03 Σεπτεμβρίου 2015

Η Γάζα θα είναι μη κατοικήσιμη σε μια πενταετία

Παλαιστίνια με το μωρό της περιμένει να περάσει στην Αίγυπτο από το πέρασμα της Ράφα
«Αυτό ο πόλεμος» επισημαίνεται στην έκθεση «έχει στην ουσία εξαλείψει ό,τι είχε επομείνει από την μεσαία τάξη, οδηγώντας σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού στην απόλυτη ανέχεια και στην εξάρτηση από την διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωση».Οι συνεχείς πολεμικές επιχειρήσεις διέλυσαν την δυνατότητα των εξαγωγών και της παραγωγής για την ντόπια αγορά και δεν άφησε περιθώρια χρόνια για την ανοικοδόμηση, αναφέρεται στο κείμενο, υπογραμμίζοντας ότι η «αποδόμηση της ανάπτυξης» έχει επιταχυνθεί.
Σύνορα Γάζας- Αιγύπτου Οι μπουλντόζες του στρατού της Αιγύπτου διακρίνονται στα σύνορα με τη Γάζα. | AP Photo/Khalil Hamra
Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν διατηρήσει τον αποκλεισμό της Γάζας από το 2007 που τον έλεγχο στη Λωρίδα ανέλαβε η Χαμάς και τώρα οι μπουλντόζες του αιγυπτιακού στρατού προχωρούν εντατικά το έργο  που στην ουσία θα γεμίσουν με νερό και θα πλημμυρίσουν τα υπόγεια τούνελ από τα οποία διακινούνταν τόσο προιόντα και άνθρωποι όσο και όπλα προς τη Γάζα.
Στην έκθεση χαρακτηρίζεται το άμεσο μέλλον της περιοχής «ζεφερό» λόγω της πολιτικής αστάθειας, της μειωμένης βοήθειας και των αργών ρυθμών ανοικοδόμησης.