31 Ιανουαρίου 2015

Επενδύοντας κυνικά στην αποτυχία


Οι στιγμές είναι δύσκολες, η σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης με το ευρωπαϊκό διευθυντήριο σκληρή αλλά αναμενόμενη. Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή, ούτε θρήνοι και οιμωγές, ούτε θριαμβολογίες. Η ενότητα των πολιτών είναι το μόνο όπλο να αντιμετωπιστούν οι εκβιασμοί και οι πιέσεις που δεν είναι πρωτοφανείς, αλλά επαναλαμβανόμενοι τα τελευταία 5 χρόνια. Πολλοί στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο, η ιταμή αντιμετώπιση της τρόικας στην προηγούμενη εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας, την κυβέρνηση Σαμαρά, το περασμένο τρίμηνο, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η Ελλάδα κατάντησε πειραματόζωο και πτυελοδοχείο της παγκόσμιας οικονομίας για να επιβεβαιώσουν οι αερητζήδες με τα heads funds ότι μπορούν να διαφεντεύουν κατά το δοκούν τους λαούς της γης.

Η Στροφή προς την Ρωσία Δεν Είναι Ασύμβατη με τον Ενεργειακό Προσανατολισμό της Ελλάδας

Τόσο οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά όσο και η απρόσμενη απόφαση της κυβέρνησης να μην συνταχθεί με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω του Ουκρανικού ζητήματος και την υποστήριξη των αυτονομιστών του Ντόνεσκ από την Μόσχα, επέφεραν κάτι λιγότερο από νευρικό κλονισμό στην έκπληκτη Ευρωπαϊκή ηγεσία ενώ δημιούργησαν εκτενείς και οργισμένες αντιδράσεις, πίσω από κλειστές πόρτες, ως προς την λογική και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης Τσίπρα. Δηλαδή να τολμά να διαφοροποιείται από τις mainstream Ευρωπαϊκές θέσεις απέναντι στη Ρωσία την στιγμή που η Αθήνα προσπαθεί εναγωνίως να πείσει Βρυξέλλες και Βερολίνο για την ανάγκη μίας συνολικής διαπραγμάτευσης για το χρέος και την οικονομική υποστήριξη της Ε.Ε. γενικότερα.

Η σύγκρουση που έπρεπε να γίνει

Σταύρος Χριστακόπουλος Η σύγκρουση της κυβέρνησης Τσίπρα για την απομάκρυνση της τρόικας ήταν αναπόφευκτη. Ακόμη περισσότερο, έπρεπε να γίνει – και μάλιστα πολύ νωρίτερα.

Τρόικα δεν ήθελε ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά και αυτό ήταν ένα από τα βασικά αιτήματά της προς τους δανειστές. Επιχείρησε μάλιστα να προαναγγείλει το τέλος της σε μια από τις απέλπιδες προσπάθειές της στα τέλη του 2014, αλλά ηττήθηκε κατά κράτος.Ένας ακόμη στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν η διεξαγωγή μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης και ο απαραίτητος όρος ήταν να κάνει στην άκρη η τρόικα, η οποία όχι μόνο είναι πολιτικώς αναρμόδια για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, αλλά συνεχώς εμπλούτιζε με τεχνικά επιχειρήματα το οπλοστάσιο επιχειρημάτων της Γερμανίας, η οποία με τη σειρά της αξιοποιούσε την τεχνική βοήθεια της τρόικας για να αποφεύγει την πολιτική συζήτηση με την Ελλάδα.

Η ειρωνεία μιας στρατηγικής συνεργασίας Αθήνας-Μόσχας

Α. Τσίπρας: Ρωσία και Ελλάδα συνδέονται από κοινούς αγώνεςΟι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ίσως βοηθήσει τον Β. Πούτιν να αποσυνθέσει το πλέγμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία, σχολιάζει σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στην Wall Street Journal, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia και senior fellow του Council on Foreing Relations, Stephen Sestanovich.
Στο άρθρο του, που τιτλοφορείται «Θα διασώσει ο Πούτιν την Ελλάδα;», ο Sestanovich σημειώνει ότι το μόνο που έχει να κάνει ο Ρώσος Πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. για αυτές τις αποφάσεις, είναι να πείσει του Έλληνες να αντιταχθούν. Το πιθανό αντίτιμο θα μπορούσε να είναι «μερικά δισεκατομμύρια από δω, για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μερικά δισεκατομμύρια από κεί για ενεργειακά deals». «Είναι όμως εφικτό;» αναρωτιέται ο καθηγητής του Columbia.

