06 Μαρτίου 2015

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και με τα Σκόπια εξετάζει το ΥΠΕΞ

    Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και με τα Σκόπια εξετάζει το ΥΠΕΞ
  • Γιάμαλη Αναστασία Μετά από δυόμισι δεκαετίες μυωπικής και ατελέσφορης αντιμετώπισης του θέματος της ΠΓΔΜ, η οποία οδήγησε την Ελλάδα σε αρνητικά τετελεσμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει μια διαφορετική προσέγγιση. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση να προταθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στη FYROM με στόχο να γίνουν κάποια βήματα.Η αλλαγή λογικής σε σύγκριση με πρακτικές των πολιτικών ηγεσιών του παρελθόντος είναι εμφανής. Πλέον το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ αντιμετωπίζεται ως "παράγωγο" και όχι ως ο "πυρήνας του προβλήματος". "Πυρήνας του προβλήματος είναι ο αλυτρωτισμός" λένε καλά πληροφορημένες πηγές του ΥΠΕΞ και κάνουν λόγο για προσπάθεια προσέγγισης μέσω ΜΟΕ. Η προσέγγιση θα μπορούσε να ξεκινήσει -σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία- με βιβλία και χάρτες για τα σχολεία ή ακόμη και τον στρατό. "Δεν οφείλεται στο ονοματολογικό η κατάσταση στην ΠΓΔΜ, αλλά στο ότι δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει ως δημοκρατική πολιτεία". Είναι άλλωστε γνωστό πως και στο παρελθόν η Ελλάδα έχει κάνει βήματα, ωστόσο η γείτων χώρα δεν ανταποκρίθηκε.

Κοτζιάς: Εκατ. μετανάστες και χιλιάδες τζιχαντιστές στην Ευρώπη αν καταρρεύσει η Ελλάδα

"Τα δυτικά Βαλκάνια δεν είναι σταθεροποιημένα και μετά έχουμε την Ουκρανία, τη Συρία, το Ιράκ και τη Β. Αφρική. Αυτό είναι ένα δρεπάνι"


«Θα υπάρξουν εκατομμύρια μετανάστες και χιλιάδες τζιχαντιστές που θα έρθουν στην Ευρώπη, αν καταρρεύσει οικονομικά η Ελλάδα. Τα δυτικά Βαλκάνια δεν είναι σταθεροποιημένα και μετά έχουμε την Ουκρανία, τη Συρία, το Ιράκ και τη Βόρεια Αφρική. Αυτό είναι ένα δρεπάνι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός σε συνομιλία του με Γερμανούς δημοσιογράφους στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας «ξεχνούσε» να καταβάλει φόρους και εισφορές


Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πάσος Κοέλιο δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη μετά την αποκάλυψη πως από το 1999 έως το 2003 δεν δήλωνε και δεν πλήρωνε έγκαιρα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. “Κάποιες φορές το ξεχνούσα, κάποιες δεν είχα χρήματα”, δήλωσε, ενώ ισχυρίστηκε πως “δεν γνώριζε ότι οι καταβολές ήταν υποχρεωτικές στη δική του περίπτωση”.

Τζιχαντιστής περιθάλπτεται στην Τουρκία

Σφοδρές αντιδράσεις Κούρδων από την επίσημη παραδοχή

Τζιχαντιστής περιθάλπτεται στην Τουρκία
Σε νοσοκομείο της Τουρκίας νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος ένας τζιχαντιστής που πολεμούσε με το Ισλαμικό Κράτος στο κουρδικό Κομπάνι, στα σύνορα με τη Συρία.

Η παραδοχή ήρθε από επίσημη ανακοίνωση του περιφερειάρχη του Ντενιζλί το μεσημέρι της Πέμπτης. Όπως προκύπτει από αυτήν, ο τζιχαντιστής, τουρκικής καταγωγής, νοσηλεύεται στο Παμούκαλε.«Όπως όλοι οι πολίτες, έχει το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» αναφέρει η ανακοίνωση, όπως μεταδίδει η τουρκική Hurriyet.Η παραδοχή έχει προκαλέσει δριμύτατες αντιδράσεις στις τάξεις του κουρδικού πληθυσμού, την ώρα που η Τουρκία έχει κατηγορηθεί ότι συνδράμει στον πόλεμο του Ισλαμικού Κράτους, προμηθεύοντας τους τζιχαντιστές με οπλισμό και παρέχοντάς τους κάλυψη.

Νέο σύστημα για τη διαχείριση των απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ Θα εμπλέκεται πλέον η Βουλή

  Νέο νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των απορρήτων δαπανών με άμεση εμπλοκή του Κοινοβουλίου προετοιμάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, αυτή θα είναι μία από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η νέα ηγεσία της Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς στο παρελθόν έχουν καταγγελθεί παραβιάσεις του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, αλλά και παράλογες αυξήσεις του ύψους των απορρήτων δαπανών.Το σημερινό θεσμικό πλαίσιο για τις απόρρητες δαπάνες κρίνεται ως ιδιαίτερα χαλαρό και οι εισηγήσεις της πολιτικής ηγεσίας σπανίως απορρίπτονται είτε και αμφισβητούνται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει γίνει μία ειδική προεργασία με τη μελέτη του πλαισίου που ισχύει για τις απόρρητες δαπάνες τόσο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός των προσεχών εβδομάδων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ* Ευκαιρίες από την απονομιμοποίηση της Τουρκίας

http://www2.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=473805&format=.jpg
Η επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης να «δοκιμάσει» τις δυνατότητες αντίδρασης της νέας ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητά της να διαχειριστεί μια παρ’ ολίγον κρίση «χαμηλής έντασης» μάλλον δεν εξέπληξε, αν και προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στην ελληνική πλευρά ο τρόπος και η ένταση της τουρκικής επιθετικότητας.

Σε αυτή την, όχι ιδιαίτερα συνήθη από πλευράς χαρακτηριστικών, επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, η Ελλάδα ακολούθησε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, την πεπατημένη, αν και με πιο έντονο και αναμφίβολα πειστικότερο αυτή τη φορά τρόπο: εντονότατα διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, τον ICAO (τον διεθνή οργανισμό αεροπλοΐας) και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προβάλλοντας τα προβλήματα και τους κινδύνους που δημιουργεί η συμπεριφορά της Τουρκίας για τις διεθνείς συγκοινωνίες και αερομεταφορές και επισημαίνοντας την αμφισβήτηση όχι μόνον των ελληνικών δικαιωμάτων δικαιοδοσίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, αλλά και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς η καταληκτική γραμμή χάραξης των περιοχών που δέσμευσε η Τουρκία στο Αιγαίο περιελάμβανε ελληνικό εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα (χερσαίο έδαφος της Λήμνου), παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Νέα τουρκική πρόκληση: F16 πάνω από το Φαρμακονήσι

Νέα τουρκική πρόκληση πάνω από το Φαρμακονήσι, την ώρα που ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος βρισκόταν στο Αγαθονήσι. Δύο τουρκικά F16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι, χωρίς να παρενοχλήσουν. Συγκεκριμένα στις 11.13 σχηματισμός 2 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ ν. Σάμου και ν. Κώ. Εν συνεχεία 1 αφος εκ του υπόψη σχηματισμού πραγματοποίησε στις 11:14 υπέρπτηση άνωθεν ν. Φαρμακονήσι, στα 15.000 πόδια. Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκε και αναγνωρίσθηκε άμεσα, από ζεύγος ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που ευρίσκονταν στην περιοχή, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Η επιθέσεις του στην κεντρική τράπεζα φοβίζουν τις αγορές Κατρακυλάει η λίρα λόγω… Ερντογάν


Σοβαρά προβλήματα αρχίζει να προκαλεί η κόντρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.  
Κατρακυλάει η λίρα λόγω… Ερντογάν
Για έβδομη συνεχόμενη μέρα, η τουρκική λίρα υποχώρησε έναντι του δολαρίου και έφτασε στις 2,6 λίρες το δολάριο και μόνο σε μία μέρα υποτιμήθηκε κατά 1,7%. Τον τελευταίο μήνα η υποτίμηση της τουρκικής λίρας ξεπέρασε το 11,5%. Οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους για συνέχιση αυτής της κατάστασης και τονίζουν πως πρέπει να ξεκαθαριστεί η νομισματική πολιτική της γειτονικής χώρας που καθορίζεται από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας που είναι ανεξάρτητη αρχή.  Ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας, Ερντέμ Μπαστσί, τους τελευταίους μήνες έχει εκφράσει φόβους για άνοδο του πληθωρισμού και έχει ανακοινώσει μικρές και προσεκτικές μειώσεις των επιτοκίων.

