20 Ιανουαρίου 2015

Ο Ερντογάν φοβάται νέες «επιθέσεις» Ακόμη δεν έχει περάσει ο «κίνδυνος», ο οποίος ακούει στο όνομα «Φετχουλλάχ Γκιουλέν»

Την στιγμή που η αντιπαράθεση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησης του με το Κίνημα Γκιουλέν συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, με την κυβέρνηση να έχει περάσει σε σφοδρή αντεπίθεση, το τουρκικό προεδρικό δεν κρύβει τον προβληματιμό του για τις μελλοντικές εξελίξεις.  Σύμφωνα με πληροφορίες από τους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ακόμη δεν έχει περάσει ο «κίνδυνος», ο οποίος ακούει στο όνομα «Φετχουλλάχ Γκιουλέν». Ο Τούρκος Πρόεδρος βλέπει πίσω από τις νέες εξελίξεις και συγκρούσεις στις κουρδικές επαρχίες το Κίνημα Γκιουλέν.  Πριν από λίγη ώρα, ο κ. Ερντογάν άφησε πολλά υπονοούμενα και αναπάντητα ερωτήματα σε ότι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις και συγκρούσεις στην κουρδικό επαρχία Τζίζρε. Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι Τούρκοι αστυνομικοί συνέλαβαν συναδέλφους τους, οι οποίοι επιχείρησαν να τοποθετήσουν βόμβα σε δρόμο.
 

Αμυντική συμφωνία Ιράν - Ρωσίας. Πιθανή παράδοση S-300 στην Τεχεράνη

Ο Ρώσος υποστράτηγος Λεονίντ Ιβασόφ επισήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις της Ρωσίας με το Ιράν ενισχύθηκαν το τελευταίο διάστημα, ιδίως λόγω του γεγονότος πως και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν δυτικές κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη εξετάζουν την επέκταση της
 Η κυβέρνηση της Ρωσίας ενδέχεται να παραδώσει στο Ιράν τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-300, ικανοποιώντας την παραγγελία της Τεχεράνης που είχε ακυρωθεί από τη ρωσική πλευρά το 2010 εξαιτίας των πιέσεων της Δύσης, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά και ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος επισκέπτεται την Τεχεράνη, υπέγραψε μια συμφωνία με τον υπουργό Άμυνας του Ιράν, τον υποστράτηγο Χοσεΐν Ντεχκάν, που προβλέπει την αύξηση της διμερούς συνεργασίας σε αμυντικά θέματα.

Μήνυμα πολέμου Χεζμπολάχ σε Ισραήλ Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ καλεί τους Ισραηλινούς να ετοιμάσουν τα καταφύγιά τους


Του Νίκου Στέλγια Σύμφωνα με ιρανικά και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πριν από λίγη ώρα η ηγεσία της Χεζμπολλάχ απείλησε το Ισραήλ. Η λιβανέζικη οργάνωση προειδοποίησε το Τελ Αβίβ ότι είναι έτοιμη να εκδικηθεί την επίθεση, την οποία δέχθηκε από τον ισραηλινό στρατό πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στα εδάφη της Συρίας. Σύμφωνα με τα ιρανικά και τα τουρκικά μέσα, ο αρχηγός της Χεζμπολλάχ Χασάν Νασράλλαχ, φέρεται να απευθύνεται στους πολίτες του Ισραήλ με το σύντομο και χαρακτηριστικό μήνυμα «ετοιμάστε τα καταφύγια σας». Το μήνυμα μεταδίδεται στα αραβικά και στα εβραϊκά. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ο ισραηλινός στρατός έπληξε θέση της Χεζμπολλάχ εντός της Συρίας. Η επίθεση άφησε πίσω της νεκρούς μαχητές και έναν υψηλόβαθμο Ιρανό στρατηγό. Ας σημειωθεί ότι στο παρελθόν, τέτοιου είδους προειδοποιήσεις είχαν ακολουθήσει κυρίως περιορισμένης εμβέλειας αναμετρήσεις του Ισραήλ με την λιβανέζικη οργάνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜεγάλη διαδήλωση κατά του Ισραήλ

«Ανευ προηγουμένου διαρροή μυαλών» «Γενιά G»: Ο Guardian για τους 200.000 νέους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα


«Γενιά G»: Ο Guardian για τους 200.000 νέους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα«Ας τους αποκαλέσουμε Generation G (Γενιά G): νέοι, ταλαντούχοι, Έλληνες -τμήμα μίας από τις μεγαλύτερες "διαρροές μυαλών" σε μία αναπτυγμένη δυτική οικονομία της σύγχρονης εποχής».Έτσι ξεκινά η βρετανική εφημερίδα The Guardian το άρθρο της για τους περίπου 200.000 νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Γιατροί στη Γερμανία, ακαδημαϊκοί στη Βρετανία, καταστηματάρχες στην Αμερική -ο αποδεκατισμός του πληθυσμού στην Ελλάδα αποτελεί ίσως την πιο ολέθρια συνέπεια της οικονομικής κατάρρευσης» που έχει πλήξει τη χώρα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Η δημοσιογράφος του Guardian αναφέρεται σε αριθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία της μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ομάδας Endeavour που στηρίζει την επιχειρηματικότητα, από το 2% του πληθυσμού που έχει εγκαταλείψει τη χώρα, περισσότεροι από τους μισούς έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία και τη Βρετανία.

Η μετανάστευση έχει αυξηθεί κατά 300% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 50%.

ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΙΣΛΑΜΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΟΒΟΒΙΑΣ

(Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*
Την επαύριον της 11 ης Σεπτεμβρίου του 2001 η Αμερική σύρθηκε από τους νεοσυντηρητικούς της κυβέρνησης Μπους σε μια εκδοχή του κατά Χάντιγκτον «πολέμου των πολιτισμών». Ωστόσο, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών αρνήθηκε να συμπλεύσει, παρά την καθολική αποστροφή που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους. Το σθεναρό «όχι» Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας στον πόλεμο των ΗΠΑ και των προθύμων συμμάχων τους εναντίον του Ιράκ συνοδεύτηκε από την απόρριψη των εμπρηστικών κηρυγμάτων για νέα «Σταυροφορία» και της αναγωγικής αλυσίδας που θέλει κάθε Άραβας να είναι μουσουλμάνος, κάθε μουσουλμάνος ισλαμιστής και κάθε ισλαμιστής τρομοκράτης.
Ό,τι δεν κατάφερε όμως η 11 η Σεπτεμβρίου απειλεί να το πετύχει η οικονομική κρίση που πλήττει εδώ και έξι χρόνια τη Γηραιά Ήπειρο, αναδεικνύοντας τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς σε βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Η αποτρόπαιη σφαγή στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, με δράστες δυο Γάλλους πολίτες, παιδιά Αλγερίνων μεταναστών, που εμφανίζονταν να «εκδικούνται» για τα «βλάσφημα» σκίτσα κατά του Μωάμεθ, και η συνακόλουθη αιματηρή επίθεση σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ έγιναν βούτυρο στο ψωμί των ισλαμοφάγων.

Η «Ρεπουμπλικανική» Τουρκία ως ανάχωμα

Η «Ρεπουμπλικανική» Τουρκία ως ανάχωμαΣύνταξη
Συνεχίζεται η γεωστρατηγική που επέβαλαν παλιότερα οι αποικιοκράτες
Του Αλί Σαΐτ Τσετίνογλου*
 Ακόμη και σήμερα, η κατανόηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας προϋποθέτει να πάμε πίσω σχεδόν έναν αιώνα. Το 1919 ανατρέπονται οι ισορροπίες με την ήττα της Βρετανίας στον Καύκασο από τον Κόκκινο Στρατό, με αποτέλεσμα να γειτονεύσουν η Σοβιετική Ένωση και οι Βρετανοί που έχουν καταλάβει τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στη διαμόρφωση νέας γεωστρατηγικής από τη Βρετανία, με βάση τα σχέδια των γεωγράφων και ειδικών στη γεωπολιτική Μακίντερ και Σπάικμαν, που ισχύουν μέχρι και σήμερα. Η πρώτη εφαρμογή της στρατηγικής αυτής είναι η σχεδίαση, από το στρατηγό Μιλν, ενός ορίου που θα σταματήσει τις ελληνικές δυνάμεις στη Μικρά Ασία, γνωστή ως «Γραμμή Μιλν».

