06 Απριλίου 2015

Μάρδας: Στα 278,7 δισ. ευρώ οι γερμανικές αποζημιώσεις

http://news247.gr/incoming/article3400131.ece/BINARY/w660/apozimioseis.jpgΣυνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε σήμερα στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, η συζήτηση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, με αφορμή την συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους ("Επιτροπή Αλήθειας").

Θέλει η Ευρώπη να γίνει... αστροναύτης;

Εικόνα: Σπύρος ΛίτσαςΣπύρος ΛίτσαςΓιατί δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρόταση Γιούνκερ για τη δημιουργία ενιαίου στρατού
Αν για κάτι δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι η ιδεολογική ασυνέπεια. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Die Welt» δήλωσε: «Με τον δικό της στρατό η Ευρώπη μπορεί να αντιδράσει επιτυχώς σε μια απειλή απέναντι σε κράτος-μέλος ή σε γειτονικό κράτος της Ε.Ε.». Ως δήλωση είναι επιτυχημένη. Οραματική, αισιόδοξη, με προοπτικές. Σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής αντιθέτως έχει την ίδια δυναμική με αυτές που κάνουν οι πεντάχρονοι αναφορικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους· όλοι θέλουν να γίνουν αστροναύτες. Η Ευρώπη όμως - ακόμη τουλάχιστον- δεν θυμίζει σεληνιακό τοπίο και ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν είναι πεντάχρονος.Η προσπάθεια δημιουργίας ευρωστρατού δεν είναι νέα. Ξεκινά από την εποχή του Ντε Γκολ, όταν ο Γάλλος πολιτικός φαντασιωνόταν μια Ευρώπη που θα δρα ανεξάρτητα στο διεθνές σύστημα, μακριά από την επιρροή των ΗΠΑ. Το εγχείρημα, σε μια εποχή όπου ο Ψυχρός Πόλεμος μαινόταν, ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία. Σήμερα στην Ευρώπη η συζήτηση αναθερμαίνεται σε κεντρικό επίπεδο, συνοδεύοντας τη φεντεραλιστική ουτοπία!

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ



ΣΤΗ ΛΩΖΑΝΝΗ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ, ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΗΠΑ-ΙΡΑΝ
Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση να αποδεσμεύσει τη χώρα από τους δύο μεγάλους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τους οποίους του είχε κληροδοτήσει ο Μπους, και να μεταφέρει το κέντρο βάρους της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής από τη Μ. Ανατολή στη ζώνη Ασίας- Ειρηνικού, με βασικό ζήτημα την αναδυόμενη κινέζικη υπερδύναμη.Ωστόσο, για άλλη μια φορά οι συγκυρίες και τα γεγονότα υπερβαίνουν τους σχεδιασμούς των πολιτικών. Είναι ακριβώς η Μ. Ανατολή εκείνη που θα σφραγίσει, κατά τα φαινόμενα την προεδρία Ομπάμα, με ορόσημο την ιστορική προσέγγιση ΗΠΑ- Ιράν, καρπός της οποίας υπήρξε η συμφωνία που επετεύχθη στη Λωζάννη, την περασμένη Πέμπτη, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Λάθος λύκος

http://www.enikos.gr/images/resized/485_f25fe72cc3ef389d1cfa64c5baea90cf.jpg
Οι άνθρωποι στο πένθος τους.
Άλλος για τη χαμένη του δουλειά, άλλος για τα παιδιά που δεν μπορεί πια να αναθρέψει καλά.
Στην πόλη, σαν να’ χει σκάσει βόμβα υδρογόνου. Οι γειτονιές σαν από σκηνές ταινίας επιστημονικής φαντασίας, με τους δρόμους να χορταριάζουν και τον άνεμο να δέρνει μισάνοιχτες πόρτες και ξεχαρβαλωμένα πατζούρια. Ο ουρανός μολύβι, σαν από χειμώνα που έχει πετρώσει.
Οι λύκοι πάνω στις στέγες επιτηρούν τις πλατείες. Οι άνθρωποι δεν τους δίνουν πια ιδιαίτερη σημασία. Τους έχουν συνηθίσει οι περισσότεροι κι άλλοι συνεχίζουν να τους φοβούνται ακόμα, αλλά όλοι ξέρουν να τους αποφεύγουν, κλείνουν τα μάτια και βλέπουν διαφημίσεις.
Οι διαφημίσεις είναι το μόνον όνειρο που μας έχει απομείνει. Διαλέγεις και βλέπεις όποια θέλεις, με αυτοκίνητα, με ψυγεία, με έξυπνες βούρτσες, με κινητά φουλ έξτρα γκουντ, ό,τι τραβάει η ψυχή σου. Οι διαφημίσεις είναι ένας ευδαίμων μετακομμουνιστικός κόσμος, διαλέγεις ρόλους χωρίς ωράριο και ζεις ανεξάντλητα παιδικά χρόνια.

