29 Ιανουαρίου 2015

Για τη Χρυσή Αυγή

Για τη Χρυσή Αυγή
    Ο νέος αέρας που φύσηξε από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών έχει και κάτι από τα παλιά. Ήταν στις εκλογές του 1977 όταν η «Εθνική Παράταξις» του Στ. Στεφανόπουλου, ένα μόρφωμα βγαλμένο από τα φιλοβασιλικά και εθνικιστικά καταγώγια είχε λάβει το 6,8% των ψήφων μετά από μια προεκλογική καμπάνια κατά την οποία δέσποζε το σύνθημα «κουμούνια – κουμούνια θα γίνετε σαπούνια»…
    Σαράντα χρόνια από τότε και 70 χρόνια από την εποχή των «χιτών» και του δοσιλογισμού βλέπουμε ότι ο κοινωνικός και πολιτικός κατιμάς έχει κι αυτός την ιδιότητα να αναπαράγεται…    Όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής επικύρωσε ότι αυτή η Δημοκρατία, η αστική Δημοκρατία με τις «Ζήμενς» και τις «λίστες Λαγκάρντ», έχει παγιωθεί στην αντίληψη σημαντικών αριθμητικά στρωμάτων ως συνώνυμη της συναλλαγής, της διαφθοράς, της ατιμωρησίας, του ψεύδους, της κλοπής και της αδικίας.

Δύο ώρες ο Σούλτς στον Τσίπρα, με "σημεία συμφωνίας" και άλλα "για περαιτέρω συζήτηση"


" Η επίσκεψη του κ. Μάρτιν Σούλτς ως πρώτη επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτεί την αποδοχή της πρώτιστης αξίας της Ευρωπαικής Ένωσης που είναι η αποδοχή της λαικής κυριαρχίας" τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον κ. Σουλτς ως έναν «πολύ καλό φίλο της Ελλάδας», στις δηλώσεις αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διήρκεσε περίπου δύο ώρες..
Ο Μάρτιν Σούλτς επισήμανε ότι "συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση.  Θα υπάρξει ικανοποίηση στην Ευρώπη όταν προβάλλετε τις προτεραιότητές σας"
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ενημέρωσε τον κ. Σουλτς για το «σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος και δημόσια διοίκηση, που θα καταπολεμήσει τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά και για τον στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της χώρας.

Η ιστορία του ζητήματος της μείωσης του εκλογικού ορίου στην Τουρκία


Της Μαρίας Μπαρέτα, Βοηθού Ερευνήτριας Κέντρο Ανατολικών Σπουδών
Πολύς λόγος έγινε προς τα τέλη του 2014 περί του ζήτηματος της μείωσης του εκλογικού ορίου στην Τουρκία. Σύμφωνα με το άρθρο 33 του ισχύοντος εκλογικού νόμου για να μπορέσει να εκπροσωπηθεί ένα κόμμα στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση απαιτείται το ποσοστό του 10% .

Ο ΟΗΕ «βομβαρδίζει» την Τουρκία Οι περιορισμοί στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες μεγεθύνονται συνεχώς

Για «βομβαρδισμό» της Τουρκίας σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χιουρριγιέτ».
 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πληθώρα χωρών - μελών του ΟΗΕ άσκησαν δριμύτατη κριτική στην Τουρκία εξαιτίας των παραβιάσεων των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στην συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς δυσκολεύτηκε να απαντήσει στις κατηγορίες, τις οποίες δέχθηκε η χώρα του.
 

Πώς βλέπει η Ρωσία τον κόσμο;



KREMLIN
ΜΟΣΧΑ- Οι διεθνείς σχέσεις περνούν ένα πολύπλοκο στάδιο ανάπτυξης- καθώς μία ιστορική εποχή αντικαθιστά μια άλλη, με μία πολυπολική/ πολύκεντρη τάξη πραγμάτων να διαμορφώνεται τώρα. Είναι μια διαδικασία η οποία συνοδεύεται από αυξανόμενη αστάθεια, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Οι κίνδυνοι βαθύτερων διαθρησκευτικών και διαπολιτισμικών διαχωρισμών/ ρηγμάτων αυξάνονται. Η παγκόσμια οικονομία παραμένει ασταθής, και μπορεί να ξανακυλήσει σε κρίση.

