31 Μαρτίου 2015

Στα όρια της νευρικής κρίσης η γειτονική χώρα Τουρκία: Όμηρος ενόπλων ο εισαγγελέας της υπόθεσης του Μπερκίν Ελβάν

http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=1655405
Κωνσταντινούπολη
Την ώρα που η Τουρκία περνάει δύσκολες ώρες με το εθνικό μπλακ-άουτ στο σύστημα ηλεκτροδότησής της, κυκλοφορούν πληροφορίες ότι κρατείται όμηρος από ενόπλους ο εσαγγελέας που ερευνά την υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά αστυνομικών, στα γεγονότα του Γκεζί τον Ιούνιο του 2013. Πρόκειται για τον εισαγγελέα, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, φωτογραφίες του οποίου υπό την απειλή όπλου ανήρτησαν οι δράστες στο Twitter. Όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία, οι ένοπλοι τοποθέτησαν στους τοίχους σημαίες της αριστερής οργάνωσης DHKP-C.

Εισαγγελέας κρατείται όμηρος στην Τουρκία- Εισβολή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας

Εισαγγελέας κρατείται όμηρος στην Τουρκία- Εισβολή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας ( Photos) - Media
Eισβολή των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας στην αίθουσα που κρατείται όμηρος ο εισαγγελέας.Οι δράστες οι οποίοι φέρεται ότι είναι μέλη του ακροαριστερής οργάνωσης DHKP έχουν βγάλει φωτογραφία τον εισαγγελέα με το πιστόλι στον κρόταφο και την έχουν αναρτήσει στα κοινωνικά δίκτυα.Ο συγκεκριμένος εισαγγελέας είναι υπεύθυνος για την υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν, του 15χρονου εφήβου που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013.Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ακούστηκαν πυροβολισμοί στο κτίριο.

Ευρώπη - DDR


Ένα άρθρο για τη σύγχρονη Ευρώπη, όπου τα κοινωνικά χάσματα διογκώνονται και οι λαοί οφείλουν απλά να το χωνέψουν και να προσεύχονται για την ουτοπία του νεοφιλελεύθερου παραδείσου, όπως κάποτε οι Αντολικογερμανοί έπρεπε να πιστέψουν στην ουτοπία ενός μελλοντικού σοσιαλιστικού παραδείσου

Ενοχλημένος από το «Δεν Ξεχνώ» στη Καβάλα ο Τούρκος πρόξενος

http://www.radiokalymnos.com/denxehno.gif
Να εξετάσει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της πινακίδας που απεικονίζει την αιματοβαμμένη Κύπρο και φέρει το μήνυμα “Δεν ξεχνώ”, στα ελληνικά και τα τουρκικά, ζήτησε ο νέος γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλί Ριζά Ακιντζί, από τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, στη διάρκεια εθιμοτυπικής επίσκεψής του στο Δημαρχείο.

Γενικό μπλακ άουτ χωρίς προηγούμενο στην Τουρκία

Διακοπή της ηλεκτροδότησης χωρίς προηγούμενο εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια πλήττει περισσότερες από είκοσι επαρχίες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των πόλεων της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, όπου η κυκλοφορία του μετρό και των τραμ έχει διακοπεί. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η διακοπή ενδέχεται να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, αλλά πρόσθεσε πως "εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα", απαντώντας σε δημοσιογράφο ο οποίος τον ερώτησε για το ενδεχόμενο να πρόκειται για "τρομοκρατική" επίθεση.Ένας πυρήνας κρίσης δημιουργήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας, πρόσθεσε.Σύμφωνα με τη δημόσια εταιρεία ηλεκτροδότησης (Teas), η διακοπή σημειώθηκε στις 10:36."Μια πτώση του ηλεκτρικού συστήματος σημειώθηκε στην Τουρκία", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, εξηγώντας πως η ηλεκτροδότηση έχει αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά σε ορισμένες περιφέρειες της Άγκυρας.

Τσίπρας στο Tass ενόψει της επίσκεψης στη Μόσχα

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμιστούν σε ένα νέο επίπεδο και η Ελλάδα να καταστεί μια γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα και της συνάντησής του στις 8 Απριλίου με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξάγει στη Ρωσική Ομοσπονδία αγροτικά προϊόντα» είπε, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις αυτές υπέστησαν πλήγμα λόγω του ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν, ό,τι θα μπορούσαν για να αποφύγουν αυτήν την χωρίς νόημα, κατά την άποψή μου, πολιτική των κυρώσεων λόγω της έντασης στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα ήταν το εμπάργκο και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, πράγμα, που προκάλεσε σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία».

