04 Δεκεμβρίου 2014

Το κεφάλαιο, η εξουσία, η δημοσιογραφία

Εάν κάποτε συνειδητοποιούσαμε τι παιχνίδια παίζουν οι άνθρωποι του κεφαλαίου, πόσο αυξάνουν τον πλούτο τους κερδοσκοπώντας στην εξαθλίωση της χώρας και πόσο παραμένουν ανέγγιχτοι από τη βάσανο της φορολόγησης, το λιγότερο που θα κάναμε ήταν να εξεγερθούμε, χθες. Οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να πιέσει αυτή με τη σειρά της τούς μικρούς και αδύναμους μικρομεσαίους και μεσαίους. Ουδέποτε απαίτησαν από τη συγκυβέρνηση-καρικατούρα να φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να ανακουφιστούν οι μικροί και ταυτόχρονα να επέλθει μια κάποια μορφή δικαιοσύνης στη διακυβέρνηση της ταλαίπωρης χώρας. 

Ποιος θα τολμήσει κάτι τέτοιο; Θα πέσουν πάνω του να τον φάνε. Ουδείς είναι σε θέση να θίξει τα ιερά και τα όσια του κεφαλαίου... Κάτι ψελλίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αρθρώνει, όμως, ουσιαστικό και πειστικό λόγο. Σε καιρούς που ο συνδικαλισμός ενδιαφέρεται μόνο για την άνοδο των στελεχών του στην κλίμακα της πολιτικής, έχοντας ξεπουληθεί ξετσίπωτα στο πολιτικό σύστημα, και οι «διανοούμενοι» απλώς τραυλίζουν, πού να βρει η κοινωνία το σθένος να εξεγερθεί κατά του παγκοσμίου εγκλήματος που δεν είναι άλλο από την ύπαρξη του κεφαλαίου;

«Ντόμινο» αποσταθερο­ποίησης σε Σομαλία-Κένυα

«Ντόμινο» αποσταθερο­ποίησης σε Σομαλία-Κένυα Μαργαρίτα Βεργολιά Με ένα μπαράζ πολύνεκρων επιθέσεων η εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ -εκ των αφρικανικών «θυγατρικών» της αλ Κάιντα- επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να προκαλέσει εκ νέου ντόμινο αποσταθεροποίησης στο Κέρας της Αφρικής, με τρομοκρατικά χτυπήματα εντός κι εκτός των εδαφών της Σομαλίας.Χθες, καμικάζι της πυροδότησε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά μπροστά στην είσοδο του αυστηρά φρουρούμενου αεροδρομίου στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, στις εγκαταστάσεις του οποίου έχουν μεταφέρει την έδρα τους η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και ξένες πρεσβείες στη Σομαλία. Στόχος της επίθεσης ήταν αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ. Ο απολογισμός είναι 4 Σομαλοί νεκροί και 13 τραυματίες. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι μεταξύ των θυμάτων δεν συγκαταλέγονται μέλη του διεθνούς οργανισμού.

Αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος

Η πρόσφατη πολιτική κινητικότητα στο παλαιστινιακό ζήτημα μετά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Σουηδία, την πρώτη χώρα της Δύσης που έπραξε κάτι τέτοιο σε διμερές επίπεδο, έχει ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα του Παλαιστινιακού. Παράλληλα, οδήγησε στην αλυσιδωτή μίμηση της σουηδικής πρωτοβουλίας σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διαβούλευσης από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, με τη Γαλλία χθες να βρίσκεται ήδη στο ίδιο μήκος κύματος. Ομολογουμένως η Δύση έχει καθυστερήσει να δράσει ενεργά σε αυτό το πλαίσιο, τη στιγμή που 135 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ, από όλες τις ηπείρους πλην της Ευρώπης, της Β. Αμερικής και της Ωκεανίας, έχουν ήδη προβεί σε αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

EurΑctiv: Ε.Ε. και ΗΠΑ σχεδιάζουν την μετά «South Stream» εποχή

http://www.mediterraneansailing.info/East%20Med%20map%20OPAL.jpg
«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ προωθούν εναλλακτικά εγχειρήματα μετά την αποτυχία του South Stream»,επισημαίνεται σε σημερινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EurΑctiv, το οποίο αναφέρεται σε δηλώσεις αξιωματούχων, μετά το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ - ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες, στον απόηχο της ρωσικής ανακοίνωσης περί εγκατάλειψης του σχεδίου κατασκευής του αγωγού South Stream.«Ο South Stream δεν αποτελεί δείγμα διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, είναι απλά μια εναλλακτική οδός. Προσπερνά την Ουκρανία, αλλά το αέριο είναι το ίδιο», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε:«Ο SouthStream δεν αποτελεί απαραίτητα εγχείρημα με σκοπό την ενεργειακή διαφοροποίηση στην περιοχή». Ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα αντίστοιχων ενεργειακών εγχειρημάτων στη Βαλτική ως πρότυπο που μπορεί να εφαρμοστεί και στη Νότια Ευρώπη.«Η Βαλτική αποτελεί πραγματικό παράδειγμα εξαρτημένης ενεργειακά περιοχής, που μετατράπηκε σε μια από τις πιο διαφοροποιημένες ως προς την ενεργειακή τους τροφοδοσία. Δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά είμαστε καθ' οδόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Ισλαμικό Κράτος μπήκε στην Τουρκία Ενα ολόκληρο τουρκικό χωριό βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους Του Νίκου Στέλγια

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2014/12/RTR4E96C.jpg?t=thumbnail_570
Ένας έμπειρος δημοσιογράφος και ένας καθηγητής πολιτικής επιστήμης, ο οποίος ξεχωρίζει με το ακαδημαϊκό έργο και τις έρευνες του στο επιστημονικό πεδίο, φέρνουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας πληροφορίες, οι οποίες έρχονται να αφήσουν την σφραγίδα τους στα πολιτικά δρώμενα της Τουρκίας και της Συρίας.Ο δημοσιογράφος Φεχίμ Τάστεκιν και ο ακαδημαϊκός Αχμέτ Ινσέλ γράφουν ότι στην νέα περίοδο, ένα ολόκληρο τουρκικό χωριό βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες φτάνουν στην «Κ» από τις δυο προαναφερόμενες καθώς και από άλλες πηγές, με έμμεσο τρόπο, η Τουρκία έχει παραχωρήσει το χωριό Ετμένεκ, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας στο Ισλαμικό Κράτος.

Ειρηνευτική πρωτοβουλία για το κουρδικό

Ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν προτείνει νέο σχέδιο για την ειρήνευση με την Τουρκία. Θα ανταποκριθεί η κυβέρνηση της Άγκυρας;
30 χρόνια διαρκεί πλέον η ένοπλη σύρραξη του τακτικού στρατού της Τουρκίας με τους αντάρτες του κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Το περασμένο Σάββατο αντιπροσωπεία κούρδων αξιωματούχων επισκέφθηκε στο κελί του, στη νήσο Ιμραλί της Κωνσταντινούπολης, τον έγκλειστο Αμπντουλλάχ Οτσαλάν. Στη συνέχεια το κουρδικό κόμμα DHP δημοσίευσε τα κύρια σημεία ενός «σχεδίου-πλαίσιο» που έχει εκπονήσει ο Οτσαλάν, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει χορήγηση αμνηστίας σε αγωνιστές του ΡΚΚ, συνομιλίες για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και πλήρη αφοπλισμό των ανταρτών.

"Ένας νέος σύγχρονος «δρόμος μεταξιού»"

http://www.railwaygazette.com/typo3temp/pics/tn_kz-tk-bolashak-serhetyaka-opening_f1ba6a0e8e.jpg"Ένας νέος σύγχρονος «δρόμος μεταξιού»"
Γεγονός είναι ο σιδηρόδρομος που ενώνει το Καζακστάν, το Τουρμενιστάν και το Ιράν.
Η νέα γραμμή, που από πολλούς αποκαλείται ως ένας νέος σύγχρονος «δρόμος μεταξιού»,θα αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των τριών χωρών .Αξίζει να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωση της γραμμής η εξαγωγή σιταριού από Καζακστάν προς το Ιράν θα αυξηθεί από 500 τόνους ετησίως σε 2,5 εκατομμύρια τόνους.
Το μήκος της γραμμής που θα τεθεί σε λειτουργία φτάνει τα 900 χιλιόμετρα.Τα 700 κατασκευάστηκαν απο μηχανικούς
στο Τουρκμενιστάν,τα 146 από τους ειδικούς στο Καζακστάν ενώ 82 χιλιόμετρα έχουν την υπογραφή των Ιρανών μηχανικών.

ΑΓΩΓΟΣ ΑΕΡΙΟΥ SOUTH STREAM: Η ΜΕΓΑΛΗ “ΠΑΣΑ” ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Toυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΑΤΣΟΥ*
Ο αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, South Stream, ματαιώθηκε, με τυπική υπαιτιότητα της Βουλγαρίας, αλλά με ουσιαστική των Βρυξελλών - Ουάσιγκτον. Οι νέες εξελίξεις μετά το ταξίδι Πούτιν στην Τουρκία, αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, εφόσον βέβαια αλλάξει πολιτικές.Ισχυρό στρατηγικό παίκτη στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, χαρακτηρίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο ειδικός σε θέματα παγκόσμιας πολιτικής Πέδρο Μοουρίνιου, μετά την απόφασή του να σταματήσει την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, "South Stream" (Νότιο ρεύμα) Σύξυλοι απέμειναν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών,λες και έπαθαν εγκεφαλικό, ενώ οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης" με τη "βαθυστόχαστη" ανάλυση περί "συντριπτικής ήττας του Πούτιν και πλήρους νίκης του Ομπάμα και της Ε.Ε", ως συνήθως, ...μπλοφάρουν ή όπως λένε οι Ρώσοι, επιδεικνύουν "хорошую мину при плохой игре".

Αντικομμουνισμού… “εγκώμιον” (2)

http://api.ning.com/files/t08dki1KeXzBATQ2R9goHHGjtEk7C*kpKDDJnIjB4jt5v7lTaULBwCWDo81QFfPC1nrD12aKoRvcxxIsDy8R2YDiCXepvs-0/1960....jpg?width=550
Σημειώναμε στο προηγούμενο σημείωμα της στήλης ότι η επικίνδυνη κατρακύλα του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος στην ακροδεξιά πρακτική και ρητορική δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο. Πρόκειται για φαινόμενο που εκδηλώνεται στο σύνολο σχεδόν της ΕΕ, το οποίο φρόντισε να «νομιμοποιήσει» η ίδια η ΕΕ με τα αντικομμουνιστικά Μνημόνια και ψηφίσματα στα οποία προχώρησε ήδη από την προηγούμενη δεκαετία.     Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο πολλές φορές πρωτόγονος αντικομμουνισμός της εποχής των κονσερβοκουτιών που επιστρατεύεται στον δημόσιο λόγο ( σσ: «σιχαίνομαι τους κομμουνιστές» (Γεωργιάδης), «γεννήθηκα και θα πεθάνω αντικομμουνιστής» (Μπαλτάκος), λογύδρια Βορίδη για την «απονομιμοποίηση» των κομμουνιστών ηθοποιών, τραγουδιστών, ζωγράφων…) δεν αφορά σε ένα, δυο ή περισσότερα πρόσωπα, αλλά αποτελεί επιλογή της ίδιας της ηγεσίας της ΝΔ και των συμμάχων της.    Οι παραπάνω εξέχουσες φιγούρες του αντικομμουνισμού που τελούσαν ή τελούν υπό την σκέπη του κ.Σαμαρά (σσ: του και πρωταγωνιστή στη διακίνηση της θεωρίας |των δυο άκρων») δεν προέκυψαν από παρθενογένεση. Άλλωστε σε λίγο συμπληρώνεται μισός αιώνας από τότε που ένας πρωθυπουργός ο οποίος τελούσε και υπουργός Παιδείας φρόντιζε να στέλνει αντικομμουνιστικές εγκυκλίους στα σχολεία με την ένδειξη «εμπιστευτικόν» στις οποίες, μεταξύ άλλων, αναφερόταν: «Εφιστώ δια τούτο και πάλιν την προσοχήν όλων των Καθηγητών των Γυμνασίων και τους καθιστώ υπευθύνους δια πάσαν σχετικήν δραστηριότητα της Νεολαίας Λαμπράκη. Ο Κομμουνισμός είναι εχθρός και του Έθνους και της Δημοκρατίας. Και τούτο πρέπει να καταστεί συνείδησις της Νέας Γενεάς. Ο Εθνικός φρονηματισμός, καθώς και η ηθική και πολιτική αγωγή των μαθητών είναι η πρώτη αποστολή του Διδασκάλου» (*)

Π. Κονδύλης: Οι αιτίες της παρακμής της σύγχρονης Ελλάδας

Του Γιώργου Σιακαντάρη, ΝΕΑ, 28.5.11 
Για τον Κονδύλη, η αιτία της παρακµής και των δεινών της χώρας δεν οφείλεται στους αστούς αλλά στην απουσία τους. Στην Ελλάδα ο όρος αστική τάξη εισήχθη µε την αρνητική σηµασία του, δηλαδή ως ο αντίπαλος της εργατικής τάξης. Αντιθέτως, στη ∆υτική και Κεντρική Ευρώπη ο αστός εµφανίζεται ιστορικά ως ο κύριος κοινωνικός αντίπαλος της αριστοκρατίας και της κληρικοκρατίας. Αυτή η έλλειψη θα ήταν το λιγότερο, αν δεν συνοδευόταν από την απαξίωση των αξιών του αστισµού και της νεωτερικότητας. Από τον ελληνικό ορίζοντα του νόθου αστισµού απουσιάζει η προµηθεϊκή διάσταση του αστικού πολιτισµού, σύµφωνα µε την οποίαο αστός είναι ο καινοτόµος φορέας της πειθαρχηµένης ζωής και των µακροπρόθεσµων στόχων, όπως αυτός – θα πρόσθετα – περιγράφεται στο «Κοµµουνιστικό Μανιφέστο».Ηταν ένας από τους κορυφαίους διανοούµενους τον οποίο η ελληνική πανεπιστηµιακή κοινότητα δεν εδέησε να κάνει µέλος της. Η αναγνώρισή του όµως σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν µεγάλη. Σήµερα o Παναγιώτης Κονδύλης (1943-1998) επιστρέφει στο προσκήνιο

Οταν η Οργή κι ο Φόβος Συναντούν την Αξιοπρέπεια

http://2.bp.blogspot.com/-pWmqbvdUXBY/TzoVFynLWII/AAAAAAAALEI/fVMsSaOHN5Q/s1600/2.jpg
Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης Ρωμανού  ( για το όποιο και ορθά διώκεται) είναι ξέχωρο ζήτημα από αυτό των σπουδών του αυτό είναι το πρώτο που πρέπει αν επισημανθεί. Το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης συνδέθηκε με τρομοκρατική οργάνωση χωρίς αυτό να αποδειχθεί στην δικαστική αίθουσα μέχρι σήμερα..Ο  εν λόγω νεαρός έζησε από πρώτο χέρι την δράση ανεγκέφαλου αστυνομικού, την προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων  από μέρους κρατικών δομών, χωρίς να παραγνωρίζεται η πολιτική εκμετάλλευση ενός τυχαίου περιστατικού, όσο τυχαίο μπορεί να ήταν.  Κατά συνέπεια στον παράφορο ψυχισμό του, η οργή κι ο φόβος κυριαρχούν μαζί με το πάθος για εκδίκηση.Το ότι δεν αναγνωρίζει την Ελληνική Πολιτεία και δεν δέχεται την επιβραβευση των προσπαθειών του απο αυτήν την ώρα που επιθυμεί να κάμει χρήση των αγαθών που αυτή προσφέρει, σχήμα οξύμωρο. Ομως η Δημοκρατία ως πολίτευμα και ως πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να εκδικείται  ούτε  και τους αρνητές της.

Καλωσορίσατε... 50 χρόνια πίσω!

Γιάννης Μεϊμάρογλου Οι θολές παιδικές αναμνήσεις ξαναζωντανεύουν μπροστά μας. Ηταν τότε, το '65, που οι Νόβες, οι Τσιριμώκοι και οι Στεφανόπουλοι προσπαθούσαν με κάθε... μέσον να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης και η Αριστερά αγωνιζόταν στους δρόμους να ματαιώσει τα σχέδιά τους. Τελικά, κυβέρνηση έκανε η... χούντα! Πολλά έχουν αλλάξει βέβαια μέχρι σήμερα, ή έτσι νομίζουμε τουλάχιστον. Η βία και η νοθεία οργίαζαν σε μια χώρα που προσπαθούσε να βρει τον μετεμφυλιακό βηματισμό της, να εγκαθιδρύσει μια αξιόπιστη και σταθερή Δημοκρατία. Διαφορετικά τα σημερινά προβλήματα σε μια δημοκρατική και ευρωπαϊκή Ελλάδα, βουτηγμένη όμως στην κρίση και το χρέος, που προσπαθεί να ορθοποδήσει και να πάει μπροστά.
Υπάρχουν βέβαια και μια σειρά ανησυχητικές υπενθυμίσεις...

