28 Απριλίου 2015

Ρυθμιστής η Σκοτία

A man holds a Union flag umbrella
Εννέα μήνες μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας οι Σκότοι Εθνικιστές ετοιμάζονται εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης/5 στη Βρετανία να εισπράξουν μία πολλαπλή εκδίκηση.
Πρώτον, στην κυριολεξία θα εκμηδενίσουν την παρουσία των Εργατικών στη Σκοτία, μια παρουσία που άντεξε τη Θάτσερ, αλλά σήμερα δεν απαντά στη θατσερική κληρονομιά που είναι η αποβιομηχάνιση, η παραγωγική αποψίλωση συνολικά και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.Δεύτερον, παρά τη δημόσια δέσμευση του ηγέτη των Εργατικών Μίλιμπαντ ότι δεν θα προχωρήσει σε μετεκλογική συνεργασία με τους Σκότους Εθνικιστές, η άλλη εναλλακτική λύση, η συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού Συντηρητικών - Εργατικών, προβάλλει να έχει μεγαλύτερο κόστος. Με τίμημα ακόμη πιο διευρυμένη αυτονομία για τη Σκοτία, οι Σκότοι Εθνικιστές έχουν κατά τα άλλα πολιτικό στίγμα στα αριστερά των Εργατικών.

Τρίτον, ούτως ή άλλως, εντός ή εκτός κυβέρνησης στο Λονδίνο, οι Σκότοι Εθνικιστές -κυρίαρχοι στη Σκοτία- θα πετύχουν παραχωρήσεις αυτονομίας που θα πυροδοτήσουν όχι μόνον ανάλογες διεκδικήσεις στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και στην Αγγλία. Για να μην υπάρξει σύντομα νέα πρόκληση απόσχισης της Σκοτίας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να μετατραπεί σε ομοσπονδία - συνομοσπονδία.
Τέταρτον, αν η Αγγλία πλειοψηφικά ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, καταρρέει το κυριότερο επιχείρημα που απέτρεψε το «ναι» στο δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου: ο κίνδυνος σε περίπτωση ανεξαρτησίας της Σκοτίας να βρεθεί εκτός ΕΕ, με το Λονδίνο να βάζει βέτο στην προσχώρησή της. Αν η ανεξαρτησία πέρυσι ήταν εξιτήριο από την Ευρώπη, σήμερα θα είναι κουπόνι παραμονής.
Τριάντα έξι χρόνια μετά την άνοδό της στην εξουσία, το 1979, και δύο μετά τον θάνατό της, το 2013, η Θάτσερ στοιχειώνει τη Βρετανία. Δεν θρυμμάτισε μόνον τη συναίνεση που είχε εξασφαλίσει κοινωνική ειρήνη και δικομματική πολιτική σταθερότητα στη χώρα, αλλά κατέστρεψε βάναυσα τη Σκοτία, με αποτέλεσμα να τίθεται το δίλημμα παρασιτισμός και περιθωριοποίηση εντός Βρετανίας ή στοίχημα επανεκκίνησης εκτός.
Στη Σκοτία δεν νοσταλγούν τη Μαρία Στιούαρτ, αλλά αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν έχει μέλλον όσο οι εναλλακτικές επιλογές διακυβέρνησης από το Λονδίνο είναι μεταξύ διαφορετικών παραλλαγών ενός μεταθατσερικού μοντέλου, όπως το εξέφρασαν οι Μέιτζορ, Μπλερ - Μπράουν και σήμερα οι Κάμερον - Κλεγκ. Οι εκλογές της 7ης/5 στη Βρετανία μπορεί να είναι οι τελευταίες εντός ΕΕ, αλλά και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.
kapopoulos@pegasus.gr-

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