Ο ιδιότυπος αποστάτης, κ. Σταύρος Θ.


Ο ιδιότυπος αποστάτης, κ. Σταύρος Θ.
Ρεκόρ κερδών σημείωσε το λιμάνι Θεσσαλονίκης. Να το ιδιωτικοποιήσουμε! Οπως και τα αεροδρόμια. Πριν να τα απαγάγουν οι εξωγήινοι και να μην έχουν πού να προσγειωθούν οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, «τρελών» πιλότων και πάμφθηνης ανθρώπινης ζωής. Η τριλογία του «εκσυγχρονισμού».
Αυτήν την τριλογία του «εκσυγχρονισμού» (εναντίον του λαϊκισμού, του λαϊκισμού και του λαϊκισμού) εκφράζει σήμερα καλύτερα απ’ όλους -οφείλω να το παραδεχθώ- ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Ο άνθρωπος έχει ανέλθει στις ανώτερες (και ιπτάμενες) σφαίρες της πολιτικής. Εως τώρα γνωρίζαμε ότι
αποστάτης είναι κάποιος που φεύγει απ’ το κόμμα του και εντάσσεται σε ένα άλλο, με σκοπό (και αποτέλεσμα) να ανατρέψει την κυβέρνηση που έως εκείνη τη στιγμή στήριζε ο ίδιος κι εξακολουθεί να στηρίζει το πρώην κόμμα του. Ο ταλαντούχος λοιπόν κ. Σταύρος είναι ο πρώτος πολιτικός που προτρέπει ένα κόμμα να διώξει το άλλο του μισό και να προσλάβει σώγαμπρο τον Σταύρο τον Νιαγάρα (με την καλή έννοια του ασυγκράτητου) ως ένα έτερον «έτερον ήμισυ»!

Οργή για το μνημείο του Κεμάλ στο Σίδνεϊ


Οργή για το μνημείο του Κεμάλ στο Σίδνεϊ
Εβδομήντα επτά χρόνια μετά το θάνατό του, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ διχάζει ακόμη, καθώς η ανέγερση μνημείου προς τιμήν του στο Hyde Park του Σίδνεϊ την αγανάκτηση στους κύκλους της αρμενικής κοινότητας της Αυστραλίας. "Ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν υπεύθυνος για τη μαζική δολοφονία των εθνοτικών μειονοτήτων που ζούσαν στην Τουρκία καθώς κι εκείνων των Τούρκων πολιτών που ήταν αντίθετοι στη δικτατορία του στις αρχές του 20ού αιώνα" αναφέρει η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Αρμενικής Νεολαίας, σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Βίκτορ Ντομινέλο, υπουργό αρμόδιο για ζητήματα παλαίμαχων της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας, καλώντας σε μαζική συλλογή υπογραφών για την απόσυρση του μνημείου, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 19 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της επετείου των εκατό χρόνων από την απόβαση στην Καλλίπολη. Το μνημείο, το οποίο κόστισε 30 χιλιάδες δολάρια και χρηματοδοτήθηκε από κοινού από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας, είναι ένας φόρος τιμής στο λόγο που εκφώνησε το 1934 ο Κεμάλ προς τις μητέρες των Αυστραλών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στα τουρκικά εδάφη στην διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Σκοπός της ανέγερσης είναι η συνεχής υπενθύμιση των στενών δεσμών φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Αυστραλίας και της Τουρκίας, ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει προσωρινά στη νότια πλευρά του Hyde Park, για να μεταφερθεί στο χώρο του μνημείου των δυνάμεων της ANZAC, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης το 2018, σχέδιο στο οποίο αντιδρά έντονα η αρμενική κοινότητα.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ Επίσκεψη Ερντογάν στη Σλοβενία για επιτάχυνση της συνεργασίας

Το ενδιαφέρον του για την επιτάχυνση της συνεργασίας Τουρκίας - Σλοβενίας στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμό Μοράτσα στο Μαυροβούνιο εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ, στη Λιουμπλιάνα.
Επίσκεψη Ερντογάν στη Σλοβενία για επιτάχυνση της συνεργασίαςΟ Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία, συνοδευόμενος από υπουργούς και μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία.Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσέραρ, οι δύο άνδρες υπογράμμισαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και τόνισαν ότι υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω βελτίωσή τους, ιδίως των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Ερντογάν εκδήλωσε ενδιαφέρον και για τα σχέδια αναβάθμισης των σιδηροδρόμων της Σλοβενίας, τονίζεται -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωση του γραφείου του Σλοβένου πρωθυπουργού, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Από την πλευρά του, ο κ. Τσέραρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία που συνόδευε τον Τούρκο πρόεδρο.

