03 Σεπτεμβρίου 2015

Ρητορική γκρίζων ζωνών από την Αγκυρα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ-Τη θεωρία των γκρίζων ζωνών επανέφερε στο προσκήνιο ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου, ενώ παράλληλα διατύπωσε εκ νέου την τουρκική θέση ως προς τη μέθοδο οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας συμπεριλαμβανομένης, προκαλώντας την άμεση όσο και απόλυτα απορριπτική απάντηση της Αθήνας.Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Σινιρλίογλου, πρώην γ.γ. του τουρκικού ΥΠΕΞ και συνομιλητής του Ελληνα ομολόγου του Δ. Παρασκευόπουλου, στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών και όχι μόνο, ήθελε αφενός να κάνει αισθητή την παρουσία του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, αφετέρου δε επεδίωξε να υπενθυμίσει την αναθεωρητική πολιτική της Αγκυρας στο Αιγαίο, ανεπιτυχώς όμως, όπως προκύπτει από την απάντηση της Αθήνας.
Σημειώνεται ότι και η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν υπηρεσιακές κυβερνήσεις, και η έγερση σοβαρών θεμάτων αυτή την περίοδο δεν εξυπηρετεί την ανάγκη για σταθερότητα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ότι οι δύο χώρες συζητούν την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων στο πλαίσιο των «υπαρχόντων διαύλων διαλόγου», εννοώντας προφανώς τις διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες ωστόσο έχουν καθηλωθεί εδώ και μήνες λόγω των πολιτικών εξελίξεων και στις δύο χώρες.

Για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ο Τούρκος διπλωμάτης υπενθύμισε ότι η χώρα του δέχεται τη μέθοδο της ευθυδικίας, κάτι που απορρίπτει η Ελλάδα, επισημαίνοντας τη θέση της υπέρ της οριοθέτησης με τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Για το θέμα των θαλασσίων συνόρων ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κων. Κούτρας δήλωσε ότι «δεν είναι κατανοητή η τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ περί μη ύπαρξης οριοθετημένων θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». Προσέθεσε ότι «τα σύνορα αυτά είναι σαφώς καθορισμένα επί τη βάσει ισχυουσών διεθνών συμφωνιών (Συνθήκη Λωζάννης 1923, Πρωτόκολλο Αθηνών 1926, ιταλοτουρκική Συμφωνία και Πρωτόκολλο 1932)». Επίσης σημείωσε ότι οι συμφωνίες αυτές είναι ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία, και επομένως οι όποιες εν προκειμένω αμφισβητήσεις της είναι νομικά αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών –περιλαμβανομένης της ΑΟΖ– ο κ. Κούτρας τονίζει ότι η άποψη της Τουρκίας για την οριοθέτηση με βάση την αρχή της ευθυδικίας είναι νομικά αβάσιμη και ότι, όπου δεν υπάρχει συμφωνία, εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής, βάσει του εθιμικού δικαίου, που ισχύει έναντι όλων.
Έντυπη