28 Απριλίου 2015

Ερντογάν: Κατηγορεί τον Ακιντζί για πρόωρη διακήρυξη της χειραφέτησης του έναντι της Άγκυρας

Ερντογάν: Κατηγορεί τον Ακιντζί για πρόωρη διακήρυξη της χειραφέτησης του έναντι της Άγκυρας
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακάλεσε δημοσίως στην τάξη τον νικητή των εκλογών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Μουσταφά Ακιντζί, κατηγορώντας τον ότι βιάστηκε να διακηρύξει την χειραφέτησή του έναντι της Άγκυρας."Ο κύριος πρόεδρος δεν αντιλαμβάνεται καλά τι λέει", είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από την τουρκική πρωτεύουσα για το Κουβέιτ.

Ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων την Κυριακή, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα διατηρήσουν "τον έλεγχο των θεσμών τους". "Θα είμαστε κύριοι στο σπίτι μας", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.Ωστόσο, ο πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε να υπενθυμίσει στον Ακιντζί τους "κανόνες του παιχνιδιού". "Κάθε χρόνο συμβάλλουμε με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων" στον προϋπολογισμό της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος. "Πληρώσαμε βαρύ φόρο (στη βόρεια Κύπρο) και για αυτό είμαστε η μητέρα πατρίδα", κατέληξε.


Όταν ρωτήθηκε από το ειδησεογραφικό κανάλι CNN-Turk, ο Ακιντζί είπε ότι δεν επιδιώκει την ένταση με την Άγκυρα, αλλά θέλει να έχει "σωστές και ειλικρινείς" σχέσεις με την Τουρκία.

Η Τουρκική Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία η οποία συμβάλλει στον προϋπολογισμό της κατά το ένα τρίτο και χρηματοδοτεί τις υποδομές της. Η εκλογή του Ακιντζί έχει αναζωπυρώσει τις ελπίδες για τη συμφιλίωση στο νησί και την επίλυση του Κυπριακού.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Ακιντζί
Γρήγορα φαίνεται ότι εκτονώθηκε η κρίση στις σχέσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που εκδηλώθηκε με δημόσια αντιπαράθεση στο CNNTurk.Η εκτόνωση επήλθε με τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε την ευαισθησία του στο θέμα της «μητέρας πατρίδας».Ο κ. Ακιντζί ανέφερε στον Τούρκο πρόεδρο ότι «πλέον το παιδί έχει ανάγκη να μεγαλώσει και θέλει να γίνει ο νοικοκύρης του σπιτιού του».

Ο Ταγίπ Έρντογαν , σύμφωνα με τις πληροφορίες, προσκάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί στην 'Αγκυρα. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης αποδέχθηκε την πρόσκληση και ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη, μετά την τελετή διαβεβαίωσης ενώπιον της βουλής της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου». Η τελετή θα γίνει το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης και σε αυτή θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.