Τα φοβικά σύνδρομα του αθηναϊκού κράτους



      Η Αθήνα μεταξύ προεκλογικής παραζάλης στην οποία βρίσκεται και των μετέωρων βημάτων στην οικονομία, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να περάσει με χαμηλές πτήσεις την κρίση που προκάλεσε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Βεβαίως και πριν εισέλθει η χώρα στην προεκλογική περίοδο, η ίδια τακτική υιοθετείτο. Το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου, επέλεξε την υποβάθμιση των διαφορών με την Τουρκία, καθώς θεωρούσε πως δεν θα άντεχε να ανοίξει κι άλλο μέτωπο πέραν από αυτό της οικονομίας. Ούτως ή άλλως το μέτωπο με την Τουρκία είναι ανοικτό ανεξάρτητα εάν το βλέπει η κοντόφθαλμη Αθήνα (και στην οικονομία που ήταν επικεντρωμένοι μαντάρα τα έκαναν αμφότεροι ως τα «καλά παιδιά» της Μέρκελ και της Τρόικας).
  Βεβαίως, σε ό,τι αφορά στην παρούσα κρίση, μεγαλύτερη τρικλοποδιά από την πραγματοποίηση του Ανώτερου Συμβουλίου Ελλάδος και Τουρκίας, τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, δεν μπορούσε να υπάρξει. Την ώρα που η Λευκωσία επιχειρούσε να πείσει για τις πρόδηλες τουρκικές παραβιάσεις και τη συνεχιζόμενη εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, στην Αθήνα επραγματοποιείτο το Συμβούλιο, το οποίο εκ του αποτελέσματος επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ένα φιάσκο. Η Άγκυρα διά των προτάσεων που υπέβαλε επιβεβαίωσε τις επεκτατικές της βλέψεις. Το επιχείρημα ότι ρωτήθηκε η Λευκωσία και έδωσε τη συναίνεσή της για τη σύγκληση του Συμβουλίου, δεν σημαίνει και τίποτε και εάν ικανοποιεί το αθηναϊκό κράτος, η ευθύνη ανήκει και στους δύο. Όμως οι ενημερωμένοι γνωρίζουν πως ήταν επιθυμία και επιδίωξη της Αθήνας και συναίνεσε και η Λευκωσία.

Τουρκία: Πρύτανης έχασε τη δουλειά του λόγω tweet για τους φρουρούς του Ερντογάν

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Pamukkale στη δυτική Τουρκία έχασε τη δουλειά του γιατί έγινε λίγο σαρκαστικός με το τραγελαφικό σκηνικό που εκτυλίχθηκε πριν από λίγες μέρες στο Λευκό Παλάτι του Ερντογάν.
«Ποιο τουρκικό πριγκιπάτο είναι αυτό που φοράει μπουρνούζι;» τουίταρε ο καθηγητής Χασάν Χερκέν αναφερόμενος στη στολή ενός από τους 16 καρτουνίστικους πολεμιστές που επιστρατεύτηκαν για την υποδοχή του Παλαιστίνιου ηγέτη στο Ακ – Σαράι.Αν και σύντομα διέγραψε την ανάρτηση, η κατακραυγή ήταν έντονη και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η παραίτηση του πρύτανη.

Αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών


Ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν τουρκικά αεροσκάφη εντός του FIR Αθηνών
Δύο οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών την Τρίτη, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως και σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης τους από ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εμπλοκή εντός του FIR Αθηνών, σε απόσταση 70 και 40 μιλίων νοτίως του Καστελόριζου.
Στο FIR Αθηνών εισήλθαν συνολικά 6 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη (1 σχηματισμός) που κατευθύνονταν προς το FIR Λευκωσίας και κατά την αποχώρηση των δύο οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών από το FIR Αθηνών, νοτιοανατολικά της Ρόδου, σημειώθηκαν οι 2 εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά.

Δηλώσεις για το λιμάνι του Πειραιά Δρίτσας: Θα επανεξετάσουμε τη συμφωνία με Cosco – ΝΔ: Βάζετε βόμβα στις επενδύσεις!

Δρίτσας: Θα επανεξετάσουμε τη συμφωνία με Cosco – ΝΔ: Βάζετε βόμβα στις επενδύσεις!
Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η σημερινή δήλωση του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα ότι θα επανεξετάσουν τη συμφωνία με την Cosco. Συγκεκριμένα ο κ. Δρίτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89 δήλωσε ότι είναι «απαραίτητη προϋπόθεση ο δημόσιος έλεγχος των λιμανιών» και πως «χρειάζεται επανεξέταση και της συμφωνίας με Cosco».Συγκεκριμένα ο κ. Δρίτσας δήλωσε: «Το λιμάνι του Πειραιά και τα υπόλοιπα λιμάνια είναι πυλώνες στρατηγικής σημασίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο δημόσιος έλεγχος των λιμανιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση γι΄αυτό. Τώρα η σύμβαση με την Cosco έχει γίνει, έχει διανύσει ένα χρονικό διάστημα μεγάλο, έχουμε και την πρόσφατη ψήφιση του φιλικού διακανονισμού, όλα αυτά έχουν γίνει αλλά δεν βοηθούν. Όλα αυτά δεν είναι σωστές επιλογές, δεν βοηθούν, βοηθούν σε μια κερδοφορία της εταιρείας αλλά δεν προσθέτουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγική διαδικασία. Άρα χρειάζεται επανεξέταση των πάντων και αυτό θα το κάνουμε αλλά δεν μπορώ να σας πω περισσότερα. Προφανώς υπάρχουν πολλά περιθώρια σ' αυτή την κατέυθυνση».

