23 Μαρτίου 2015

Υπάρχουν στρατηγικές αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης με τους Τούρκους


Υπάρχουν στρατηγικές αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης με τους Τούρκους

Αρμενία προς Τουρκία: Δεν είναι προϋπόθεση εξομάλυνσης η αναγνώριση της γενοκτονίας

Αρμενία προς Τουρκία: Δεν είναι προϋπόθεση εξομάλυνσης η αναγνώριση της γενοκτονίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ)
Η Τουρκία, δια του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και νυν Πρωθυπουργού Νταβούτογλου, διακήρυξε την πολιτική «μηδέν προβλήματα με όλους τους γείτονες», κατέληξε όμως στην πολιτική «κανένας γείτονας χωρίς προβλήματα». Η πρόθεση της Άγκυρας, όταν διακήρυσσε αυτή την πολιτική, ήταν να επιβάλλει την άποψή της για τις σχέσεις με τους γείτονές της σε αυτούς.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Ερχονται Ελβετοί στην Αθήνα για τις καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες

Οι συνομιλίες μεταξύ της Βέρνης και της Αθήνας με θέμα τις μη δηλωθείσες καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα επαναληφθούν «την ερχόμενη εβδομάδα» στην Αθήνα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών.
Ερχονται Ελβετοί στην Αθήνα για τις καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες«Ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για διεθνή χρηματοπιστωτικά θέματα Ζακ ντε Βατβίλ μεταβαίνει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Ρολάν Μεϊέρ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Οι συνομιλίες θα έχουν ως θέμα τη διευθέτηση «του παρελθόντος», πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία.
Είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης που Βέρνη και Αθήνα θα συζητήσουν το θέμα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ



Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*
Σχολιάζοντας τη σπερμολογία αμερικανικής εφημερίδας περί μοιραίας ασθένειας του, ο Μαρκ Τουέιν έγραψε, το 1897 , το περίφημο:» Oι αναφορές για τον θάνατο μου ήταν προδήλως υπερβολικές». Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να πει σήμερα ο Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς ένα δεκαήμερο έκλειψης από το προσκήνιο στάθηκε ικαναό να τροφοδοτήσει τις πιο απίθανες φήμες. Κάποιοι τον ήθελαν να υποφέρει από βαρύτατη, ίσως θανάσιμη, ασθένεια, επικαλούμενοι αναφορές ανωνύμων στο… Twitter! O I Ισραηλινός πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα, Ζεβ Μαγκέν, οσμίστηκε ίχνη «παλατιανού πραξικοπήματος» στο Κρεμλίνο, κάτι που έσπευσαν να αναπαράγουν σοβαρά μέσα ενημέρωσης στη Δύση, συνδέοντας τις φήμες με τη μυστηριώδη του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού, Μπορίς Νεμτσόφ. Με την ίδια προθυμία, τα ίδια μέσα αναπαρήγαγαν «ρεπορτάζ» της ελβετικής, σκανδαλοθηρικής εφημερίδας Blick, κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος ταξίδεψε ινκόγκνιτο στην Ελβετία, όπου Ρωσίδα πρώην γυμνάστρια και νυν βουλευτής γέννησε τον καρπό του υποτιθέμενου έρωτα τους.

ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΕ ΔΥΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ Υπερπτήση τουρκικών F-16 μεταξύ Λέσβου - Χίου

Σχηματισμός έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 11:04 στο FIR Αθηνών μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου.
Υπερπτήση τουρκικών F-16 μεταξύ Λέσβου - Χίου
Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, ο σχηματισμός, αφού διασπάστηκε σε 4 και 2 αεροσκάφη αντίστοιχα, πραγματοποίησε στις 11:27 υπέρπτηση των 4 αεροσκαφών ανωθεν των νήσων Ανθρωποφάγοι, στα 25.000 πόδια και των δύο άνωθεν ιδίας νήσου στα 12.000 πόδια.
Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 11:30 νοτίως ν. Σάμου.
Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.
Υπενθυμίζεται ότι ίδιος σε αριθμό τουρκικός σχηματισμός είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών στις 26 Φεβρουαρίου, την ίδια ώρα και ακολουθώντας την ίδια διασικασία.

