27 Ιανουαρίου 2015

Το βράδυ στα Προπύλαια

PROPYLAIA
Αργά την νύχτα μόλις έχει ανακοινωθεί το ασφαλές αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στα Προπύλαια για την καθιερωμένη ομιλία νίκης. Με ελαφρώς τρεμάμενα χέρια ανοίγει το μπλε ντοσιέ βγάζει την ομιλία που θα διαβάσει. Η ομιλία είναι εμψυχωτική και προσεγμένη αφού γνωρίζει ότι κάθε λέξη μπαίνει πια στο μικροσκόπιο. Τελειώνει την ομιλία και φεύγει. Ο κόσμος από κάτω πανηγυρίζει και χορεύει. Ο Τσίπρας τότε σε μία αυθόρμητη κίνηση, επιστρέφει πάλι στο βήμα και φωνάζει «έχει ο λαός δικαίωμα στο πανηγύρι και στον χορό, πέντε χρόνια μας το στέρησαν».

Πριν από την πρώτη μέρα

Πριν από την πρώτη μέραΓια μένα -επιτρέψτε μου- τη διαδρομή μου, τους συντρόφους μου, τους φίλους μου, την οικογένειά μου, η νίκη της Αριστεράς (και οι ιστορικές της διαστάσεις) έχει βαρειά συναισθηματική φόρτιση. Συνεπώς σήμερα -και πάλι θα μου επιτρέψετε- δεν θα γράψω υπό το κράτος της πολιτικής λογικής ή της σάτιρας, αλλά να καταφύγω κι εγώ για μια φορά στην πλάκα, όπως ενίοτε και κατ’ οικονομίαν πάντα καταφεύγω, όταν υπάρχει ανάγκη αποφόρτισης. Ας «κοιμηθούν» λοιπόν «για μια μέρα» η τραγωδία και η κωμωδία, δεν χάθηκε ο κόσμος (τώρα που σώθηκε) - παρά
τις προβλέψεις Βούλτεψη! Ξημέρωσε η Δευτέρα μετά τις εκλογές, και τα σούπερ μάρκετ εξακολούθησαν να διαθέτουν χαρτί υγείας (για να σκουπίζει η Σοφία τα δάκρυά της). Το μόνον δυσάρεστον είναι ότι ο κ. Πάγκαλος και η κυρία Αφροδίτη Αλ Σάλεχ δεν εγκατέλειψαν τη χώρα, όπως είχαν υποσχεθεί ότι θα κάνουν αν επικρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑς. Ο οποίος όχι μόνον επικράτησε, αλλά για πρώτη φορά απ’ την εποχή του μεσοπολέμου το έθνος διαθέτει Βουλή που δεν περιέχει έναν Παπανδρέου μέσα της. Ωϊμέ-ουαί-βαβαί-παπαί- πλην όμως θαρρείτε, η νέα Βουλή περιέχει εντός της δύο Καραμανλήδες!

Ο Τσίπρας και οι ελληνορωσικές σχέσεις...

http://www.greece.mid.ru/images/maslov_panorama.jpgΆρωμα Κώστα Καραμανλή πνέει ύστερα από έξι χρόνια ξανά στις ελληνορωσικές σχέσεις με τα πρώτα σημάδια στην Κουμουνδούρου να δείχνουν εμφανή διάθεση για επανεκκίνηση των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες από το 2009 οπότε και ο πρώην πρωθυπουργός έχασε τις εκλογές, να έχουν περιοριστεί σε εθιμοτυπικό και όχι ουσιαστικό επίπεδο.Χθες το πρωί είχαμε μια συμβολική, αλλά και συνάμα ουσιαστική κίνηση. Ο νέος και δυναμικός Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα κ. Αντρέι Μάσλοφ υπήρξε ο πρώτος ξένος πρέσβης με τον οποίο συναντήθηκε ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συνάντηση αυτή ο κ. Μάσλοφ μετέφερε το θερμό τηλεγράφημα του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργός για τη νίκη του στις εκλογές, στο οποίο παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του οι δύο χώρες να συνεργαστούν για την επίλυση των ευρωπαϊκών και διεθνών ζητημάτων.

Η «κωλοτούμπα» στο πολιτικό λεξιλόγιο


ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ 
Ο Τσίπρας πρότεινε στον Θεοδωράκη να μπει στην κυβέρνησηΗ λέξη  «κωλοτούμπα» μπήκε  για πρώτη φορά  στο πολιτικό λεξιλόγιο σε τούτες τις εκλογές. Στο λεξικό του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) ως «κωλοτούμπα» ορίζεται «ακροβατική άσκηση κατά την οποία αφού στηριχθεί κάποιος με τα χέρια στο έδαφος φέρνει το κεφάλι και τα πόδια ψηλά και στη συνέχεια με κατάλληλη στροφή του σώματος γυρίζει στην όρθια στάση».Οι επικριτές του κ. Αλέξη Τσίπρα τη χρησιμοποίησαν για να  πλήξουν την αξιοπιστία του προεξοφλώντας τη μετε­κλο­γική  προσγείωσή του στην οδυνηρή πραγματικότητα.

Βερολίνο: Η Μέρκελ τείνει χείρα συνεργασίας στον Τσίπρα

Βερολίνο, Χειλάς Νίκος  …Όχι όμως ακόμα για να τον συγχαρεί
Βερολίνο: Η Μέρκελ τείνει χείρα συνεργασίας στον Τσίπρα
Συνήθως είναι η πρώτη που σπεύδει να συγχαρεί έναν νεοεκλεγμένο πρωθυπουργό στην Ευρώπη. Τη Δευτέρα όμως, η Άνγκελα Μέρκελ ήταν ίσως η τελευταία ευρωπαία πολιτικός, που δεν είχε αποστείλει τα συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του. Άγνωστο ήταν, και το πότε σχεδιάζει να το κάνει. «Δεν έχουμε τίποτα το καινούριο» ήταν η λακωνική δήλωση εκπροσώπου της καγκελαρίας το βράδυ της Δευτέρας. Το ότι κάποτε θα τον συγχαρεί, αυτό είναι βέβαια σίγουρο. Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Σάιμπερτ, αφότου ορκιστεί ο κ.Τσίπρας ως πρωθυπουργός. Τότε «η καγκελάριος θα του στείλει συγχαρητήρια» είπε - χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο την ταχύτητα της αποστολής τους. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τα στείλει με τον διπλωματικό σάκο, ή με την ιππάμαξα» σχολίαζε παριστάμενος δημοσιογράφος.

Θλιβερό τέλος, καλή αρχή

https://olympiada.files.wordpress.com/2015/01/tsipras-ieronymos.jpg?w=465&h=330
Ατυχής επιλογή: αυτό είναι το λιγότερο και το πιο επιεικές που μπορεί να πει κανείς για την θλιβερή απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να μην πάει στο μέχρι χθες γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσει στον διάδοχό του Αλέξη Τσίπρα.Πρόκειται για ενέργεια άνευ προηγουμένου, που δείχνει πολλά – και σίγουρα, ανάμεσά τους, το γεγονός ότι τα περί ευρωπαικής αντίληψης της πολιτικής κάθε άλλο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.Είναι αδιανόητο για τη συνέχεια του κράτους να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι προσβολή στον ελληνικό λαό για την απόφασή του, είναι προσβολή προς τους κορυφαίους πολιτικούς θεσμούς και τη λογική του δημοκρατικού πολιτεύματος, είναι σκέτη θλίψη… Είναι κρίμα.Οσο για τις αιτιάσεις ότι δήθεν δεν τον ήθελαν να είναι εκεί, ελέγχονται ως απολύτως ανακριβείς. Όμως, ακόμα κι αν ήταν αλήθεια, που όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι δεν είναι, και πάλι ο πρώην πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι στη θέση του και να παραδώσει την εξουσία. Πρόκειται για μία πράξη που δεν επιδέχεται καμία δικαιολογία.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Τουρκία: Μπλοκάρουν σελίδες στο Facebook για τον Μωάμεθ

Τουρκία: Μπλοκάρουν σελίδες στο Facebook για τον Μωάμεθ Να μπλοκάρει έναν αριθμό σελίδων που κρίθηκαν προσβλητικές για τον προφήτη Μωάμεθ κάλεσε το Facebook τουρκικό δικαστήριο απειλώντας να σταματήσει την πρόσβαση σε ολόκληρο το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης αν αυτό δεν συμμορφωθεί, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η δικαστική εντολή που διατυπώθηκε χθες Κυριακή ακολουθεί εισαγγελικό αίτημα, μετέδωσε το τηλεοπτικός σταθμός TRT. Εκπρόσωπος του Facebook δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει.Αυτή ήταν η τελευταία κίνηση απαγόρευσης υλικού που κρίνεται ότι προσβάλλει τις θρησκευτικές ευαισθησίες στην κυρίως μουσουλμανική αυτή χώρα, όπου η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί ισλαμιστικού τύπου πολιτική.

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣτΕ: Μπορούν να γίνουν μάχιμες οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων

Αντισυνταγματική έκρινε το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας τη διάταξη του άρθρου 1 του νόμου 2936/2001, με την οποία προβλέπεται η κατάταξη των γυναικών Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) μόνο σε ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης και ο αποκλεισμός τους από το σύνολο των επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων.
ΣτΕ: Μπορούν να γίνουν μάχιμες οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων Λόγω της αντισυνταγματικότητας οι δύο επίμαχες υποθέσεις παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

Οι δύο υποθέσεις που απασχόλησαν το ΣτΕ αφορούν το προ του 2007 νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο επέτρεπε στις γυναίκες να καταταγούν μόνο στις ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης και απέκλειε τις γυναίκες από όλες τις άλλες επιχειρησιακές και τεχνικές ειδικότητες των Ενόπλων Δυναμένων. Οι θέσεις των ειδικοτήτων διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης ήταν κατά πολύ λιγότερες από τις θέσεις των επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων.

Οι κυρώσεις ήδη έχουν προκαλέσει πιέσεις στη Μόσχα ΗΠΑ: "Διαθέτουμε περισσότερα εργαλεία για να πιέσουμε τη Ρωσία"

ΗΠΑ: "Διαθέτουμε περισσότερα εργαλεία για να πιέσουμε τη Ρωσία"
Οι ΗΠΑ έχουν «περισσότερα εργαλεία» διαθέσιμα για να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, αν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου.«Πιστεύω ότι έχουμε δει πως οι κυρώσεις λειτουργούν ασκώντας πραγματικές πιέσεις στην οικονομία. Διαθέτουμε περισσότερα εργαλεία. Σήμερα δεν πρόκειται να απαριθμήσω τα εργαλεία, αλλά διαθέτουμε περισσότερα», είπε ο Λιου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες.

Στόχος των ΗΠΑ, πρόσθεσε, είναι να υπάρξει μια διπλωματική λύση στην κρίση στην Ουκρανία, αλλά υπογράμμισε: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα, αν η Ρωσία δεν πάρει τον δρόμο αυτό».

Kρούγκμαν: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότερο ακραίος από τις Βρυξέλλες

Οι φαινομενικά σοβαροί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο υποστηρίζουν πιο ακραίες οικονομικές θέσεις σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν. Η παταγώδης αποτυχία της λιτότητας και ο κίνδυνος Grexit.
Kρούγκμαν: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότερο ακραίος από τις Βρυξέλλες
Ο διεθνής τύπος παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα της άκρας αριστεράς, αλλά οι προτάσεις του βασίζονται σε συμβατικές οικονομικές θέσεις, εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.Την ίδια ώρα οι φαινομενικά σοβαροί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο βασίζονται σε ακραία δόγματα όπως η επεκτατική λιτότητα, τονίζει.«Για άλλη μια φορά: τα κλασικά οικονομικά εγχειρίδια λένε πως η εστίαση στη μείωση του ελλείμματος σε μια αδύναμη οικονομία, όπου η μείωση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα περιορίζει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής, είναι μια πολύ κακή ιδέα. Και να 'ναι κανείς δεν θα το πιστέψει, τα εγχειρίδια αποτέλεσαν έναν πολύ καλό οδηγό στην οικονομία μετά την οικονομική κρίση» γράφει ο ίδιος.

Στεφάνι στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τον Αλέξη Τσίπρα

Επίσκεψη με νόημα του Αλέξη Τσίπρα στο σκοπευτήριο της Καισαριανής μετά την ορκωμοσία του. Μήνυμα εντός και εκτός συνόρων για τις γερμανικές αποζημιώσεις.


|
http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//72212EAC52705D8F70A58B7BAEBB76C5.jpg
Με μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ξεκίνησε τη πορεία του ο Αλέξης Τσίπρας.Οι απαιτήσεις της Ελλάδας προς την Γερμανία ως προς τις γερμανικές αποζημιώσεις και οφειλές κάθε άλλο παρά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.Αμέσως μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο ο αρχηγός της κυβέρνησης πήγε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής όπου αποτίμησε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες από την γερμανική κατοχή κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσαν στο «THETOC» ότι με την ενέργεια του αυτή ο Πρωθυπουργός της χώρας επιδιώκει να τιμήσει τις θυσίες του ελληνικού λαού στην αντίσταση αλλά και τα δημοκρατικά ιδεώδη.Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να υπενθυμίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας προς την Γερμανία ως προς τις γερμανικές αποζημιώσεις και οφειλές κάθε άλλο παρά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Οι εκλογές στην Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου

Συντάκτης: efsyn.gr Ο τουρκικός Τύπος, σε ένα μεγάλο μέρος του, αναφέρεται σήμερα (26/01) πρωτοσέλιδα στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ελλάδα και στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Sabah γράφει για τις εκλογές σε δίστηλο στην πρώτη σελίδα, με τον τίτλο «Η μεγάλη νίκη του Τσίπρα» και τονίζει ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, που βγήκε πρώτο κόμμα από τις κάλπες κατά τις ιστορικές εκλογές στην Ελλάδα, είπε «Προτεραιότητά μας είναι να πάρουμε πίσω το γόητρο που έχασε η χώρα μας».Η Posta αναφέρεται στις χθεσινές εκλογές στην Ελλάδα, σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας, με τον τίτλο «Η νίκη της Αριστεράς στη γείτονα» και τονίζει ότι στις εκλογές που έγιναν χθες στην Ελλάδα, η οποία ζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, νίκησε το ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας για τη νέα κυβέρνηση Ερντογάν: Θέμα άμεσης προτεραιότητάς μας η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα

Ερντογάν: Θέμα άμεσης προτεραιότητάς μας η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα
Τσαβούσογλου: Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για την επανέναρξη και την επιτάχυνση των συζητήσεων για το Κυπριακό και την υποχώρηση της έντασης Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατύπωσαν τη Δευτέρα τις πρώτες αντιδράσεις της Τουρκίας για την εκλογή της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα.



Αφού συνεχάρη τον ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη του ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση της Άγκυρας να ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις με τον γείτονά της στο Αιγαίο ανεξαρτήτως του ποιος είναι στην εξουσία.«Στις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη, η συνέχεια είναι το βασικό. Για εμάς η βελτίωση και η ενδυνάμωση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας είναι θέμα απόλυτης προτεραιότητας» δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τετραήμερο ταξίδι στην Αφρική.

Ελεύθερο το Κομπανί

Επιμέλεια: Παναγιώτης Γρηγορίου- Η σημαία των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά ανεμίζει πλέον στο πιο ψηλό σημείο του Κομπανί.Η πόλη-σύμβολο της μάχης κατά του ΙΚ είναι πλέον στα χέρια των κουρδικών δυνάμεων.Την ίδια στιγμή οι ιρακινές δυνάμεις απελευθέρωσαν την επαρχία Ντιγιάλα, στο ανατολικό Ιράκ, από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος

Πολύ ενθαρρυντικά για τις δυτικές δυνάμεις είναι τα νέα από τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Χθες έγινε γνωστό ότι οι κουρδικές δυνάμεις έχουν εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από τη συριακή πόλη Κομπανί, στα σύνορα με την Τουρκία, και πλέον ελέγχουν σχεδόν το σύνολό της έπειτα από περισσότερους από τέσσερις μήνες μαχών, ανακοίνωσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή οι ιρακινές δυνάμεις απελευθέρωσαν την επαρχία Ντιγιάλα, στο ανατολικό Ιράκ, από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε χθες ένας υψηλόβαθμος Ιρακινός στρατιωτικός αξιωματούχος. Οι πιο πάνω εξελίξεις αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι οι τζιχαντιστές υποχωρούν.

Οι τζιχαντιστές αγόρασαν 2.000 κλεμμένα οχήματα από την Τουρκία! Τα χρησιμοποιούν και για βομβιστικές επιθέσεις

Οι τζιχαντιστές αγόρασαν 2.000 κλεμμένα οχήματα από την Τουρκία!
Περίπου 2.000 οχήματα έχουν κλαπεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία - Τα οχήματα αυτά πωλούνται με «πινακίδες - μαϊμού» σε τζιχαντιστές στη Συρία Τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον 2.000 οχήματα, τα περισσότερα μικρά φορτηγά, έχουν κλαπεί από την Τουρκία και έχουν μεταφερθεί παράνομα στην γειτονική Συρία, όπου συνήθως τα αγοράζουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία  και η διοίκηση της Χωροφυλακής στην Τουρκία τα οχήματα αυτά εκλάπησαν τα έτη 2013 και 2014 και εισήχθηκαν λαθραία στην Συρία για να χρησιμοποιηθούν από τους τζιχαντιστές ως μεταφορικά μέσα για μαχητές και πυρομαχικά.

Α. Μποδοσάκης: «Επιχείρηση» Τριμερής Λονδίνου

Ο Μποδοσάκης, ο Καραμανλής και ο Ζισκάρ Ντ' Εσταίν, σε φωτογραφία το 1978
Διάβασα το άρθρο «Πρόδρομος Αθανασιάδης-Μποδοσάκης: Ο Μικρασιάτης των επιχειρήσεων», που αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες Ποντιακά Νέα και Ινφογνώμων 18 και 19 Ιανουαρίου 2015 αντίστοιχα, γι’ αυτό πιστεύω θα πρέπει να προστεθεί στις «επιχειρησιακές» του επιτυχίες και η προσφορά του στην επιτυχία της Τριμερούς του Λονδίνου. Όταν τον Αύγουστο του 1955 βοήθησε τους Βρετανούς να επαναφέρουν την Τουρκία ως ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό.Έγραψα σχετικά για τον ρόλο του Α. Μποδοσάκη στο βιβλίο μου «Από την Ένωση στην Κατοχή», που εκδόθηκε το 1995 στη Λευκωσία, με χρηματοδότηση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, με πρώτο πρόλογο από την Α.Μ. τον αείμνηστο μακαριότατο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Α’, δεύτερο από τον φιλόλογο- ιστορικό και τώρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κ. Πέτρο Παπαπολυβίου και τρίτο από το προσφυγικό Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια».

Διαταγή "καθήλωσης" ελληνικών F-16 μετά από την τραγωδία στην Ισπανία - Πως έπεσε το F-16

Image
Διαταγή “καθήλωσης” και ελέγχου των αεροσκαφών F -16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας δόθηκε αργά το βράδυ από το ΓΕΑ. Μετά από την συντριβή αεροσκάφους αυτού του τύπου στην Ισπανία που προκάλεσε τον θάνατο 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό 21, οι υποψίες για βλάβη στο σύστημα ελέγχου πηδαλίων του αεροσκάφους οδήγησαν σ΄ αυτή την απόφαση . Είναι κάτι που προβλέπεται σε κάθε δυστύχημα για το οποίο υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνοια για τεχνική βλάβη.