" Κι αυτό γιατί πράγματι το πελατειακό κράτος της Ελλάδας είναι made in Germany και για να χτυπηθεί θα πρέπει να κοπούν οι δεσμοί του δημοσίου και των πολιτικών οικογενειών με το γερμανικό κράτος."

..http://kourdistoportocali.com/storage/photos/w_800px/201501/im40871422537486-1.jpg
-Κε Σουλτς η Γερμανία χρεοκόπησε τη χώρα μας και μέσα σε αυτό το USB υπάρχουν όλες οι υποθέσεις-σκάνδαλα που το αποδεικνύουν: Siemens, τρένα, υποβρύχια, κατασκευαστικές εταιρείες, φοροαποφυγή και διαρκής ασυλία. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα της νοσηρής σχέσης της εγχώριας πολιτικής ελίτ και των κυβερνήσεων ήταν η περίφημη λίστα Λαγκάρντ (σημερινή επικεφαλής του IMF) την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις άφησαν ανέλεγκτη με την ανοχή της Γερμανίας. Και αυτή δεν ήταν η μόνη λίστα. Εάν εσείς που δίνατε τα λεφτά επιμένατε να ελεγθούν οι Ελληνες ολιγάρχες αντί να πετάτε τα λεφτά σας στα σκουπίδια θα ήταν πιο αποτελεσματικό το πρόγραμμα. Δεν είναι δυνατόν να απολύουμε 400 καθαρίστριες και να επιτρέπουμε στους μεγαλοφοροφυγάδες να φοροαποφεύγουν εκατοντάδες δις ευρώ; Δεν τα γνωρίζατε όλα αυτά;

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΚΡΙΣΗ, ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ (Π)άνω-κάτω τα επιτόκια και η ρωσική οικονομία

Ο Βλ. Πούτιν και η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Με κινήσεις υψηλού ρίσκου στη χρηματοπιστωτική σκακιέρα μοιάζουν οι αποφάσεις που λαμβάνει το τελευταίο διάστημα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την κρίση και τις αναταράξεις που προκαλεί ο εκρηκτικός συνδυασμός των δυτικών κυρώσεων (οι οποίες παρατάθηκαν ομόφωνα και για ένα εξάμηνο από την Ε.Ε.) και της χαμηλής τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.Σε αυτό το πλαίσιο, η επικεφαλής της Ελβία Ναμπιουλίνα ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά δύο μονάδες βάσης -στο 15% από 17%- μόλις ένα μήνα και κάτι ημέρες μετά τη αύξησή του κατά 6,5 ολόκληρες μονάδες, η οποία είχε ως στόχο να ανακόψει τη ραγδαία υποτίμηση του ρουβλίου και τη μαζική φυγή κεφαλαίων από τη χώρα.

Η Αρμενία καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει την γενοκτονία

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων. Παναρμενική διακήρυξη την οποία διάβασε ο Πρόεδρος της χώρας Serzh Sargsyan καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει και να καταδικάσει αυτό το ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας προκειμένου να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.Στη διακήρυξη των Αρμενίων αναφέρεται ότι τιμώντας τη μνήμη των αθώων θυμάτων της γενοκτονίας που αριθμούν πέραν του 1,5 εκατομμυρίου εκφράζεται η δέσμευση του λαού της Αρμενίας για συνέχιση του αγώνα και η ευγνωμοσύνη των Αρμενίων προς όλα τα κράτη, τις διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις θρησκευτικές οργανώσεις για το θάρρος που επέδειξαν αναγνωρίζοντας και καταδικάζοντας την γενοκτονία, που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Τέταρτοι διεθνώς καταναλωτές χρυσού οι Τούρκοι

Σχέση διαρκείας έχει η Τουρκία με τον χρυσό, με τη συνολική κατανάλωση να υπολογίζεται στους 181 τόνους μέσα στην τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, στη γειτονική χώρα καταγράφεται η τέταρτη μεγαλύτερη κατανάλωση χρυσού στον κόσμο, με ποσοστό που φθάνει το 6% επί του συνόλου. Παράλληλα, η παραγωγή χρυσού εκτινάχθηκε από δύο τόνους το 2001 σε 33,5 τόνους το 2013, σε ετήσια βάση.

Οπως τονίζεται στην έκθεση, αυτά τα στοιχεία ίσως να αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στην Τουρκία υπολογίζει τα αποθέματα χρυσού της χώρας στους 840 τόνους, ενώ οι δυνατότητες εξόρυξης φθάνουν τους 6.500 τόνους.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΑΘΗΝΑ Οι σύμμαχοι, οι εχθροί, οι «κυανόκρανοι»...

Οι σύμμαχοι, οι εχθροί, οι «κυανόκρανοι»...
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Η νέα ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος του πρωθυπουργού και όλων σχεδόν των στελεχών της, έχει εξαρχής διαβεβαιώσει ότι η «καταστροφική ρήξη» και οι μονομερείς ενέργειες δεν περιλαμβάνονται στα σχέδιά της. Αλλά και η Ευρώπη φαίνεται να κινείται σε ανάλογη κατεύθυνση, με την πλειονότητα πολιτικών ηγετών και θεσμικών παραγόντων να διαμηνύουν πως προτίθενται να δώσουν χρόνο για διάλογο -αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ρυθμίσεων αναφορικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Το μυστήριο με τα ξένα κεφάλαια στην Τουρκία ONUR ANT / BLOOMBERG

http://s.kathimerini.gr/resources/2015-01/s16_3101turkey-kefalaia-roes-trap-thumb-large.jpg
Κάτι περίεργο συμβαίνει με τους επίσημους λογαριασμούς της Τουρκίας και κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2014, η Τουρκία είχε εισροές ύψους 7 δισ. ευρώ από αδιευκρίνιστες πηγές σε σύγκριση με εκροές ύψους 80 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.Στους τρεις μήνες που ακολούθησαν, τα 5 από τα 7 δισ. ευρώ βγήκαν εκτός Τουρκίας. Ανεξήγητες εισροές και εκροές ξένων κεφαλαίων, οι οποίες κατατάσσονται ως λογιστικές διαφορές στον ισολογισμό της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ήταν πολύ έντονες τους πρώτους 11 μήνες του 2014. Οι εκροές του Νοεμβρίου υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ και αποτελούν τη μεγαλύτερη μηνιαία εκροή των τελευταίων 16 ετών. Η ύπαρξη λογιστικών διαφορών δεν είναι ασυνήθιστη στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των διαφόρων χωρών. Αυτό που προβληματίζει στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, είναι το μέγεθος αυτών των ροών σε σχέση με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τον Ιπέκ Οζκαρντέσκαγια, αναλυτή της Swissquote Bank SA με έδρα τη Γενεύη.

Συρία: Συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το Κομπάνι

Συρία: Συνεχίζονται οι μάχες γύρω  από το Κομπάνι
Oι κουρδικές δυνάμεις μάχονται σήμερα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στα περίχωρα της πόλης Κομπάνι, απ’ όπου τους είχαν διώξει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, προκειμένου να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στην περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία, σύμφωνα με μία μη κυβερνητική οργάνωση. Οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, Κούρδοι πολιτοφύλακες) κατέλαβαν σήμερα ένα χωριό, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).
Οι Κούρδοι ελέγχουν αυτή τη στιγμή 17 από τα περίπου 100 χωριά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, σε μερικά από τα οποία υπάρχουν μόλις λίγες κατοικίες. Η πλειονότητα των χωριών αυτών τέθηκε υπό τον έλεγχο τον Κούρδων αφότου εκείνοι κατάφεραν να διώξουν τους τζιχαντιστές από την πόλη- κλειδί, το Κομπάνι.