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΡΟΥΒΛΙ Σε ύφεση βυθίζεται η οικονομία της Ρωσίας

Προς συρρίκνωση βαίνει η ρωσική οικονομία το 2015, εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η Δύση για την κρίση στην Ουκρανία, της μεγάλης πτώσης της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές κατά 35% σε σχέση με τα υψηλά του Ιουνίου, γεγονός που μειώνει τα δημόσια έσοδα, αυξάνει τον πληθωρισμό και ρίχνει το ρούβλι.

Η συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για την κατασκευή αγωγού που θα περνάει από την Τουρκία αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο σημείο τριβής, καθώς οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές πιέσεις προς την Αγκυρα να απομακρυνθ
Η συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για την κατασκευή αγωγού που θα περνάει από την Τουρκία αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο σημείο τριβής, καθώς οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές πιέσεις προς την Αγκυρα να απομακρυνθεί από τη συμφωνία της με τη Μόσχα αναμένεται να ενταθούν μέσα στο επόμενο διάστημα
Την πρώτη ύφεση της ρωσικής οικονομίας από το 2009 αναγνώρισε την Τρίτη ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Βέντεφ, προβλέποντας υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,8% σε αντίθεση με προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 1,2%.
Παράλληλα το υπουργείο αναθεώρησε αρνητικά την πρόβλεψή του για την τιμή του πετρελαίου το 2015 από τα 100 στα 80 δολάρια το βαρέλι.

Λόμπινγκ του Ισραήλ στις Βρυξέλλες υπέρ της Κύπρου


Χρηματοδότηση από την ΕΕ για τον αγωγό αερίου Ισραήλ-Κύπρου ζητά το Τελ Αβίβ. Πιέζει για λήψη απόφασης από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Υπέρ του project Ελλάδα, Κύπρος και Ιταλία.
Λόμπινγκ του Ισραήλ στις Βρυξέλλες υπέρ της Κύπρου - Πιέζει για νέο αγωγό αερίουΠιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να αποφασίσει για την επένδυση σε αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τα ισραηλινά πεδία αερίου με την Κύπρο, ασκεί το Ισραήλ, σύμφωνα με το Bloomberg.Ο συγκεκριμένος αγωγός εκτιμάται ότι θα δώσει μια νέα εναλλακτική στην Ευρώπη έναντι της προμήθειας αερίου από τη Ρωσία.Ο υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, όπως και η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία, προωθούν το εν λόγω project στους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ. Οι υπουργοί Ενέργειας, που θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ενδέχεται να προχωρήσουν στην έκδοση μνημονίου κατανόησης (MoU) που θα στηρίζει το project, που το Ισραήλ, εκτός των άλλων, θεωρεί ότι θα είναι και ένας τρόπος ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις του με την Ευρώπη.

Καρέ-καρέ η διάσωση των πιλότων του F-16

Η κρίσιμη επόμενη μέρα με τον Νταβούτογλου!

Αλέξανδρος Τάρκας Η σύγκληση του Γ’ Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις, ανεξάρτητα από την ένταση που προκάλεσε το αίτημα επίσκεψης του πρωθυπουργού Αχμέτ . Νταβούτογλου στη Θράκη.Η «ανεπίσημη» περιοδεία ήταν αναμενόμενη από όλους -εκτός ίσως του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και του γ.γ. Αν. Μητσιάλη-, αφού το ίδιο είχε συμβεί, επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, τον Μάιο του 2004 και, επί Γ. Παπανδρέου, τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2011.Παρόμοιες περιοδείες είναι σαφώς ενοχλητικές και αποσκοπούν στον επηρεασμό της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να κρύψει. Στο παρελθόν είχαν γίνει λάθη και αδικίες, αλλά τερματίστηκαν με τους νόμους Κ. Μητσοτάκη, Αντ. Σαμαρά και Β. Τσουδερού το 1991-92 και με τα συμπληρωματικά μέτρα Αν. Παπανδρέου - Γερ. Αρσένη το 1995. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και επίσης έχουν γνώση οι φύλακες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, που δρα έγκαιρα και δίκαια.
Διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος F16 της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε, πιθανότατα λόγω μηχανικής βλάβης, πριν από λίγη ώρα νοτίως της Γαύδου, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής.Οι δύο χειριστές έκαναν επιτυχή χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων και εγκατέλειψαν έγκαιρα το αεροσκάφος.Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση περισυλλογής των δύο χειριστών, οι οποίοι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι καλά στην υγεία τους.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ενας ήρωας γεννιέται

Στην ιστορία, τη διεθνή και την ελληνική, υπάρχουν ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις όπου οι πράξεις κάποιων ανθρώπων τους οδηγούν έξω από το κοινό πλαίσιο, τους πηγαίνουν πιο πέρα. Μπορεί να παρακούν και να παραβιάζουν νόμους, όμως, η ηθική τους υπόσταση και η στάση απέναντι στην εποχή τους, τα οδηγεί όλα σε μία άλλη διάσταση.Είτε αρέσει είτε όχι σε πολλούς, ένας τέτοιος άνθρωπος είναι σήμερα στην Ελλάδα ο 21χρονος φυλακισμένος Νίκος Ρωμανός.Ο Ρωμανός δεν έχει σκοτώσει, δεν έχει βάψει τα χέρια του με αίμα αθώων ανθρώπων.Λήστεψε τράπεζες για το σκοπό του, πιάστηκε, δικάστηκε, φυλακίστηκε – α, ας σημειωθεί κι αυτό: σε μία χώρα που πιστεύει ότι δικαιούται να προφυλακίζει τον οποιονδήποτε επί ενάμιση χρόνο νόμιμα...