Εκρηκτικό μείγμα

Αν το ερώτημα μετά τα χτυπήματα του φονταμενταλιστικού τρόμου στο Παρίσι ήταν σε ποιο βαθμό θα ωφεληθούν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και η Λεπέν, σήμερα, δέκα μέρες μετά, η προσοχή στρέφεται στη Γερμανία. 'Η καλύτερα στον «Νότο» της Γερμανίας στην πρώην Ανατολική Γερμανία όπου η σκληρή καθημερινότητα 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους παράγει την ίδια περιχαράκωση στην ταυτότητα που η λιτότητα και ο συνεπακόλουθος κοινωνικός αποκλεισμός παράγει στη Γαλλία με τη Λεπέν και στη Βρετανία με τον Φάραζ.Η επίθεση στη «Charlie Hebdo» ήλθε στη χειρότερη στιγμή για τη Γερμανία. Από τον Οκτώβριο κάθε βδομάδα η ρατσιστική ξενόφοβη PEGIDA πραγματοποιεί όλο και πιο πολυπληθείς εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στη Δρέσδη, με τους χαμένους και αποκλεισμένους της ενοποίησης να εκτονώνουν την οργή τους στο διαφορετικό. Λίγο πριν από τη «Charlie Hebdo» και το Εβραϊκό Παντοπωλείο η PEGIDA είχε προκαλέσει εσωτερική διαμάχη στην ευρωσκεπτικιστική Εναλλακτική με τη Γερμανία, όπου μια πλειοψηφούσα τάση θα ήθελε μια ενιαία παράταξη για την αντιμετώπιση της απειλής που έρχεται εκτός συνόρων:

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ Διχασμένοι οι Γάλλοι για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Διχασμένοι κι επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Γάλλοι σε ό,τι αφορά τη δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ αλλά κι αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ενώ την ίδια ώρα, μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου αντιδρά με οργή για το νέο εξώφυλλο της «Charlie Hebdo» με το σκίτσο του Μωάμεθ.
Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων που αιματοκύλισαν το Παρίσι, οι Γάλλοι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη δημοσίευση σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ
Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων που αιματοκύλισαν το Παρίσι, οι Γάλλοι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη δημοσίευση σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ.Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop για την εφημερίδα «Le Journal du Dimanche», το 42% των Γάλλων εκτιμά ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ, ενώ αντιθέτως το 57% απάντησε ότι θα πρέπει να δημοσιεύονται τέτοια σκίτσα «χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αντιδράσεις ορισμένων μουσουλμάνων που αισθάνονται προσβεβλημένοι από τη δημοσίευση γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ».

Φόβος: H φθίνουσα επένδυση

Κλόουν από θάνατοΓράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΛΗΣ
www.johnloulis.gr
O φόβος είναι από τα ισχυρότερα συναισθήματα. Γι' αυτό χρησιμοποιείται συχνά στις πολιτικές «μάχες των μαχών», που είναι οι εκλογές. Xρησιμοποιείται ακόμη περισσότερο από τους πιο απελπισμένους, που δίνουν την ύστατη μάχη. Eπίσης, χαρακτηρίζει ένα εκλογικό τοπίο όπου κυριαρχεί η άρνηση και η επιλογή του «μη χείρον». Eκλογές φόβου είχαμε και τον Iούνιο του 2012. Aνάλογες εκλογές έχουμε και τώρα. Όμως, η πλευρά που καταφεύγει στον φόβο έχει ξεπεράσει κάθε φραγμό.
Tον Iούνιο του 2012, ο αρχηγός της NΔ επένδυσε στον «φόβο της νίκης του ΣYPIZA» και επικράτησε με το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του κόμματος (με εξαίρεση το απίστευτο 19% του Mαΐου). Eκείνη την εποχή, ο Aλέξης Tσίπρας συνειδητά διευκόλυνε τον ανταγωνιστή του, διότι γνώριζε ότι ήταν παντελώς ανέτοιμος να κυβερνήσει και δεν ήθελε να επικρατήσει. Στόχος του ήταν απλώς να ανεβάσει τα ποσοστά του και να εδραιώσει τον ΣYPIZA ως αξιωματική αντιπολίτευση. Γι' αυτό, τη μία ημέρα καθησύχαζε για την πορεία της χώρας στην Eυρωζώνη και την άλλη προκαλούσε ανησυχία. Mε αυτό το «κρύο - ζέστη», επέτρεψε στον Σαμαρά, που στην αντιπολίτευση ήταν ακραίος λαϊκιστής, να εμφανιστεί ως εγγυητής της παραμονής στο ευρώ.

ΕΕ και Αραβικός Σύνδεσμος ενισχύουν τη συνεργασία τους κατά της τρομοκρατίας

Να εντείνουν τη συνεργασία τους με την Τουρκία και τις αραβικές χώρες στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας αποφάσισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. 
Η μάχη κατά της τρομοκρατίας βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.«Πήραμε μία απόφαση με το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για να συντονιστούμε με έναν πολύ πιο ενεργό τρόπο από ότι μέχρι σήμερα. Πρώτα από όλα, να μοιραζόμαστε πληροφορίες και πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών όχι μόνο μέσα στην ΕΕ αλλά και με άλλες χώρες» είπε σχετικά η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.Στον καλύτερο συντονισμό ΕΕ και μουσουλμανικών κρατών συμφώνησε και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες.

Κλιμακώνει τις προκλήσεις σε Κύπρο η Αγκυρα

O Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκιούν.ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
Σε ανοικτή απειλή προς τη Λευκωσία προχώρησε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκιούν, στέλνοντας το μήνυμα στον πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι αν επιμένει να απέχει από τις διαπραγματεύσεις, θα ακολουθήσει πλατφόρμα γεωτρήσεων. Σε σχέση με τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, πως όσο ισχύει η NAVTEX για το «Μπαρμπαρός» δεν θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ολγκιούν παρατήρησε (εφημερίδα «Χαβαντίς») ότι «θα πρέπει να σκεφτούν πως η πλατφόρμα θα έρθει αύριο εκεί και θα αρχίσει εξορύξεις». Μάλιστα έκανε λόγο «για ακόμα μια ευκαιρία» για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όσο το «Μπαρμπαρός» παραμένει ελλιμενισμένο στην Αμμόχωστο. «Εμείς δίνουμε ακόμη μια ευκαιρία. Δεν μπορεί να μένει συνέχεια εκεί. Αυτό είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια σύντομη χρονική περίοδο, πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση. Η ευκαιρία δεν είναι μόνο για τον Νότο, αλλά για τον ΟΗΕ και τον Αϊντα», είπε ο κ. Ολγκιούν.

Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν και σε ρόλο πρωθυπουργού

Για πρώτη φορά προήδρευσε και του υπουργικού συμβουλίου - Προσβάλλει τον Νταβούτογλου καταγγέλει η αντιπολίτευση-  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε σήμερα στο πρώτο του υπουργικό συμβούλιο, ακόμη ένα δείγμα της επιθυμίας του να διατηρήσει τα ηνία της χώρας, κάτι το οποίο όμως η αντιπολίτευση καταγγέλλει ως απόδειξη του απολυταρχισμού του.

Περιμένοντας την απόφαση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει την Πέμπτη ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι στη λίστα των κρατικών ομολόγων που η ίδια ή η ΤτΕ θα αγοράσει, τότε θα δημιουργηθεί ένα ιδιαιτέρως αρνητικό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία.
Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει την Πέμπτη ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι στη λίστα των κρατικών ομολόγων που η ίδια ή η ΤτΕ θα αγοράσει, τότε θα δημιουργηθεί ένα ιδιαιτέρως αρνητικό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία.
Ενα ισχυρότατο πλήγμα θα δεχτεί η Ελλάδα σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν συμπεριλάβει τη χώρα στις αποφάσεις της για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) που αναμένονται την Πέμπτη. Τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο (Der Spiegel) που κάνουν λόγο για εξαίρεση της Ελλάδας από το QE έχουν σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο και κυρίως στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), καθώς μέχρι τώρα ούτε διαψεύστηκαν ούτε επιβεβαιώθηκαν.Από την ΕΚΤ αρκούνται στο να δηλώνουν πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμα και όλα θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Εάν, όμως, η ΕΚΤ αποφασίσει την Πέμπτη ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι στη λίστα των κρατικών ομολόγων που η ίδια ή η ΤτΕ θα αγοράσει, τότε θα δημιουργηθεί ένα ιδιαιτέρως αρνητικό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία.

Κυανόκρανοι είδαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη να μπαίνουν στη Συρία από το ΙσραήλΠριν από την αεροπορική επιδρομή εναντίον μελών της Χεζμπολάχ


Κυανόκρανοι είδαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη να μπαίνουν στη Συρία από το Ισραήλ
Κυανόκρανοι του ΟΗΕ οι οποίοι υπηρετούν στα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Ισραήλ, είδαν μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη να φθάνουν στην περιοχή προερχόμενα από την ισραηλινή πλευρά πριν από αλλά και αμέσως μετά την αεροπορική επιδρομή η οποία σκότωσε στελέχη της Χεζμπολάχ, γνωστοποίησε ο διεθνής οργανισμός σήμερα.Η πτήση των μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών στα Υψίπεδα του Γκολάν αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που είχαν συνάψει η Συρία και το Ισραήλ το 1974, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ μιλώντας σε δημοσιογράφους.Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες ότι επιδρομή ισραηλινού ελικοπτέρου στη Συρία είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Τζιχάντ Μουγνίγια. Πρόκειται για κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολάχ και γιο του Ίμαντ Μουγνίγια, άλλοτε επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης, ο οποίος είχε επίσης δολοφονηθεί το 2008 στη Δαμασκό.

Βίντεο από μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε πανικό στο αεροδρόμιο "Κεμάλ Ατατούρκ"

Νεαρός Αρμένιος εξέθεσε τα μέτρα ασφαλείας του αεροδρομίου
Βίντεο από μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε πανικό στο αεροδρόμιο "Κεμάλ Ατατούρκ"Άνω-κάτω έγινε η διεύθυνση ασφάλειας του αεροδρομίου Κεμάλ Ατατούρκ , όταν στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε ένα βίντεο που «ανέβασε» ένας νεαρός, το οποίο περιείχε εικόνες που τραβήχτηκαν πάνω από το αεροδρόμιο, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος χωρίς να έχει λάβει οποιαδήποτε άδεια! Οι εικόνες θεωρούνται «σκάνδαλο» για την ασφάλεια του αεροδρομίου και αποδεικνύουν την έλλειψη ασφάλειας.Το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος το κατηύθυνε ο Αρμενικής καταγωγής Ασπέτ Μανουκιάν, ο οποίος ανέφερε πως « τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναφέρουν πως δεν λειτουργούν τα GPS τους κοντά στα αεροδρόμιο για να μην απειλούν την ασφάλεια. Αυτό θέλησα να δοκιμάσω και διαπίστωσα πως δεν υπήρχε κανένας περιορισμός. Το GPS λειτουργούσε κανονικά. Δεν είχα κακό σκοπό.» Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του Μανουκιάν.

«Είμαστε όλοι Μωάμεθ»

Επιμέλεια: Παναγιώτης Γρηγορίου-Ο μουσουλμανικός κόσμος αντιδρά στη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ.

Δυναμικά αντιδρούν οι εφημερίδες στον ισλαμικό κόσμο για τη δημοσίευση σκίτσων του προφήτη
Κατηγορούν τους Δυτικούς για υπεροψία και ρατσισμό κατά των μουσουλμάνων, λένε ότι ορισμένες δυτικές χώρες απαγορεύουν εκφράσεις αντισημιτισμού, «ενώ δεν βλέπουν κανένα έγκλημα στην επίθεση κατά του Προφήτη των μουσουλμάνων»


Ο μουσουλμανικός κόσμος έχασε, για λόγους ιστορικούς, τον Διαφωτισμό και τον μοντερνισμό, αλλά στη Δύση δεν έχουμε δικαιολογία αν ξεχνάμε τα λόγια του Βολταίρου. Διαφωνώ με ό,τι λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες ό,τι πιστεύεις κλπ. Ή και να μην λες, αν δεν θέλεις. Αν λοιπόν οι άθεοι σκιτσογράφοι της «Charlie Hebdo» έχουν το σεβαστό δικαίωμα στην, έστω και ακραία, ελευθερία της έκφρασης, γιατί να μην έχουν το ίδιο δικαίωμα και οι πιστοί μουσουλμάνοι -όχι βέβαια να σκοτώνουν, όπως έκαναν οι βάρβαροι τζιχαντιστές- αλλά να υπερασπίζονται, ακόμα και με ακραία λογοκρισία, τις δικές τους θρησκευτικές αξίες; Στο κάτω-κάτω νόμοι που διώκουν τη βλασφημία υπάρχουν σε πολλές δυτικές δημοκρατίες - και στην Ελλάδα του 2015.

