03 Σεπτεμβρίου 2015

Άτυπος στρατιωτικός νόμος στην Τουρκία Μεγάλες εξουσίες σε στρατηγούς, νομαρχίες και αστυνομία παραχωρεί η μεταβατική κυβέρνηση Του Νίκου Στέλγια

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201509/217510/images/det_CNA_F8e70b4ebe9f44a4ca02e962542ef948a.jpg
Οι τελευταίες εστίες αντίστασης-αντιπολίτευσης του τουρκικού τύπου φέρνουν στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας μια άκρως σημαντική εξέλιξη, η οποία έρχεται να αφήσει την σφραγίδα της στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου τύπου, επικαλούμενη τον κίνδυνο της «τρομοκρατίας», η μεταβατική κυβέρνηση κατεβάζει τον τουρκικό στρατό στους δρόμους των τουρκικών πόλεων. Επίσης, δίνει μεγάλες εξουσίες σε στρατηγούς, νομαρχίες και φυσικά αστυνομία.Συγκεκριμένα, με απώτερο στόχο την «εξασφάλιση της κρατικής εξουσίας», από τώρα και στο εξής, οι δυνάμεις των Τουρκικών Ενόπλεων Δυνάμεων θα αναπτύσσονται όπου και όποτε υπάρχει ανάγκη.


Από την άλλη, η μεταβατική κυβέρνηση ζητά από αστυνομία, χωροφυλακή, εισαγγελείς και Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για περισυλλογή πληροφοριών.

Στην μεταβατική πρωθυπουργία δημιουργείται ένα νέο κέντρο συντονισμού. Οι πληροφορίες από αστυνομία, χωροφυλακή, εισαγγελείς και Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες  θα περισυλλέγονται σε αυτό το κέντρο. Οι τοπικές αρχές έχουν πλέον την υποχρέωση να στέλνουν εκθέσεις και αναλύσεις κάθε Δευτέρα στο εν λόγω κέντρο.

Η μεταβατική πρωθυπουργία στέλνει στις τοπικές αρχές τρία κενά έντυπα. Στο πρώτο  έντυπο θα καταγράφονται τα εξής: Τρομοκρατικές επιθέσεις, συλλαλητήρια, ανακοινώσεις. Στο δεύτερο έντυπο θα πρέπει να καταγράφονται τα εξής: Τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων. Τέλος, στο τρίτο έγγραφο οι τοπικές αρχές καλούνται να καταγράψουν τα εξής: Σύλλογοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις, πλατφόρμες, λεγόμενα δικαστήρια, λαϊκά κοινοβούλια, ντόπιος τύπος, ιντερνετικά μέσα, δίκτυα κοινωνικής διασύνδεσης».

Τούρκοι συνάδελφοι μοιράστηκαν με την Κ, τα έγγραφα, τα οποία φέρουν την σφραγίδα της πρωθυπουργίας και τα οποία κάνουν ήδη τον γύρω των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, τουλάχιστον σε όσα ακόμη μπορούν να υψώσουν την φωνή τους κατά της μεταβατικής κυβέρνησης.
KAUHMERINH KYPROY