27 Νοεμβρίου 2015

Παζάρι για συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας

O Αχμέτ Νταβούτογλου θα εκπροσωπήσει την Τουρκία στη σύνοδο της Κυριακής.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Τουρκία ζητεί να ανοίξει ένα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 14 Δεκεμβρίου και 5-6 κεφάλαια το 2016, προκειμένου να συμφωνήσει στη συγκράτηση των προσφυγικών ροών στο έδαφός της. Λίγες ημέρες πριν από την ευρωτουρκική σύνοδο της Κυριακής, πληθαίνουν οι δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών για την αναγκαιότητα συμφωνίας, χωρίς να είναι καθόλου σαφές ότι οι διαφορές έχουν γεφυρωθεί.«Την Κυριακή, η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα διεξαχθεί παρουσία της τουρκικής ηγεσίας και πρέπει, όπως αποφασίσαμε και χθες με την καγκελάριο Μέρκελ, να υπάρξει μια συνολική συμφωνία με την Τουρκία για την ασφάλεια των συνόρων –όλων των συνόρων– και για να γίνονται οι πρόσφυγες δεκτοί σε συνθήκες που να τους επιτρέπουν να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στη χώρα τους και να μην ταξιδέψουν προς την Ευρώπη», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.


«Μια συνολική συμφωνία με την Τουρκία μπορεί να είναι πραγματικά σημαντική αν θέλουμε να φθάσουμε σε ένα νέο μοντέλο υποδοχής προσφύγων» σημείωσε ο κ. Ρέντσι. Ομως, αξιωματούχοι που γνωρίζουν σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, προειδοποιούν ότι η συμφωνία είναι αβέβαιη. «Δεν έχουμε φθάσει ακόμη» είπε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως αύριο, ώστε η σύνοδος στις Βρυξέλλες να αποτελεί ουσιαστικά μία τελετή υπογραφής.

Αλλά υπογραφής σε τι; Το πιο εύκολο από όσα ζητεί η Τουρκία είναι η καθιέρωση εξαμηνιαίων συνόδων κορυφής Τουρκίας - Ε.Ε. Αλλα ζητήματα, όπως το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων στους τομείς της δικαιοσύνης, της ασφάλειας, της ενέργειας, προσκρούουν στις αντιρρήσεις της κυπριακής πλευράς. Αντιθέτως, το κεφάλαιο για την οικονομική και νομισματική πολιτική θεωρείται δεδομένο ότι θα ανοίξει στα μέσα Δεκεμβρίου.

Θα πρόκειται για το πρώτο απτό βήμα αναθέρμανσης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από το 2013, όταν η Ε.Ε. πάγωσε τις διαπραγματεύσεις θεωρώντας ότι η χώρα έχει σημαντικές ελλείψεις στον τομέα του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από το 2005, έτος ανοίγματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, έχει κλείσει μόνο ένα από τα 35 διαπραγματευτικά κεφάλαια.

Η Τουρκία ζητεί επίσης πλήρη απελευθέρωση της βίζας εισόδου στην Ε.Ε. για Τούρκους πολίτες, αίτημα που οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να ικανοποιήσουν μερικώς, επιτρέποντας σε πρώτη φάση την είσοδο επιχειρηματιών και φοιτητών. Κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες στις 5 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε επίσης ζητήσει να χορηγηθούν στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ νέας χρηματοδότησης, διαφορετικής από τα προενταξιακά κονδύλια των οποίων η χορήγηση έχει ήδη αποφασιστεί. Ο Ερντογάν δεν θα μεταβεί την Κυριακή στη νέα σύνοδο, στην οποία η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πολύ περισσότερα χρήματα από τα 3 δισ. που ζητεί η Τουρκία απαιτούνται προκειμένου να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων σε χώρες όπως η Ιορδανία. Ο Γερμανός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Γκερντ Μίλερ, δήλωσε συγκλονισμένος από τις συνθήκες που αντίκρισε στην πρόσφατη επίσκεψή του σε καταυλισμό προσφύγων της Ιορδανίας. Ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός είπε ότι απαιτούνται 10 δισεκατομμύρια για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση των προσφύγων στις χώρες πέριξ της Συρίας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