28 Νοεμβρίου 2014

Γερμανία: Ανάπηρη δημοκρατία στο εδώλιο

Γερμανία: Ανάπηρη δημοκρατία στο εδώλιο
Στέλιος ΕλληνιάδηςΟι καθημερινές εφημερίδες σπάνια καταπιάνονται με υποθέσεις που θεωρούνται δημοσιογραφικά εξαντλημένες. Γι’ αυτό, κάνει εντύπωση το άρθρο που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, στις 12 Νοεμβρίου, σχετικά με την υπόθεση του φαρμάκου Θαλιδομίδη, όχι μόνο γιατί αναφέρεται σε μια ιστορία που συνέβη στη δεκαετία του ’60, αλλά και γιατί είναι πολύ αναλυτικό και εκτενές, ξεπερνώντας τις τέσσερις χιλιάδες λέξεις, δηλαδή έχει ένα μέγεθος ασυνήθιστα μεγάλο για τον ημερήσιο Τύπο. Κάνει, όμως, εντύπωση μέχρι να διαβαστεί, γιατί, μετά, η απορία, αφενός λύνεται με τον πλούτο των στοιχείων που παραθέτει ο δημοσιογράφος Harold Evans και αφετέρου, εάν η αδικία σε ενοχλεί, μετατρέπεται σε θυμό διαβάζοντας πώς μεθοδεύτηκε η ατιμωρησία των υπευθύνων από τους Γερμανούς ιθύνοντες, υπουργούς, πολιτικούς, δικαστικούς και δημοσιογράφους. Σε μια χώρα σαν τη Γερμανία που αυτοπροβάλλεται ως πρότυπο ευνομίας και δικαιοσύνης.

Σιίτες: Η εξομάλυνση για Δύση-Ιράν είναι νομοτελειακή… ιδού

Παρά την αποτυχία των συνομιλιών της Βιέννης μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των 5+1 να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η πρόοδος που σημειώθηκε είναι εντυπωσιακή και οφείλεται, εν πολλοίς, στη γεωπολιτική βαρύτητα του Ιράν στην υπό διαμόρφωση Μέση Ανατολή.
Του πρεσβευτή Seyed Hossein Mousavian (ερευνητής στο Princeton’s Woodrow Wilson School, πρώην εκπρόσωπος των Ιρανών πυρηνικών διαπραγματευτών)
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Αποτέλεσμα των τρομακτικών αλλαγών στην πολύπαθη αυτή περιοχή, τα τελευταία χρόνια είναι η αλλαγή των γεωπολιτικών όρων σε αυτήν. Μετά από 35 χρόνια πιέσεων και εναντίον του κυρώσεων, το Ιράν αναδεικνύεται σήμερα, ως η πλέον σταθερή χώρα στην περιοχή και ως περιφερειακή δύναμη, την ώρα που οι αραβικές χώρες είτε βρίσκονται εν διαλύσει, είτε απειλούνται από το εξτρεμιστικό Ισλάμ. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην επαναπροσέγγιση Δύσης – Ιράν, παρά την αποτυχία των συνομιλιών της Βιέννης.

BBC: Υπό εξαφάνιση η ορθοδοξία στην Τουρκία

Ο χριστιανικός πληθυσμός έπεσε από το 20% στο 0,2% σε 100 χρόνια
Ο πάπας Φραγκίσκος που επισκέπτεται την Τουρκία την Παρασκευή, θα δει μια χώρα της οποίας ο χριστιανικός πληθυσμός έπεσε από 20% πριν από 100 χρόνια στο 0,2% σήμερα. 
«Καμία χώρα της περιοχής, ούτε καν το Ιράν, δεν είναι τόσο ομοιογενής από άποψη ισλάμ όσο η Τουρκία», λέει στο BBC ο συγγραφέας Τσενγκίζ Ακτάρ. «Είναι μια μονο-χρωματική, μουσουλμανική χώρα». Μετά την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας το 1923, πραγματοποιήθηκε η «ανταλλαγή πληθυσμών» με την Ελλάδα κατά την οποία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες εγκατέλειψαν την Τουρκία και γύρω στους 300.000 μουσουλμάνους την Ελλάδα. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης αρχικά διασώθηκαν αλλά ύστερα από την εξοντωτική φορολόγηση, τα πογκρόμ του 1955 και τις μαζικές απελάσεις του 1964, η ελληνορθόδοξη κοινότητα συρρικνώθηκε.