Η γενοκτονία των Αρμενίων

armenia_sfagi
Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων που οργανώθηκε και εκτελέστηκε από την Τουρκία. Πρόκειται για ένα αίσχος, για το οποίο δεν χρειάζεται περιγραφή της βαναυσότητας και της βαρβαρότητας που οδήγησε σε αυτό. 1.500.000 Αρμένιοι σφαγιάστηκαν ή απαγχονίστηκαν ως αποτέλεσμα συντονισμένης εκστρατείας του τουρκικού κράτους για εξολόθρευσή τους από την τουρκική επικράτεια. Μιας εκστρατείας που ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915 και συντάσσεται σε αγριότητα με το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Γερμανούς.Οι Γερμανοί ζήτησαν συγγνώμη για τα εγκλήματά τους, η σημασία της οποίας είναι ότι επέδειξαν στοιχειώδη αυτογνωσία -έστω λόγω του ότι ηττήθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- να παραδεχτούν την εγκληματικότητά τους. Η Τουρκία μέχρι σήμερα αρνείται τη γενοκτονία των Αρμενίων, παρόλο που τη γνωρίζει όλη η ανθρωπότητα. Υπάρχουν τα τεκμήρια, οι φωτογραφίες, τα αρχεία. Είναι γελοία η οποιαδήποτε άρνηση της Τουρκίας. Κατ' ακρίβεια δεν είναι μόνο γελοία, συνιστά και δειλία.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΟΣ Η Υεμένη κινδυνεύει να μετατραπεί σε Λιβύη

Απομακρύνθηκε το υπόλοιπο προσωπικό της αμερικανικής αποστολής στην Υεμένη
Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Υεμένη, όπου η βία έχει επεκταθεί τους τελευταίους μήνες σε ολόκληρη τη χώρα, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά από τους σιίτες Χούτι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.Οι Χούτι συγκρούστηκαν με σουνιτικές φυλές και τους μαχητές της Αλ Κάιντα και ενεργοποίησαν αποσχιστικό κίνημα στο νότιο τμήμα της χώρας. Υπό τον έλεγχο των Χούτι και στρατιωτών πιστών στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, τέθηκαν το αεροδρόμιο και μεγάλο τμήμα της πόλης Ταΐζ, κοντά στο Αντεν. Από την Ταΐζ περνά ο δρόμος προς το Αντεν, όπου έχει καταφύγει ο νυν πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150323/engine/newego_LARGE_t_420_54483417_type12713.jpgΤα exit polls των χθεσινών νομαρχιακών εκλογών στη Γαλλία έδωσαν τη Δεξιά του Σαρκοζί να έχει προβάδισμα δύο-τριών ποσοστιαίων μονάδων από την ακροδεξιά της Λεπέν. Το Εθνικό Μέτωπο αυξάνει σημαντικά το ποσοστό του, όχι όμως μέχρι του σημείου που θα του επέτρεπε να καταγράψει από τώρα τον συμβολισμό της πρωτιάς και την αξιοπιστία της πολιτικής δύναμης που διεκδικεί τη νίκη στην Προεδρική εκλογή της άνοιξης του 2017.

Και ο δήμος Ρήγα Φεραίου θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα μαρτυρικά χωριά του

Αναφερόμενος ο δήμαρχος στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η δημοτική αρχή τόνισε: «Οφείλουμε στη μνήμη των νεκρών εκείνης της περιόδου να διεκδικήσουμε την καταβολή αποζημιώσεων» Όπως είναι γνωστό στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Ρήγα Φεραίου υπάρχουν δύο Μαρτυρικά Χωριά, ο Ριζόμυλος και η Κερασιά, τα οποία κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής 1941-1944, καταστράφηκαν ολοσχερώς από το μένος των κατακτητών και μετρούν δεκάδες νεκρών, από εκείνη τη μαύρη περίοδο της ιστορίας.
Ο Ριζόμυλος καταστράφηκε με κανονιοβολισμό και πυρπόληση την 23η 1943 από τους Ιταλούς κατακτητές καθώς και την 9η Σεπτεμβρίου 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές και τιμά τη μνήμη των νεκρών του Μαρτίου κάθε έτους.

Νότες αισιοδοξίας από ένα πείραμα!

