει η Ευρωβουλή «θα μπει από το ένα αυτί και θα βγει από το άλλο».

Από το πρωί, στον τουρκικό Τύπο αναφέρεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καλέσει την Τουρκία να αναγνωρίσει τα εγκλήματα σε βάρος των Αρμενίων.Μιλώντας την Τετάρτη κατά την αναχώρησή του για το Καζακστάν, ο Ρ.Τ.Ερντογάν ανέφερε ότι η Άγκυρα πρόκειται να αγνοήσει πλήρως το όποιο ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων κυρωθεί την ίδια ημέρα από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

H παρακμή της Δύσης κάνει καλό στον κόσμο

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//563EE816A6A9FF605F48AE9447251D21.jpg
Ενώ η Ευρώπη πασχίζει να παραμείνει ενωμένη κι ενώ τα εθνικιστικά κόμματα κηρύττουν και πάλι τις αρετές του πάλαι ποτέ εθνικού κράτους, φαίνεται να βρισκόμαστε και πάλι σε ένα σημείο της ιστορίας ανατριχιαστικά οικείο. Για ακόμα μια φορά είμαστε κάτοικοι ενός κόσμου, όπου οι μεγάλες δυνάμεις κονταροχτυπιούνται στο παιχνίδι της μεγαλύτερης παγκόσμιας επιρροής.
H Ρωσία, με την εισβολή στην Ουκρανία, φιλοδοξεί για άλλη μια φορά να αποτελέσει ένα σημαντικό αντίβαρο στην ισορροπία δυνάμεων. Και η άνοδος της Κίνας έχει μπερδέψει την τράπουλα της γεωπολιτικής ισχύος στην Ασία. Ταυτόχρονα, η επάνοδος του Ιράν μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά με τις λοιπές παγκόσμιες δυνάμεις, αλλά και η αργή υποχώρηση της αμερικανικής κυριαρχίας αναπλάθουν το σκηνικό στη Μέση Ανατολή.

Η πρόκληση της συνοχής

http://thepaper.gr/wp-content/uploads/2014/12/la-na-nn-tamir-rice-video-20141126.jpg
Ο μέσος όρος των αποδοχών των διευθυνόντων συμβούλων είναι 300 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των αποδοχών των εργατών, είπε προχθές Δευτέρα η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, προφανώς σε μια προσπάθεια να πείσει την «αριστερή» πτέρυγα της εκλογικής βάσης του κόμματος ότι διεκδικεί τη συνέχεια της κοινωνικής ατζέντας Ομπάμα. Σήμερα η κοινωνική συνοχή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη διατήρηση του ηγεμονικού προβαδίσματος των ΗΠΑ. Πρόκληση και απειλή πολύ μεγαλύτερη από τον τερματισμό της παντοδυναμίας του δολαρίου και την ανατροπή των παγκόσμιων οικονομικών και εμπορικών ισορροπιών σε όφελος της Κίνας.

Οι Αρμένιοι καλούν την κυβέρνηση της Αυστραλίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία

Με την παρέμβαση του πάπα «δυσανασχέτησε» η τουρκική κοινότητα της χώρας, κατηγορώντας τον ότι «ανακινεί το θέμα, προκειμένου να μετατοπιστεί το κέντρο της προσοχής από τα σκάνδαλα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας». Οι Αυστραλοί πολιτικοί ηγέτες επέλεξαν να κρατήσουν αποστάσεις στο θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, δεδομένων των επικείμενων επετειακών εκδηλώσεων για την Καλλίπολη. Πάντως, η αρμενική γενοκτονία έχει αναγνωρισθεί από είκοσι-δύο χώρες και τρεις αυστραλιανές πολιτείες, αλλά όχι σε ομοσπονδιακό επίπεδο ούτε επισήμως από τα δύο μεγάλα αυστραλιανά κόμματα.
«Η τουρκική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς τις ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αυστραλιανής, απειλώντας αφενός ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στην Καλλίπολη στους πολίτες των χωρών που αναγνωρίζουν την αρμενική γενοκτονία και αφετέρου ότι θα σταματήσει να συνεργάζεται με τις συμμαχικές δυνάμεις που πολεμούν το "Ισλαμικό Κράτος"» υποστηρίζει ο πρόεδρος της αρμενικής κοινότητας στην Αυστραλία.

Ο επιμένων αρμενικά!

http://www.pontos-news.gr/sites/default/files/styles/article_main_full/public/mnimeio_genoktonias_erevan.jpg?itok=K_i-Mozf
Η προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους δεν είναι αποτέλεσμα της συγκυρίας ούτε σπασμωδική απόπειρα εκμετάλλευσης ιστορικού γεγονότος. Οι Αρμένιοι τιμούν τα ολοκαυτώματα των προγόνων τους με δαπάνη πόρων, χρόνου και με αδιάκοπες προσπάθειες, οι οποίες στα μάτια των αδιάφορων φαντάζουν εμμονικές.Κάθε χρόνο οι αρμενικής καταγωγής βουλευτές, λομπίστες, διαμορφωτές κοινής γνώμης, ακαδημαϊκοί, εκατομμυριούχοι επιχειρηματίες κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα: πιέζουν τα Κοινοβούλια και τις Γερουσίες όλων των χωρών του κόσμου να αναγνωρίσουν το αυτονόητο: ότι οι Τούρκοι με πολιτική απόφαση, πρόγραμμα και σχέδιο που εκτελούσαν προθύμως τα άτακτα ασκέρια και τα τακτικά στρατεύματά τους εξολόθρευσαν περίπου 1.500.000 Αρμενίους!

Ο πρωθυπουργός και οι ιδεοληψίες των κομματαρχών του ΣΥΡΙΖΑ


Κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού άρχισε η Τουρκία

Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού 
  Οι περιβαλλοντολόγοι διαδηλωτές κατόρθωσαν να κλειδώσουν μέσα στις εγκαταστάσεις επισήμους και δημοσιογράφους | Πηγή: Hurriyet
Την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού, άρχισε στο Ακουγιού η Τουρκία, με στόχο να τον θέσει σε λειτουργία το 2020. Στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, που θα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες, αντιδρούν οι οικολόγοι, διότι φοβούνται για τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η επαρχία της Μερσίνας είναι σεισμογενής.