«Επί ξύλου κρεμάμενες...»

http://www.enikos.gr/images/resized/485_d7e6f240b8462d0b5adeb250e4fe92fd.jpg
Δεν χρεοκοπεί η Ελλάδα τη Μεγάλη Πέμπτη! Μόνος του θα σταυρωθεί και πάλι ο Χριστός. Δεν υπήρξε ποτέ περίπτωση η κυβέρνηση Τσίπρα να οδηγήσει σε χρεοκοπία τη χώρα μην πληρώνοντας τη δανειακή δόση στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Πολιτικές ανοησίες ασχέτων με την πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας ή προπαγανδιστικά φληναφήματα τα περί του αντιθέτου γραφόμενα. Εσωτερικής τε και εξωτερικής προελεύσεως, από μέσα ενημέρωσης στην υπηρεσία των Γερμανών.
Οχι, οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του εκδιωχθέντος από τον πρωθυπουργικό θώκο Αντώνη Σαμαρά δεν πρόκειται να συγκροτηθεί. Κάτι πρέπει να λέει και ο πρόεδρος της ΝΔ για να παρατείνει όσο το δυνατόν περισσότερο την παραμονή του στο μοναδικό πλέον αξίωμα που του έχει προσωρινά απομείνει. Ωραία του την είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ονειρα εαρινής νυκτός»!
Φωτιά σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έβαλε η πρόταση-απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συσταθεί από τη Βουλή εξεταστική επιτροπή για το πώς μπήκε η Ελλάδα σε αυτό το επονείδιστο και καταστροφικό καθεστώς των μνημονίων. Θα εξεταστούν τα χρόνια από το 2009 και μετά. Από τότε δηλαδή που εξελέγη πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου.

Επιστροφή στην αφετηρία

Η φρικτή σφαγή στην Κένυα μας θύμισε ότι υπάρχει μια γεωγραφική περιοχή στο Κέρας της Αφρικής όπου κάποτε υπήρχε ένα κράτος που λεγόταν Σομαλία. Αν δεν υπήρχε η σφαγή των χριστιανών φοιτητών από την Αλ Σαμπάμπ, ίσως η Σομαλία να ερχόταν ξανά στην επικαιρότητα λόγω της γειτνίασής της με τη σπαρασσόμενη Υεμένη. Η Σομαλία, που δεν κατορθώνει να γίνει θέμα στα παγκόσμια ΜΜΕ μόνο με τους πειρατές της που έχουν γίνει μάστιγα για την εμπορική ναυτιλία στα ανοικτά της Ανατολικής Αφρικής, κατέχει μια θλιβερή και αδιαμφισβήτητη πρωτιά: εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια είναι το πρώτο ντε φάκτο χρεοκοπημένο κράτος -μια ομάδα με πολλά μέλη σήμερα- καθώς μετά την εισβολή των ΗΠΑ στις αρχές Δεκεμβρίου του 1992, καμιά δύναμη περιφερειακή και παγκόσμια δεν εκτιμά ως απειλή για τα ζωτικά της συμφέροντα την παρατεταμένη απουσία συγκροτημένης κυβερνητικής εξουσίας στη χώρα που έχει μεταβληθεί σε ορμητήριο ισλαμικού εξτρεμισμού και πειρατείας.

