05 Οκτωβρίου 2015

Κρίσιμες συναντήσεις στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό μεταξύ Ερντογάν

Η ΕΕ πιστεύει ότι η πλειοψηφία των προσφύγων θα μείνει στην Τουρκία αν βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους εκεί."

Κρίσιμες επαφές συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα μεταξύ του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

Αυστηρές αιχμές για το θέμα άφησαν οι Γερμανοί ευρωβουλευτές λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Welt o ο Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε: «Ο Ερντογάν ως εταίρος θα πρέπει να δώσει σημασία στο κλείσιμο των συνόρων».

«Προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει τη συνεργασία της ΕΕ αλλά και οικονομική στήριξη. Είναι ένα ζήτημα ανταπόδοσης», όπως προσέθεσε.

Όπως ανέφερε χθες Κυριακή η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για ένα σχέδιο δράσης που έχει σκοπό να ανακόψει το κύμα των μεταναστών που κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμφωνία αυτή αναμένεται να εγκριθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Βάσει του σχεδίου αυτού, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την ΕΕ συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες (περιπολίες) θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex.

Η Τουρκία αποτελεί σπίτι για τουλάχιστον δύο εκατομμύρια σύριους πρόσφυγες και υπήρξε σημείο αναχώρησης πολλών που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το πολυδιάστατο "σχέδιο δράσης", το οποίο φιλοδοξεί να διαχειριστεί καλύτερα το μεταναστευτικό κύμα, οι επίτροποι της ΕΕ πρόκειται να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Τουρκία ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα στρατόπεδα τα οποία θα είναι πιο οργανωμένα.

Από την πλευρά του, στις σημερινές συζητήσεις, ο κος Ερντογάν αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΕ η οποία θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν ότι οι σύροι αιτούντες άσυλο θα παραμείνουν στην Τουρκία, αν τελικά βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα της χώρας, αν αποκτήσουν υγειονομική περίθαλψη αλλά και επίσης αν βρουν εργασία εκεί.

Επιπλέον, η ΕΕ πρόκειται να απαιτήσει το δικαίωμα να συνδράμει στις περιπολίες στις ακτές της Τουρκίας ώστε να σταματήσει η παράνομη διακίνηση των ανθρώπων.