Ίμια: Τα λάθη της κυβέρνησης και των ΜΜΕ

Σαν σήμερα, στις 31 Ιανουαρίου του 1996, κορυφώνεται η κρίση των Ιμίων. Ποια ήταν τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης και ποιος ήταν ο ρόλος των ΜΜΕ στην κλιμάκωση της έντασης; Η μελέτη της Μαρίας Τουρή, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, αναδεικνύει μια διαφορετική πτυχή της κρίσης. Της Κατρίν Αλαμάνου. 
Ακολουθεί περίληψη αποσπασμάτων από το επιστημονικό άρθρο της Μαρίας Τουρή: «Domestic Institutions and Decision making in Foreign Policy and Conflict Situations: The Role of the News Media and the Greek-Turkish Paradigm». 

Σκόπια: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης σχεδίαζε πραξικόπημα

Σκόπια: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης σχεδίαζε πραξικόπημα
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στα Σκόπια κατηγορήθηκε από την αστυνομία πως σχεδίαζε πραξικόπημα, σε συνεργασία με ξένη μυστική υπηρεσία, για να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ο Ζόραν Ζάεβ, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως συνελήφθη για να μην δημοσιοποιήσει ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι.Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο εισαγγελέας των Σκοπίων έχει ασκήσει διώξεις σε επτά ακόμα άτομα, ανάμεσα στους οποίους και στη σύζυγο του  Ζόραν Ζάεβ.

Άρθρο - «ποταμός» για τις πιθανές σχέσεις Ελλάδας-ΣΥΡΙΖΑ-ΕΕ Κρούγκμαν: «Θέλετε να βάλουμε στοίχημα;»


Κρούγκμαν: «Θέλετε να βάλουμε στοίχημα;»

Ο διάσημος οικονομολόγος βάζει δύο στοιχήματα: αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και επιβιώσει από 1-2 χρόνια μεγάλων αναταραχών θα συμπαρασύρει σε έξοδο κι άλλες χώρες του Νότου και δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει πίσω μπροστά στη Μέρκελ που ακολουθεί τακτική... Κορλεόνε!

Την πεποίθησή του πως η σχέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρώπη και δη τη Γερμανία δεν πρόκειται να είναι εύκολη καταθέτει ο διάσημος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Ο Αμερικανός “σοφός”, που από μακρού χρόνου έχει τοποθετηθεί επικριτικά εναντίον της γερμανικής οικονομικής συνταγής, της “ορθοδοξίας της λιτότητας”, εμφανίζεται έτοιμος να βάλει δύο σημαντικά στοιχήματα για την περαιτέρω πορεία της “δύσκολης” διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης Μέρκελ.

Φίσερ: Να παραδεχτεί η Μέρκελ ότι η πολιτική της λιτότητας συνετρίβη

DEFAULT
Αναδίπλωση της γερμανικής πολιτικής και της εμμονής με την λιτότητα, ζητά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ σε άρθρο του στη Guardian. «Η Ανγκελα Μέρκελ οφείλει να παραδεχτεί ότι η πολιτική της λιτότητας έχει συντριβεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Φίσερ.Αναφερόμενος στις ελληνικές εκλογές υπογραμμίζει ότι “η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια αδιαμφισβήτητη ήττα για την καγκελάριο και τις πολιτικές της για τη διατήρηση του ευρώ». Τέλος, καλεί τη Μέρκελ να χαλαρώσει τη λιτότητα προτού να είναι πολύ αργά.

«Μικρές οι πιθανότητες νίκης των Κούρδων επί του ISIS»

Χωρίς ειδήσεις για τους ομήρους των τζιχαντιστών κύλησε η χθεσινή ημέρα.
ΙΡΜΠΙΛ. Ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί προειδοποίησε ότι παρά τις νίκες στον πόλεμο κατά του ISIS, ο συνασπισμός που μάχεται εναντίον του είναι ανεπαρκής. Επίσης προέβλεψε ότι η εκστρατεία για την ανακατάληψη της Μοσούλης δεν θα γίνει πριν από το φθινόπωρο.Ο Μπαρζανί υποστήριξε πως οι πιθανότητες νίκης επί των τζιχαντιστών είναι μικρές όσο μαίνεται ο εμφύλιος στη Συρία, όσο ο ιρακινός στρατός υπάρχει περισσότερο στα χαρτιά και λιγότερο στα πεδία των μαχών και όσο ο οπλισμός των Κούρδων Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ είναι ανεπαρκής.Ο πρωθυπουργός της κουρδικής αυτόνομης περιοχής υποστηρίζει ότι η στρατηγική που τώρα ακολουθείται, στην καλύτερη περίπτωση, θα ανασχέσει το «Ισλαμικό Κράτος», μια οργάνωση που θα συνεχίσει να απειλεί την περιοχή και τον κόσμο για πολλά χρόνια.

Ο Βαρουφάκης διόρισε σύμβουλο για το χρέος τον εισηγητή του κουρέματος το 2012


Ο Βαρουφάκης διόρισε σύμβουλο για το χρέος τον εισηγητή του κουρέματος το 2012
Γιώργος Παππούς Με μια λιτή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε ότι ανατέθηκε στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων LAZARD ο ρόλος του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης.Διαβάζοντας κανείς πίσω από την ανακοίνωση, θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση προχωρά μεθοδικά με στόχο το "κούρεμα", όπως ακριβώς δήλωσε σε διεθνή μέσα πριν από μερικές ημέρες ο Ματιέ Πιγκάς, ανώτατο στέλεχος τηςLAZARD.

Αιγυπτιακό δικαστήριο:Εκτός νόμου η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς

sigmalive Αιγυπτιακό δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου την ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ και την ενέταξε στον κατάλογο των "τρομοκρατικών οργανώσεων".
"Το δικαστήριο αποφάσισε να κηρύξει παράνομες τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ και να τις εντάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων" δήλωσε ο δικαστής του ειδικού δικαστηρίου στο Κάιρο, το οποίο χειρίζεται επείγουσες υποθέσεις.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ οργάνωσαν τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο να υποστηρίξουν την εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα και πραγματοποίησαν μία βομβιστική επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 33 στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στην Χερσόνησο του Σινά τον Οκτώβριο του 2014.

Ο Γιάννης Ρουμπάτης νέος διοικητής της ΕΥΠ

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ρουμπάτης τοποθετείται με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα νέος διοικητής της ΕΥΠ.
Ο Γ. Ρουμπάτης γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1948 στα Ιωάννινα, σπούδασε στις ΗΠΑ, και είναι διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Ουάσινγκτον.Υπήρξε ανταποκριτής της εφημερίδας Το Βήμα στην Ουάσινγκτον. Μετά την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία το 1981, ο Γιάννης Ρουμπάτης έγινε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Διεθνών ΜΜΕ.
Τον Μάρτιο του 1987 τοποθετήθηκε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, παραμένοντας μέχρι τον Ιούνιο του 1988, οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να επαναφέρει στη θέση αυτή τον Δημήτρη Μαρούδα.

Ο τέταρτος συνδαιτυμόνας

Σε πρώτο πλάνο χθες στο Στρασβούργο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Σουλτς παρέθεσε δείπνο στον Ολάντ και στη Μέρκελ, μια συνάντηση που αρχικά είχε προγραμματισθεί στις 11.1 και ανεβλήθη μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα στο Παρίσι. Η παραπάνω εικόνα θέλει διόρθωση τόσο ως προς τη σύνθεσή της όσο και ως προς τη θεματολογία της συνάντησης: δεν ήταν ούτε δείπνο για τρεις ούτε οι εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν το κύριο θέμα. Στο δείπνο υπήρχε και τέταρτος αλλά αόρατος συνδαιτυμόνας, που, όμως, κατά παρέκκλιση των νόμων της Φυσικής, έριχνε βαριά τη σκιά του και ήταν το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης.

Τα κεφάλια τους θέλουν να σώσουν οι τραπεζίτες

Ξέσπασε η προσχεδιασμένη εκ μέρους των τραπεζών αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η περαιτέρω κατάρρευση των προ πολλού γελοίων τιμών των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες όλες τους έχουν χάσει περίπου ή πάνω από το... 90% (!) των μέγιστων τιμών τους στο μακρινό παρελθόν εδώ και χρόνια, ήταν κάτι σαν το εναρκτήριο λάκτισμα αυτού του μίνι πολέμου με την προκαθορισμένη έκβαση.Για να αντιληφθούμε περί ποιων τιμών μιλάμε, αρκεί να αναφέρουμε ότι προ δεκαήμερου, προεκλογικά -δηλαδή επί κυβέρνησης Σαμαρά και όχι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- την Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου, οι μετοχές των τραπεζών άξιζαν ούτε δύο... δεκάρες αυτή της Eurobank (0,159 ευρώ για να είμαστε ακριβείς), ούτε ένα πενηνταράκι της Alpha Bank (0,415 ευρώ), ούτε ένα ευρώ της Πειραιώς (0,877 ευρώ) και ούτε καν ενάμισι ευρώ της Εθνικής (για την ακρίβεια 1,320 ευρώ)! Προχθές άξιζαν μία δεκάρα η μετοχή της Eurobank, τρεις δεκάρες της Alpha Bank, ένα πενηνταράκι της Πειραιώς και κάτω από ένα ευρώ της Εθνικής. Από τότε που η Ελλάδα υπήχθη στο επαίσχυντο καθεστώς του Μνημονίου, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών εκμηδενίστηκαν για να αγοραστούν από ξένους έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου, για πενταροδεκάρες, μιλώντας συμβολικά.

Η Ελλάδα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί... MARK GILBERT / BLOOMBERG

Οι επενδυτές ξεπουλάνε τις ελληνικές μετοχές και ομόλογα μετά την ανάδειξη του κ. Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού. Ωστόσο είναι οι ελληνικές τράπεζες αυτές που δέχονται τα περισσότερα πυρά από την αντίδραση των αγορών σε σχέση με τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού κατά της λιτότητας, γεγονός που προμηνύει προβλήματα για μια κυβέρνηση που δεν έχει τα οικονομικά μέσα ώστε να διασώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Αυτή την εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει υποχωρήσει κατά περίπου 12% την ώρα που η νέα κυβέρνηση δηλώνει ότι θα πιέσει πολύ ώστε να διαπραγματευτεί εκ νέου τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

Να μη μας θεωρούν δεδομένους

papandreou kemal
Την νύχτα των Ιμίων, τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης Σημίτη τον Ιανουάριο του 1996, ο νεοεκλεγείς τότε Πρωθυπουργός τηλεφωνούσε μέσα στη νύχτα στους ομολόγους στην Ευρώπη χωρίς όμως να μπορέσει να βρει την ανταπόκριση που ζητούσε για την αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Λίγες μέρες αργότερα ,μετά την απομάκρυνση «των πλοίων, των ανδρών και των σημαιών» από τα Ίμια, ο γερμανομαθής και βαθύτατα ευρωπαϊστής Κώστας  Σημίτης σε μία ασυνήθιστη διπλωματικά κίνηση ευχαριστούσε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων «την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις πρωτοβουλίες τους και την βοήθειά τους"» - ένα «ευχαριστώ» που είχε προκαλέσει σάλο  τόσο μέσα στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην αντιπολίτευση.       

Εμμέσως υπέρ της Ελλάδας χθες ο Λευκός Οίκος


Εμμέσως υπέρ της Ελλάδας χθες ο Λευκός Οίκος

Παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας στη διαμάχη με τους Ευρωπαίους, επιχείρησε σήμερα ο Λευκός Οίκος στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και εμμέσως φαίνεται να προσφέρεται να αναλάβει «μεσολαβητής» για να επιλυθούν οι διαφορές.

«ΑΝΕΔΑΦΙΚΟ» ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ Γερμανικά ΜΜΕ: «Η μεγάλη μπλόφα της Αθήνας»

Γερμανικά ΜΜΕ: «Η μεγάλη μπλόφα της Αθήνας»Έντονη κριτική ασκούν οι Γερμανοί σχολιαστές στις πρώτες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «μεγάλη μπλόφα» και εκτιμώντας ότι έτσι τίθεται σε κίνδυνο η συνοχή της Ευρώπης, ενώ η εφημερίδα FAZ κρίνει «ανεδαφικό» το ελληνικό αίτημα για διάσκεψη με θέμα το κούρεμα του χρέους.Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στηλιτεύει τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία -όπως αναφέρει ο αρθρογράφος- λιγότερες από 48 ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της αιφνιδίασε τους εταίρους της με την απόφασή της να ματαιώσει «σημαντικά τμήματα» του συμφωνηθέντος προγράμματος λιτότητας και «εξασθένησε» με τη στάση της το «έως τώρα κοινό μέτωπο της ΕΕ κατά της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία».