26 Μαρτίου 2015

Τα λόμπι καθορίζουν το παιχνίδι στις Βρυξέλλες

Οι Financial Times περιγράφουν πραγματικά παραδείγματα από ενέργειες lobbying που επηρέασαν πολιτικές και κυβερνητικές αποφάσεις στην Ευρώπη. Το lobbying είναι διάχυτο σε ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία. Οι ομάδες συμφερόντων, η απαξίωση της πολιτικής και οι προτεινόμενες λύσεις.
FT: Τα λόμπι καθορίζουν το παιχνίδι στις Βρυξέλλες-Πως επηρεάζονται πολιτικές αποφάσειςΦανταστείτε ότι είστε υπουργός που καλείται να λάβει μία σημαντική απόφαση. Κινείστε σε λεπτές ισορροπίες και έχετε τις αμφιβολίες σας για το κόστος και τις δεσμεύσεις για το τι πρέπει να παραδώσετε. Γέρνετε προς το «όχι». Αλλά μια στιγμή, η εταιρεία που εμπλέκεται στο θέμα απασχολεί τη σύζυγό σας ως σύμβουλο και συνεισφέρει στον οικογενειακό σας προϋπολογισμό 40.000 στερλίνες ετησίως. Εάν λάβετε τη λάθος απόφαση, αυτή η συνεργασία μπορεί να λήξει αμέσως.Ή πάλι σκεφτείτε ότι είστε ανώτερος δημόσιος υπάλληλος και η θέση σας κινδυνεύει με τους αλλεπάλληλους γύρους περικοπών στις κρατικές δαπάνες. Υπάρχει ήδη μία εταιρεία που είναι επιτυχημένη και εάν επεκταθεί περαιτέρω θα χρειαστεί έμπειρα στελέχη. Σας αρέσει αυτή η εταιρεία και της αρέσετε και εσείς, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στα δύο πολύ ευχάριστα γεύματα που είχατε μαζί τους. Το μόνο πρόβλημα είναι πως για να επεκταθεί αυτή η εταιρεία, χρειάζεται να ληφθεί μία απόφαση, η οποία εξαρτάται από τη δική σας αποφασιστική γνωμοδότηση.

Μνημείο του Κεμάλ στο Σίδνεϊ προκαλεί αντιδράσεις

Έλληνες και Αρμένιοι αντιδρούν στην ανέγερση μνημείου προς τιμήν του Κεμάλ Ατατούρκ στο Hyde Park του Σίδνεϊ.Φορείς της ομογένειας, κυρίως ποντιακοί οργανισμοί, εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το συγκεκριμένο μνημείο.


"Ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν υπεύθυνος για την μαζική δολοφονία των εθνοτικών μειονοτήτων που ζούσαν στην Τουρκία καθώς κι εκείνων των Τούρκων πολιτών που ήταν αντίθετοι στην δικτατορία του στις αρχές του 20ού αιώνα" αναφέρει η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Αρμενικής Νεολαίας, σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Βίκτορ Ντομινέλο, υπουργό αρμόδιο για ζητήματα παλαίμαχων της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας.Καλεί σε μαζική συλλογή υπογραφών για την απόσυρση του μνημείου, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 19 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της επετείου των εκατό χρόνων από την απόβαση στην Καλλίπολη.

Το Κουρδικό παροξύνει τις τριβές του Erdogan με την κυβέρνησή του

http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZXMvMS8yMDE1LzAxLzEyL2VyZG9hcnRyLmpwZw%3d%3d&t=635566754921396975&w=820&h=457&a=CenterΤου Κώστα Ράπτη 
Εκλογίστικος υπολογισμός με τον νου στραμμένο στα τρέχοντα ή αναγωγή της “τουρκο-ισλαμικής σύνθεσης” στα (ανησυχητικά) λογικά της όρια; Γεγονός πάντως είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdoğan έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα μια καθαρά ριζοσπαστική έως παρανοειδή ρητορική, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε διαμάχη με την κυβέρνηση του υποδεδειγμένου από τον ίδιο Ahmet Davutoğlu, προκαλώντας μεγάλη απορία στους εξωτερικούς παρατηρητές των τουρκικών πραγμάτων. Λόγου χάρη, σε τελετή που διεξήχθη στις 16 Μαρτίου για την απονομή παρασήμων σε βετεράνους του στρατού ή οικογένειες πεσόντων στρατιωτών ο Erdoğan διακήρυξε ότι “η μάχη που άρχισε πριν από 1400 χρόνια” προφανώς με την εμφάνιση του Ισλάμ “ανάμεσα στην αλήθεια και την πλάνη δεν έχει τελειώσει”. Επιπλέον υποστήριξε ότι “αυτοί που πριν από 100 χρόνια επιτέθηκαν στα Δαρδανέλλια και κατόπιν στη Μικρά Ασία, με τους ισχυρότερους στρατούς του καιρού τους, δεν έχουν ποτέ μετανιώσει”. Και ακόμη, ότι όσοι επιθυμούν να μετατρέψουν την χώρα του “σε μια νέα Ανδαλουσία, μια νέα Μέση Ανατολή ή Ανατολική Αφρική, και επιφυλάσσουν για την Τουρκία την τύχη της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, δεν εγκατέλειψαν ποτέ τις επιδιώξεις τους”.

Τουρκία: Έκρηξη στα γραφεία περιοδικού, ένας νεκρός

Έκρηξη σημειώθηκε στα γραφεία ενός περιοδικού στην Τουρκία, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του άλλοι τρεις να τραυματιστούν σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.Άγνωστα παραμένουν προς το παρόν τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη στα γραφεία του μηνιαίου περιοδικού Adimilar στην περιοχή του Καγκιθάνε της Κωνσταντινούπολης.Ωστόσο, εξετάζεται το γεγονός ότι οι εκδότες του περιοδικού είναι φίλα προσκείμενοι στη στρατιωτική οργάνωση «Μέτωπο Ισλαμιστών Επιδρομέων της Μεγάλης Ανατολής» (IBDA-C), που αποτελείται από Σουνίτες Ισλαμιστές και έχει στο παρελθόν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις που έγιναν το 2003 με αποτέλεσμα το θάνατο 57 ατόμων, βρετανών και εβραίων. 

Κάθετος Διάδρομος: Στα Άμεσα Πλάνα της Κομισιόν

http://www.energia.gr/photos/articlefiles/gaspipelines20.jpg
Ο Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου, από το Αιγαίο ως τη Ρουμανία, έργο που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, είναι ο ένας από τους τρεις Διαδρόμους που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό της πρωτοβουλίας  CESEC ( Central East South European Gas Connectivity), την οποία προωθεί ταχύτατα η Κομισιόν. Στόχος της πρωτοβουλίας, που έχει την εποπτεία του αρμόδιου Επίτροπου για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς, είναι η ενοποίηση των αγορών φυσικού αερίου εννέα χωρών της Ε.Ε. που συμμετέχουν σε αυτήν. Προς το σκοπό αυτό σχεδιάζεται να υιοθετηθούν και να χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Γιουνκέρ, με την εγγύηση της ΕΤΕπ και της  EBRD, περί τα 10-15 έργα υποδομών. Ο Κάθετος Διάδρομος, που ενδιαφέρει τη χώρα μας, περιλαμβάνει τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό  IGB, την αντίστροφη ροή στην υφιστάμενη σύνδεση στο Σιδηρόκαστρο, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, καθώς και τα δύο πλωτά τέρμιναλ  LNG, της ΔΕΠΑ και της  Gastrade  του ομίλου Κοπελούζος.

Σοβαρές καταγγελίες πρώην στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας δικαιώνουν την Ελλάδα

Σοβαρές καταγγελίες πρώην στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας δικαιώνουν την Ελλάδα
Εξαιρετικής σημασίας για την ελληνική επιχειρηματολογία είναι οι διαπιστώσεις στις οποίες προβαίνει για τη «συνταγή» της λιτότητας στην Ευρωζώνη, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας και γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών Συγκρίσεων της Βιέννης, Κουρτ Μπάγιερ, σε άρθρο του σε αυστριακή εφημερίδα…
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος διαπιστώνει με προφανή έκπληξη απουσία μιας βαθύτερης συζήτησης για την αποτυχία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής (εκτίναξε το χρέος και οδήγησε σε φτώχεια και ανεργία) και στην ευθεία διαφοροποίηση από την ακολουθούμενη «ορθοδοξία», αλλά και το αίτημα σύγκλισης μια ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, αποδίδει τον εκνευρισμό των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, απέναντι στον Έλληνα ομόλογό τους, Γιάνη Βαρουφάκη.