Αποψη: Το ενεργειακό πόκερ Ελλάδας – Ρωσίας

Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ* Το ενεργειακό θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Μόσχα. Στην κατεύθυνση αναζήτησης εργαλείων γεωπολιτικής ενδυνάμωσης και ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής, η αποσαφήνιση των σχεδιασμών της ρωσικής πλευράς αποτελεί ενδεδειγμένη κίνηση. Τι επιδιώκει, όμως, στην παρούσα φάση το Κρεμλίνο; Κατά πρώτον, να εξουδετερώσει τον διαμετακομιστικό ρόλο της Ουκρανίας. Αντιμέτωπο με μία κυβέρνηση περιφρονητική προς τα συμφέροντά του, θέλει να απεμπλακεί από μία οιωνεί ομηρία, αποστερώντας από το Κίεβο τα προφανή οφέλη και τη συνακόλουθη διαπραγματευτική ισχύ, που εν πολλοίς ευθύνεται για την αδρανοποίηση των σχέσεων με την Ε.Ε.

ΤΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ Φτιάχνει εξοπλιστικό «Γίγαντα» στη γειτονιά μας

Φτιάχνει εξοπλιστικό «Γίγαντα» στη γειτονιά μας
Με την υλοποίηση ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου προγράμματος ανάπτυξης εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που θα καταστήσει τη χώρα αυτάρκη σε εξοπλισμούς μέχρι το 2023, όταν θα συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους, η Αγκυρα επιδιώκει να βάλει τις βάσεις για τη μετατροπή της σε περιφερειακή δύναμη, ανατρέποντας πλήρως τις ισορροπίες στην περιοχή.

Η Ελλάδα βάζει ψηλά τον πήχη στην ενέργεια

Δυνατά σε ακόμη μία παρτίδα διεθνούς ενεργειακού «πόκερ» επιδιώκει να μπει η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη την απόφαση της Μόσχας να διακόψει από το 2019 τη διάθεση ποσοτήτων φυσικού αερίου από το δίκτυο των αγωγών που βρίσκονται επί ουκρανικού εδάφους.

Το σχέδιο για τον Turkish Stream
Το σχέδιο για τον Turkish Stream  Οι Ρώσοι έχουν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να κατασκευάσουν έναν νέο αγωγό επί ελληνικού εδάφους, συνέχεια του Turkish Stream, ο οποίος θα ξεκινά από τις ακτές

Το μειονοτικό σχολείο και οι δράσεις πολιτισμού

http://www.paratiritis-news.gr/ckfinder/userfiles/images/2015/02/kespem-15-1.jpg
Λένα Παπαδοπούλου*-  Η μειονοτική εκπαίδευση, είναι η εκπαίδευση που παρέχεται σε ένα σύνολο σχολείων, αποκλειστικά για τα παιδιά της μειονότητας στη Θράκη. Έχει ως βάση αναφοράς τη συνθήκη της Λωζάνης (1923) σύμφωνα με την οποία, ρυθμίστηκαν τα δικαιώματα και η προστασία των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και κατά αναλογία της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.Τα μειονοτικά σχολεία της Α/θμιας Εκ/σης ανήκουν σε ένα διαφορετικό θεσμικό καθεστώς, είναι ιδιωτικά και δημόσια σχολεία και η εποπτεία τους ανατίθεται στο Υπουργείο Παιδείας. Τη διαχείριση των υποθέσεων του σχολείου και κυρίως της ακίνητης περιουσίας έχει η τριμελής ‘'Σχολική Εφορεία», της οποίας τα μέλη αναδεικνύονται από αρχαιρεσίες και διορίζονται με έγκριση του Νομάρχη (Τσιτσελίκης, 2003).

Κωνσταντινούπολη, η πόλη των κατασκόπων

Κωνσταντινούπολη, η πόλη των κατασκόπων
Η πολυεθνική μητρόπολη γεμάτη πάθη και μυστήρια, ο Μποδοσάκης και το «Πέρα Παλάς», το θρυλικό ξενοδοχείο μιας μυθικής και ταυτοχρόνως ταραγμένης εποχής.

«Καμπανάκι» για Ελλάδα το τουρκικό μπλακ άουτ


«Καμπανάκι» για Ελλάδα το τουρκικό μπλακ άουτ Το γενικευμένο μπλακ άουτ των προηγούμενων ημερών στην Τουρκία θα πρέπει να προβληματίσει και τους αρμόδιους για τα ενεργειακά στην Ελλάδα, καθώς κάποιοι από τους λόγους που το προκάλεσαν είναι πολύ πιθανόν να ισχύσουν και εδώ.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χουριέτ, το ντόμινο της διαδοχικής θέσης εκτός λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ξεκίνησε τις νυκτερινές ώρες, όταν δηλαδή το σύστημα τροφοδοτείται από μονάδες βασικού φορτίου με στερεά καύσιμα (λιγνίτης, λιθάνθρακας).Διαδοχικές αστοχίες στην εκκίνηση υδροηλεκτρικών και συμβατικών μονάδων τις πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης, όταν η ζήτηση αυξάνει σημαντικά, είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η συχνότητα του δικτύου, οπότε ο Ευρωπαίος Διαχειριστής Ηλεκτρικών Δικτύων, ΕNTSO-E, αναγκάστηκε να αποσυνδέσει το τουρκικό δίκτυο από το ελληνικό και το βουλγαρικό. Το γεγονός επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση και το μπλακ άουτ έγινε αναπόφευκτο.Το πρόβλημα στην Τουρκία είναι ότι οι ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου που θα μπορούσαν με την παραγωγή τους να συμβάλουν στην ευστάθεια του συστήματος λειτουργούν μόνο όταν οι τιμές στη χονδρική (Οριακή Τιμή Συστήματος) βρίσκονται σε επίπεδο που καλύπτει το παραγωγικό τους κόστος, δηλαδή το κόστος καυσίμου.

Ψάχνουν ακόμη δύο εφοπλιστές, μετά τον Καλλιμανόπουλο


Ποιοι «φωτογραφίζονται» ότι εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο πετρελαίου των τζιχαντιστών
Ψάχνουν ακόμη δύο εφοπλιστές, μετά τον Καλλιμανόπουλο Kλιμακώνονται οι εκτεταμένες έρευνες των αμερικανικών διωκτικών αρχών, στο στόχαστρο των οποίων έχουν μπει μέχρι τώρα τρεις Έλληνες εφοπλιστές που εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο πετρελαίου των τζιχαντιστών.
 Oι εξτρεμιστές του λεγόμενου Iσλαμικού Kράτους, είχαν αναπτύξει συνεργασία, όχι μόνο με Έλληνες, αλλά και Tούρκους εφοπλιστές. Ήδη, το φως της δημοσιότητας έχει δει το όνομα του Γρηγόρη Kαλλιμανόπουλου, ενώ φωτογραφίζονται άλλα δύο από τα ηχηρά ονόματα των Greeks της ναυτιλίας.Tο πουλόβερ των αποκαλύψεων άρχισε να ξηλώνεται από την τουρκική εφημερίδα «Zaman», που τοποθετείται πολιτικά απέναντι από τον Tαγίπ Eρντογάν, αλλά γρήγορα πήραν διεθνή έκταση με ξεχωριστή αναφορά και από άλλα ΜΜΕ, ενώ κυρίαρχο θέμα συζήτησης έχει γίνει και στα ναυτιλιακά γραφεία άλλων Ελλήνων πλοιοκτητών εντός και εκτός συνόρων.

Φίλια πυρά κατά του σουλτάνου Ερντογάν Πρωτοφανείς εσωκομματικές έριδες κλονίζουν την εικόνα του τούρκου προέδρου

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να παγιώσει και θεσμικά την παντοδυναμία του, αλλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματός του τολμούν να συγκρουστούν μαζί του. Φίλια πυρά κατά του σουλτάνου Ερντογάν
Σε μια κρίσιμη πολιτική περίοδο εισέρχεται η Τουρκία, με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο να θέλουν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να ταλανίζεται από πρωτοφανείς εσωκομματικές διαμάχες. Από τη μία, ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να προσπαθεί να παγιώσει και θεσμικά την παντοδυναμία του στην πολιτική ζωή της χώρας υιοθετώντας ένα προεδρικό σύστημα, και από την άλλη στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου που τολμούν να συγκρουστούν μαζί του. Στα τέλη του περασμένου μήνα ο τούρκος πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παρέμβει προκειμένου να καθησυχάσει τα πνεύματα για τη ρήξη στις σχέσεις του Ερντογάν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς σχετικά με την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Κούρδους. Με τις γενικές εκλογές της 7ης Ιουνίου να είναι προ των πυλών, αναλυτές μιλούν για ταχείες πολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με μια αύξηση στα κρούσματα πολιτικής βίας και περαιτέρω αυταρχικά μέτρα για την ασφάλεια από μέρους της κυβέρνησης.

Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν προέτρεψε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει με τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους, εκτός και αν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) συμφωνήσει να εγκαταλείψει τα όπλα. Η δήλωση ήρθε λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον σχηματισμό μιας ολιγομελούς επιτροπής που θα επιβλέπει τη διαδικασία, όπως ζήτησε ο φυλακισμένος κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

«Τα σχόλια του Ερντογάν ότι "δεν μου αρέσει" ή "δεν εγκρίνω το ένα και το άλλο" είναι τα δικά του συναισθήματα. Η κυβέρνηση διοικεί αυτή τη χώρα και η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση»
απάντησε ο αντιπρόεδρος Αρίντς. Ο Ερντογάν απάντησε ότι ο ίδιος δεν είναι «διακοσμητικό στοιχείο», ενώ ο δήμαρχος της Αγκυρας και υποστηρικτής του προέδρου Μελίχ Γκιοκτσέκ χαρακτήρισε τον Αρίντς «προδότη» κατηγορώντας τον ότι πρόσκειται στο κίνημα του ισλαμιστή ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Στη συνέχεια εξαπέλυσαν κατηγορίες ο ένας ενάντια στον άλλον για διαφθορά, υπεξαίρεση χρημάτων, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη εγκλήματος, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα και να παρέμβει ο Νταβούτογλου για να διαβεβαιώσει, χωρίς να πείσει πολλούς, ότι δεν υφίσταται καμία ρήξη στο AKP.

«Αν και το AKP περνάει μια εσωτερική κρίση, οι αποχρώσεις της είναι λιγότερο ορατές από αυτό που φαίνεται. Εχει ξεσπάσει μια διαμάχη μεταξύ της παλαιάς φρουράς και του Ερντογάν καθώς το κόμμα επέβαλε το όριο των τριών θητειών και όσοι εξελέγησαν όταν το AKP κατέλαβε την εξουσία το 2002 δεν μπορούν να θέσουν πάλι υποψηφιότητα»
είπε στο «Βήμα» ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, διευθυντής στο Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (CIES) στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη.

«Επομένως η μάχη έχει να κάνει με το ποιος θα ελέγχει ένα κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία για ένα χωρίς προηγούμενο διάστημα 12 χρόνων. Ο Νταβούτογλου προσπάθησε να επιβάλει τη δική του λίστα υποψηφίων και να αντιδράσει σε αυτό που κρίνεται ως αντισυνταγματικές παρεμβάσεις του προέδρου τόσο στο έργο της κυβέρνησης όσο και στο AKP. Αλλά η επιρροή του Ερντογάν είναι τόσο μεγάλη που ο πρωθυπουργός καθίσταται συνεταίρος και όχι αντίπαλος. Με άλλα λόγια, ο Νταβούτογλου παίζει το δεύτερο βιολί στον Ερντογάν μέσα στο AKP, ακόμη και αν ο πρόεδρος δεν είναι πια μέλος του κόμματος»
προσέθεσε.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εξουσία του Ερντογάν. Αν το AKP δεν εξασφαλίσει τις 330 έδρες που χρειάζεται για δημοψήφισμα για αλλαγή του συντάγματος, θα προκύψει μεγαλύτερη κρίση»
είπε στο «Βήμα» ο Χένρι Μπάρκεϊ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λίχαϊ στις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικός σε θέματα Τουρκίας. Και εξήγησε: «Το βασικό ζήτημα σε αυτή τη φάση είναι το με ποιον συντάσσονται οι βουλευτές του κόμματος. Περίπου 130 βουλευτές περιορίζονται από το όριο στις θητείες και πρέπει να φύγουν από το κοινοβούλιο και αν αυτοί αντικατασταθούν από ακολούθους του Ερντογάν, τότε θα δούμε πολλές εντάσεις. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιδόσεις του κουρδικού κόμματος, που δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ξεπεράσει το όριο του 10% για να μπει στο κοινοβούλιο. Είναι μια μάχη μεταξύ Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) και του AKP. Αν το HDP δεν καταφέρει να μπει στο κοινοβούλιο, τότε θα προκύψει μια κρίση νομιμότητας, αλλά αν μπει και το AKP δεν ξεπεράσει τις 330 έδρες, τότε ο Ερντογάν θα έχει πρόβλημα».

