24 Ιανουαρίου 2015

Πολωνική ντρίμπλα σε Πούτιν, Μόσχα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ Ποιος να το ’λεγε. Οτι εβδομήντα χρόνια από την απελευθέρωση του μεγαλύτερου ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Αουσβιτς, από τον Κόκκινο Στρατό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στις φετινές επετειακές λαμπρές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή προέδρων, πρωθυπουργών και βασιλιάδων απ’ όλο τον κόσμο!Οι Πολωνοί έκαναν «χουνέρι» στους Ρώσους. Οχι μόνο δεν κάλεσαν στη γιορτή της 27ης Ιανουαρίου -ημερομηνία κατά την οποία η 60ή στρατιά του Ιβάν Κονίεφ, γκρέμισε τις πύλες του κολαστηρίου για να αποκαλυφθεί η ανείπωτη φρίκη των Ναζί- τον σημερινό και πλέον αδιαμφισβήτητο μετά τον Στάλιν ηγέτη τους, αναθεωρούν κιόλας και την Ιστορία, υποστηρίζοντας πως απελευθερωτές του Αουσβιτς δεν ήταν οι Ρώσοι αλλά οι Ουκρανοί! «Εξάλλου, το Αουσβιτς δεν το απελευθέρωσαν οι Ρώσοι αλλά οι Ουκρανοί» δήλωσε ευθέως ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας Σχέτινα, κληθείς να σχολιάσει τη μη πρόσκληση του Πούτιν στις εορταστικές εκδηλώσεις, κάνοντας το Κρεμλίνο να «αφρίζει»... Γι’ αυτό και οι Πολωνοί οργανωτές φρόντισαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να έχει πρώτο «στασίδι» στις τελετές στο κρεματόριο.


Η αλήθεια είναι ότι στις 27 Ιανουαρίου του 1945 μπήκαν στο Αουσβιτς ως απελευθερωτές στρατιώτες της 60ής ουκρανικής στρατιάς υπό τον συνταγματάρχη Πάβελ Κουρότσκιν, η οποία ανήκε στο 1ο Ουκρανικό Μέτωπο που προήλαυνε προς το Βερολίνο. Τότε και για τα επόμενα 70 χρόνια κανέναν δεν ενδιέφερε αν ήταν Ουκρανοί, Ρώσοι ή Ουζμπέκοι αυτοί που πέρασαν την πύλη με την ανατριχιαστική επιγραφή arbeit macht frei και στην παγκόσμια ιστορία η απελευθέρωση έχει πιστωθεί στον Κόκκινο Στρατό.

Τώρα, όμως, που το φάντασμα της ουκρανικής κρίσης απειλεί μ’ έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, φαίνεται πως η ιστορία επανέρχεται προς συζήτηση, και πάνω από τα φοβερά φουγάρα του Αουσβιτς παίζονται πολιτικά παιχνίδια. Οι Πολωνοί σε αντίθεση με την επέτειο των 60 χρόνων από την απελευθέρωση, όπου είχε κληθεί επισήμως και είχε παραστεί ο Πούτιν, τώρα δεν τον κάλεσαν, περιοριζόμενοι σε μια τυπική πρόσκληση του Μουσείου του Αουσβιτς προς τη ρωσική πρεσβεία, που όμως θεωρήθηκε τουλάχιστον απρέπεια προς έναν ηγέτη του διαμετρήματος του Πούτιν.

Βέβαια με τον ίδιο τρόπο προσκλήθηκαν και οι ηγέτες των άλλων χωρών, όμως, τόσο ο ευρωπαϊκός Τύπος όσο και αυτός στη Βαρσοβία και τη Μόσχα, άφησαν να εννοηθεί ότι οι Πολωνοί άφησαν την πρωτοβουλία στο μουσείο, για να μην αναγκαστούν και καλέσουν και τον Πούτιν!

Την πολωνική «προσβολή» προς τον Πούτιν ανέλαβε να «ξεπλύνει» ένας πολύ δικός του άνθρωπος, ο Ρωσοεβραίος ολιγάρχης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Εβραϊκού Συμβουλίου Μοσέ Καντόρ. Εχοντας πληροφορηθεί από τον Αύγουστο τα σχέδια των Πολωνών για τον Ρώσο ηγέτη, ο Καντόρ έπεισε την κυβέρνηση της Τσεχίας, να διοργανώσει την ίδια μέρα, με χρηματοδότηση του εβραϊκού κογκρέσου, εκδηλώσεις μνήμης στο Τερεζίν, ένα μικρό στρατόπεδο όπου συγκέντρωναν Εβραίους και ανεπιθύμητους οι Ναζί και τους μετέφεραν από εκεί σε κρεματόρια της Γερμανίας και της Πολωνίας. Με τη διαφορά ότι εδώ τις προσκλήσεις προς τους ηγέτες, με πρώτο τον Πούτιν, έστειλε ο 75χρονος θεωρούμενος φίλα προσκείμενος στη Μόσχα, λόγω παρελθόντος, πρόεδρος της Τσεχίας Ζέμαν.

Το ποιοι ηγέτες θα πάνε και σε ποια από τις δύο εκδηλώσεις, μένει να το δούμε την Τρίτη.