22 Μαΐου 2015

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται ότι θα κατασκευάσει μία «μεγαπόλη» στην Ανατολία

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται ότι θα κατασκευάσει μία «μεγαπόλη» στην Ανατολία
Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δεσμεύτηκε σήμερα να κατασκευάσει μία καινούρια "μεγαπόλη" στην Ανατολία που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου. "Θα οικοδομήσουμε μία μεγαπόλη στην Ανατολία που θα δημιουργήσει 2,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2035", εξήγησε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό), στη διάρκεια της παρουσίασης, ενώπιον δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη, αυτού που χαρακτήρισε ως "σχέδιο του αιώνα". Το σχέδιο αυτό "θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία της Τουρκίας και θα κάνει τη χώρα μας έναν αδιαφιλονίκητο οικονομικό παράγοντα στην περιοχή", πρόσθεσε.
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι αυτή η τεράστια πολεοδομική περιοχή, με πληθυσμό τρία εκατομμύρια κάτοικους, της οποίας η ακριβής τοποθεσία δεν διευκρινίστηκε, πάντως θα βρίσκεται ανατολικά της πρωτεύουσας Άγκυρα, θα λειτουργήσει από το 2020, θα έχει τους δικούς της νόμους και την ελάχιστη γραφειοκρατία.

Θα καταστεί "ένα παγκόσμιο οικονομικό κέντρο και κέντρο επιστημονικής έρευνας", που θα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των εμπορικών διαδρομών ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία, εξήγησε.

Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού και των υποδομών του, θα απαιτηθούν 200 δισεκατομμύρια δολάρια τουρκικών και ξένων επενδύσεων στη διάρκεια των επόμενων είκοσι χρόνων", δήλωσε ο Κιλιτζντάρογλου.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα αναδειχθεί νικητής των εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, καθώς η τουρκική οικονομία έχει περάσει σε μία φάση καθαρής επιβράδυνσης έπειτα από πολλά χρόνια κατά τα οποία κατέγραφε μία ανάπτυξη-ρεκόρ: 2,9% το 2014 έναντι σχεδόν 9% το 2010 και το 2011, που συνοδεύεται από μία αύξηση της ανεργίας και από πληθωρισμό.

Ο Κιλιτσντάρογλου κατέστησε τα οικονομικά θέματα προτεραιότητα της προεκλογικής εκστρατείας του CHP, καταγγέλλοντας την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και υποσχόμενος να αυξήσει τις συντάξεις, την ίδια ώρα που οι παρατηρητές κάνουν λόγο για το τέλος του "οικονομικού θαύματος".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