Πωλείται ελληνική εκκλησία στην Καισάρεια

Η αγγελία δημοσιεύεται σε μία από τις γνωστότερες ιστοσελίδες αγγελιών στην Τουρκία.
Αγγελία πώλησης ελληνικής εκκλησίας στην ΚαισάρειαΗλεκτρονική αγγελία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο αναφέρει ότι πωλείται μία εγκαταλελειμμένη ορθόδοξη εκκλησία του 18ου αιώνα στην Καισάρεια, έναντι 450.000 ευρώ.
Η εκκλησία είχε αγοραστεί το 2013 από τον Ομέρ Σιτζίμογλου, ο οποίος έχει μεσιτικό γραφείο και την αγόρασε προφανώς για "εκμετάλλευση". Η αγγελία δημοσιεύεται σε μία από τις γνωστότερες ιστοσελίδες αγγελιών στην Τουρκία και όπως δηλώνει ο ίδιος πουλάει την εκκλησία μαζί με τα 2.000 τ.μ. οικόπεδο που την περιβάλλει σε κάποιον που θα ενδιαφερθεί πραγματικά να την αξιοποιήσει σωστά.Είναι μέσα στο σχέδιο πόλης κι επομένως μπορεί να ανακαινιστεί και να αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτισμικό κτίριο, όπως αναφέρει.www.antenna.gr

Μουσουλμάνες χωρίς μαντίλα

Η οργάνωση "Μουσουλμάνες χωρίς Μαντίλα" δίνει αγώνα για να καταργηθεί η μαντίλα από τη δημόσια θέα. Με επιστολές, κινητοποιήσεις και ενημέρωση στα σχολεία. Η δράση τους ενέχει ρίσκα.
Η Νάντια Μπενμισί κάθεται με δύο γυναίκες σε ένα καφέ στο Ομπερβιγιέ, μια λαϊκή συνοικία στα βόρεια του Παρισιού με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο. Είναι οι μόνες γυναίκες στο καφέ. Ανήκουν στην οργάνωση «Μουσουλμάνες χωρίς Μαντίλα» και με την παρουσία τους εκεί θέλουν να δείξουν ότι οι μουσουλμάνες δεν πρέπει να κρύβονται σε δημόσιους χώρους. Η Μπενμισί κρατά στο χέρι μια φωτογραφία με ένα κορίτσι οκτώ χρονών με το πρόσωπο καλυμμένο, σε γαλλικό δρόμο. Θα μπορούσε να ήταν και στην Καμπούλ. Αλλά η φωτογραφία είναι από την Ομπερβιγιέ.

ΤΟ ΒΗΜΑ ανοίγει τα αρχεία του: Τα παιχνίδια της ιστορίας και η Αριστερά

60 χρόνια πολιτικού βίου: Από τις μυστικές συναντήσεις της Φρειδερίκης και τον πόλεμο στον Αλέξανδρο Παπάγο, μέχρι το δέλεαρ του Ηλία Τσιριμώκου στην ΕΔΑ για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.
ΤΟ ΒΗΜΑ ανοίγει τα αρχεία του: Τα παιχνίδια της ιστορίας και η ΑριστεράΨυχάρης Σταύρος Π.  
Στην πολιτική ζωή της Ελλάδας και γενικότερα στον δημόσιο βίο της χώρας κυριάρχησαν, τα τελευταία εξήντα χρόνια, δύο φαντάσματα: ο αντικομμουνισμός, στο όνομα του οποίου συχνά καταπατήθηκαν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, και ο αντιαμερικανισμός, που έφθασε στο αποκορύφωμά του όταν οι Ελληνες κατελόγισαν στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τις κύριες ευθύνες για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Η Δεξιά με σημαία της τον αντικομμουνισμό εκμεταλλεύτηκε τις φοβίες της πλειοψηφίας των πολιτών. Οι απλοί πολίτες, οι συγκροτούντες τη ραχοκοκαλιά της χώρας, πέρασαν από την μπότα του Δυνάστη της Κατοχής στην αυταρχική εξουσία του Αντάρτη. Οι συνθήκες του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε μονιμοποίησαν την ουσιαστική κυριαρχία της Δεξιάς στις πολιτικές εξελίξεις.Η Αριστερά με επικεφαλής το ΚΚΕ πλήρωσε ακριβά, ακόμη και με αίμα, τα λάθη της αλλά επέζησε. Με σύνθημα τον αντιαμερικανισμό προσπάθησε να συνασπίσει τον λαό εναντίον των «ιμπεριαλιστών» του ΝΑΤΟ, των μονοπωλίων κ.λπ. Τελικά έχασε όλες τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν τα τελευταία εξήντα χρόνια.  