Κοτζιάς: Η πολυήμερη διαπραγμάτευση τελείωσε με έναν καλό συμβιβασμό για την ΕΕ και για την Ελλάδα


Την Παρασκευή Στα Ίμια ο Πάνος Καμμένος για το μνημόσυνο των πεσόντων

Στα Ίμια ο Πάνος Καμμένος για το μνημόσυνο των πεσόντων
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος , αύριο Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 στις 11:00 θα παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση για τους αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας την Πατρίδα στα Ίμια που θα τελεστεί στη Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού (Μαραθώνας).Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ρίψη στεφάνου στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων.Ακολούθως θα μεταβεί στην Κρήτη όπου θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του καταδρομέα Εμμανουήλ Μπικάκη και θα επισκεφθεί την 133 Σμηναρχία Μάχης.Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστα Δαμαβολίτη.http://www.protothema.gr

La Repubblica: Η Συρία και ο πόλεμος διασταυρούμενων πυρών στη Μέση Ανατολή Σύμμαχοι κατά του Ισλαμικού Κράτους οι κατά τα άλλα εχθροί


Η Συρία είναι το θέατρο διαφόρων συγκρούσεων όπου οι ρόλοι συμμάχων και αντιπάλων εναλλάσσονται. Οι εχθροί, είτε διακηρυγμένοι είτε εκ των πραγμάτων, μπορεί εύκολα να γίνουν φίλοι ανάλογα με τη σύγκρουση στην οποία εμπλέκονται. Πρόκειται δηλαδή για έναν πόλεμο διασταυρουμένων πυρών, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.Ο πύραυλος που σκότωσε την Τετάρτη δύο Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε επτά σε περιοχή που το Ισραήλ ονομάζει Όρος Ντοβ εκτοξεύτηκε από τη λιβανική Χεζμπολάχ. Οι τελευταίοι, ως σιίτες μουσουλμάνοι, υποστηρίζουν το καθεστώς της Δαμασκού και πολεμούν τους σουνίτες μουσουλμάνους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ Νούλαντ: Δεν έχουμε πρόβλημα με τη συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας

Εκπληξη προκάλεσε μία αναφορά της κ. Βικτόριας Νούλαντ, υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη στενή σχέση συνεργασίας της Ελλάδας και της Ρωσίας. Μάλιστα αποκάλυψε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς για να στέλνουν αυστηρά μηνύματα στο Κρεμλίνο.
Νούλαντ: Δεν έχουμε πρόβλημα με τη συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας
Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι οι δηλώσεις της κ. Νούλαντ στο Ινστιτούτο Brookings έγιναν πριν από την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση του νέου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι διαφωνεί με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον της Ρωσίας. Παρ' όλα αυτά, οι δηλώσεις της κ. Νούλαντ δεν έχουν αλλάξει μέχρι της στιγμής.
«Προφανώς», είπε η κ. Νούναλντ, «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία.

"Εμείς να δείτε πόσο "φρικαρισμένοι" είμαστε με την ΕΕ κύριε Σουλτς"!



Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Image
Την φρίκη του εκδήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επειδή η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να ενημερώνεται και να ερωτάται για τόσο σοβαρά θέματα όπως η χρονική επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας! Επειδή ο κ.Σουλτς κάτι θα έχει ακούσει για το πόσο…φρικαρισμένοι είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολίτων με την ΕΕ καλό θα είναι να προσέχει και την φρασεολογία του και τις απόψεις του.

Δεν είμαστε υπέρ των εθνικών …τσαμπούκάδων ή της διάλυσης της ΕΕ αν και η αυτοκαταστροφική της πορεία φαίνεται αναπόφευκτη. Αλλά οι ευρωπαίοι …φίλοι ,σύμμαχοι και εταίροι δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ούτε τα βασικά.

Η τελευταία ύβρις του Σαμαρά!

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
"Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό". Δήλωση του Αντώνη Σαμαρά από το Ζάππειο, λίγο μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος. Η τελευταία ύβρις και η προτελευταία προσβολή. Η τελευταία ακολούθησε την επόμενη μέρα, όπου ο Σαμαράς ως απερχόμενος πρωθυπουργός αρνήθηκε να παραδώσει στον Αλέξη Τσίπρα, αυτόν που επέλεξε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός! Θα επιμείνω σήμερα στην περίπτωση του Σαμαρά, όχι διότι έχει πλέον πολιτικό μέλλον, αλλά διότι φοβάμαι πως μέχρι να αποσυρθεί απομονωμένος στο σπίτι του είναι ικανός να προκαλέσει και άλλες ζημιές, όχι μόνο στην παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όσο -κυρίως- στον τόπο.

Ανησυχία της Κίνας για τη διακοπή ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

Μεγάλη ανησυχία εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση.
Μεγάλη ανησυχία για τη διακοπή ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που ανακοινώθηκε από τη νέα κυβέρνηση, τη στιγμή που ο κινεζικός όμιλος Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, εξέφρασε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

"Για λογαριασμό των φτωχών και των εργαζομένων σου εύχομαι καλό ταξίδι αδελφέ μου για έναν πιο ελεύθερο κόσμο"

http://gdb.voanews.com/1D49DBEA-2DE1-474B-8A06-E816AB12B315_w640_r1_cx0_cy8_cw0_s.jpg..Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, από την άλλη, επικαλείται την εμφανέστερη πολιτική συγγένειά του με την ελληνική Αριστερά – τόσο, που ο 43χρονος ηγέτης του Selahattin Demirtaş ανήρτησε το βράδυ της Κυριακής στο Twitter συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα γραμμένο στα Ελληνικά (“Για λογαριασμό των φτωχών και των εργαζομένων σου εύχομαι καλό ταξίδι αδελφέ μου για έναν πιο ελεύθερο κόσμο”) και στα τουρκικά, για τους 500.000 ακόλουθούς του. Την στιγμή, άλλωστε, που αναρτώνταν το μήνυμα αυτό, ο (αρμενικής καταγωγής) απεσταλμένος του HDP, Garo Paylan έσφιγγε το χέρι του Αλέξη Τσίπρα κατά την επινίκια συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.

Ξέσπασε οικογενειακός πόλεμος στους Λεπέν

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν και η Μαρίν. Οι σχέσεις τους έχουν ενταθεί τόσο πολύ εσχάτως, που μετά βίας μιλάνε.
Θα περίμενε κανείς ότι η σφαγή στα γραφεία του Charlie Hebdo από τζιχαντιστές θα ενίσχυε την εκλογική βάση του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent. Αντιθέτως, φαίνεται ότι το τραγικό περιστατικό έχει αυξήσει τις εντάσεις στην κορυφή του ισχυρότερου ακροδεξιού κινήματος της Ευρώπης. Την επαύριο της τρομερής επίθεσης στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του Μετώπου, αντιμετώπισε την ακραία ισλαμοφοβία στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας, καθώς ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, η όλο και ισχυρότερη ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, και ο σύμβουλός της σε διεθνή θέματα, Αϊμερικ Σοπράντ, της επιτέθηκαν ανοικτά για τη συγκρατημένη αντίδρασή της τις ημέρες μετά τις επιθέσεις. Οι παράξενες σχέσεις ανάμεσα στους Λεπέν θυμίζουν πολύ τον Βασιλιά Ληρ. Μία νεαρή κόρη που έγινε πρόσφατα ισχυρή προσπαθεί να δαμάσει τον απείθαρχο πατέρα της, ο οποίος αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία.

Αναλαμπή ή come back;

ta-minumata-tou-berolinou-sti-nea-kubernisi
Το τρομοκρατικό πλήγμα των Τζιχαντιστών στο Παρίσι βρήκε τον Ολάντ με δημοτικότητα της τάξης του 11%, εγκλωβισμένο σε μια υψηλού κόστους προσαρμογή στις προδιαγραφές του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Σήμερα η αποφασιστική και ενωτική στάση του απέναντι στην τρομοκρατία τον έχει εκτοξεύσει σε τετραπλάσιο ποσοστό, εξέλιξη που θέτει το ερώτημα αν πρόκειται για παροδική αναλαμπή ή για ανατροπή των συσχετισμών.

Εδώ υπεισέρχονται οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη, η ποσοτική επέκταση της ΕΚΤ που ανήγγειλε ο Ντράγκι την προηγούμενη Πέμπτη και το αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών στην Ελλάδα. Ολοι εκτιμούν ότι η περίοδος χάριτος του Ολάντ δεν είναι μεγαλύτερη από δύο έως τρεις μήνες.

Ισραήλ στην Τουρκία: Αμαυρώσατε την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος


Ισραήλ στην Τουρκία: Αμαυρώσατε την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος
 
Το Ισραήλ κατηγόρησε την Τετάρτη τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ για «κατάχρηση» της ανάμνησης του Ολοκαυτώματος στην τελευταία από μια σειρά σκληρών λεκτικών συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters. Οι Τούρκοι επέλεξαν να προκαλέσουν το Ισραήλ στην πιό σημαντική εορτή τους, που είναι η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Πώς βλέπουν στην Τουρκία τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις

http://d.habervaktim.com/other/42627101018.jpg
Του Κώστα Ράπτη Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έστειλε μέσω του πρακτορείου Cihan News μήνυμα “αγάπης και φιλίας” προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως οι διαθέσεις με τις οποίες γίνεται δεκτή στη γείτονα η συγκρότηση της κυβέρνησης Τσίπρα ξεπερνούν τη συνήθη στις αντίστοιχες περιστάσεις αβροφροσύνη. Σε επίσημο επίπεδο, η τουρκική κυβέρνηση διαμήνυσε δια του υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu ότι “σέβεται” την επιλογή των Ελλήνων πολιτών και ότι προσβλέπει σε διατήρηση των επαφών με την Ελλάδα για “τη μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο και την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων”, καθώς και σε επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Ο «ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σε νέα μέγκενη κυρώσεων η Ρωσία

Δυτικοί οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν τη ρωσική οικονομία σε επίπεδο... σκουπιδιού. Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ετοιμάζονται να «βομβαρδίσουν» τη Μόσχα με νέα πακέτα κυρώσεων.

Σε τηλεφωνική συνομιλία τους, Ομπάμα και Μέρκελ εξέφρασαν ανησυχία για την υλική υποστήριξη που παρέχει η Μόσχα στους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας και συμφώνησαν στην «ανάγκη να τεθεί η ΡωσίαΣε τηλεφωνική συνομιλία τους, Ομπάμα και Μέρκελ εξέφρασαν ανησυχία για την υλική υποστήριξη που παρέχει η Μόσχα στους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας και συμφώνησαν στην «ανάγκη να τεθεί η Ρωσία υπόλογη για τις πράξεις της»Ομπάμα και Μέρκελ συμφωνούν στην ανάγκη η Ρωσία να τεθεί «υπόλογη για τις πράξεις της». Οικονομικοί κύκλοι αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT. Δυνάμεις - σύμμαχοι των Αμερικανών (βλέπε Σαουδική Αραβία) κρατούν, με τις κινήσεις τους, χαμηλά την αξία του πετρελαίου στερώντας έτσι από τη Μόσχα ζωτικά έσοδα ύψους πολλών δισ. δολ. Πράξεις... οικονομικού πολέμου όλες οι παραπάνω, έρχονται να «εκφράσουν» στην πράξη τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την τύχη της Ουκρανίας.

ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ Πιέζουν οι ΗΠΑ για τη «Μακεδονία»: Πρέπει να βρεθεί λύση «άμεσα»

Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα είναι επωφελής τόσο για την ΠΓΔΜ όσο και για την Ελλάδα, ανέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.
Πιέζουν οι ΗΠΑ για τη «Μακεδονία»: Πρέπει να βρεθεί λύση «άμεσα»
Η κ. Νούλαντ, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ, σε ομιλία της στο Ινστιτούτο Brookings που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας πως το ζήτημα του ονόματος παραμένει ανεπίλυτο για μακρό χρονικό διάστημα και πως θα πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα.«Ελπίζουμε στη συνέχιση των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τη μακροχρόνια διαφορά (σ.σ. για το ζήτημα της ονομασίας), εξαιτίας της οποίας είναι αδύνατο η «Μακεδονία» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια αποδεκτή λύση, διότι η υπέρβαση της διαφοράς αυτής είναι προς το συμφέρον τόσο της σταθερότητας στη «Μακεδονία» και στα Βαλκάνια, όσο και της ίδιας της Ελλάδας» σημείωσε η κ. Νούλαντ.

Mάρνης, Eλ Aλαμέιν και Kουρσκ

http://i57.fastpic.ru/big/2013/1029/f6/2c3cf3d403eb0698e76eae6469fe14f6.jpg
Οταν ζεις ένα ιστορικό γεγονός δεν αντιλαμβάνεσαι πάντοτε τη βαρύτητα, ενώ υπάρχουν παραδείγματα θαρραλέας παραδοχής μιας μη αντιστρέψιμης εξέλιξης.Tον Σεπτέμβριο του 1914 ο γερμανικός στρατός λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι ηττήθηκε στη Mάχη του Mάρνη. O Γερμανός αρχιστράτηγος Φον Mόλτκε ο νεότερος όταν κατάλαβε τι ακριβώς συνέβη συμπέρανε ότι η Γερμανία έχασε τον πόλεμο, έπαθε νευρικό κλονισμό και παραιτήθηκε. H κυβέρνηση στο Bερολίνο δεν είχε το θάρρος να αντικρίσει την οδυνηρή αλήθεια και έτσι ο πόλεμος τελείωσε τέσσερα χρόνια αργότερα.
Στις αρχές του 1943 τερματίσθηκε η γερμανική παρουσία στην Aφρική με την ήττα του Pόμελ από τον Mοντγκόμερι στο Eλ Aλαμέιν. Λίγους μήνες αργότερα η Bέρμαχτ, που είχε δεχθεί το πρώτο συντριπτικό πλήγμα στο Στάλινγκραντ στην αρχή του χρόνου, έχανε δίχως υπερβολή τον πόλεμο στην αρματομαχία του Kουρσκ.

Σέρβος πρωθυπουργός: Δεν πιστεύω στην πολιτική του Τσίπρα


Σέρβος πρωθυπουργός: Δεν πιστεύω στην πολιτική του Τσίπρα
Τον ενθουσιασμό που εκδηλώνεται στην κοινή γνώμη της Σερβίας για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και τη σύσταση κυβέρνησης δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς."Κατανοώ το συναίσθημα ενθουσιασμού στους Σέρβους και τους άλλους λαούς της περιοχής, που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, εγώ όμως δεν πιστεύω σε αυτή την πολιτική του Τσίπρα, αλλά τού εύχομαι καλή επιτυχία και καλή τύχη. Αν αποδείξει ότι μπορεί με αυτήν την πολιτική να βγάλει τη χώρα από την κρίση, τότε αυτό θα είναι κάτι ιδιοφυές και όλοι εμείς, που πιστεύουμε στη σκληρή δουλειά, θα πρέπει να απομακρυνθούμε" δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξή του στην αυστριακή τηλεόραση ORF.

"Η καλύπτρα του ελληνικού F16, εκτινάχτηκε πριν το μαχητικό συντριβεί στην πίστα" αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας

"Η καλύπτρα του ελληνικού F16, εκτινάχτηκε πριν το μαχητικό συντριβεί στην πίστα" αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας
Η καλύπτρα του ελληνικού F-16D που κατέπεσε στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος στο Αλμπαθέτε, εκτινάχτηκε πριν το αεροπλάνο συντριβεί στην πίστα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η έγκυρη ισπανική εφημερίδα ABC, επικαλούμενη "πηγές του (ισπανικού) υπουργείου Άμυνας". 

Ξεκινά η περικύκλωση του Βερολίνου


Χάρης Σαββίδης-hsav@pegasus.gr
Δύο σημαντικές ήττες μέσα σε 76 ώρες είναι πολλές για κάποιον που η ισχύς του συγκρινόταν μέχρι πρόσφατα με εκείνη του Καρλομάγνου. Στις 3:00 το μεσημέρι της Πέμπτης η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενέκρινε πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, που επί σειρά ετών απέρριπτε κατηγορηματικά το Βερολίνο. Λίγες ώρες αργότερα, στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, ο ηγέτης των Ισπανών Podemos γινόταν δεκτός υπό τους ήχους του «...then we take Berlin». Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας το απόγευμα της Κυριακής, έγινε σαφές ότι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Η καγκελάριος Μέρκελ σίγουρα δεν είχε ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο.