24 Ιανουαρίου 2015

Αποκαλύπτονται οι πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο ανδρών Γκιουλ σε Ερντογάν: «Να προωθήσεις περισσότερες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις»

Γκιουλ σε Ερντογάν: «Να προωθήσεις περισσότερες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις»
Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ έσπασε τη σιωπή του και συνέστησε την εφαρμογή περισσότερων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα του, αφήνοντας για μια ακόμη φορά να φανούν οι διαφορές του με τον διάδοχό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε σήμερα ο τουρκικός Τύπος.
«Είμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες απειλές, με πολυάριθμες απειλές που στοχεύουν την Τουρκία. Ο μοναδικός τρόπος να απαντήσουμε είναι να εμβαθύνουμε το δημοκρατικό μας πολίτευμα» δήλωσε απευθυνόμενος σε πρώην βουλευτές ο Γκιουλ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet. «Εμείς ακολουθούμε το δρόμο της Δημοκρατίας εδώ και πολύ καιρό, η πλειονότητα των απαγορεύσεων έχει αρθεί (...) όμως πρέπει να αυξήσουμε λίγο ακόμα το επίπεδο» συνέχισε ο ίδιος, επικαλούμενος ως παράδειγμα «το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου».
Συνιδρυτής με τον Ερντογάν του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, ισλαμοσυντηρητικό), που κυβερνά την Τουρκία από το 2002, ο Γκιουλ αποχώρησε από τον προεδρικό θώκο τον Αύγουστο μετά την εκλογή του πολιτικού του συντρόφου από τον πρώτο κιόλας γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τα τελευταία χρόνια ο τέως επικεφαλής του τουρκικού κράτους είχε πολλές φορές δημοσίως κρατήσει αποστάσεις από τον Ερντογάν, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός της χώρας, κυρίως κατά τη διάρκεια της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων τον Ιούνιο του 2013 ή την απαγόρευση λειτουργίας των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης Twitter και YouTube στις αρχές του 2014.

Οι δηλώσεις αυτές του Αμπντουλάχ Γκιουλ πραγματοποιούνται την ώρα που πολλές δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αρνήθηκαν προχθές Τετάρτη να ψηφίσουν υπέρ της αθώωσης τεσσάρων πρώην υπουργών που κατηγορούνταν για διαφθορά, μια πρωτοβουλία που αφήνει να διαφανεί η έλλειψη συνοχής στους κόλπους του AKP.

«Το να διατηρείς την πλειοψηφία δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι (θα έχεις) την πολιτική σταθερότητα» σχολίασε ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος ωστόσο τάχθηκε κατά του ενδεχομένου αλλαγής του καθεστώτος.http://www.e-typos.com/gr/kosmos/article/113937/gioul-se-erdogan-na-proothiseis-perissoteres-dimokratikes-metarruthmiseis/