27 Μαρτίου 2015

Ο Ερντογάν εγκρίνει τους βομβαρδισμούς της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία

    Ο Ερντογάν εγκρίνει τους βομβαρδισμούς της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία
O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε έντονα σήμερα την Τεχεράνη, την οποία κατηγόρησε, με αφορμή τις εξελίξεις στην Υεμένη, ότι επιχειρεί να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή, ενώ υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες αυτές του Ιράν έχουν αρχίσει να προκαλούν ενόχληση στην Τουρκία, όπως επίσης και τη Σαουδική Αραβία και τις αραβικές χώρες του Κόλπου. «Υποστηρίζουμε την επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη» απάντησε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους ερωτηθείς σχετικά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. «Το Ιράν καταβάλλει προσπάθειες να κυριαρχήσει στην περιοχή. Πώς μπορεί να γίνει ανεκτό αυτό;» διερωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν προτού αξιώσει το Ιράν, μια χώρα που γειτνιάζει με την Τουρκία, να «αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ».
«Το Ιράν πρέπει να αλλάξει νοοτροπία (...). Οι ενέργειες του Ιράν στην περιοχή ξεπερνούν τα όρια της υπομονής. Αυτές οι δραστηριότητες προκάλεσαν τη δυσφορία τόσο της Σαουδικής Αραβίας, όσο και των χωρών του Κόλπου» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του ενδέχεται να εξετάσει το να παράσχει «υλικοτεχνική βοήθεια» στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στην Υεμένη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την ακριβή φύση αυτής της βοήθειας.