Το πολιτικό-θεολογικό "διάβημα" του Ισλάμ και το κατανοητικό έλλειμμα της Δύσης

Γιάννης Ναστούλης Το πρόσφατο ασύμμετρο «χτύπημα» στη Γαλλία και η συνεχιζόμενη δράση των Τζιχαντιστών του ISIS αναδεικνύουν μεταξύ άλλων το έλλειμμα των δυτικών ελίτ να κατανοήσουν την ανθρωπολογική ετερότητα που συνιστά το Ισλάμ. Την αμηχανία των διαφόρων δημοσιογραφούντων, αλλά και του πολιτικού προσωπικού μπροστά στον «εξωτικό» Άλλο που διαταράσσει την ναρκισσική αλαζονεία της «ανοιχτής κοινωνίας».Εγκλωβισμένοι στην εξαντικειμενίκευση του δυτικού «παραδείγματος» (νεωτερικού-μετανεωτερικού. Δεξιού- Αριστερού), έχουν ήδη απολέσει την μνήμη της θεμελιώδους «απόφασης» (όπως την επεξεργάστηκε ο Παναγιώτης Κονδύλης) που οδήγησε στην πρωτόγνωρη αξίωση/προβολή ισχύος των δυτικών κοινωνιών, με εκφάνσεις την αποικιοκρατία, τον Ευρωκεντρισμό, τον οριενταλισμό, την αποθέωση του «αποσυνδεδεμένου» υποκειμένου, την κολεκτιβοποίηση (φιλελεύθερη και κομουνιστική) κ,λπ. Λησμόνησαν ότι το εθνοκρατικό μοντέλο, το κράτος δικαίου, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι στοιχεία του δυτικού υποκειμένου και μόνο, ότι συνθέτουν απλώς ένα κοσμοείδωλο, μεταξύ άλλων «εχθρικών», το οποίο προσιδιάζει στη δυτική κοσμοθεωρητική ετερότητα.

Το ελληνικό Γουοτεργκέιτ: Κοριοί στα πολιτικά κόμματα


http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_55782/upl54bdfbaf95f2c.jpgΔημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αποκαλύπτει πως με μία ειδική συσκευή κατεγράφησαν 193 «πολύ ύποπτα συμβάντα» τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στα γραφεία κομμάτων.Ίχνη τηλεφωνικών υποκλοπών σε σημεία που έχουν την έδρα τους πολιτικά κόμματα, κατέγραψε η ειδική συσκευή Cryptophone 500, την οποία είχε στη διάθεσή της η εφημερίδα «Τα Νέα».Συγκεκριμένα -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- τα περισσότερα από αυτά τα «πολύ ύποπτα συμβάντα», όπως χαρακτηρίζονταν από το λογισμικό, εντοπίστηκαν σε μικρή απόσταση από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού και αμέσως μετά στην Πλατεία Κουμουνδούρου όπου βρίσκεται το αρχηγείο του ΣΥΡΙΖΑ και στην ευρύτερη περιοχή των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, προς την πλευρά των Εξαρχείων και της Σόλωνος.

«Μια μεγάλη μπλόφα της Μέρκελ και του Σόιμπλε το Grexit»

«Πρέπει να σπάσουμε τον πολεμικό κλοιό γύρω από τους Έλληνες και τον ΣΥΡΙΖΑ», λέει στην «Εφ.Συν.» η Γκαμπριέλε Τσίμερ 
Απορρίπτει κάθετα το ενδεχόμενο ενός Grexit η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL). Η Γκαμπριέλε Τσίμερ βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε στην «Εφ.Συν.». Στη συνέντευξή της υπογραμμίζει ότι η Μέρκελ μπλοφάρει με την κινδυνολογία πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με την ελληνική αριστερή κυβέρνηση και επισημαίνει ότι η Αριστερά πρέπει να είναι προσεκτική, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα στο Παρίσι. Ξεκαθαρίζει, τέλος, ότι η Αριστερά στην Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει το καθήκον της διάλυσης του «πολεμικού κλοιού» γύρω από τους Ελληνες και τον ΣΥΡΙΖΑ