27 Μαρτίου 2015

Αραβική Σύνοδος Ενιαίο στρατό σχεδιάζουν οι Αραβικές χώρες

Ενιαίο στρατό σχεδιάζουν οι Αραβικές χώρες
Οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στην Αίγυπτο σήμερα να συνταχθεί ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα προβλέπει τη συγκρότηση μιας ενιαίας αραβικής στρατιωτικής δύναμης, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Αιγύπτου και επιβεβαίωσαν ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ ελ Αράμπι και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι. Η συμφωνία επετεύχθη αφού μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας και αραβικών κρατών-συμμάχων της πραγματοποίησαν σήμερα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των σιιτών μουσουλμάνων ανταρτών που πολεμούν με στόχο την ανατροπή του προέδρου της Υεμένης, μια πρωτοβουλία του Ριάντ προκειμένου να ελέγξει την επιρροή της Τεχεράνης στη γειτονική του χώρα χωρίς να χρειάζεται την άμεση στρατιωτική στήριξη της Ουάσιγκτον.
Στόχος της δύναμης αυτής θα είναι η ταχεία στρατιωτική επέμβαση με στόχο να αντιμετωπίσει τις απειλές στο επίπεδο ασφαλείας εναντίον των αραβικών κρατών, προσέθεσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.
Οι υπουργοί ζήτησαν από το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ ελ Αράμπι να συντονιστεί με τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων εθνικής άμυνας των αραβικών κρατών εντός ενός μήνα προκειμένου να συγκροτηθεί η ενιαία αυτή δύναμη.

Το σχέδιο ψηφίσματος αναμένεται να παρουσιαστεί στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο στο Σαρμ ελ Σέιχ, κι αναμένεται να εγκριθεί. Οι υπουργοί «συμφώνησαν (...) για τη δημιουργία της (στρατιωτικής) δύναμης» επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του παναραβικού οργανισμού κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «ιστορική».«Είναι η πρώτη φορά που μία δύναμη θα συγκροτηθεί και θα δράσει στο όνομα των αραβικών χωρών» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Οι υπουργοί συμφώνησαν» επισήμανε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση μιας προπαρασκευαστικής συνάντησης των υπουργών εξωτερικών των αραβικών χωρών ενόψει της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου.Ο στόχος αυτής της δύναμης θα είναι κυρίως να πολεμήσει εναντίον «των τρομοκρατών» είχε εξηγήσει ο Αράμπι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.