Τούρκος καθηγητής πανεπιστημίου: Πρωτεύουσα των Βαλκανίων είναι το Βερολίνο

Τούρκος καθηγητής πανεπιστημίου: Πρωτεύουσα των Βαλκανίων είναι το Βερολίνο
Ο Χακάν Γιαβούζ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, εκφράζει τις θέσεις του για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες των Βαλκανίων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Τούρκος καθηγητής απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρεί ότι η κρίση δεν ενοποίησε την Ευρώπη αλλά περισσότερο φανέρωσε τα διάφορα στρώματα που την αποτελούν:«Δεν υπάρχει η έννοια του εμείς. Κάθε ομάδα ενδιαφέρεται για το πώς θα κερδίσει περισσότερα χρήματα. Πώς θα βελτιώσει την οικονομία της».

Πρόκληση! Οι Τούρκοι ζήτησαν από το ελικόπτερο του Δένδια να μην πετά ...στο Καστελόριζο

Image
Η πρόκληση ήταν “λεκτική” αλλά έχει μεγάλη σημασία. Οι Τούρκοι κάλεσαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου CHINOOK που μετέφερε τον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια στο Καστελόριζο να απομακρυνθεί γιατί “πετάει σε τουρκικό εναέριο χώρο”.Η πρόκληση έχει την σημασία της και δείχνει ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει την κλιμάκωαη της “παρουσίας” της στο Καστελόριζο. Γίνεται δε αυτή η πρόκληση λίγες ώρες  πριν από την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου στην Τουρκία.Το πλήρωμα του ελικοπτέρου φυσικά δεν απάντησε στην τουρκική κλήση. Την ώρα που ο Δένδιας προσγειωνόταν στο νησί δύο τουρκικά F 16 απογειώθηκαν από την Μπαντίρμα προσέγγισαν την περιοχή αλλά δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό. http://www.onalert.gr

ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ Deutsche Welle: Η Ελλάδα σε κίνδυνο, οι πολιτικοί της παίζουν σε φάρσα

Deutsche Welle: Η Ελλάδα σε κίνδυνο, οι πολιτικοί της παίζουν σε φάρσα
Την ώρα που η Ελλάδα κλυδωνίζεται και η κατάσταση κάθε άλλο παρά σταθερή είναι, τα πολιτικά κόμματα αντί να αναζητούν ένα μίμιμουμ συνεννόησης προετοιμάζονται για εκλογές, σχολιάζει σε σημερινό άρθρο της η γερμανική Deutsche Welle.
Deutsche Welle: Η Ελλάδα κινδυνεύει και οι πολιτικοί της παίζουν σε φάρσα «Τον περασμένο Απρίλιο η Αθήνα αποτόλμησε με επιτυχία να βγει στις αγορές, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο όσο και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην

Eμπλοκή υψηλού κόστους

http://2.bp.blogspot.com/-3g1fxVYPuFo/U_-4rO9WTZI/AAAAAAAACG0/4CPPWbc95LM/s1600/ISIS%2BErdogan%2BTurkije%2Bcartoon.jpg
H επίσκεψη του προέδρου της Aιγύπτου Σίσι στην Iταλία και στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα είναι μια εξέλιξη με βαρύνουσα σημασία. Tον Iούλιο του 2013, η αλληλεγγύη του Eρντογάν προς τον ανατραπέντα από τον Σίσι Mόρσι είχε τα εχέγγυα πολιτικής ορθότητας: O Mόρσι ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Aιγύπτου και επιπλέον μετά το πραξικόπημα ακολούθησε βίαιη καταστολή. Tην ώρα που οι διαδηλωτές στην Kωνσταντινούπολη και στις μεγάλες πόλεις διαδήλωναν κατά της αυταρχικής εξουσίας, ο Eρντογάν γινόταν πρόμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Aραβικό Kόσμο. Tα όποια, όμως, κέρδη ήλπιζε να εισπράξει ο Eρντογάν σαρώνονται από τις παρενέργειες:

Ισραήλ: Εμπλέκει την Τουρκία σε επίθεση που αποτράπηκε!

http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC4yMDEuMTAuMjMwL3Byd2ViZGF0YS9maWxlcy8xLzIwMTQvMTEvMjgveGFtYXMtamVydXNhbGVtLmpwZw%3d%3d&t=0&w=820&h=457&a=Center
Σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο μεγαλύτερο γήπεδο της Ιερουσαλήμ απέτρεψαν οι ισραηλινές αρχές, συλλαμβάνοντας και 30 άτομα που ήταν αναμεμιγμένα στην υπόθεση. Βάσει των όσων έχουμε δει στη Μέση Ανατολή, δυστυχώς, μια τέτοια ενέργεια θεωρείται «φυσιολογική».
Αυτό όμως που διαφοροποιεί την εν λόγω υπόθεση από τις εκατοντάδες άλλες είναι η καταγγελία των Ισραηλινών – σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Χουριέτ» – ότι η εν λόγω ομάδα των 30 ανδρών της Χαμάς κατευθύνονταν επιχειρησιακά από την Τουρκία. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε, ανώνυμα, Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας.Και οι 30 συλληφθέντες προέρχονται από τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα, τη Συρία και την Ιορδανία και είναι ηλικίας 23-30 ετών. Όλοι τους στρατολογήθηκαν από το τουρκικό παράρτημα της Χαμάς, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία αντικατασκοπείας – εσωτερικής ασφαλείας, Shin Bet, η οποία εξουδετέρωσε την ομάδα πριν εκτελέσει την επίθεση.

Εconomist: H διχοτόμηση αποτελεί επιλογή σε περίπτωση αδιεξόδου στο Κυπριακό


«Δυσεπίλυτο ή αδύνατο να λυθεί;»  διερωτάται ο Economist για το Κυπριακό και παρατηρεί ότι οι ελπίδες για επίλυση του προβλήματος αρχίζουν να μοιάζουν μη ρεαλιστικές.Σε άρθρο του περιοδικού γίνεται κριτική στη μέχρι σήμερα τακτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. επικρίνουν έντονα τη Ρωσία για δημιουργία ψυχρών συρράξεων στη Γεωργία, τη Μολδαβία και τώρα την Ουκρανία. Όμως, είναι πιο σιωπηλές για τη δική τους υπόθεση της Κύπρου, ενός κράτους μέλους με έναν μη αναγνωρισμένο τουρκοκυπριακό Βορρά.«Η πικρή εμπειρία απαιτεί σκεπτικισμό για τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ακόμη και αν είναι σε εξέλιξη ένα έκτος γύρος διαπραγματεύσεων», γράφει ο Εconomist και συμπληρώνει ότι πολλοί παρατηρητές αμφιβάλλουν για το κατά πόσο μία ομοσπονδιακή λύση θα μπορούσε να λειτουργήσει.

ΥΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ Μηνύματα από τη Ρόδο στην Τουρκία