Πηγή πλούτου για τους μαφιόζους οι μετανάστες

Ο μονόφθαλμος «βασιλιάς της Ρώμης» Μάσιμο Καρμινάτι κατά τη σύλληψή του την Τρίτη.
Ο μονόφθαλμος «βασιλιάς της Ρώμης» Μάσιμο Καρμινάτι κατά τη σύλληψή του την Τρίτη.
ΡΩΜΗ. Πιο επικερδείς είναι οι μπίζνες στην πλάτη των μεταναστών από ό,τι το εμπόριο ναρκωτικών, σύμφωνα με υποκλοπές συνομιλιών μαφιόζων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο των διευρυνόμενων ερευνών για τη μαφία της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο, ένας από τους περίπου 100 πολιτικούς και επιχειρηματίες που ερευνώνται ως ύποπτοι, ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του από το κόμμα του, τους Αδελφούς της Ιταλίας, που έχει ρίζες στο φασιστικό κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι.Οι διωκτικές αρχές υποπτεύονται ότι το κύκλωμα, η εξάρθρωση του οποίου ξεκίνησε την Τρίτη, αποσπούσε τεράστια ποσά από τους στημένους διαγωνισμούς του Δήμου της Ρώμης με αντικείμενο την οικοδόμηση κέντρων στέγασης προσφύγων και μεταναστών καθώς και τη διαχείριση απορριμμάτων. «Εχεις ιδέα πόσα βγάζω από τους μετανάστες;», ακούγεται ο μαφιόζος Σαλβατόρε Μπούτσι να λέει στο τηλέφωνο. «Τα ναρκωτικά φέρνουν λιγότερο κέρδος».

Δε θα μεταβεί στην Θράκη κατά την επίσκεψή του ο Αχμέτ Νταβούτογλου

«Αυτό θα ήταν πολιτικό ατόπημα» επεσήμανε η Αθήνα στη Αγκυρα
Έπειτα από πιεστικές παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακρούει πρύμναν και τελικά δεν θα μεταβεί στη Θράκη κατά την έλευσή του στην Ελλάδα για την πραγματοποίηση του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δύο χωρών την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο, 5-6 Δεκεμβρίου.Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, η Αθήνα φέρεται να επεσήμανε στην Άγκυρα ότι το αρχικό αίτημα για μετάβαση στη Θράκη του τούρκου Πρωθυπουργού στη Θράκη μαζί με τους υπουργούς που θα τον συνοδεύουν για το ΑΣΣ, που έφθασε στην ελληνική πλευρά μέσω ρηματικής διακοινώσεως την περασμένη Δευτέρα, θα συνιστούσε σοβαρό διπλωματικό και πολιτικό ατόπημα που θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το ήδη φορτισμένο κλίμα από την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Μπαρμπαρός" εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Παιδιά που καθημερινά ρισκάρουν τη ζωή τους για να πάνε σχολείο!

Οι μαθητές αντιμέτωποι με γκρεμούς, ποτάμια, πολλά χιλιόμετρα και αντίξοες καιρικές συνθήκες

Βλέπεις τις φωτογραφίες και νομίζεις πως είναι πλάνα από κάποια χολιγουντιανή ταινία. Και όμως δεν είναι! Είναι παιδιά που καθημερινά ρισκάρουν τη ζωή τους για να πάνε σχολείο. Παιδιά που περνούν μέσα από δύσβατα μονοπάτια πάνω σε γαϊδουράκια, παιιδιά που σκαρφαλώνουν πάνω σε ξύλινες σκάλες και από κάτω είναι το χάος, παιδιά που διανύουν ακόμα και 500 μ. πάνω σε αυτοσχέδια σκάλα που κρέμεται σε σχοινιά, παιδιά που ίπτανται στον αέρα και με γάντζους μεταφέρονται από την μια άκρη στην άλλη.

ΡΩΣΙΑ Ενδιαφέρον για διείσδυση στο Σουδάν

http://news.sudanvisiondaily.com/media/images/29d17889-9c02-abd3.jpg
ΧΑΡΤΟΥΜ.--Επίσκεψη στο Χαρτούμ του Σουδάν πραγματοποιεί από την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη στρατιωτική και όχι μόνο συνεργασία με τη χώρα αυτή και να ενισχύσει τη διείσδυση σε μια ευρύτερη περιοχή που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και άλλων ανταγωνιστών.Στις δηλώσεις του ωστόσο ήταν προσεκτικός λέγοντας: «Σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε τη στρατιωτική συνεργασία προς μια κατεύθυνση που δε θα διαταράξει την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή», δήλωσε στο τέλος της συνάντησής του με το Σουδανό ομόλογό του Αλι Κάρτι χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

ΙΝΔΙΑ Ανασυγκροτεί το Πολεμικό της Ναυτικό

Από πρόσφατα γυμνάσια της Ινδίας στις 2 Δεκέμβρη στην Αραβική Θάλασσα.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--Μέτρα ανανέωσης και αποφασιστικής ενίσχυσης του παλιού πολεμικού της στόλου παίρνει η Ινδία, την ώρα που αναλυτές επισημαίνουν ότι η αυξανόμενη παρουσία του Πεκίνου στην ευρύτερη περιοχή κάνει το Νέο Δελχί ακόμα πιο «ανυπόμονο» να θωρακίσει τη στρατιωτική του μηχανή.
Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του «Ρόιτερς», η ινδική κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι ζήτησε να επισπευστεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή έξι συμβατικών υποβρυχίων συνολικής αξίας 500 δισ. ρουπιών (8,1 δισ. δολάρια). Εκτός από αυτά, ετοιμάζεται να παραλάβει τα επίσης έξι που η γαλλική εταιρεία DCNS συναρμολογεί στο λιμάνι του Μομπάι. Το 2016 το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό θα υποδεχτεί το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο εγχώριας κατασκευής, ενώ ζήτησε από την ινδικών κεφαλαίων εταιρεία Larsen & Toubro Ltd να κατασκευάσει ακόμα δύο. Τέλος, το πρακτορείο μεταδίδει ότι υπάρχει και η σκέψη για την ενοικίαση ενός ακόμα πολεμικού υποβρυχίου από τη Ρωσία.

ΓΑΛΛΙΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ «Προωθούν» κοινές επενδύσεις Ενώ οι ανταγωνισμοί παραμένουν

http://www.skai.gr/files/temp//FAE6D8F78A625BE8CD5047EFCB8D52D9.jpg
Αν και πολλά ΜΜΕ (όπως το δίκτυο «Ντόιτσε Βέλε») έκαναν λόγο για συνάντηση «σε κλίμα συναίνεσης», η προχτεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας δεν μπόρεσε να κρύψει τις «αποκλίσεις» μεταξύ των δύο χωρών, που πατούν στο έδαφος των ανταγωνισμών για τη μοιρασιά των αγορών και το μείγμα διαχείρισης.Το Βερολίνο παραμένει «ανήσυχο» για την απόδοση που θα έχουν επενδυτικά «πακέτα» σαν και αυτό που πρόσφατα παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να δηλώσει ότι το «ζήτημα δεν είναι να βάλουμε όσο το δυνατόν υψηλοτέρα ποσά στην κοινή θέα, αλλά να παρουσιάσουμε έναν κατάλογο με συγκεκριμένα και στοχευμένα επενδυτικά σχέδια».

ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ Η ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗ ΗΠΑ: Στρατόπεδα εκπαίδευσης των τζιχαντιστών στη Λιβύη

Οι τζιχανιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν δημιουργήσει στρατόπεδα εκπαίδευσης στην ανατολική Λιβύη τα οποία ο αμερικανικός στρατός παρακολουθεί στενά, δήλωσε την Τετάρτη ένας Αμερικανός ανώτερος αξιωματικός.
ΗΠΑ: Στρατόπεδα εκπαίδευσης των τζιχαντιστών στη Λιβύη
«Έστησαν στρατόπεδα εκπαίδευσης εκεί (στη Λιβύη) φιλοξενώντας περίπου 200 τζιχαντιστές» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκες, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών για την Αφρική.

Βραχυκύκλωμα μακράς διαρκείας

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του το Ισραήλ δεν μπορεί να ξεφύγει από ένα παρατεταμένο βραχυκύκλωμα κορυφής. Το εκλογικό σύστημα μειώνει το κόστος της κατάτμησης της πολιτικής σκηνής καθώς όλοι έχουν πρόσβαση στη Βουλή, με αποτέλεσμα τα κόμματα εξουσίας να είναι σταθερά εδώ και παραπάνω από μια δεκαετία όμηροι της ακραίας θρησκευτικής και εθνικιστικής Δεξιάς. Από τότε που ξέσπασε η Αραβική Ανοιξη στις αρχές του 2011 το Ισραήλ χάνει τη μία ιστορική ευκαιρία μετά την άλλη να λύσει το Παλαιστινιακό από θέση ισχύος.Πρώτον οι συγκρούσεις αλλά και ο φόβος αποσταθεροποίησης απέκλεισαν κάθε πιθανότητα ανάμειξης αραβικού κράτους, δεύτερον η διαμάχη Φατάχ - Χαμάς λειτουργούσε υπέρ της ισραηλινής πλευράς και τρίτον εδώ και έναν χρόνο δεν υπάρχει πλέον απειλή από οπλικά συστήματα μαζικής καταστροφής:

ΕΤΗΣΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Πούτιν: Κυνισμός Δύσης στην Ουκρανία-Οχι σε σενάριο Γιουγκοσλαβίας για την Ρωσία

Για «καθαρό κυνισμό» της Δύσης στον χειρισμό της ουκρανικής κρίσης, έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, στο κοινοβούλιο της χώρας του, προειδοποιώντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η επιθυμία ορισμένων χωρών που θέλουν να δουν την Ρωσία να διαλύεται στο...πρότυπο της Γιουγκοσλαβίας.
Πούτιν: Κυνισμός Δύσης στην Ουκρανία-Οχι σε σενάριο Γιουγκοσλαβίας για την Ρωσία
Αυτό που βλέπουμε τώρα, η «τραγωδία» που εξελίσσεται στην νοτιο-ανατολική Ουκρανία, αποδεικνύει ότι οι πολιτικές της Ρωσίας είναι σωστές, υποστήριξε ο Πούτιν, επισημαίνοντας ότι η Κριμαία είναι «ιερή» για την χώρα του:

Η ελληνική κοινή γνώμη αγνοεί βασικές εξελίξεις στην Ευρώπη

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντικαθιστώντας τον Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ. Η προώθηση του 57χρονου κεντροδεξιού πολιτικού στην κορυφή της ΕΕ δείχνει τις αλλαγές που συντελούνται στους 28.

http://www.athensvoice.gr/sites/default/files/imagecache/image_easyjet_630x384/av_article/82603-184783.jpgΕντυπωσιακή πρόοδος

Επί μία επταετία ο κ. Τουσκ ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας και έκανε πολύ καλή δουλειά. Η χώρα του δεν έπεσε θύμα της κρίσης του 2008, όπως η Ελλάδα, αντίθετα αξιοποίησε τις ευκαιρίες που της πρόσφερε η ΕΕ, προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και μετατράπηκε σε πόλο έλξης ξένων επενδυτών, ιδιαίτερα Γερμανών.
 Λόγω της κρίσης υπερχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου και της αναγκαστικής εφαρμογής του Μνημονίου, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 25% σε σχέση με το 2007 και τώρα εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου οι Πολωνοί εργάστηκαν μεθοδικά και κατάφεραν να αυξήσουν το δικό τους ΑΕΠ κατά 20%.