Το Aριστείον Μπαλτά


Το Aριστείον Μπαλτά
Συγκινητικός ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς στις θεσμικές -ως υπουργός- και επιστημονικές παροτρύνσεις τους προς τους καθηγητές και τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης για το νόημα της Επανάστασης του 1821 και τους τρόπους εορτασμού της επετείου. Γενναίος ο κ. Υπουργός, επισημαίνει εκ προοιμίου τον κίνδυνο αυτές οι επέτειοι να ’ναι αμφίκοπες, δηλαδή σχολαστικές και στείρες ή ένας ανούσιος πανηγυρικός. Προσέτι, ακόμα πιο γενναίος ο κ. Μπαλτάς, προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν τις σκέψεις του κατά την κρίση τους κι όχι υποχρεωτικώς.
Ευφυής πρόνοια καθότι ο κύριος Μπαλτάς αποφαίνεται ότι «η ελληνική επανάσταση υπήρξε τέκνο του διαφωτισμού». Μόνον; Δεν υπήρξε στις γενεσιουργές αιτίες της Επανάστασης η λαϊκή ιδιοπροσωπία; Δεν υπήρξε η λαϊκή παράδοση, οι θρύλοι του μαρμαρωμένου βασιλιά; Δεν υπήρξε η κλεφτουριά; Ούτε η κιβωτός των κοινοτήτων με τα εκκλησιαστικά κολλυβογράμματα; Ηταν η «ελληνική επανάσταση τέκνο του διαφωτισμού» ορφανή απ’ τις προγενέστερες επαναστάσεις, ήδη απ’ τις αρχές του 1600, όπως η εξέγερση του Διονυσίου του Σκυλόσοφου, ή αργότερα του Κατσαντώνη, ή των Ορλοφικών; Μόνον με τον διαφωτισμό έχει να κάνει η Επανάσταση, ούτε με τον θρήνο της Αλωσης; ούτε με τους χιλιάδες νεομάρτυρες; Και ο Ρήγας τέκνο του διαφωτισμού, και η Φιλική Εταιρεία στο φως του διαφωτισμού στημένη, άμοιροι ήταν όλης της υπόλοιπης ιδιοσυστασίας του Γένους; Δεν γνώριζαν από δημοτικά τραγούδια; Γιατί τέτοια αιδώς, κύριε Υπουργέ, για τη λαϊκή καταγωγή της Επανάστασης; Ποιος μαρξιστής ιστορικός δεν τονίζει και τις δύο μήτρες του 1821, τα πάθια της σκλαβιάς τόσον, όσον και τον διαφωτισμό; Ποιος δεν επισημαίνει τον εθνικό και κοινωνικό της χαρακτήρα; Πριν να καζαντίσουν οι έμποροι «και να φέρουν τα βιβλία», που έλεγε ο Κολοκοτρώνης, τι ήταν οι πατεράδες τους; Αγνώστου ταυτότητος αντικείμενα που σέρνονταν στις φιλόξενες εκτάσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;

Η ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΑΘΗΝΑΣ- ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ



Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ  
Η σχέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τις Βρυξέλλες/Βερολίνο (ΒΒ) είναι στρατηγικά ασύμβατη. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της τωρινής διαπραγμάτευσης. Αν ο Τσίπρας αποσπάσει τώρα μεγαλύτερες ή μικρότερες παραχωρήσεις έχει ελάχιστη σημασία εφ’ όσον συνεχίσει την ίδια ρητορική και έχει τις ίδιες επιδιώξεις, έστω και αν τις μεταθέσει χρονικά. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αμέσως μπορεί να γίνει αργότερα, εκτός αν εγκαταλειφθεί ρητά και κατηγορηματικά, όπως έκανε ο Σαμαράς. Υπάρχει και το ενδεχόμενο της σταδιακής και «σιωπηρής» παραίτησης στην πράξη από διακηρυγμένες απαιτήσεις, ως συνέπεια συνεχούς και αδιάλειπτης πίεσης. Κάποιο το διαβλέπουν ή το προεξοφλούν αλλά προσώρας είναι απλώς μάντεις κακών.Το πάρε-δώσε στη διαπραγμάτευση έχει σημασία διότι «άνευ χρημάτων ουδέν γενέσθαι». Αλλά επί της ουσίας η ίδια η ύπαρξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποτελεί «κάρφος οφθαλμού» για τους ΒΒ και όχι πχ η απαίτηση να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, χωρίς νέους φόρους. Ο λόγος που Αθήνα και ΒΒ δεν έχουν ήδη χωρίσει τα τσανάκια τους δεν οφείλεται στην αμοιβαία διάθεσή τους να τα βρουν. Η Μέρκελ και οι άλλοι δεν θα κάθονταν να συζητάνε επί ώρες με ένα «πρωτόβγαλτο νεαρό» αν δεν είχαν ισχυρά συμφέροντα και σοβαρούς φόβους ότι αν σπάσει η αλυσίδα της ΕΕ μοιραίες θα ήταν οι συνέπειες και για τους ίδιους. Η συνύπαρξη θα συνεχιστεί αλλά θα είναι διαρκώς στο κόκκινο παρά τα όποια ανέφελα διαλλείματα.