http://www.parapolitika.gr/Media/Default/images/dendias_27112014223146.JPG?width=654Την τελική φάση της Τακτικής Ασκησης Μετά Στρατευμάτων «Λεωνίδας ο Ρόδιος» παρακολούθησε χτες, από το Πεδίο Βολής - Ασκήσεων Κατταβιάς της Ρόδου, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Περιοχή Ευθύνης της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ). Η άσκηση έγινε ενόσω συνεχίζεται η αντιπαράθεση με την τουρκική αστική τάξη για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων σε Αιγαίο και Κύπρο.«Είμαστε έτοιμοι με ενότητα και αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας αξιοπρέπεια από οποιαδήποτε επιβουλή», έστειλε μήνυμα στις δηλώσεις του ο υπουργός, στο γνωστό πλαίσιο αντιφατικών σχέσεων ανταγωνισμού και προσωρινών συμβιβασμών που αναπτύσσουν οι αστικές τάξεις των δύο χωρών.Συμπλήρωσε ότι «Χάριν ακριβώς σε αυτή την αποφασιστικότητα η Ελλάδα παραμένει παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Σαφής αναφορά στις επιδιώξεις της ντόπιας άρχουσας τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας.

Τα φθινόπωρα του Νεο-Οθωμανισμού

Ε Ν Α ΠΟΛΥ σπουδαίο, κατά τη γνώμη μας, κεφάλαιο προτείνει η στήλη. Για ενδελεχή μελέτη: Γιατί απέτυχε -μέχρι στιγμής- η 12ετής ήδη προσπάθεια της Τουρκίας να υλοποιήσει τη νεο-οθωμανική στρατηγική που οραματίστηκαν, σχεδίασαν, εξήγγειλαν κι επιχείρησαν -με Διπλωματία & Κανονιοφόρους- να υλοποιήσουν, αφ’ ότου ανήλθαν στην εξουσία το φθινόπωρο του 2002, έως σήμερα, φθινόπωρο του 2014, οι Ισλαμιστές Νέο-Οθωμανοί του κ. Ερντογάν;
Γ Ι Α Τ Ι , ΑΡΑΓΕ, η (α) διαθέτουσα τον μεγαλύτερο στο ΝΑΤΟ στρατό ΚΑΙ (β) μετέχουσα στον όμιλο G-20 των πλουσιότερων κρατών ΚΑΙ (γ) προνομιακά θωπευόμενη από τις υπερδυνάμεις, ιδίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ΚΑΙ (δ) απ’ τους διεθνείς οργανισμούς ΟΗΕ, ΕΕ κ.ο.κ. ΚΑΙ (ε) επιφανέστερη στα ισλαμικά κράτη Τουρκία, η ΚΑΙ προβάλλουσα εαυτήν ως υπόδειγμα «δημοκρατίας μουσουλμανικής χώρας», οδηγήθηκε στην αποτυχία; Στη μ-η-δ-ε-ν-ι-κ-ή επιτυχία της αυτάρεσκης εξαγγελίας της περί «μηδενικών προβλημάτων βέλτιστου οφέλους», με τους γείτονές της;

Stratfor: Οι τζιχαντιστές και η νέα «μοιρασιά» στη Μέση Ανατολή

Του George Friedman
Stratfor: Οι τζιχαντιστές και η νέα «μοιρασιά» στη Μέση Ανατολή
Η εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους αναγκάζει τους μεγάλους "παίκτες" της Μέσης Ανατολής να μεταστρέψουν τις πολιτικές τους. Ο ρόλος του Ιράν, οι φόβοι της Σαουδικής Αραβίας και η στάση της Τουρκίας. Οι «αστοχίες» των ΗΠΑ.Οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τα πυρηνικά δεν κατέληξαν σε συμφωνία, όμως η διορία για ένα deal παρατάθηκε χωρίς πρόβλημα. Πριν από έναν χρόνο, αυτό θα θεωρούνταν σημαντική κρίση, που θα συνοδεύονταν από απειλές και άγχος. Τώρα όμως, η διαχείριση της εξέλιξης αυτής έγινε χωρίς δράμα ή δυσκολία. Αυτή η νέα αντίδραση σε μια ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια για συμφωνία, δείχνει μια αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, αλλαγή που δεν μπορεί να γίνει κατανοητή εάν πρώτα δεν εξεταστούν οι τεράστιες γεωπολιτικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη Μέση Ανατολή και οι οποίες επανακαθορίζουν το πόσο «επείγον» είναι το ζήτημα των πυρηνικών.

ΣΥΡΙΑ Ρωσική υποστήριξη «στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη ισχυρών διμερών ρωσο-συριακών σχέσεων φαίνεται πως επιβεβαίωσε η διήμερη επίσημη επίσκεψη που ολοκλήρωσε χτες στη Ρωσία ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ.
Σε συναντήσεις που είχε την Τετάρτη στο Σότσι με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και αργότερα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Μουάλεμ σημείωσε «τη συμφωνία αμφοτέρων των πλευρών πως η πιο επικείμενη απειλή στην περιοχή, σήμερα, είναι αυτή των τρομοκρατικών ομάδων». Σε ανταπόκριση του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, μεταφέρεται η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών πως «η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Συρία στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής», αναγνωρίζοντας ότι, επί του παρόντος, «δεν υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμό».

Χρήστος Χατζηιωσήφ, Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης και η απειλή των «άκρων»: Το ατελέσφορο των ιστορικών «αναλογιών».

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/Bundesarchiv_Bild_183-S38324%2C_Tag_von_Potsdam%2C_Adolf_Hitler%2C_Paul_v._Hindenburg.jpg/350px-Bundesarchiv_Bild_183-S38324%2C_Tag_von_Potsdam%2C_Adolf_Hitler%2C_Paul_v._Hindenburg.jpgΟι πολιτικές συνέπειες της κρίσης του 1929
Η πολιτική διαχείριση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στη γερμανική οικονομία οδήγησε στις αλυσιδωτές αντιδράσεις που έφεραν τον Χίτλερ στην εξουσία τον Ιανουάριο του 1933. Η πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων και των οικονομικών παραγόντων δεν μπορούσε να συλλάβει άλλον τρόπο για την αντιμετώπιση της κρίσης από αυτόν που υπαγόρευε η οικονομική ορθοδοξία, δηλαδή τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών και την περικοπή μισθών, συντάξεων και όλων των κοινωνικών παροχών. Οι εχθροί της δημοκρατίας ήταν φυσικό να δουν στην κρίση μια ευκαιρία για να ανατραπεί η κοινωνική πολιτική της πρώτης περιόδου της δημοκρατίας και να αλλάξουν προς όφελος τους οι πολιτικοί συσχετισμοί. Σε αυτή τη συγκυρία ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας υπήρξε καθοριστικός. Σε κατ' ιδίαν συνομιλία με αντιδημοκρατικό πολιτικό, ο στρατάρχης Χίντενμπουργκ, που είχε εκλεγεί πρόεδρος το 1925, φέρεται να είπε ότι η κρίση ήταν ευκαιρία για να διοριστεί «μια αντικοινοβουλευτική και αντιμαρξιστική κυβέρνηση».

Παράλληλα σύμπαντα

Μια καταγραφή των γεγονότων στην Ευρωζώνη προχθές Τετάρτη πιστοποιεί ότι η Γερμανία από τη μια μεριά και η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων της από την άλλη ζουν σε παράλληλα σύμπαντα.
Στο Στρασβούργο, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Επιτροπής, Γιούνκερ, παρουσίαζε το πρόγραμμα των 300 δισ. για τη στήριξη της ανάπτυξης. Μετά το βέτο του Βερολίνου για την άντληση του μεγαλύτερου μέρους αυτού του ποσού από τις εγγυήσεις του μηχανισμού στήριξης ESM, ο Γιούνκερ ξεκινά με εγγυήσεις 21 δισ. από τον προϋπολογισμό και την Τράπεζα Επενδύσεων με την προσδοκία η μόχλευση να αποδώσει το ποσό των 315 δισ. Περιμένοντας λοιπόν την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα, μπορούμε να θαυμάσουμε τη συνύπαρξη μιας ζητούμενης υπέρ ανάπτυξης ρευστότητας με τη γερμανική δημοσιονομική πειθαρχία!

Ερντογάν: «Οι ξένοι θέλουν να σκοτώσουν εμάς και τα παιδιά μας»

«Μόνο εμείς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας. Και μιλάω με κάθε ειλικρίνεια. Οι ξένοι αγαπάνε το πετρέλαιο, το χρυσάφι, τα διαμάντια και τα φθηνά εργατικά χέρια του ισλαμικού κόσμου. Τους αρέσουν οι συγκρούσεις, οι μάχες και οι καυγάδες στη Μέση Ανατολή. Πιστέψτε με, δεν μας συμπαθούν», είπε, σε ομιλία του ενώπιον της Επιτροπή Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (COMCEC). 

Ο ρόλος της Τουρκίας στο θέμα των τζιχαντιστών


Friedman George - Οι απαιτήσεις της Ουάσιγκτον από την Αγκυρα και οι ανησυχίες της τουρκικής κυβέρνησης για έναν πόλεμο χωρίς τέλος
Ο ρόλος της Τουρκίας στο θέμα των τζιχαντιστών
Η Τουρκία είναι, θεωρητικά, μέλος της συμμαχίας των αντι-τζιχαντιστών. Η Αγκυρα έχει αναδειχθεί σε σημαντική περιφερειακή δύναμη. Εχει τη μεγαλύτερη οικονομία και τον ισχυρότερο στρατό στην περιοχή αλλά είναι η πλέον ευπαθής στα όσα διαδραματίζονται στη Συρία και στο Ιράκ, δύο χώρες που καλύπτουν όλα τα νότια σύνορά της. Η στρατηγική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να αποφευχθούν οι συγκρούσεις με τους γείτονες, μια στρατηγική η οποία μέχρι στιγμής είναι επιτυχής.

Γαλλία: Αναβάλλει την παράδοση στη Ρωσία του πλοίου Μιστράλ

Η απόφαση έγινε δεκτή με επιφύλαξη από τη Μόσχα
Η Γαλλία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναβάλλει «μέχρι νεωτέρας» την παράδοση στη Ρωσία του πρώτου πολεμικού πλοίου Μιστράλ. Η απόφαση έγινε δεκτή με επιφύλαξη από τη Μόσχα.Όπως αναφέρει ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Φρανσουά Ολάντ «θεωρεί πως η σημερινή κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθεί να μην επιτρέπει» την παράδοση του πολεμικού πλοίου και «εκτιμά πως πρέπει να αναβάλει μέχρι νεωτέρας» την έγκρισή του.Η Ρωσία δεν θα προσφύγει «προς το παρόν» στη Δικαιοσύνη εναντίον της Γαλλίας, ήταν η πρώτη αντίδραση ενός ρώσου υφυπουργού Άμυνας, του Γιούρι Μπορίσοφ. «Θα περιμένουμε υπομονετικά» δήλωσε ο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. «Προς το παρόν, δεν θα προβούμε σε καμία ενέργεια» πρόσθεσε.

Μια Ιστορική Μη-Ψήφος της Ελλάδας στον ΟΗΕ - Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε πριν από μερικές ημέρες πρόταση της Ρωσίας που καταδίκαζε τις προσπάθειες ηρωοποίησης της ναζιστικής ιδεολογίας και η άρνηση των εγκλημάτων πολέμου από τους ναζί.
Ο συντάξας το σημείωμα αποφεύγει να το αναφέρει οι λόγοι προφανείς. Θα υποχρεωθεί να απαντήσει στα κάτωθι ερωτήματα:
1) Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε δάνειο 9 εκατ. ευρώ από τράπεζα ρωσικών συμφερόντων. Το Κόμμα της Κας Λεπέν ποια θέση έχει διατυπώσει σχετικά με την  ναζιστική ιδεολογίας και την άρνηση των εγκλημάτων πολέμου από τους ναζί;
2) Το Νεοφασιστικό Μόρφωμα της Χρυσής Αυγής  ποιά θέση έχει διατυπώσει σχετικά με την  ναζιστική ιδεολογίας και την άρνηση των εγκλημάτων πολέμου από τους ναζί; και χαίρει της Ρωσικής στήριξης;