Σπύρος ΛίτσαςTο ιστορικό μας DNA, ποτισμένο με τον πόνο του βίαιου ξεριζωμού και της προσφυγιάς, τελικά δεν ξέχασε
Η Αction Aid έκανε το ακόλουθο πείραμα στους δρόμους της Αθήνας. Δύο ηθοποιοί, ένας από το Μπαγκλαντές και ένας από την Ελλάδα, έθεσαν σε δοκιμασία τα συλλογικά αντανακλαστικά μας. Ο ηθοποιός από το Μπαγκλαντές που υποδύεται τον μετανάστη κάθεται στο παγκάκι μιας στάσης λεωφορείου. Ο Ελληνας ηθοποιός τον πλησιάζει και αρχίζει να του επιτίθεται λεκτικά εμπρός σε ανύποπτους περαστικούς με σκαιότατους χαρακτηρισμούς απλώς επειδή είναι ξένος.Κάποιοι από τους περαστικούς είτε αδιαφόρησαν είτε έσπευσαν να πάρουν το μέρος του Ελληνα ηθοποιού, απειλώντας ότι θα έρθει η ώρα των μεταναστών, προφανώς φαντασιώνοντες Νύχτες των Κρυστάλλων στην Αθήνα του 21ου αιώνα, κοιτώντας με οργή τον «ξένο», απαιτώντας να φύγει από κοντά τους ή να εγκαταλείψει τη χώρα. Η πλειονότητα όμως των περαστικών ύψωσε το ανάστημα. Υποστήριξε τον «μετανάστη», στάθηκε με θάρρος στο πλευρό του αδυνάμου, υπερασπιζόμενη το δικαίωμά του να υφίσταται και να υπάρχει στον πυρήνα μιας κοινωνίας που αναψηλαφεί την παρουσία της μέσα στο νέφος των καιρών και την ένταση των διεθνοπολιτικών και οικονομικών πιέσεων.

Με πυρηνικό πόλεμο απειλεί η Ρωσία την Δανία!

Με πυρηνικό πόλεμο απειλεί η Ρωσία την Δανία!
Τα πολεμικά πλοία της Δανίας θα γίνουν στόχος των ρωσικών πυρηνικών όπλων, εάν η χώρα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κοπεγχάγη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Jyllands-Posten.Ο Μιχαήλ Βανίν δήλωσε πως πιστεύει ότι οι Δανοί δεν έχουν καταλάβει πλήρως ποιες θα είναι οι συνέπειες, εάν προχωρήσουν με την απόφαση να συμμετάσχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα."Εάν συμβεί αυτό, τα πολεμικά πλοία της Δανίας θα είναι στόχοι των ρωσικών πυρηνικών πυραύλων", είπε ο Ρώσος πρεσβευτής.Η Δανία ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα συμβάλει στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας με την παροχή υπηρεσιών ραντάρ επί ορισμένων πολεμικών της πλοίων.

Μήνυμα του Οτσαλάν για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα


Ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν έκανε εκ νέου έκκληση προς την οργάνωσή του για την πραγματοποίηση συνεδρίου προκειμένου να τερματιστεί ο ένοπλος αγώνας που διεξάγει επί τρεις δεκαετίες κατά του τουρκικού κράτους.«Θεωρούμε απαραίτητο για το ΡΚΚ να πραγματοποιήσει συνέδριο για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα του κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας», αναφέρει σε σημερινό (23/03) μήνυμά του ο Οτσαλάν που διαβάστηκε από κούρδους πολιτικούς στη διάρκεια συγκέντρωσης για τον εορτασμό του «Νεβρόζ», δηλαδή του κουρδικού νέου έτους.Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην νοτιοανατολική Τουρκία για να ακούσουν το μήνυμα του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Γιατί προκαλεί ο Μουεζίνογλου;

Εικόνα: Κωνσταντίνος Χολέβας
Η Ελλάς στο θέμα της Θράκης οφείλει να εγκαταλείψει τις ψευδαισθήσεις και να πάρει μέτρα
Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Μουεζίνογλου επανέλαβε την απειλή, την οποία είχε εκφράσει το καλοκαίρι του 2013. Σε δημόσια εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, μίλησε σε γιατρούς από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και δήλωσε ότι η δυτική Θράκη είναι το ακρωτηριασμένο χέρι της Τουρκίας. Στο βήμα υπήρχε το έμβλημα της ανεξάρτητης Θράκης, σαφής απειλή κατά της ελληνικής εδαφικής ανεξαρτησίας («δημοκρατία», 19/03/2015).