Βαρουφάκης: Τέλος στο τοξικό παιχνίδι αλληλοκατηγοριών

Το μονταρισμένο βίντεο και τι κρύβει ο σάλος που προκλήθηκε. Τα τρία λάθη του προγράμματος για την Ελλάδα και πώς παραπλανήθηκαν οι λαοί. Γιατί αποτελεί ευκαιρία η συμφωνία του Eurogroup για ένα νέο ξεκίνημα.
Βαρουφάκης: Τέλος στο τοξικό παιχνίδι αλληλοκατηγοριών Πέντε χρόνια μετά το πρώτο πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα παραμένει σε κρίση και η έχθρα ανάμεσα στους Ευρωπαίους βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα, προειδοποιεί σε άρθρο του ο Γιάνης Βαρουφάκης.Ο θόρυβος που ακολούθησε την προβολή του μονταρισμένου βίντεο από τη γερμανική τηλεόραση δείχνει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια υποτιθέμενη χειρονομία σε καιρό κρίσης, σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε συμβεί πριν από το 2008.Στο άρθρο του υπενθυμίζει ότι όταν στις αρχές του 2010 η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος προς τις γαλλικές, τις γερμανικές και τις ελληνικές τράπεζες, ο ίδιος τάχθηκε ενάντια στην προσπάθεια της να λάβει νέο δάνειο από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Όπως επισημαίνει είχε παρουσιάσει τρεις λόγους για αυτό:

Ανεξέλεγκτο ντόμινο

ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΗ Η ΥΕΜΕΝΗ  Δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Χάντι παίρνουν θέση μάχης ενάντια στους αντάρτες Χούτι. Μαζί με τους αντάρτες πολεμούν και τμήματα του στρατού που παρέμειναν πιστά στον προηγούμενο π
Από τη Συρία και το Ιράκ στον Βορρά, τη Λιβύη προς Δυσμάς και την Υεμένη στον Νότο ο αραβομουσουλμανικός κόσμος φλέγεται με φόντο την τελευταία δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης Ουάσιγκτον - Τεχεράνης με στόχο τη συνολική προσέγγιση. Μια δυναμική που προκαλεί νευρική κρίση στην Αγκυρα, στο Ριάντ αλλά και στο Τελ Αβίβ. Οι συγκρούσεις στην Υεμένη ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες κλιμακώνονται δραματικά, η Σαουδική Αραβία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα.

Στις ΗΠΑ με... υπογραφή Τσίπρα

Για τις ΗΠΑ αναχωρεί αύριο ο Π. Καμμένος, έχοντας στις αποσκευές του την... υπογραφή Τσίπρα στο πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης που αφορά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3, ύψους 470 εκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος ανατέθηκε στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin...
Στις ΗΠΑ με... υπογραφή ΤσίπραΚαι για τα F-16
Παράλληλα, ο Π. Καμμένος είναι έτοιμος να συζητήσει με τους Αμερικανούς και το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού των F-16 από την ίδια εταιρεία. Εκείνο που θα έχει ενδιαφέρον επίσης στο ταξίδι του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ θα είναι οι επαφές και τα ραντεβού που έχει κλείσει με το αμερικανοεβραϊκό λόμπι...
Στη Μόσχα για τα αντιαεροπορικά
Με το που θα επιστρέψει από τις ΗΠΑ, ο Π. Καμμένος θα ετοιμάσει ξανά τις βαλίτσες του, αφού αμέσως μετά το Πάσχα θα αναχωρήσει για τη Μόσχα. Εκεί, εκτός όλων των άλλων, θα έχει ειδικές συζητήσεις για την αναβάθμιση των ρωσικής προέλευσης συστημάτων που διαθέτει η ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα, τα οποία την καθιστούν εντελώς διαφορετική από εκείνες που έχουν όλες οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ.

Παζάρια «Μπίμπι» με το βλέμμα στο Ιράν

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις πολιτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχοντας το πάνω χέρι 
Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να λάβει αύριο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν, ο οποίος ολοκλήρωσε τις διαβουλεύσεις του και με τα δέκα κόμματα που μετέχουν στην ισραηλινή Βουλή (Κνεσέτ). Σήμερα θα ανακοινωθούν και επισήμως τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Τρίτης που κατέληξαν σε θριαμβευτική νίκη του Νετανιάχου πέρα από κάθε πρόβλεψη.Τώρα ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας μετά τον ιδρυτή του κράτους του Ισραήλ, Μπεν Γκουριόν, θα σχηματίσει την κυβέρνησή του με την υποστήριξη έξι εκ των δέκα κομμάτων της Κνεσέτ: του Λικούντ (του δεξιού κόμματος του οποίου ηγείται), των δύο εθνικιστικών κομμάτων (Εβραϊκή Εστία και Ισραέλ Μπεϊτένου), των δύο θρησκευτικών, υπερ-ορθόδοξων εβραϊκών κομμάτων (Σας και Ενωμένο Ψηφοδέλτιο της Τορά) καθώς και του κεντροδεξιού κόμματος Κουλάνου. Η νέα κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη 67 εκ των 120 βουλευτών της Κνεσέτ.