27 Μαρτίου 2015

Εμπλοκή Γκρουέφσκι σε οικονομικό σκάνδαλο καταγγέλλει η αντιπολίτευση


Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) Ζόραν Ζάεβ κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι εμπλέκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στη χώρα.
Το σκάνδαλο, σύμφωνα με τον κ.Ζάεβ, αφορά «μίζα» που φέρεται να ζήτησε και έλαβε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι από την κινεζική εταιρεία «Sinohydro Corporation» για να λάβει συμβόλαια για την κατασκευή δύο αυτοκινητοδρόμων στην ΠΓΔΜ και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό.Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε στη δημοσιότητα σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι, στις οποίες συζητούν για το ύψος της «μίζας» που θα ζητήσουν από την κινέζικη εταιρεία, ώστε να της ανατεθεί η κατασκευή δύο αυτοκινητοδρόμων.

Στις συνομιλίες, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών προτείνει στον Ν.Γκρούεφσκι να ζητηθεί «μίζα» 5% επί του κόστους κατασκευής των δύο αυτοκινητοδρόμων - σε αριθμούς περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ.Ο κ.Γκρούεφσκι εμφανίζεται μάλιστα κάπως διστακτικός, λέγοντας στον υπουργό του «μήπως είναι πολλά;».

Η «Sinohydro Corporation», με νόμο που ψήφισε η Βουλή της ΠΓΔΜ τον Οκτώβριο του 2013, ανέλαβε την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων Μιλαντίνοβτσι- Στιπ (στο βορειο-κεντρικό τμήμα της ΠΓΔΜ) και Κίτσεβο-Οχρίδα (στο δυτικό τμήμα της χώρας) έναντι 580 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση τους γίνεται με δάνειο 574 εκατ. ευρώ που έλαβε το δημόσιο της ΠΓΔΜ από την κινεζική Exim Bank.

Ο κ.Ζάεβ κατήγγειλε ακόμη, με βάση άλλες τηλεφωνικές συνομιλίες που δημοσιοποίησε, ότι σύμφωνα με εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών της ΠΓΔΜ,το κόστος της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Κίτσεβο-Οχρίδα υπολογίστηκε στα 270 εκατ. ευρώ, όμως ο κ.Γκρούεφσκι, σε συνεργασία με υπουργούς της κυβέρνησής του «εκτόξευσε» το κόστος του έργου στα 373 εκατ. ευρώ, δηλ. 103 εκατ.ευρώ περισσότερα από την αρχική εκτίμηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσιοποίησε τις παραπάνω συνομιλίες στο πλαίσιο της αποκάλυψης του σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών που συνταράσσει τη χώρα. Ο κ.Ζάεβ εδώ και ενάμιση μήνα δημοσιοποιεί υποκλοπές που όπως αναφέρει διαπράχθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ,επικεφαλής των οποίων είναι ο Σάσο Μιγιάλκοφ, πρώτος εξάδελφος του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι οι υποκλοπές αυτές έγιναν από ξένες μυστικές υπηρεσίες και είναι μονταρισμένες. Ο κ.Γκρούεφσκι για μία ακόμη φορά, σήμερα, δήλωσε ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες έδωσαν στον κ.Ζάεβ τις συνομιλίες αυτές, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του και την αποσταθεροποίηση της χώρας.
 ΠΗΓΗ: ΑΠΕ