Σφαγή μεταξύ ανταρτών - αστυνομικών στο Γκρόζνι

Τουλάχιστον έξι ένοπλοι και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας στη διάρκεια των οποίων οι ένοπλοι εισέβαλαν σε κτίριο του Γκρόζνι, δήλωσε ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ.Η επίθεση των ενόπλων πραγματοποιήθηκε ενόψει της ετήσιας ομιλίας για την κατάσταση του έθνους που θα
εκφωνήσει στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κι υπογραμμίζει την εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ασφαλείας στην Τσετσενία μία δεκαετία και πλέον μετά την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή για την καταστολή της δράσης των αυτονομιστών.

Όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο Καντίροφ, "εξουδετερώθηκαν έξι τρομοκράτες", οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον περιπολικού σκοτώνοντας τρεις αστυνομικούς και στη συνέχεια εισέβαλαν στα γραφεία όπου στεγάζεται τοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός.

Συμφωνία Ιράκ και Κούρδων κατά του ISIS Η απόδοση εσόδων από το πετρέλαιο θα επιτρέψει εξοπλισμό των Πεσμεργκά


Σημαντική συμφωνία για την απόδοση των πετρελαϊκών εσόδων, ικανή να μεταβάλει τα δεδομένα ενώνοντας το Ιράκ απέναντι στην επιβουλή του «Ισλαμικού Κράτους», πέτυχε χθες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χαϊντέρ αλ Αμπάντι με εκπροσώπους της τοπικής κυβέρνησης του Αρμπίλ.Η συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει σε προσωρινή αναστολή των σχεδίων των Κούρδων του Βορείου Ιράκ για ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους. Η Βαγδάτη συμφωνεί έτσι να καταβάλει τους μισθούς των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας Πεσμεργκά, επιτρέποντας παράλληλα τη ροή αμερικανικού οπλισμού προς τους Κούρδους.«Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανάσχεση του “Ισλαμικού Κράτους”», είπε ο υπουργός Οικονομικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί. Με τη συμφωνία αυτή, ο πρωθυπουργός Αμπάντι εγκαταλείπει την τακτική του προκατόχου του, Νουρί αλ Μαλίκι, που αρνούνταν επίμονα να εξετάσει τα αιτήματα των Κούρδων -αλλά και των σουνιτών- εξαιτίας του εριστικού του χαρακτήρα και των διχαστικών του πολιτικών επιλογών.

Κασουλίδης στην «Κ»: Η Λευκωσία προσβλέπει στην Ελλάδα

Η Κύπρος προσβλέπει στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής φόρμουλας που θα οδηγήσει σε εκτόνωση της έντασης με την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και σε άρση του σημερινού αδιεξόδου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης στην «Κ», εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για τον ρόλο των ΗΠΑ.«Προσβλέπουμε στις προσπάθειες της Ελλάδας και υπό αυτή την έννοια και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας για να παρακαμφθούν τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της τουρκικής συμπεριφοράς και της παρουσίας του “Μπαρμπαρός”, για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, στο περιθώριο της διάσκεψης των χωρών της Συμμαχίας κατά του ISIS, που συνήλθε στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Αδιέξοδο στην Κύπρο;

http://assets.philenews.com/data/2014/11/21/skitso-21112014.jpg
ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ*- Οι τελευταίες τουρκικές δηλώσεις σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτυπώνουν με απόλυτη ακρίβεια αλλά και διπλωματική ωμότητα τους πραγματικούς στόχους της Αγκυρας στο συγκεκριμένο ζήτημα: πρωτίστως το πάγωμα των προσπαθειών περαιτέρω εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από την Κύπρο, αλλά και την υπονόμευση «εχθρικών προς την Τουρκία» περιφερειακών συνεργασιών της Λευκωσίας, την αποφυγή οποιασδήποτε οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας με όμορα κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο και, ει δυνατόν, τη μελλοντική κατοχύρωση κάποιου ρόλου στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Είναι προφανές ότι ο όρος του παγώματος των ερευνών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ούτε από τις εμπλεκόμενες εταιρείες ούτε πολύ περισσότερο από την κυπριακή κυβέρνηση. Ομως, στόχος της Λευκωσίας θα πρέπει να είναι η επαναφορά στην «ηρεμία», καθώς η ένταση μπορεί να ευνοήσει μόνο την Τουρκία. Ιδανικά, θα πρέπει να καταστεί δυνατή η επιστροφή στις διακοινοτικές συνομιλίες, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός».

Για επίθεση εξτρεμιστών στη νοτιοανατολική Τουρκία προειδοποιούν οι ΗΠΑ

http://nsnbc.me/wp-content/uploads/2013/05/The-site-of-twin-car-bomb-attacks-carried-out-in-Reyhanli-southern-Turkey-on-May-11-2013-file-photovia-PRESS-TV-300x168.jpg
Πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εξτρεμιστικές οργανώσεις ενδέχεται να σχεδιάζουν να διαπράξουν επίθεση εναντίον οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης στην πόλη Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας προειδοποίησε ότι έλαβε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα
Δεν διευκρινίζεται ποια οργάνωση μπορεί να έχει στοχοθετήσει την οργάνωση αυτή της συριακής αντιπολίτευσης, που θεωρεί τον εαυτό της εξόριστη κυβέρνηση μεν, αλλά έχει πολύ μικρή επιρροή στους αντάρτες οι οποίοι πολεμούν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, εν μέσω μιας σύρραξης την οποία περιπλέκουν οι επιτυχίες αντιμαχόμενων ακραίων οργανώσεων τζιχαντιστών.

