22 Μαΐου 2015

Καταδίκη της Hürriyet για εξύβριση του Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», δικαστήριο της Άγκυρας απεφάνθη πως στο κύριο άρθρο του δημοσιογράφος Μεχμέτ Γιλμάζ στη Hürriyet διαπράχθηκε «επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων» του Ερντογάν. Για τον λόγο αυτό, καταδίκασε τον Γιλμάζ και τη διευθύντρια της εφημερίδας, Βουσλάτ Ντογάν Σαμπαντζί, να καταβάλουν αποζημίωση 20.000 τουρκικών λιρών (6.950 ευρώ) στον Ταγίπ Ερντογάν.Αν και το πρακτορείο δεν αναφέρει για ποιο άρθρο καταδικάστηκε η εφημερίδα, είναι γνωστό ότι η Hürriyet, που επικρίνει συχνά τον Τούρκο πρόεδρο, είχε δημοσιεύσει την 25η Αυγούστου εκτενές άρθρο του Γιλμάζ, όπου επαναλάμβανε κατηγορίες περί διαφθοράς εναντίον του Ερντογάν, δύο εβδομάδες μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Η Hürriyet, αν και ασκεί κριτική, σε γενικές γραμμές είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Ωστόσο ανέβηκαν σημαντικά οι τόνοι όταν ο πρόεδρος Ερντογάν κατέκρινε σφόδρα τον τρόπο με τον οποίο η εφημερίδα κάλυψε το θέμα της καταδίκης σε θάνατο του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Hürriyet, «Η ποινή του θανάτου με 52% των ψήφων», βρέθηκε στο στόχαστρο φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, τα οποία συνέδεσαν τη μοίρα του Μόρσι με αυτήν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επίσης είχε εκλεγεί με το 52% των ψήφων.Στο κύριο άρθρο της την Τρίτη, η Hürriyet κατήγγειλε τις «άνισες και αβάσιμες» επιθέσεις του Τούρκου προέδρου και έκανε λόγο για «αδικίες» και «εμφανείς χειραγωγήσεις». Και διερωτήθηκε: «Γιατί μας στοχοποιείτε;»