Deutsche Welle: Ντεμιρτάς, ο κούρδος ανταγωνιστής του Ερντογάν ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος εμπόδιο στον τούρκο Πρόεδρο

Deutsche Welle: Ντεμιρτάς, ο κούρδος ανταγωνιστής του Ερντογάν
Ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Σ. Ντεμιρτάς επιχειρεί να εμποδίσει τον πρόεδρο Ερντογάν να ενισχύσει το αξίωμά του, διεκδικώντας ψήφους και στη Γερμανία.Μία μικρή καφετέρια στο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο εκλογικό γραφείο για τις συναθροίσεις των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος HPD. Ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία στις 7 Ιουνίου, 180 άνθρωποι από 30 και πλέον συλλόγους συνέστησαν πριν από δύο μήνες μία πρωτοβουλία υπέρ του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, προέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος. Ανάμεσά τους δεν βρίσκονται μόνο Κούρδοι, αλλά και άτομα τουρκικής καταγωγής, όπως ο οικονομολόγος Χιλμί Καγιά Τουράν.«Δεν είμαι Κούρδος. Εδώ εκπροσωπούνται πολλές εθνότητες. Δεν υπάρχουν προβλήματα ανάμεσά μας. Η άποψή μας είναι ότι ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής διεκδικούμε ισότιμα τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτός είναι ο στόχος μας», λέει ο Χιλμί Καγιά Τουράν.

Ἀπό τήν Οἰκονομία στήν Γεωπολιτική

Στήν σχέση της μέ τήν Δύση ἡ Ἑλλάδα διαθέτει δύο πλεονεκτήματα. Τό ἑλληνικό κράτος ὀφείλει τήν ὕπαρξή του στήν κεντρική θέση τήν ὁποία καταλαμβάνει ἡ ἀρχαιο-ἑλληνική θεματική στήν δυτική πολιτική νεωτερικότητα. Τό δεύτερο πλεονέκτημα δέν προέρχεται ἀπό τήνἹστορία, ἀλλά ἀπό τήν Γεωγραφία. Ἡ γεωπολιτική, καί ἰδιαίτερα ἡ γεωστρατηγική θέση τοῦ ἑλληνικοῦ ἐδάφους προσδίδει στήν Ἑλλάδα ἕνα σημαντικό ρόλο στίς περιφερειακές καί διεθνεῖς ἰσορροπίες.

Tιτανικός σε αναμονή

http://www.fpress.gr/media/k2/items/cache/35c71a0669ce4fc7ae0b49e6dea2c8ac_L.jpg
Mια ματιά στην Iστορία διδάσκει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, ακόμη και αν είναι σε μεγέθη που την καθιστούν μη αντιστρέψιμη για το ορατό μέλλον, σπάνια -αν όχι ποτέ- δεν ευνοεί τις κυβερνήσεις που πήραν σκληρά μέτρα για την υπέρβαση μίας κρίσης.Xαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, όπου από τα μέσα του 1932 η οικονομική συγκυρία άρχισε να βελτιώνεται, καθώς στην πράξη παραβιαζόταν η σκληρή πολιτική αποπληθωρισμού που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του καγκελαρίου Mπρίνιγκ. H λαϊκή δυσαρέσκεια ήταν κυρίαρχη και ώθησε τη Δεξιά να δοκιμάσει την αφομοίωση των Eθνικοσοσιαλιστών στη διαχείριση της εξουσίας, με τη συγκρότηση κυβέρνησης όπου ο μεν Xίτλερ ήταν καγκελάριος αλλά η πλειοψηφία της δεν ανήκε στο κόμμα του.