Χαλκέντεροι

http://www.enikos.gr/images/resized/485_41c1d8ea402e20a1fff638d6cebf2e39.jpg
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Ζερβός, οδηγήθηκε σε παραίτηση, ύστερα από την άσκηση δίωξης εναντίον του για κακούργημα. Το αδίκημα για το οποίον κατηγορείται ο κ. Ζερβός αφορά στις αυξήσεις μισθών που είχε παραχωρήσει στα γκόλντεν μπόυς της επιχείρησης. Μεσούσης της κρίσης ο Πρόεδρος της ΔΕΗ είχε χρυσώσει τα γκόλντεν μπόυς που περιέκοπταν μισθούς, αύξαναν τα τιμολόγια της ΔΕΗ και ταυτοχρόνως την τεμάχιζαν προς εκποίησιν. Οταν τα έκανε αυτά

Ο ρόλος του Ντράγκι

ΛεβιάθανΣτις 18 Φεβρουαρίου στο άρθρο με τίτλο «Ο νόμος του Βερολίνου» η παρούσα στήλη έγραφε μεταξύ άλλων επί λέξει τα ακόλουθα:«Οι Γερμανοί απειλούν μέσω ΕΚΤ και Ντράγκι – έχουμε πει άλλωστε ότι το λεγόμενο πακέτο Ντράγκι ήρθε σε μια πολύ περίεργη στιγμή: μία εβδομάδα πριν τις ελληνικές εκλογές. Κάτι που μπορεί πολύ καλά να σημαίνει ότι θα αποτελέσει τον μηχανισμό «μπουκώματος» της Ευρώπης με χρήμα την ώρα που πάλι ο Ντράγκι θα προκαλεί ασφυξία στην Ελλάδα με εντολή του Βερολίνου. Η ελληνική πολιτική δεν μπόρεσε να δει αυτή τη λειτουργεία και έπεσε πολύ εύκολα και με μεγάλη αφέλεια στην παγίδα να πιστεύει ότι κάτι θετικό σήμαινε για την Ελλάδα ένα πρόγραμμα που, ακόμα κι αυτά να μη συμβούν, ουσιαστικά δεν αφορά την Ελλάδα με τις προυποθέσεις που θέτει».

Γαλλικός χειμώνας τον Mάρτιο!

http://www.cretapost.gr/wp-content/uploads/2014/05/LEPEN-620x250.jpg
Mετά την επίθεση των τζιχαντιστών τρομοκρατών στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο στις αρχές Iανουαρίου, ο Oλάντ ανέκαμψε δημοσκοπικά ως εκφραστής μιας πανεθνικής ενότητας υπέρ της Δημοκρατίας, στην οποία η Λεπέν και το ακροδεξιό Eθνικό Mέτωπο δεν μπορούσαν να έχουν ρόλο και δημοσιότητα πρώτης γραμμής.Στη συνέχεια, η συγκυρία χαμογέλασε στον ένοικο του Mεγάρου των Hλυσίων: Oι εκλογές στην Eλλάδα και η κυβερνητική αλλαγή που ακολούθησε έδωσε στη Γαλλία διπλό ρόλο: εκ νέου, έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο, μέλος του γαλλογερμανικού διδύμου, που καθορίζει το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι υπόλοιποι, και ταυτόχρονα διαμεσολαβητής υπέρ των αιτημάτων του Nότου στο Bερολίνο και στους υπόλοιπους πλεονασματικούς εταίρους του Bορρά.

Σουλτάνος ή κεντρικός τραπεζίτης;

http://media.cagle.com/107/2013/06/03/132618_600.jpg
Στη δεκαετία του '80 ο Ρέιγκαν όταν βάδιζε από την πόρτα του Λευκού Οίκου προς το ελικόπτερο που τον περίμενε έκανε δηλώσεις που συνήθως αποσταθεροποιούσαν τις χρηματαγορές. Το πρόβλημα λύθηκε όταν μόλις ξεπρόβαλε άναβε ο κινητήρας του ελικοπτέρου και δεν ακουγόταν τίποτε!Προχθές Τετάρτη στην Αγκυρα αλλά και στη Νέα Υόρκη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Νταβούτογλου προσπαθούσε να σβήσει τις φωτιές που είχε ανάψει ο Ερντογάν που επιτέθηκε δημόσια στον κεντρικό τραπεζίτη λόγω της άρνησής του να περικόψει δραστικά τα επιτόκια. Είναι προδοσία που σκοτώνει την ανάπτυξη της οικονομίας, είναι συνωμοσία, είπε ο οξύθυμος πρόεδρος, για να προκαλέσει σημαντική πτώση στον γενικό δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, αλλά και πτώση της ισοτιμίας της λίρας σε ιστορικά χαμηλά.

ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Ραντεβού Κοτζιά - Τσαβούσογλου στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ

Την πρώτη του συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου στη Ρίγα στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., όπου έχουν προσκληθεί και οι υποψήφιες χώρες, θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό ΥΠΕΞ και επίσημα χθες συμφώνησε για την έναρξη διαδικασίας που είχε ζητήσει η Αγκυρα για συνομιλίες σχετικά με την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Οι Ν. Κοτζιάς και Μ. Τσαβούσογλου θα συναντηθούν στη Ρίγα
Και αυτά δεν θα είναι τα μόνα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς θα προχωρήσει σύντομα σε πρόταση και προς τα Σκόπια για ΜΟΕ (π.χ. σχολικά βιβλία, χάρτες κ.λπ.) καθώς θεωρεί ότι το πρόβλημα του ονόματος δεν είναι το κύριο, αλλά το παράγωγο του αλυτρωτισμού που καλλιεργεί η σκοπιανή πλευρά.Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος θα επισκεφθεί μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου την Κίνα, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στην Αγκυρα, ενώ θα επισκεφθεί άλλη μια φορά την Τουρκία τον Μάιο για να συμμετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα γίνει στην Αττάλεια.

Κομισιόν: Η ΕΕ να αντιμετωπίσει την κατάχρηση των υπηρεσιών πρόνοιας από τους Ευρωπαίους μετανάστες

Κομισιόν: Η ΕΕ να αντιμετωπίσει την κατάχρηση των υπηρεσιών πρόνοιας από τους Ευρωπαίους μετανάστες
Η λαϊκή υποστήριξη προς τους κανονισμούς που ορίζουν την ελευθερία της μετακίνησης μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περιοριστεί εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κατάχρησης των προνοιακών επιδομάτων, προειδοποίησε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.
Η Βρετανία θα μπορούσε να γίνει η κινητήρια δύναμη μιας αλλαγής στον τομέα αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη, πρόσθεσε ο Τίμερμανς υποστηρίζοντας επιπλέον ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, αντί για τις πρωτοβουλίες της ΕΕ, θα παίξει βασικό ρόλο στην ενίσχυση του κύρους της Ένωσης. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη θέση της χώρας του στην ΕΕ και θα οργανώσει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της μέχρι το τέλος του 2017 εφόσον επανεκλεγεί στις εκλογές του Μαΐου.

Δεν δέχτηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν SZ: Ο Τσίπρας ζήτησε «άμεσα έκτακτη συνάντηση» με τον Γιούνκερ

Διάλυση (πριν τη λύση)
Η γερμανική Sueddeutsche Zeitung αναφέρει, επικαλούμενη πηγές στην Αθήνα, πως ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε άμεσα έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με φόντο τις πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, χωρίς το αίτημά του να γίνεται αποδεκτό. Το φερόμενο αίτημα αφορούσε συνάντηση την Παρασκευή, αλλά μετά την αρνητική απάντηση του Γιούνκερ συμφωνήθηκε να εξεταστεί εκ νέου συνάντηση μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Σε ερώτηση της εφημερίδας στην Κομισιόν, εκπρόσωπός της περιορίστηκε στο ότι υπάρχει «συνεχής τηλεφωνική επαφή» του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να κάνει συγκεκριμένα αναφορές σε χρονοδιαγράμματα συναντήσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αίτημα για σύντομη, έκτακτη συνάντηση διατύπωσε ο Τσίπρας σε τηλεφωνική του συνομιλία την Πέμπτη με τον Γιούνκερ.

"Θέλω να γυρίσω πίσω και να γυρίσω σε εσένα..." Ποιες ήταν οι τελευταίες κουβέντες του ελληνικής καταγωγής πρώην πεζοναύτη στη πρώην σύντροφό του

Ποιες ήταν οι τελευταίες κουβέντες του ελληνικής καταγωγής πρώην πεζοναύτη στη πρώην σύντροφό του
Μπροστά και κάτω ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Έρικ Σκάρφιλντ
Ο ελληνικής καταγωγής πρώην πεζοναύτης που σκοτώθηκε στη Συρία τη Δευτέρα από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ήθελε να γυρίσει πίσω στη Βρετανία και να προσπαθήσει να αναζωπυρώσει τη σχέση του με την πρώην σύντροφό του Τζέμα Γουέστον.

«Το Αιγαίο κλειστή θάλασσα για τους Τούρκους» Τουρκικός ισχυρισμός για κατοχή νησιών από την Ελλάδα

Τουρκικός ισχυρισμός για κατοχή νησιών από την Ελλάδα
Αθήνα: «Η θάλασσα του Αιγαίου είναι κλειστή για τους Τούρκους αλιείς» τιτλοφορείται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφ. Yeni Cag, στο οποίο αναφέρεται ότι το Ελληνικό Λιμενικό, μετά το περιστατικό της ρίψης στεφάνου στα Ίμια του Έλληνα υπουργού Άμυνας, δεν επιτρέπει στους Τούρκους αλιείς να περνούνε στα διεθνή ύδατα.Ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας, Συνταγματάρχης ε.α. Umit Yalim, επισημαίνοντας ότι τα σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν μπόρεσαν να περάσουν βόρεια των βραχονησίδων Ιμίων, δήλωσε: «Μετά την κατοχή 14 νησιών από την Ελλάδα, τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας στο Αιγαίο μειώθηκαν έως και στα 3 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το δίκαιο στο Αιγαίο».

Η «επιτροπή» των κατεχομένων πέντε χρόνια μετά την απόφαση Δημόπουλος Είκοσι τετραγωνικά χλμ ελληνοκυπριακής γης έχουν ήδη τουρκοποιηθεί


Είκοσι τετραγωνικά χλμ ελληνοκυπριακής γης έχουν ήδη τουρκοποιηθεί  Λευκωσία: Πέντε χρόνια έχουν παρέλθει από την ημέρα του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με απόφασή του στην υπόθεση «Δημόπουλος και άλλοι κατά Τουρκίας» καθόριζε την «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» στα κατεχόμενα ως ένδικο μέσο το οποίο μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία στις απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων. Αυτό που εδραιώθηκε στο διάστημα των πέντε ετών ήταν η «επιτροπή» να αποτελεί –εκ του γεγονότος– μιας μορφής οργάνου στο οποίο να καταφεύγουν οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες ακινήτων στα κατεχόμενα αλλά χωρίς την ίδια ώρα να προσφέρεται «αποτελεσματική θεραπεία» όπως αναφερόταν στην απόφαση του ΕΔΑΔ.Μέχρι και χθες οι αιτήσεις που καταχωρήθηκαν ενώπιον της «επιτροπής» ανέρχονταν στις 6.115 ενώ την ίδια ώρα το σύνολο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί αφορά σε 780 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 137 έχουν αποσυρθεί. Αριθμοί που δείχνουν πως η «επιτροπή» κάθε άλλο παρά αποτελεσματικό όργανο στην εξέταση αιτήσεων από πλευράς Ελληνοκυπρίων μπορεί να θεωρηθεί.

Ποσό 360 εκατ. ευρώ για τόκους κατέβαλε η Ελλάδα στη Γερμανία

Δεν είναι δωρεάν η βοήθεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα | REUTERS/Ralph Orlowski
Το ποσό που έχει εισπράξει η Γερμανία από την Ελλάδα για τόκους το διάστημα 2010-2014 είναι 360 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke) που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post». Επιπλέον για τα επόμενα έτη η Γερμανία περιμένει από την Ελλάδα να καταβάλει περίπου 20 εκατ. τον χρόνο.
Στη 40σέλιδη απάντηση που απέστειλε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έπειτα από κατάλογο ερωτήσεων που κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς αναφορικά με την πολιτική διάσωσης έναντι της Ελλάδας, καταγράφεται η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, δίνονται αναλυτικά τα στοιχεία όλων των βασικών δεικτών της οικονομίας και επισημαίνεται ότι η χώρα έζησε για χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της.

Ένα άρθρο με πολύ επίκαιρα διδάγματα και για την Ελλάδα

Ένα άρθρο με πολύ επίκαιρα διδάγματα και για την ΕλλάδαΤης Megan McArdle, Bloombergview
Επί μια περίπου δεκαετία η Βενεζουέλα του Τσάβες και η Αργεντινή της Κιρχνέρ, αποτελούσαν πρότυπα για αριστερίζοντες που αναζητούσαν κάτι πέραν του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Το πρόγραμμα του Τσάβες αύξησε δραματικά τις κοινωνικές δαπάνες και η άρνηση της προέδρου της Αργεντινής να υποκύψει στους ξένους επενδυτές πρόσφεραν πρότυπα στην νεοφιλελεύθερη ρητορική περί αγορών και ισορροπημένων προϋπολογισμών.Για τους νεοφιλελεύθερους το πρόβλημα στη Βενεζουέλα προκλήθηκε από την κατασπατάληση των πόρων από την πώληση πετρελαίου σε κοινωνικές δαπάνες, από τον Τσάβες και τον διάδοχό του Μαδούρο. Μόνο μια αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση.