27 Νοεμβρίου 2015

Η Ρωσία θα συντονίσει το κλείσιμο των τουρκο-συριακών συνόρων, ανακοίνωσε ο Λαβρόφ


Rusian Foreign Minister Sergei Lavrov attends a joint press conference with his Syrian counterpart Walid Muallem. EPA, SERGEI CHIRIKOV
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συντονίσει πρακτικά μέτρα για μπλοκάρισμα των τουρκο-συριακών συνόρων, σε συνεργασία με τη Δαμασκό, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Βαλίντ Μουαλίμ.Σύμφωνα με το Πρακτορείο ΤΑΣΣ, ο κ. Λαβρόφ υπενθύμισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε νωρίτερα τη λήψη μέτρων ώστε να κλείσουν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.«Υποστηρίζουμε ενεργά κάτι τέτοιο. Είμαστε ανοιχτοί για τον συντονισμό των πρακτικών βημάτων, βεβαίως, σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση», είπε ο κ. Λαβρόφ. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι με το κλείσιμο των συνόρων σε πολλά σημεία θα εξαλείψουμε από πολλές απόψεις την τρομοκρατία στο συριακό έδαφος.»

«Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου Ολάντ θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του κοινού μας έργου, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Υποστήριξης για τη Συρία», είπε ο Ρώσος Υπουργός.
Παράλληλα σημείωσε ότι η Ρωσία προβληματίζεται για τα πραγματικά σχέδια της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένων και των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών και τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να εξοντωθεί μόνον εφόσον δεν εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά αλλά και με ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην τρομοκρατία, από τις γειτονικές χώρες της Συρίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ κυνικό, ορισμένες χώρες να μιλούν για τη δέσμευσή τους στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να δηλώνουν μέλη του αντι-τρομοκρατικού συνασπισμού, αλλά στην πραγματικότητα να παίζουν ένα παιχνίδι όπου οι τρομοκράτες έχουν το ρόλο των μυστικών τους συμμάχων» τόνισε κ. Λαβρόφ.«Έχουμε όλο και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τα πραγματικά σχέδια της Άγκυρας και τον βαθμό ετοιμότητας της να εξαλείψει την τρομοκρατία, ιδίως στη Συρία, καθώς και για τη δέσμευσή της για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επέστησε την προσοχή στη δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε ότι η τρομοκρατική απειλή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσα από τις προσπάθειες ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας, με τον δέοντα σεβασμό προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τον κεντρικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
ΠΗΓΗ: TASS, ΚΥΠΕ – ΜΟΣΧΑ