Μπλακ άουτ και αιματηρή πολιτική βία
Η ασφάλεια επισκιάζει το οικονομικό τέλμα

Την ώρα που η Τουρκία είχε βυθιστεί στο σκοτάδι από το εθνικό μπλακ άουτ την περασμένη εβδομάδα, ακόμη ένα κρούσμα πολιτικής βίας συντάρασσε τη χώρα, με την υπόθεση ομηρίας του τούρκου εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ να έχει αιματηρή κατάληξη. Ο Κιράζ, που είχε αναλάβει την υπόθεση του θανάτου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν από αστυνομικούς το 2013, βρέθηκε όμηρος στα χέρια ενόπλων που εισέβαλαν στο γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη. Οι ένοπλοι, τοποθέτησαν στους τοίχους σημαίες της αριστερής οργάνωσης DHKP-C και ανάρτησαν στο Twitter φωτογραφίες του εισαγγελέα με το όπλο στον κρόταφο.

«Μέχρι σήμερα δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη για τα δεκάδες  παιδιά του λαού που σκοτώθηκαν»,
ακούγονται να λένε οι δράστες σε βίντεο που ανέβασαν στο YouTube, προσθέτοντας: «Στο εξής εμείς θα απονέμουμε δικαιοσύνη». Η επιχείρηση απελευθέρωσης του εισαγγελέα από την αστυνομία είχε αιματηρή κατάληξη. Ο Κιράζ, τραυματίστηκε βαριά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου κατέληξε, ενώ νεκροί έπεσαν και οι δράστες. Σε όλη τη διάρκεια της ομηρίας, η τουρκική κυβέρνηση ενεργοποίησε το νόμο που επιβάλλει λογοκρισία στη μετάδοση πληροφοριών από τα μέσα ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή, ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και αναμένεται να επικυρωθεί από τον Ερντογάν θα διευρύνει τις εξουσίες της αστυνομίας για την «ασφάλεια και την προστασία των πολιτών από βίαιους διαδηλωτές».  

«Η κατάσταση στη Τουρκία είναι ρευστή»
μας είπε ο καθηγητής Τριανταφύλλου από το πανεπιστήμιο Καντίρ Χας. «Σε αυτή τη φάση και με την έξαρση της πολιτικής βίας, κατάλοιπο των δεκαετιών του 1980 και 1990, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει αυστηρά μέτρα ασφάλειας για την προστασία των πολιτών και της σταθερότητας της χώρας, η πολιτική ζωή μόνο φυσιολογική δεν είναι. Αν η βία συνεχίσει, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη σκληρή της στάση, αφού η ανάγκη για αύξηση της ασφάλειας θα επισκιάσει το επικείμενο οικονομικό τέλμα» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ψυχάρη Ειρήνη

Ο πόλεμος των trolls


Δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστούν τα πραγματικά στοιχεία των χρηστών για λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί με ψευδώνυμα

Ο «τάφος της Ολυμπιάδας», η Μεγάλη Ιδέα του Σαμαρά και τα μυστικά κονδύλια

Μυστικοπάθεια, αποκλεισμός των αστυνομικών αρχών από την υπόθεση, λογικά άλματα και αυθαίρετα συμπεράσματα για την προέλευση των αρχαιοτήτων, ερασιτεχνικά λάθη στη διαχείριση της υπόθεσης και 1,2 εκατ. ευρώ, των οποίων η τύχη αγνοείται...
«Πόσο απέχει ο Παράδεισος από την Κόλαση; Εξαρτάται από το μέσο που χρησιμοποιεί κανείς»
Από την ποιητική συλλογή «Μοιρόγραφτο» του Γιάννη Πανούση