Μηδενική ανάπτυξη για το 2015 στην Τουρκία και όχι 4%…

Μηδενική ανάπτυξη για το 2015 στην Τουρκία και όχι 4%…
Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης ήταν να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης, εντός του 2015, της τάξης του 4%. Ωστόσο τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς η Τουρκία στο διάστημα αυτό παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με υπόμνημα του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του πανεπιστημίου του Μπαστεσεχίρ, «δεν υπάρχει ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2015, συγκρινόμενο με το παρελθόν έτος». Η ανάπτυξη εντός του 2015 θα είναι 0%! Αλλά και η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί με το υπόμνημα του πανεπιστημίου.

Το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις

Το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσειςΤου Σταύρου Λυγερού
Ο επίσημος απολογισμός των καταστροφών που προκάλεσαν οι δυνάμεις του Άξονα στην Κατοχή μιλάει από μόνος του:
  • Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής έκαψαν ολοσχερώς πάνω από 100 πόλεις και χωριά σ’ όλη την Ελλάδα.
  • Εκτέλεσαν 56.225 αθώους πολίτες.
  • Πήραν όμηρους πάνω από 105.000, οι οποίοι κατέληξαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα κρεματόρια. Ελάχιστοι εξ αυτών επέζησαν.

Δεν αναβάλει το ταξίδι του ο Τούρκος Πρόεδρος Κανονικά στην Τεχεράνη ο Ερντογάν παρά την κλιμάκωση της διμερούς έντασης


Κανονικά στην Τεχεράνη ο Ερντογάν παρά την κλιμάκωση της διμερούς έντασης
Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι “προς το παρόν” τουλάχιστον, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει κανονικά την επίσκεψη που είχε προγραμματίσει να κάνει στο Ιράν την ερχόμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η ένταση έχει κλιμακωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες μετά τις δηλώσεις του για την αραβική στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη.“Για την ώρα δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο πρόγραμμά μας (...), η επίσκεψή μας θα γίνει, αλλά παρακολουθούμε στενά την Υεμένη” και την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται εκεί, σημείωσε ο Ερντογάν μιλώντας στον Τύπο πριν αναχωρήσει για μια επίσκεψη στη Σλοβενία και στη Ρουμανία.

Ντε φάκτο εξομάλυνση

Tough talks: Ayatollah Ali Khamenei, Iran's ­hardline supreme leader, is sceptical of a breakthrough in the talks with the United States. (AFP)
H προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν στη Μέση Ανατολή εδώ και καιρό είναι μια πραγματικότητα, που προηγήθηκε της έκβασης των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.Στο Ιράκ η αμερικανική αεροπορία βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές και την ίδια στιγμή η εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων της κυβέρνησης της Βαγδάτης δεν είναι άλλη από τη Φρουρά της Επανάστασης, την πιο επίλεκτη στρατιωτική δύναμη της Τεχεράνης. Στη Συρία βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και επί του εδάφους στρατεύματα της Δαμασκού μαζί με τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ πλήττουν τους τζιχαντιστές. Προσθέστε στα παραπάνω και τη σποραδική εμπλοκή της πολεμικής αεροπορίας του Ιράν στις συγκρούσεις, για να μη μείνει καμιά αμφιβολία για τον κοινό επιχειρησιακό σχεδιασμό μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και των συμμάχων του.

Κάτι αλλάζει στη γερμανική στάση...

Το γεγονός της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ, αυτά που προηγήθηκαν, αυτά που ειπώθηκαν και όσα ακολούθησαν και ακολουθούν, αφήνουν εμφανή σημάδια για να τολμήσει κάποιος τη διαπίστωση ότι κάτι αλλάζει στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό χώρο. Μέχρι πριν η καγκελάριος απευθύνει εκτάκτως πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Βερολίνο, η επίσημη στάση της Γερμανικής κυβέρνησης εκφραζόταν, από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με έναν εχθρικό, αλαζονικό και πολλές φορές προσβλητικό τρόπο.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΦΟΥΝΤΟΥΡΗΣ Συγκίνησε και τη Γερμανία

Συγκίνησε και τη Γερμανία
Νέοι και πολιτικοποιημένοι οι συντελεστές της γερμανικής σατιρικής εκπομπής «Die Anstalt» (Το Ιδρυμα) παρουσιάζουν απόψε στο κρατικό κανάλι ZDF την Ελλάδα της κρίσης και τις γερμανικές οφειλές με καλεσμένο τον Αργύρη Σφουντούρη. Τα αποσπάσματα που προδημοσιεύτηκαν προκάλεσαν συγκίνηση και στη Γερμανία