02 Μαρτίου 2015

Δεν παρατούν τα όπλα οι Κούρδοι αντάρτες Εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν


Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Σε αντίθεση με κεντρικό μήνυμα της νέας επικοινωνιακής εκστρατείας της Άγκυρας στο Κουρδικό Ζήτημα, η κουρδική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αποχαιρετίσει τα όπλα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις της κουρδικής πλευράς, οι οποίες βρίσκουν αντίκτυπο κυρίως στον κουρδικό τύπο της γειτονικής Τουρκίας, αναλύοντας το περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα από την τουρκική κυβέρνηση και την πολιτική πτέρυγα του κουρδικού κινήματος το Σάββατο, οι Κούρδοι εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση του.

Στην νέα περίοδο, η κουρδική πλευρά επιλέγει να τηρήσει μια επιφυλακτική στάση. Η κουρδική πλευρά διευκρινίζει ότι το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα της συνάντησης του Σαββάτου είναι η επιμήκυνση της κατάπαυση του πυρός μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Εκτός από αυτή την εξέλιξη, το Σάββατο, οι δυο πλευρές απέφυγαν να δεσμευτούν για κάτι συγκεκριμένο. Αυτό είναι το καταληκτικό συμπέρασμα των Κούρδων. 

Από την πλευρά του, και ο Τούρκος Πρόεδρος εκφράζει προβληματισμό για την πορεία των συνομιλιών. Ο κ. Ερντογάν δηλώνει ότι αυτή την στιγμή εντός του κουρδικού κινήματος ακούγονται διαφορετικές φωνές, οι οποίες ρίχνουν φως στην σύγχυση που επικρατεί στους κόλπους του κινήματος. Για αυτό τον λόγο, όπως οι Κούρδοι και έτσι και ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν βιάζεται να καταλήξει σε βιαστικά συμπεράσματα. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την επιφυλακτικότητα των δυο πλευρών, τα φιλοκυβερνητικά μέσα εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα για να παρατήσουν οι Κούρδοι τα όπλα.