Ζητούν στοιχεία από τον τουρκικό στρατό για αγνοουμένους

http://ellas2.files.wordpress.com/2009/08/untitled.jpg?w=280&h=210
ΤΟ ΘΕΜΑ της ανάγκης να δοθούν στοιχεία από τον τουρκικό στρατό για τους τόπους ταφής των αγνοουμένων έθιξε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, σύμφωνα με την Πρόεδρό της, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στις εγκαταστάσεις της ΔΕΑ και στο ανθρωπολογικό εργαστήριο. Στις δηλώσεις της μετά την επίσκεψη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων ανέφερε ότι «μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί τα οστά 1.105 ατόμων, έγινε ανθρωπολογική 992, 636 από αυτά έχουν ταυτοποιηθεί και τα 509 ανήκουν σε Ε/κ και τα 127 σε Τ/κ». Όπως έχουμε ενημερωθεί, πρόσθεσε, «θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να λειτουργούν περισσότερα συνεργεία, γιατί σήμερα λειτουργούν εφτά συνεργεία στα κατεχόμενα και δύο στις ελεύθερες περιοχές». Αν υπήρχε οικονομική δυνατότητα, είπε, «να συγκροτηθούν και άλλα συνεργεία, θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι εκταφές και σε άλλα σημεία».

Συνάντηση στη σκιά τουρκικής άσκησης

Τεταμένο θα είναι το κλίμα στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα αύριο και μεθαύριο με κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών στην οποία θα συμπροεδρεύσουν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο Τούρκος ομόλογός του Α. Νταβούτογλου. Ο λόγος είναι ότι από τις αρχές της εβδομάδας το τουρκικό ναυτικό διεξάγει μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στο Βόρειο και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, σε περιοχές που έχουν δεσμευτεί ώς τις 6 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την επιχειρησιακή αξιολόγηση του τουρκικού ναυτικού του τελευταίου τριμήνου, η οποία ήταν προγραμματισμένη.Σύμφωνα με ελληνικές στρατιωτικές πηγές, ωστόσο, οι NAVTEX μέσω των οποίων δεσμεύτηκαν οι εν λόγω περιοχές, εκδόθηκαν μόλις την τελευταία εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι η άσκηση μπορούσε να μετακυλιστεί χρονικά ώστε να μη συμπέσει με το Συμβούλιο, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Αυξημένη ετοιμότητα του ελληνικού ναυτικού


http://assets.philenews.com/data/2014/12/03/skitso-04122014.jpg
Για «συνηθισμένη επιχειρησιακή δραστηριότητα» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο, που μάλιστα είναι προγραμματισμένη να γίνεται επί μία εβδομάδα, κάθε τρίμηνο του έτους, κάνει λόγο επίσημη πηγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) της Ελλάδας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ έπειτα από μη αποσαφηνισμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν, κυρίως στο Διαδίκτυο, σχετικά με την άσκηση αυτή, του Δ’ τριμήνου του 2014. Η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι οι περιοχές που δεσμεύτηκαν στο Αιγαίο, από τον τουρκικό Επιτελείο Ναυτικού, είναι «με πολύ μικρές αποκλίσεις, πάνω-κάτω ίδιες με αυτές που δεσμεύονται κάθε φορά». Πρόκειται, συγκεκριμένα, για θαλάσσιες περιοχές βορειοανατολικά της Λήμνου και την Μυτιλήνης, και στο νότιο Αιγαίο κοντά στη Ρόδο και νότια του Καστελόριζου. Από ελληνικής πλευράς, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή του ΓΕΕΘΑ, «υπάρχει όπως πάντα σε αυτές τις ασκήσεις αυξημένη ετοιμότητα για να παρατηρούμε την δραστηριότητα του τουρκικού στόλου τόσο στο βόρειο, ιδιαιτέρως όμως και στο νότιο Αιγαίο λόγω της παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ του σεισμογραφικού Μπαρμπαρός». Μέχρι στιγμής, κατά την ίδια πηγή, δεν έχουν υπάρξει ιδιαίτερα προβλήματα «πέραν από τα συνηθισμένα».

Το φλερτ τσάρου-σουλτάνου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία ωφέλησε πολύ περισσότερο σε πρώτο επίπεδο τον Ταγίπ Ερντογάν απ’ ό,τι τον ίδιο. Οπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, η κρίση των ευρω-ρωσικών σχέσεων είναι πολύ επώδυνη για τη Μόσχα, κάτι που διαπίστωσε ο Ρώσος πρόεδρος και στη Σύνοδο των G20. Εκεί που ο τσάρος αισθάνθηκε περισσότερο σαν κολίγος, κάτι που ενεργοποίησε με ταχύτητα το σχεδιασμό του για μια εντυπωσιακή αντεπίθεση σε επίπεδο διεθνών επαφών. Πράγματι η Τουρκία έχει όλα τα χαρακτηριστικά: μέλος του ΝΑΤΟ, υποψήφια για την προεδρία της G20, δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας μετά τη Γερμανία… Επίσης οι σχέσεις Αγκυρας-Ουάσιγκτον δεν είναι στα καλύτερά τους, ενώ, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε μείζονα θέματα όπως π.χ. αυτή της Συρίας, Μόσχα και Αγκυρα έχουν κάποια κοινά πεδία κυρίως ενεργειακά. Η Τουρκία με τον ΤΑΝΑΡ (Trans-Anatolian Αγωγός), που θα τεθεί σε λειτουργία το 2018 και θα μεταφέρει αρχικά 16 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, 6 δισ. για τους Τούρκους καταναλωτές και άλλα 10 δισ. για την Ευρώπη.